Honda Varadero XL 125 V -TEMAT OGÓLNY
Witam mam kilka problemów I pytań:
1.Najważniejszy problem jest taki, że w silniku w okolicach 5 tys obr coś szeleści/stuka-co to może być?
2.Ile oleju wlać do lag?
3.Jaki olej do silnika polecacie?
4.Co zrobić z przekręconym gwintem świecy??(jakiś pacjent krzywo wkręcił i lipa), prowizorycznie jakoś to zrobiłem i powietrza nie przepuszcza, ale obawiam się, że przy wymianie świecy ten patent będzie już na nic.
5 Honda przejechałem 10 tys w tamtym sezonie i zaczęła gorzej palić, więcej pali i ogólnie coś jej dolega-zawory, gaźniki??
Trochę mam tych pytań, ale to moje pierwsze 4t
Z góry dziękuję za odpowiedź.
1.Najważniejszy problem jest taki, że w silniku w okolicach 5 tys obr coś szeleści/stuka-co to może być?
2.Ile oleju wlać do lag?
4.Co zrobić z przekręconym gwintem świecy??(jakiś pacjent krzywo wkręcił i lipa), prowizorycznie jakoś to zrobiłem i powietrza nie przepuszcza, ale obawiam się, że przy wymianie świecy ten patent będzie już na nic.
5 Honda przejechałem 10 tys w tamtym sezonie i zaczęła gorzej palić, więcej pali i ogólnie coś jej dolega-zawory, gaźniki??

- bassboten
- Świeżak
1. Nie wiem
2. Nie wiem
3. Bell-Ray
4. Nie wiem
5. Nie wiem
2. Nie wiem
3. Bell-Ray
4. Nie wiem
5. Nie wiem
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...
Honda XLV 125 Varadero V-8
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
-
gruby19 - Stały bywalec
bassboten napisał(a):Witam mam kilka problemów I pytań:
2.Ile oleju wlać do lag?
1.Może to być coś z tą krzywo wkręconą świecą. Możliwe, że jak świeca jest źle wkręcona to troszkę wystaje za bardzo i tłok może w nią uderzać.
5.Czyszczenie i synchronizacja gaźników+regulacja zaworów
-
sopel_95 - Świeżak
1.Mozliwe ze lancuszek/i rozrzadu albo kosz sprzegla.Albo poprostu cos sie obluzowało.
2.Niestety serwisowki nie podaja
3.Bellray 10W40 pólsyntetyk
4.Najprostszym,najtanszym i najpewniejszym poza wymiana glowicy jest naprawa gwintu z tymi spręzynkami,alebo przegwintowanie na wieksza srednice i szukanie swiecy z grubszym gwintem,tak czy inaczej cza głowice siagnac.
5.Zawory,gaźniki,swiece,filtr powietrza.
2.Niestety serwisowki nie podaja
3.Bellray 10W40 pólsyntetyk
4.Najprostszym,najtanszym i najpewniejszym poza wymiana glowicy jest naprawa gwintu z tymi spręzynkami,alebo przegwintowanie na wieksza srednice i szukanie swiecy z grubszym gwintem,tak czy inaczej cza głowice siagnac.
5.Zawory,gaźniki,swiece,filtr powietrza.
KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
Zmienilem tylko linke sprzegła na oryginal,wypucowalem moto na cacy,wypralem ciuchy na moto i tyle,teraz czekam na wiosne 

-
a u mnie akumulator cały czas w pokoju stoi 

-
gruby19 - Stały bywalec
Dzięki za odpowiedzi, do zaworów i gaźników niestety nie posiadam sprzętu więc muszę poszukać jakiegoś mechanika, ponieważ dotychczasowy niestety ma za długie terminy oczekiwania-ok. 2 miesięcy, z tym że obiecuje, że będzie na jutro ehh... Jest tu ktoś z mazowieckiego?? Możecie polecić jakiegoś gościa, który mi to zrobi?? Okolice Warszawy, Płocka, Płońska?? 

- bassboten
- Świeżak
gruby19 napisał(a):a u mnie akumulator cały czas w pokoju stoi
U mnie tez,do tego regularnie doladowywany

-
Koval135 napisał(a): to raczej przygotowanie do zimy bylo a nie do sezonu
to miało zobrazować moje przygotowania do sezonu... (czyli ich brak

co do paliwa, obawiam się, że nic z nim nie zrobiłem... chyba, że staruszek coś grzebał, a mi nie powiedział, chociaż szczerze wątpie...
-
gruby19 - Stały bywalec
A z czego byś chciał wache spuszczac jak ty masz wtryski zamiast gaźników? 

-
I jak kolektory na łaczeniu z rura tlumika,nie zgnite jeszcze? 

-
chłopaki mam jeszcze jedno pytanie wiecie gdzie mozna kupic tanio nie połamane i z wszystkimi mocowaniami plastiki do hondy poniewaz moją kupiłem po jakims wypadku lecz o tym nie wiedziałem i przednie plastiki nie mają polowy mocowan i były lepione na rózne sposoby a bardzo zalezy mi na nich
- karoll17
- Świeżak
http://src-rockers.pl/artykuly/regenera ... adero-125/
Tutaj opisalem jak prawidłowo se poradzic z tym bo mialem ten sam problem.Mozliwe tez ze tarcza jest krzywa lub poprostu klocki sie jeszcze nie dotarly,pozatym klocki zawsze troche tra o tarcze,ale jesli czuc ze zaczynaja hamowac kolo to nalezy sie tym zajac.Mozliwe tez ze nie sa dokładnie odpowietrzone.
A co do plastików-najtaniej allegro,motobajzle itp,najlepiej jak masz mozliwosc obejrzenia na zywo,ale licz sie z koneicznoscia lakierowania.
Tutaj opisalem jak prawidłowo se poradzic z tym bo mialem ten sam problem.Mozliwe tez ze tarcza jest krzywa lub poprostu klocki sie jeszcze nie dotarly,pozatym klocki zawsze troche tra o tarcze,ale jesli czuc ze zaczynaja hamowac kolo to nalezy sie tym zajac.Mozliwe tez ze nie sa dokładnie odpowietrzone.
A co do plastików-najtaniej allegro,motobajzle itp,najlepiej jak masz mozliwosc obejrzenia na zywo,ale licz sie z koneicznoscia lakierowania.
-
po 1 edytuj posty bo poleci warn. po 2 zdemontuj i rozbierz zacisk. wyczysc go dokładnie. wyciśnij do 3/4 tłoiczki. umyj je dokładnie ewentualnie jak są zaśniedziałe to mozna delikatnie drobnym papierkiem przetrzec i troche nasmarowac. zapewne to tłoczki nie wracają chetnie i ci blokuje
inna sprawa mogą byc źle ułozone klocki i taka blaszka która przytrzymuje klocki. ja miałem blaszke odwróconą w złąstrone i tez dociskała klocki i ciągle ocierały wiec tez to sprawdz

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
ja robic to robic bez sciemy,zacisk rozebrac na czesci pierwsze,wyciagnac i przesmarowac wszystkie prowadnice,pozatym wyciagnac tłoczki,wypolerowac je i wydlubac uszczelki tłoczków,pod nimi krystalizuje sie płyn hamulcowy i je sciska,przez co tez utrudnia ich powrót.
-
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 4 gości