Zobacz wÄ…tek - <i>[skutery]</i> Zipp Quantum
NAS Analytics TAG

[skutery] Zipp Quantum

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez octopus77 » 24/1/2007, 01:41

Komentatorzy napisał(a):Mam zippa quantum i mam pytanie jak odpalić skuter jeżeli akumulator jest na wyczerpaniu i cały czas zalewa świece, próbowałem czyścić swiece ale i tak ją zaleje a akumulator już nie daje rady go odpalić. Na kopniaka tak samo zalewa świece i nie chce się odpalić co zrobić?<br><hr>Dawid

postaraj sie go kopac bez krecenia manetka.
zauwazylem u siebie, ze krecenie manetka daje efekt w ostatecznosci i dopiero jak juz silnik zacznie lapac. tak wiec kopnij kilka razy bez manetki i zobacz jak zareaguje. pozdrawiam.
p.s.
laduj akumulator :)
octopus77
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 27/1/2007, 15:12

Witam wszystkich mam problem wstawiłem swój skuter do garażu na okres zimy i bardzo ciężko jest mi go odpalić prawdopodobnie to wina akumulatora który nie jest dostatecznie naładowany . Co musze zrobić ?? wyjąść go i doładować w domu ?? gdzie on dokładnie się znajduje ??? Prosze o pomoc i pozdrawiam wszystkich użytkowników Quantuma .<br><hr>Pirat
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 27/1/2007, 17:50

Ja mam taki problem głównie jezdze moim zippem 45 kmh ale czasami to przekraczałem te granice co poddawali w instrukcji, i nie wiem dlaczego ale na prostej wiecej niz 50 kmh to nie pójdzie chyba ze z górki , nie wiem co z nim nie tak , moze ktos ma jakies pomysły ?? Odpiszcie <br><hr>Gregor
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez boka007 » 27/1/2007, 21:16

Siemka :)

Chce sobie kupic Quantuma ale nie wiem czy sie oplaca i w ogole praktycznie nic nie wiem bo jestem calkowicie zielony w tego typu sprawach =]

Mozecie dac mi kilka rad m.in. jak eksploatowac, uzywac, jak docierac, gdzie najlepiej serwisowac (3miasto) i ci co maja to jak jest z awaryjnoscia silnika i innych rzeczy i czy czesci sa drogie :)

i tak ogolnie to mozecie dac mi pare rad albo cos

z gory thx :D

edit : jeszcze mozecie mi powiedziec jak mam jezdzic zeby silnik dlugo pozyl i sie nie psul za czesto
boka007
Świeżak

Postprzez boka007 » 28/1/2007, 22:16

eheheh juz mnie ten quantum nie interesuje :D prawdopodobnie kupie sobie kumco super 9 :D
boka007
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 29/1/2007, 17:59

Komentatorzy napisał(a):Ja mam taki problem głównie jezdze moim zippem 45 kmh ale czasami to przekraczałem te granice co poddawali w instrukcji, i nie wiem dlaczego ale na prostej wiecej niz 50 kmh to nie pójdzie chyba ze z górki , nie wiem co z nim nie tak , moze ktos ma jakies pomysły ?? Odpiszcie <br><hr>Gregor<br>
wiesz ze mają blokade do 45 km/h i jak już go dotrzesz (1000 km) to mozesz na przeglądzie zdjąć blokade<br><hr>klakier
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 31/1/2007, 15:36

Komentatorzy napisał(a):siemanko wszystkim mam zmiar kupic tego zippa qlantum ale z tego co czytalem to on jest bardzo awytyjny . i juz sam nie wiem co mam zrobic. doradzcie mi<br><hr>Rafal<br>
Stare wersje (2005,2006) były bardzo awaryjne. Zipp jednak postarał sie i ulepszył go wiec model 2007 jest juz dobry. Jak rocznik 2007 kupujesz to nie masz sie o co martwic. Teoretycznie bo zawsze sie cos moze zdarzyc jak zarowno z quantumem jak i np Yamaha aerox. Aczkolwiek ja radzilbym kupic cos mniejszego. jest to naprawde duzy skuter. Moj kolega ma Keeway Matrix i jest to skuter o wiele mniejszy i szybciej sie rozpedza...
Ogolnie radze Matrixa bardziej niz Quantuma.<br><hr>SteveVtek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 31/1/2007, 17:36

Komentatorzy napisał(a):Witam wszystkich mam problem wstawiłem swój skuter do garażu na okres zimy i bardzo ciężko jest mi go odpalić prawdopodobnie to wina akumulatora który nie jest dostatecznie naładowany . Co musze zrobić ?? wyjąść go i doładować w domu ?? gdzie on dokładnie się znajduje ??? Prosze o pomoc i pozdrawiam wszystkich użytkowników Quantuma .<br><hr>Pirat<br>
Witam :)
Teraz w czasie zimy mi też siadł akumulator. Przyczyną tego jest oczywiście niska temperatura. Nie ma jednak potrzeby doładowywania akumulatora np. w domu. Wystarczy że odpalisz Quantuma z "kopki" (może to chwile potrwać...). Gdy silnik będzie sobie chodził 10 - 15 minut na wolnych obrotach to akumulator sam się trochę doładuje.

P.S. Jakby co, to akumulator znajduje się pod gumą na nogi. Żeby wyciągnąć akumulator trzeba ostrożnie zdjąć gumę (jest ona zamocowana na tzw. "grzybkach", czyli czegoś w stylu zatrzasków).<br><hr>EU43
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 31/1/2007, 17:44

Komentatorzy napisał(a):Ja mam taki problem głównie jezdze moim zippem 45 kmh ale czasami to przekraczałem te granice co poddawali w instrukcji, i nie wiem dlaczego ale na prostej wiecej niz 50 kmh to nie pójdzie chyba ze z górki , nie wiem co z nim nie tak , moze ktos ma jakies pomysły ?? Odpiszcie <br><hr>Gregor<br>
Twój skuter jedzie tak wolno, ponieważ nie jest jeszcze całkowicie dotarty. Drugą przyczyną są właśnie blokady. Po przejechaniu ok. 1000 km ściągnij blokadę z gaźnika (tulejkę dystansową z przepustnicy). Quantum powinien wtedy jechać min. 70 km/h (po bardzo dobrym dotarciu może jechać nawet 80 km/h).<br><hr>EU43
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 31/1/2007, 18:43

Komentatorzy napisał(a):Witam wszystkich mam problem wstawiłem swój skuter do garażu na okres zimy i bardzo ciężko jest mi go odpalić prawdopodobnie to wina akumulatora który nie jest dostatecznie naładowany . Co musze zrobić ?? wyjąść go i doładować w domu ?? gdzie on dokładnie się znajduje ??? Prosze o pomoc i pozdrawiam wszystkich użytkowników Quantuma .<br><hr>Pirat<br>
Komentatorzy napisał(a):Witam :)
Teraz w czasie zimy mi też siadł akumulator. Przyczyną tego jest oczywiście niska temperatura. Nie ma jednak potrzeby doładowywania akumulatora np. w domu. Wystarczy że odpalisz Quantuma z "kopki" (może to chwile potrwać...). Gdy silnik będzie sobie chodził 10 - 15 minut na wolnych obrotach to akumulator sam się trochę doładuje.

P.S. Jakby co, to akumulator znajduje się pod gumą na nogi. Żeby wyciągnąć akumulator trzeba ostrożnie zdjąć gumę (jest ona zamocowana na tzw. "grzybkach", czyli czegoś w stylu zatrzasków).<br><hr>EU43<br>
Dzięki wielkie za pomoc !! pozdro <br><hr>Pirat
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/2/2007, 13:19

co do akumulatora to wystarczy ze odpalisz go z kopniaka a podczas jazdy akumulator sam sie naladuje a znajduje sie on pod podloga tam gdzie trzymasz nogi :) ja mam inny problem poniewaz moj zipp strasznie przerywa czym moze to bys spowodowane ? a i jeszcze jedno quantumy nie maja blokad :)<br><hr>ramzes
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/2/2007, 15:58

Cos mi sie zepsulo :( gdy wylaczam stacyjke to nadal pokazuje mi sie ilosc paliwa i moge wlaczac kierunkowzkazy itp.a po jakims czasie to sie wszystko wylacza i jest wszystko w porzadku.Co sie moglo stac ?ODP<br><hr>Cinek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/2/2007, 19:25

Komentatorzy napisał(a):Cos mi sie zepsulo :( gdy wylaczam stacyjke to nadal pokazuje mi sie ilosc paliwa i moge wlaczac kierunkowzkazy itp.a po jakims czasie to sie wszystko wylacza i jest wszystko w porzadku.Co sie moglo stac ?ODP<br><hr>Cinek<br>
Cześć :)

Nic się nie martw, że tak Ci się dzieje; ja też na początku miałem taki problem ;). Może Ci się tak robić, jeżeli odpalasz skutera z pilota i gasisz go ze stacyjki. Jak dalej będzie Ci się tak działo, to po wyłączeniu skutera ze stacyjki nacisnij na pilocie przycisk wyłączania alarmu. Powinno się wtedy wszystko wyłączyć.<br><hr>EU43
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/2/2007, 19:42

Komentatorzy napisał(a):co do akumulatora to wystarczy ze odpalisz go z kopniaka a podczas jazdy akumulator sam sie naladuje a znajduje sie on pod podloga tam gdzie trzymasz nogi :) ja mam inny problem poniewaz moj zipp strasznie przerywa czym moze to bys spowodowane ? a i jeszcze jedno quantumy nie maja blokad :)<br><hr>ramzes<br>
W Quantumach są co najmniej 2 blokady! ;) Pierwsza z nich to plastikowa tulejka dystansowa nad przepustnicą w gaźniku. Nie pozwala ona na całkowite otwarcie przepustnicy. Druga z nich to gumowa rurka w obudowie filtra powietrza. Powoduje ona utrudniony dopływ powietrza do gaźnika, a co za tym idzie - pogarsza osiągi silnika i o odrobinkę zwiększa spalanie. Po jej wyciągnięciu silnik szybciej wchodzi na obroty (jest to nieznaczna różnica) i ma lekko "basowy" warkot. Nie wiem jeszcze tylko, czy jest blokada na wydechu. Krążą plotki że może być gdzieć w rurze wydechowej zwężenie jej światła, ale nie wieżę w to do końca. Z resztą w moim Quantumie do rury wydechowej dochodzi jakiś wężyk. Może to zawirowywacz spalin? Nie jestem pewien na 100%...
Jeżeli chodzi o twoje problemy z przerywaniem silnika to przyczyną tego może być np. przebicie na świecy zapłonowej, źle ustawiony zapłon, albo źle ustawiony skład mieszanki powietrzno-paliwowej. Ja bym na twoim miejscu jechał z tym do serwisu ;)<br><hr>EU43
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 9/2/2007, 20:15

niemam jeszcze skutera ale niewiem jaki sobie kupic czy zipp Quantnm jest oobry zadk sie psuje czy jest dobrym w trase i netylko jest dobry ?????????? piszcie na gg 7054662<br><hr>nowy szukamm skutera nowego
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/2/2007, 14:30

Witam wszystkich mam taki problem , kupiłem sobie GazBoxsa Malossi ale nie zabardzo wiem jak go zamontować , obecnie mam go zamontowane do węża paliwowego ktory wchodzi do gaznika a wychodzi z baku, ale nie odczuwam zadnej różnicy w jeździe. Prosze o pomoc moze ktoś ma jakieś zdjęcie ,jak ma zamontowane w swoim quantumie.Mój adres to steklin15@wp.pl <br><hr>Gregor
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/2/2007, 14:41

Komentatorzy napisał(a):Witam wszystkich mam taki problem , kupiłem sobie GazBoxsa Malossi ale nie zabardzo wiem jak go zamontować , obecnie mam go zamontowane do węża paliwowego ktory wchodzi do gaznika a wychodzi z baku, ale nie odczuwam zadnej różnicy w jeździe. Prosze o pomoc moze ktoś ma jakieś zdjęcie ,jak ma zamontowane w swoim quantumie.Mój adres to steklin15@wp.pl <br><hr>Gregor<br>
Cześć :)

Po poerwsze... Gas Box'u nie podłącza się do przewodu gdzie płynie paliwo!!! Przy zakładaniu Gas Box musisz przeciąć przewód podciśnienia z gaźnika i założyć na tym wężyku trójnik, do którego podłączamy przewodem Gas Box.

P.S. Żeby wszystko chodziło super, to zadbaj o to, żeby cała instalacja była bardzo szczelna. Możesz nawet zastosować na wężyki opaski zaciskowe.

Pozdrawiam, Tomek ;)<br><hr>EU43
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/2/2007, 20:33

Komentatorzy napisał(a):Witam wszystkich mam taki problem , kupiłem sobie GazBoxsa Malossi ale nie zabardzo wiem jak go zamontować , obecnie mam go zamontowane do węża paliwowego ktory wchodzi do gaznika a wychodzi z baku, ale nie odczuwam zadnej różnicy w jeździe. Prosze o pomoc moze ktoś ma jakieś zdjęcie ,jak ma zamontowane w swoim quantumie.Mój adres to steklin15@wp.pl <br><hr>Gregor<br>
Komentatorzy napisał(a):Cześć :)

Po poerwsze... Gas Box'u nie podłącza się do przewodu gdzie płynie paliwo!!! Przy zakładaniu Gas Box musisz przeciąć przewód podciśnienia z gaźnika i założyć na tym wężyku trójnik, do którego podłączamy przewodem Gas Box.

P.S. Żeby wszystko chodziło super, to zadbaj o to, żeby cała instalacja była bardzo szczelna. Możesz nawet zastosować na wężyki opaski zaciskowe.

Pozdrawiam, Tomek ;)<br><hr>EU43<br>
Wszystko fajnie ale w zippie quantumie nie ma gaźnika podciśniniowego i co za tym idzie weża podcisnieiowego też nie ma. Do gażnika wchodzi tylko węzyk od baku i od wtrysku oleju i nic wiecej . Z tego co ja wyczytałem w instrukcji montażu to trzeba wywiercić dziure w kolektoże dolotowym paliwa i tam zamontować gazboxa, tak wiec zrobiłem wczoraj , niby gazbox działa ale nie wiem jak bedzie sie zachowywał skuter w jeździe bo narazie jest mrozik i nie zabardzo moge nim jeżdzić .

Dzienki za odpowiedz pozdro , jakby ktoś wiedział czy to dobrze zainstalowałem niech odpisze ;)<br><hr>Gregor
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/2/2007, 23:16

Komentatorzy napisał(a):Mam zippa quantum i mam pytanie jak odpalić skuter jeżeli akumulator jest na wyczerpaniu i cały czas zalewa świece, próbowałem czyścić swiece ale i tak ją zaleje a akumulator już nie daje rady go odpalić. Na kopniaka tak samo zalewa świece i nie chce się odpalić co zrobić?<br><hr>Dawid<br>
aby odpalic zippa ze slabym akumlatorem nalezy{ja tak zrobilem}od akumlarora wyprowadzic kabelek+ nastepnie podlaczyc do niego + z innego pojazdu minus podlaczyc gdziekolwiek do masy napewno zapali ja uzywam przenosnej bateri rozruchowej od samochodu.po uruchomieniu silnika przewod + nalezy zaizolowac koncowke a nastepnie schowac pod wycieraczka gumowa tak aby w razie potrzeby byl do niego latwy dostep<br><hr>jas
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/2/2007, 23:29

w czerwcu kupilem qantum a dopiero teraz zauwazylem ze nie swieca postojowki jakie bylo moje zdziwienie gdy po otwarciu owiewki ze swiatlami okazalo sie ze nie sa postojowki podlaczone do zadnego pradu.W sklepie w ktorym kupilem qantum powiedziano mi ze one tak maja a gdy sam podlacze swiatla to zlamie zasady umowy gwarancyjnej co robic<br><hr>jan
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê