Egzamin na moto- ÓSEMKA I SLALOM
MadboY: wiadomo, że trzeba się rozglądać i lusterka w moto nadają się tak naprawde do niczego, ale jak robie na placu osemke to wole sie skupic na tym, zeby ladnie pojechac, nie podeprzec sie i nie wyjechac poza licnie, co swoja droga na tej osemce w WORDzie jest po prostu banalem, tym bardziej, ze uczylem sie na starej osemce. Ja to naprawde widze, ze mialem farta z tym egzaminatorem. Jedyne co mi powiedzial przez intercom to "test test" na poczatku i na koniec gdzie mam moto na placu zaparkowac po egzaminie
cos czuje, ze limit mojego farta przynajmniej do konca roku mam wykorzystany 

Suzi GS500F 2007
-
milosh - Świeżak
Witam serdecznie.
Pochwale sie i ja
Zdalem wczoraj egzamin w Wawie na Odlewniczej
na mieeeeciutko
egzaminator byl ciut nieprzyjemny, ale z drugiej strony moze to celowy zabieg, zeby miec dystans do niego
BTW: Ja tez dostalem zjebke za akcje z pieszym, tylko w innym wydaniu
Podczas skretu w prawo z ul. Kondratowicza w Annopol (podczas drogi powrotnej do Word'u) na 2 etapowym przejsciu wszedl na pasy dzieciak w wieku szkolnym.
Jak doszedl do wysepki na srodku - mrygalo juz swiatlo zielone dla pieszych - zatem co zrobil ?
Wlazl na pasy i widzac ze zapalilo sie juz czerwone wrocil znowu na wysepke...
Mysle sobie, qrde ale mam teraz rozkmine:
- jesli pojade (niby slusznie) to mi moze powiedziec, ze pieszy ma prawo zejsc z pasow i wymusilbym pierwszenstwo... zatem zonk
Wiec co ja madry zrobilem ?
Kiwnalem glowa dzieciakowi, zeby juz polazl wpiz.....u
Po powrocie do osrodka uslyszalem 1 pytanie: "panie masz pan dzieci ?"
i juz mnie wtedy zimny pot oblal... mowie mu "mam" to on polecial z 2 pytaniem: "ma pan uprawnienia do kierowania ruchem ?"
wtedy mialem juz bardzo glupktowaty wyraz geby...
po chwili dostalem zjeby za zmuszanie pieszego do przechodzenia na czerwonym
Jak dodal na koniec, ze wynik egzaminu jest pozytywny to banan na mojej gebie byl tak wielki, ze gdyby nie uszy to smialbym sie na okraglo
Reasumujac - nie ma sie czego bac - jesli ktos umie jezdzic to musi cos naprawde 'madrego' odpier.....ic, zeby udupic
Pochwale sie i ja

Zdalem wczoraj egzamin w Wawie na Odlewniczej

na mieeeeciutko

BTW: Ja tez dostalem zjebke za akcje z pieszym, tylko w innym wydaniu

Podczas skretu w prawo z ul. Kondratowicza w Annopol (podczas drogi powrotnej do Word'u) na 2 etapowym przejsciu wszedl na pasy dzieciak w wieku szkolnym.
Jak doszedl do wysepki na srodku - mrygalo juz swiatlo zielone dla pieszych - zatem co zrobil ?
Wlazl na pasy i widzac ze zapalilo sie juz czerwone wrocil znowu na wysepke...
Mysle sobie, qrde ale mam teraz rozkmine:
- jesli pojade (niby slusznie) to mi moze powiedziec, ze pieszy ma prawo zejsc z pasow i wymusilbym pierwszenstwo... zatem zonk

Wiec co ja madry zrobilem ?
Kiwnalem glowa dzieciakowi, zeby juz polazl wpiz.....u

Po powrocie do osrodka uslyszalem 1 pytanie: "panie masz pan dzieci ?"
i juz mnie wtedy zimny pot oblal... mowie mu "mam" to on polecial z 2 pytaniem: "ma pan uprawnienia do kierowania ruchem ?"
wtedy mialem juz bardzo glupktowaty wyraz geby...
po chwili dostalem zjeby za zmuszanie pieszego do przechodzenia na czerwonym

Jak dodal na koniec, ze wynik egzaminu jest pozytywny to banan na mojej gebie byl tak wielki, ze gdyby nie uszy to smialbym sie na okraglo

Reasumujac - nie ma sie czego bac - jesli ktos umie jezdzic to musi cos naprawde 'madrego' odpier.....ic, zeby udupic

Pozdrawiam,
4est
4est
-
4est - Świeżak
No to z mojej beczki -
prawo jazdy kat A zdałem 14.11., egzaminator - rzeczowy, konkretny nie owijał nic w bawełnę.
a teraz najlepsze:
19.11 ORD wysłał dokumenty poleconym do mojego urzędu miasta i ... papiery wcięło. Urząd Miasta twierdzi że on nie dostał dokumentów więc nie można nic od nich żądać i oni tylko czekają na dokumenty (w sumie prawda), ORD dopełnił obowiązku bo wysłał dokumenty, a Poczta Polska nie udziela informacji bo ja nie jestem ani nadawcą ani adresatem przesyłki...
Oto Polska właśnie...
prawo jazdy kat A zdałem 14.11., egzaminator - rzeczowy, konkretny nie owijał nic w bawełnę.
a teraz najlepsze:
19.11 ORD wysłał dokumenty poleconym do mojego urzędu miasta i ... papiery wcięło. Urząd Miasta twierdzi że on nie dostał dokumentów więc nie można nic od nich żądać i oni tylko czekają na dokumenty (w sumie prawda), ORD dopełnił obowiązku bo wysłał dokumenty, a Poczta Polska nie udziela informacji bo ja nie jestem ani nadawcą ani adresatem przesyłki...
Oto Polska właśnie...
- maciopa
- Świeżak
hejka
a ja będę zdawał egzamin w pord w grudziądzu, mimo że uczyłem się jeździć w gdańsku. Czy może ktoś zdawał tam egzamin i może powiedzieć coś o jego przebiegu? Czego czepiają się najbardziej? czy trzeba na 8 obracac głowę i włączać kierunki, jak na slalomie itd.
Będę wdzięczny za odpowiedzi tych którzy znają ośrodek w grudziądzu.
Dzięki
a ja będę zdawał egzamin w pord w grudziądzu, mimo że uczyłem się jeździć w gdańsku. Czy może ktoś zdawał tam egzamin i może powiedzieć coś o jego przebiegu? Czego czepiają się najbardziej? czy trzeba na 8 obracac głowę i włączać kierunki, jak na slalomie itd.
Będę wdzięczny za odpowiedzi tych którzy znają ośrodek w grudziądzu.
Dzięki
- werzaba
- Świeżak
Witam,
jestem z okolic Grudziądza i mam kilku znajomych, którzy zdawali tam prawko na moto (ja tam zdawalem na katamaran
). Z tego co wiem to każdy z nich robił te wszystkie pierdoły, czyli odwracanie się, kierunki itp. Lecz nie wiem czy egzaminatorzy tego wymagają. Dodam tylko do twojej wiadomości, że plac jest strasznie nierówny, a jazda po mieście ogranicza się do objechania ulicami dookoła ośrodka (z tego co pamiętam to jest tam gdzieś nawet trasa wywieszona). Nie chciał bym cię wprowadzać w błąd bo ja tam na moto nie zdawałem na prawo rodzinne (otwórz link) lecz (tata a Marcin powiedział, że jego tata powiedział
) z moich wiadomości wynika, iż przeważnie każdy tam zdaje.
jestem z okolic Grudziądza i mam kilku znajomych, którzy zdawali tam prawko na moto (ja tam zdawalem na katamaran

Ostatnio edytowano 28/8/2013, 15:58 przez Quatre88, łącznie edytowano 1 raz
-
Quatre88 - Świeżak
Ja też jestem z okolic Grudziądza tylko, że ja wczoraj zdałem na prawko A1- w Grudziądzu nie można robić, więc musiałem jechać do Torunia zdawałem na Suzuki GN 125ccm (zdałem
). A co do ósemki to nic nie robiłem, tzn. chodzi o obracanie się, patrzenie w lusterka, czy kierunki i było OK
POZDRAWIAM!
Sory, że trochę nie na temat

Sory, że trochę nie na temat

- Maciej17
- Świeżak
dzięki za odpowiedzi, nadal czekam na tych którzy robili A w grudziądzu. Wiem że na mieście nie jest za trudno ale po tych wszystkich opisach zacząłem obawiać sie placu - mam nadzieję że nie słusznie.
Wiem że egzmin jest na GN 250. Najbardziej nurtuje mnie kwestia kierunków i oglądania się na 8, bo tego nawet nigdy nie ćwiczyłem, w slalomie to nie problem w sumie, w najgorszym wypadku w 8 też mam nadzieję że sobie poradzę, ale może ktoś z grudziądza wie jak tam z wymogami. Mozę też ktoś jest w stanie doradzić na którym biegu w tych GN manewrować - ale podejrzewam że na 1 bo ogólnie nie jest za ciepło a będzie to mój pierwszy kontakt z tym sprzętem
Wiem że egzmin jest na GN 250. Najbardziej nurtuje mnie kwestia kierunków i oglądania się na 8, bo tego nawet nigdy nie ćwiczyłem, w slalomie to nie problem w sumie, w najgorszym wypadku w 8 też mam nadzieję że sobie poradzę, ale może ktoś z grudziądza wie jak tam z wymogami. Mozę też ktoś jest w stanie doradzić na którym biegu w tych GN manewrować - ale podejrzewam że na 1 bo ogólnie nie jest za ciepło a będzie to mój pierwszy kontakt z tym sprzętem
- werzaba
- Świeżak
werzaba napisał(a):Mozę też ktoś jest w stanie doradzić na którym biegu w tych GN manewrować - ale podejrzewam że na 1 bo ogólnie nie jest za ciepło a będzie to mój pierwszy kontakt z tym sprzętem
stary poczciwy gienek, jak nie mial przestawianych obrotow biegu jalowego, to na 1 i 2 daje rade bez gazu (jak jest dobrze rozgrzany)
osobiscie polecam 2 bieg - bez operowania manetka jedzie elegancko i nie poszarpuje jak na 1. kwestia gustu
Szczęśliwy posiadacz kat.ABC prawa jazdy. Obecnie w trakcie C+E...
-
mr_neox - Świeżak
słuchajcie, a jak jest z pozycjami kranika w GNce?
wiem że w pionie kranik jest otwarty, czy pozycja w lewo to zamknięty kranik?
a czy jest też 3 pozycja w prawo? jeśli tak to co ona oznacza? czy jest jakaś pozycja oznaczająca rezerwę - jak ją "włączyć"
pytanie jest pilne - w poniedziałek mam egzamin a z GN nie miałem wcześniej kontaktu
dzięki
wiem że w pionie kranik jest otwarty, czy pozycja w lewo to zamknięty kranik?
a czy jest też 3 pozycja w prawo? jeśli tak to co ona oznacza? czy jest jakaś pozycja oznaczająca rezerwę - jak ją "włączyć"
pytanie jest pilne - w poniedziałek mam egzamin a z GN nie miałem wcześniej kontaktu
dzięki
- werzaba
- Świeżak
witam.niestety zima przerwal mi kurs ale za to zanlazl sie czas by poczytac wasze rady na ten temat.
wierzba jesli jest 3 pozycja to moze to byc to tak
1 rezerwa
2 normalna jazda
3 napelnianie gaznika po dluzszym postoju
tak jest w gs 500
wierzba jesli jest 3 pozycja to moze to byc to tak
1 rezerwa
2 normalna jazda
3 napelnianie gaznika po dluzszym postoju
tak jest w gs 500
Już niedługo... to już przeszłość
GS500f K4(2006)
GS500f K4(2006)

-
kaka84 - Świeżak
Dzięki za odpowiedz - trochę po czasie ale cóż ....
Ważne że udało mi się 17 grudnia zdać egzamin, nie było źle, niepotrzebnie się obawiałem. Ale nikomu nie życzę zdawania egzaminu w zimie (jak ja zdawałem było -1) i zmarzłem jak diabli.
Ale co było to było, teraz prawko w kieszeni tylko czekam z niecierpliwością na wiosnę
Ważne że udało mi się 17 grudnia zdać egzamin, nie było źle, niepotrzebnie się obawiałem. Ale nikomu nie życzę zdawania egzaminu w zimie (jak ja zdawałem było -1) i zmarzłem jak diabli.
Ale co było to było, teraz prawko w kieszeni tylko czekam z niecierpliwością na wiosnę
- werzaba
- Świeżak
Sorry ze po tak dluzszym czasie;]
prawdę mówiąc powinni uczyc na motorach ktore maja w Wordzie.
A propos zdawania w zimie... czy czasami nie trzeba do kwietnia czekac ? [tak mowil mi instruktor ze dopiero od kwietnia w wordzie mozna].
Ja dopiero czekam na teorie, ale potem jazde...
Niech mi ktos powie , jak aktualnie to w Bielsku wyglada?
Na poczatek slyszalem ze tylko na 8 trzeba sie obracac, teraz mowia ze na slalomie.
Albo prowadzi sie motor z kaskiem czy bez kasku?
p.s po 7 godzinach na GN 125 ;] oswiadczam ze cale szczescie ze na Yamce sa tam kursy;]
prawdę mówiąc powinni uczyc na motorach ktore maja w Wordzie.
A propos zdawania w zimie... czy czasami nie trzeba do kwietnia czekac ? [tak mowil mi instruktor ze dopiero od kwietnia w wordzie mozna].
Ja dopiero czekam na teorie, ale potem jazde...
Niech mi ktos powie , jak aktualnie to w Bielsku wyglada?
Na poczatek slyszalem ze tylko na 8 trzeba sie obracac, teraz mowia ze na slalomie.
Albo prowadzi sie motor z kaskiem czy bez kasku?
p.s po 7 godzinach na GN 125 ;] oswiadczam ze cale szczescie ze na Yamce sa tam kursy;]
- Alus
- Świeżak
Trzeba miec kask. Obracasz sie i na 8semce i na slalomie, z tym, że na slalomie uzywasz jeszcze kierunków.
-
Dominik_YZF - Bywalec
Witam wszystkich
Niedługo czeka mnie egzamin i mam małe obawy chyba jak każdy z resztą
Kurs zaczynałem na Hondzie 400 (modelu nie pamiętam) teraz jeżdżę na Yamaszce SR250 no i tu zaczyna się ból bo na egzaminie w Opolu najprawdopodobniej jezdzi teraz Yamaha YBR250 poniżej zdjątko nie wiem czy się połapie gdzie co jest to w końcu zupełnie inny motocykl niż SRka
Jak powinien przebiegać egzamin proszę niech ktoś mnie popoprawia:
1.1 Sprawdzamy naciąg łańcucha powinien wynosić o ile pamiętam 15-25 mm; sprawdzamy płyny (hamulcowy, olej)...
1.2 Zakładamy kask i wsiadamy na moto sprawdzamy światła mijania, drogowe, 2xstopu oraz kierunki; płynność ruchu kierownicą...
1.3 Jedziemy slalom na 2-gim biegu z tego slalomu wjeżdżamy na nieszczęsna ósemka i poruszamy się na niej na 1-wszym biegu no i ruszanie pod górke, miasto... kiedy hamowanie awaryjne? jak to w ogóle ma wyglądać?
Mam jeszcze pytanka ogólne:
2.1 Jak wygląda egzamin w Opolu? Trzeba używać kierunków na slalomie/ósemce oraz kręcić głową?
2.2 Błagam kogoś o podanie trasy egzaminacyjnej w Opolu niestety nie będę jezdził na kursie po tej trasie
2.3 Można prosić o jakąś krótką jazdę próbną na egzaminie?

1.1 Sprawdzamy naciąg łańcucha powinien wynosić o ile pamiętam 15-25 mm; sprawdzamy płyny (hamulcowy, olej)...
1.2 Zakładamy kask i wsiadamy na moto sprawdzamy światła mijania, drogowe, 2xstopu oraz kierunki; płynność ruchu kierownicą...
1.3 Jedziemy slalom na 2-gim biegu z tego slalomu wjeżdżamy na nieszczęsna ósemka i poruszamy się na niej na 1-wszym biegu no i ruszanie pod górke, miasto... kiedy hamowanie awaryjne? jak to w ogóle ma wyglądać?
2.1 Jak wygląda egzamin w Opolu? Trzeba używać kierunków na slalomie/ósemce oraz kręcić głową?
2.2 Błagam kogoś o podanie trasy egzaminacyjnej w Opolu niestety nie będę jezdził na kursie po tej trasie

- llih_tnelis
- Świeżak
llih_tnelis napisał(a):Witam wszystkichNiedługo czeka mnie egzamin i mam małe obawy chyba jak każdy z resztą
Kurs zaczynałem na Hondzie 400 (modelu nie pamiętam) teraz jeżdżę na Yamaszce SR250 no i tu zaczyna się ból bo na egzaminie w Opolu najprawdopodobniej jezdzi teraz Yamaha YBR250 poniżej zdjątko nie wiem czy się połapie gdzie co jest to w końcu zupełnie inny motocykl niż SRka
![]()
![]()
2.2 Błagam kogoś o podanie trasy egzaminacyjnej w Opolu niestety nie będę jezdził na kursie po tej trasie![]()
Ogolne zasady egzaminu praktycznego...
1. Przygotowanie do jazdy. Sprawdzenie stanu technicznego, czyli:
-poziom oleju
-dzialanie syg dzwiekowego
-dzialanie swiatel zewnetrznych
-wlasciwe ustawienie lusterek
-sprawdzenie stanu lancucha
2. Zdjecie z podporki i przemieszczenie na odleglosc ok 5 m be zpomocy silnika.
3. Podparcie motocykla na podporce.
4. Upewnienie sie o mozliwosci jazdy-ocena sytuacji wookol poazdu no i plynne ruszenie

5. Ruszanie z miejsca na wzniesieniu
6. Slalom
7. 5-krotny przejazdy przez osemke rozgladajac sie na skrzyzowaniu.
(Na osemke od razu wjezdzasz slalomem rozgladajac sie przy tym przed skretem przed pacholkiem, dalej 5 krotny przejazd przez osemke, rozgladasz sie na skrzyzowaniu. Wracasz tak samo slalomem.
Przed egzaminem egzmainator ci wszystko wytlumaczy, u mnie w wordzie nie tzreba dawac zadnych kierunkow...

Z hamowaniem awaryjnym to jest tak, jak komu czapka stoi... mnie sie trafilo, wiec sie rozpedzam na prostej i na jego komende hamuje przednim jak i tylnym hamulcem, byleby silnik nie zgasl i w miare szybko sie zatrzymac

-
Lukas_dan - Świeżak
dzięki Lukas_dan
slalom i inne manewry nie stanowią problemu trochę się martwię o tą ósemkę chodź wszyscy mówią że jest ogromniasta więc chyba aż taka straszna nie jest
ile powinien wynosić luz na łańcuchu?

ile powinien wynosić luz na łańcuchu?
llih_tnelis napisał(a):2.2 Błagam kogoś o podanie trasy egzaminacyjnej w Opolu niestety nie będę jezdził na kursie po tej trasie![]()
- llih_tnelis
- Świeżak
llih_tnelis napisał(a):ile powinien wynosić luz na łańcuchu?
Wyczytalem z forum, ze luz na lancuchu powinien miec 25-35 mm

Na egzaminie jest to raczej prowizoryczne sprawdzanie

-
Lukas_dan - Świeżak
Moje prawko kat.A :)
Ja zdawalem w bydgoszczy na kategorie A i zdawalem na suzuki gn250.
Ogólnie tego dnia to byłem chyba jedyny na motorek, pogoda była do du*y. Moto oczywiscie nie rozgrzane no ale wsiadłem. Egzaminator mi wszystko wytlumaczyl itd. itp. i w momencie jak odpalilem silnik, grad mi spadł
jeszcze o ile dobrze pamietam to na samej trasie ósemki była fabra rozlana taka co na przejsciach dla pieszych jest
. Chciałem jechac powoli wiec start był z jedynki no ale motorek szarpal to na 2 zmieniłem ... i Bumm ... było tak kure*sko slisko, że nawet do łuku nie dojechalem
drugie podejscie to juz na pełnych majtach robilem i na 1 biegu i jakos poszlo dobrze ale wspomnienia, stres i nerwy - Bezcenne 
Ogólnie tego dnia to byłem chyba jedyny na motorek, pogoda była do du*y. Moto oczywiscie nie rozgrzane no ale wsiadłem. Egzaminator mi wszystko wytlumaczyl itd. itp. i w momencie jak odpalilem silnik, grad mi spadł

- eban666
- Świeżak
Lukas_dan napisał(a):Wyczytalem z forum, ze luz na lancuchu powinien miec 25-35 mm![]()
Na egzaminie jest to raczej prowizoryczne sprawdzanie
25-35mm to ja ma w rowerze, z ktorego postu wytrzasnałes 25-35m
powinno byc 30-50mm i sie tego nie pokazuje na egzaminie tylko sie opisuje czynnosci, w obsludze codziennej motocykla. Oprocz swiateł, hamulca i ruchow kierwonica, i moze cos jeszcze moze cos pominalem, ale reszte sie opowiada egzaminatorowi
- Kasius
- Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości