Jaki motor na poczÄ…tek?
Bierz Horneta po 2003, poprawiono kilka rzeczy no i nie ma z przodu już "16" do której ciężko było kupić oponę w takiej rozmiarówce a motocykl ponoć zachował się niestabilnie. Na co zwracać uwagę : w tym modelu delikatne są ramy, przy oględzinach koniecznie zdemontuj bak. Jak zdrowy sprzęt to brać bo piec niezniszczalny.
-
Takechi - Świeżak
Hornet mi się podoba i nawet na początku brałem go pod uwagę. W poprzednich postach jednak koledzy przestrzegali, że Hornet nie jest tani w eksploatacji.
Jeszcze fajnie wyglÄ…da Kawasaki ZR-7. Fajna maszynka i nawet nie drogo stoi. Co powiecie?
Jeszcze fajnie wyglÄ…da Kawasaki ZR-7. Fajna maszynka i nawet nie drogo stoi. Co powiecie?
- Sierko2
- Świeżak
A powiedz która "600" jest tania w utrzymaniu w 4 garach?. Mam na myśli regularny serwis. Hornet owszem pali trochę więcej niż konkurenci ale za to jest o niebo poręczniejszy w mieście, lżejszy i ma naprawdę dobre przyspieszenie. Co do Kawy Zr 7 trochę przyciężki, lubi rdzewieć, brak 6 biegu ( przydałby się w trasie). Plus jest taki że posiada wskaźnik poziomu paliwa, co do awaryjności nie psuje się podobno .
-
Takechi - Świeżak
Czyli koszty utrzymania nie sÄ… tanie? A jakie nakedy (500-ki, 600-tki) sÄ… w rozsÄ…dnej cenie i niezbyt drogie w eksploatacji?
BiorÄ™ pod uwagÄ™:
1. Suzuki 600 Bandit (nie podoba mi się ta rama, którą widać).
2. Honda CBF 600
3. Kawasaki ZR7
BiorÄ™ pod uwagÄ™:
1. Suzuki 600 Bandit (nie podoba mi się ta rama, którą widać).
2. Honda CBF 600
3. Kawasaki ZR7
- Sierko2
- Świeżak
Zależy co rozumiesz pod pojęciem " w rozsądnej cenie ". Z tych co podałeś wnioskuję że masz do wydania 5-6 tys. W takich pieniądzach kupisz Bandita i ZR 7 zdatnego do jazdy za Honde trzeba szykować więcej. Możesz jeszcze dopisać XJ 600 za 5 wyrwiesz ładny egzemplarz. Chcesz coś w "500" kup ER 5 lub CB 500 (ale o tym wie chyba każdy) do znudzenia można to wałkować i szczerze powiedziawszy 99 procent tego forum dorzuci do tego jeszcze Gs-a 500 . Pamiętaj że na zakupie się nie kończy, na start szykuj tysiaka na przygotowanie maszyny + rejestracja, Oc Co do kosztów to zależy czy coś będziesz przy maszynie sam dłubał czy zlecał wszystko serwisowi i przede wszystkim ile rocznie zamierzasz robić km. Na Allegro popatrz sobie przykładowe części, wejdź na pierwszy lepszy serwis, zobacz cennik i będziesz wiedział czy Cię stać .
-
Takechi - Świeżak
Nie. Proszę. To nie na pierwsze moto. Radzę jakiegoś nakeda. Kawa er-6, gsr 600, Hornet lub Suzuki Sv. To szczere motocykle i potrafią wiele wybaczyć.
- Passionesuzuki
- Świeżak
- Passionesuzuki
- Świeżak
- Passionesuzuki
- Świeżak
Jeżeli chodzi o koszty utrzymania to nie rozumiem jak japońska 600 może być droga w utrzymaniu? Co mamy tańszego?
*** zajrzyj do regulaminu i zapisow o edytowaniu postow - leff ***
*** zajrzyj do regulaminu i zapisow o edytowaniu postow - leff ***
- Passionesuzuki
- Świeżak
Passionesuzuki napisał(a):Jeżeli chodzi o koszty utrzymania to nie rozumiem jak japońska 600 może być droga w utrzymaniu? Co mamy tańszego?
600-ka, 600-ce nie równa, więc samo uogólnienie o Japońskiej 600-ce jest tutaj, nie urażając nikogo, po prostu głupie. Wpływ na to ma tak wiele czynników, że ciężko mówić o kosztach utrzymania danej pojemności a nie modelu motocykla. Rodzaj i przeznaczenie moto, silnik, ilość cylindrów, zaworów, rodzaj zasilania, charakterystyka, zainstalowane układy, czy chociażby łatwość w serwisie, bo przykładowo żeby wymienić świece w FZS-ie wystarczy mi klucz i 15 min czasu, a w takiej SV650 trzeba rozkręcić pół motocykla, żeby dostać się do jednego z cylindrów, koszt regulacji zaworów bo o innej kwocie mówimy przy 4 zaworach, a o innej przy np. 8 sztukach tychże.
Noo, chyba, że chcesz mi powiedzieć, że koszt utrzymania Fazera 600 jest taki sam jak koszt utrzymania R6 przy zbliżonych warunkach użytkowania obydwu maszyn, tak samo, że ER-6 zasysa z portfela właściciela tyle samo co ZX-6R . Już pomijając różnicę ceny na samych częściach, sama częstotliwość serwisów -np. opony, napęd, hamulce- robi już sporą różnicę w kasie.
Kolejna sprawa, naucz się używać opcji "Edytuj" tak jak to w regulaminie jest przykazane.
Już o fakcie, że ktoś powinien dostać złotą, albo i platynową łopatę, nie będę wspominał .
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
Widzę że Glenroy to przygotowany i doświadczony biker. Proszę wytłumacz jak to z tymi kosztami.
- Passionesuzuki
- Świeżak
- Passionesuzuki
- Świeżak
Passionesuzuki napisał(a):Widzę że Glenroy to przygotowany i doświadczony biker.
Masz kolego jakiś problem? Czy po prostu szukasz marnej zaczepki nie mając sensownych kontrargumentów? .
Passionesuzuki napisał(a):Proszę wytłumacz jak to z tymi kosztami.
Wytłumaczyłem na tyle, żeby każdy średnio rozgarnięty osobnik dał radę wyciągnąć z tego odpowiednie wnioski. Wybacz, że wprowadziłem zamęt do Twojego światopoglądu do tego stopnia, że musiałeś się pofatygować aż na PW .
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
-
Glenroy - Moderator
Sory. Chciałem tylko pogadać. Nie mam dużego doświadczenia jeżeli chodzi o dwa kółka he he...
Nec temere, Nec timide!
- Passionesuzuki
- Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości