Egzamin na moto- ÓSEMKA I SLALOM
no tak samo jak na 1, ruszasz, wpinasz 2 i juz, roznica jest taka ze na 2 jedzie sie troche szybciej, ale dzieki temu stabilniej i latwiej sie kontroluje motocykl. Nie zawsze sie tak da, to zalezy od ustawien motocykla
CBR 600 F4i sport
-
Abonic - Świeżak
witko2006 napisał(a):Witam,
Niegdyś z pewnego źródła dowiedziałem się ,iż na egzaminie kat. A1 jest zdecydowanie łatwiej o pozytywny wynik niż na kat. A .
Jakie są wasze opinie na ten temat? Prawda/Fałsz?
PS. Z tego co zauważyłem (przeczytałem) to jeżeli chodzi o wykonywane czynności, nie różnią się od siebie.
Pozdrawiam
Pozwolę sobie odświeżyć mój post ,gdyż jestem bardzo ciekaw waszych opinii na ten temat.
...
- witko2006
- Świeżak
Wiec i udziele odpowiedzi, nie jest wcale latwiej, wrecz przeciwnie 125ccm jest slabsze od 250 i moze nie chciec wspollpracowac na osemce z egzaminowanym, no caly egzamin przebiega tak samo tylko ze na innym motocyklu.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
-
CeBeRek - Stały bywalec
No zdając A1 miałem gorzej niż na A, bo 125 trzeba było męczyć z gazem na ósemce.Ale myślę, że to też kwesta regulacji.Reszta identycznie.Zresztą gienek 125 czy 250 to jedno i to samo gówno.Słyszałem, że coraz częściej na A1 zdaje się na jakiś skuterkach z biegami, oczywiście produkcji dalekowschodniej:D
600:D Spawacz ram....
- milus
- Świeżak
slyszalem kiedys porade, ze robiac osemke dobrze jest sciskac bak udami bo latwiej wtedy wyczuc balans, ze tworzy sie z motocyklem jednosc itp. wyprobowalem to na jazdach i powiem szczerze ze gowno prawda
kiedy nogi trzymalem "normalnie", czyli lekko na boki, w momencie wykonywania skrętu odchylajac "wewnetrzna noge" w strone pacholka latwiej mi bylo utrzymac rownowage 

Kawasaki ZX-6R
-
harry89 - Bywalec
harry89 napisał(a):slyszalem kiedys porade, ze robiac osemke dobrze jest sciskac bak udami bo latwiej wtedy wyczuc balans, ze tworzy sie z motocyklem jednosc itp. wyprobowalem to na jazdach i powiem szczerze ze gowno prawdakiedy nogi trzymalem "normalnie", czyli lekko na boki, w momencie wykonywania skrętu odchylajac "wewnetrzna noge" w strone pacholka latwiej mi bylo utrzymac rownowage
Bo jechałeś na tyle szybo, że mogłeś sobie sobie pozwolić na wychylanie nogi w strone wewnętrzną, taki sposob jest dobry w robieniu osemki na dwojce, na jedynce o wiele lepiej jest scisnac mocno bak kolanami.
-
CeBeRek - Stały bywalec
CeBeRek napisał(a):harry89 napisał(a):slyszalem kiedys porade, ze robiac osemke dobrze jest sciskac bak udami bo latwiej wtedy wyczuc balans, ze tworzy sie z motocyklem jednosc itp. wyprobowalem to na jazdach i powiem szczerze ze gowno prawdakiedy nogi trzymalem "normalnie", czyli lekko na boki, w momencie wykonywania skrętu odchylajac "wewnetrzna noge" w strone pacholka latwiej mi bylo utrzymac rownowage
Bo jechałeś na tyle szybo, że mogłeś sobie sobie pozwolić na wychylanie nogi w strone wewnętrzną, taki sposob jest dobry w robieniu osemki na dwojce, na jedynce o wiele lepiej jest scisnac mocno bak kolanami.
no nie wiem, ja jezdzilem caly czas na jedynce, czy to na 125-kach czy na 250-tce...
Kawasaki ZX-6R
-
harry89 - Bywalec
harry89 napisał(a):CeBeRek napisał(a):harry89 napisał(a):slyszalem kiedys porade, ze robiac osemke dobrze jest sciskac bak udami bo latwiej wtedy wyczuc balans, ze tworzy sie z motocyklem jednosc itp. wyprobowalem to na jazdach i powiem szczerze ze gowno prawdakiedy nogi trzymalem "normalnie", czyli lekko na boki, w momencie wykonywania skrętu odchylajac "wewnetrzna noge" w strone pacholka latwiej mi bylo utrzymac rownowage
no nie wiem, ja jezdzilem caly czas na jedynce, czy to na 125-kach czy na 250-tce...
Może to zależy od człowieka

-
CeBeRek - Stały bywalec
Witam! W Poniedziałek mam Egzamin na Kat. A. Mam kilka pytań do osób bardziej poinformowanych w tym temacie ode mnie.
1. Zdaję na motocyklu Yamaha SR 250 z 1994 roku. Ma ktoś jakiś schemacik lub może opisać 'grę wstępną' do tego motocyklu? Chodzi mi głównie o światła, oleje, płyny itp.
2. Wszystko mam opanowane lecz czuję respekt przed ósemką. I teraz zwracam się z prośbą o ocenę mojego sposobu robienia tego zadania. Mianowicie robię to tylko i wyłącznie na obrotach nie dotykając gazu. Czy jest to dobry sposób, czy może lepiej robić ją na półsprzęgle?
Do tej pory jezdziłem na YBR 125, nowej, teraz będzie egzamin na innym sprzęcie. Mam nadzieję, że pójdzie mi dobrze...
Zdaję egzamin w WORD Wałbrzych. Jeśli ktoś miał już przyjemność zdawać tam egzamin, proszę o posta.
1. Zdaję na motocyklu Yamaha SR 250 z 1994 roku. Ma ktoś jakiś schemacik lub może opisać 'grę wstępną' do tego motocyklu? Chodzi mi głównie o światła, oleje, płyny itp.
2. Wszystko mam opanowane lecz czuję respekt przed ósemką. I teraz zwracam się z prośbą o ocenę mojego sposobu robienia tego zadania. Mianowicie robię to tylko i wyłącznie na obrotach nie dotykając gazu. Czy jest to dobry sposób, czy może lepiej robić ją na półsprzęgle?
Do tej pory jezdziłem na YBR 125, nowej, teraz będzie egzamin na innym sprzęcie. Mam nadzieję, że pójdzie mi dobrze...
Zdaję egzamin w WORD Wałbrzych. Jeśli ktoś miał już przyjemność zdawać tam egzamin, proszę o posta.

- Hanni
- Świeżak
Nie miałem przyjemnosci zdawac w Walbrzychu lecz Legnicy na gn250, raczej obsluga ta sama czyli:
wskazanie powiomu oleju
wlew oleju
wskazanie poziomu plynu hamulcowego
stan i naciag lancucha
stan ukladu kierowniczego
stan ogumienia
swiatla
postojowe
pozycyjne i oswietlenie tablicy
mijania
drogowe
kierunkowskazow
hamowania
odblaskowe
sygnal dzwiekowy
teleskopy przednie
amortyzator tylni
hamulec przedni
hamulec tylni
jeszcze raz uklad kierowniczy
pozniej gorka osemka slalom ( zalezy od egzaminator a ) i miasto. Oczywista oczywistośćią to jest to że lepiej bez gazu robić osemke jak jest dobrze sprzet wyregulowany.
wskazanie powiomu oleju
wlew oleju
wskazanie poziomu plynu hamulcowego
stan i naciag lancucha
stan ukladu kierowniczego
stan ogumienia
swiatla
postojowe
pozycyjne i oswietlenie tablicy
mijania
drogowe
kierunkowskazow
hamowania
odblaskowe
sygnal dzwiekowy
teleskopy przednie
amortyzator tylni
hamulec przedni
hamulec tylni
jeszcze raz uklad kierowniczy
pozniej gorka osemka slalom ( zalezy od egzaminator a ) i miasto. Oczywista oczywistośćią to jest to że lepiej bez gazu robić osemke jak jest dobrze sprzet wyregulowany.
-
CeBeRek - Stały bywalec
Hanni napisał(a):Witam! W Poniedziałek mam Egzamin na Kat. A. Mam kilka pytań do osób bardziej poinformowanych w tym temacie ode mnie.
8 też robiłem na 1 bez gazu.
W tym moto poziom oleju sprawdzasz przez okienko, a nie przez bagnet we wlewie. Okienko znajduje się jak dobrze pamiętam po lewej stornie od wlewu, tak trochę niżej.
Tu masz schemat świateł itp

-
sepo - VIP Ścigacz.pl
Jak chcesz jechac na 2 bez gazu. Ruszasz sobie elegancko na 1, wrzucasz 2 i jedziesz bez odkręcania manetki.
-
Dominik_YZF - Bywalec
ZDAŁEM!!!
WORD Ciechanów. Moto jakaś nowa Yamaha poj. 125 mimo iz kat A. a nie A1. Moto super wyregulowane i ustawione, osemka na 1 z lekkim gazem ale nie szarpie. Ogólnie bez wiekszych zgrzytów.
WORD Ciechanów. Moto jakaś nowa Yamaha poj. 125 mimo iz kat A. a nie A1. Moto super wyregulowane i ustawione, osemka na 1 z lekkim gazem ale nie szarpie. Ogólnie bez wiekszych zgrzytów.
GS 500E, 91r -> CBR 600 F2 | http://bikepics.com/members/blatomasz/93cbr600/
-
blatomasz - Świeżak
blatomasz napisał(a):ZDAŁEM!!!
Gratulacje i do zobaczenia na drodze.
-
CeBeRek - Stały bywalec
po pierwsze witam
konto mam od dłuższego czasu, ale chyba nic jeszcze nie pisałem :]
za 3 tygodnie zdaje egzamin w Krakowie
a ostatnio sporo sie w MORDzie pozmieniało
nowa yamaha 250, nowy plac i trasa egzaminacyjna w planie - ma być na dniach
niestety informacja tam nie działa - dzwoniąc można narazić się jedynie na ochrzan i zdziwienie ze strony pracowników ośrodka
..ale to inny temat
czy ma ktoś jakieś info / zdawał ktoś niedawno w Krakowie ?
pozdrawiam
konto mam od dłuższego czasu, ale chyba nic jeszcze nie pisałem :]
za 3 tygodnie zdaje egzamin w Krakowie
a ostatnio sporo sie w MORDzie pozmieniało
nowa yamaha 250, nowy plac i trasa egzaminacyjna w planie - ma być na dniach
niestety informacja tam nie działa - dzwoniąc można narazić się jedynie na ochrzan i zdziwienie ze strony pracowników ośrodka

czy ma ktoś jakieś info / zdawał ktoś niedawno w Krakowie ?
pozdrawiam
- ven
- Świeżak