Zobacz wątek - Egzamin na moto- ÓSEMKA I SLALOM
NAS Analytics TAG

Egzamin na moto- ÓSEMKA I SLALOM

Jak nauczyć się wheelie? stoppie?
Czy zmieniać biegi ze sprzęgłem czy bez?
_________

Postprzez kenji » 20/4/2007, 08:23

jak czytam wasze problemy z ósemką to aż mnie ciary przechodzą i zarazem szczęście ogarnia. na moje szczęście zdawałem A w Częstochowie (29.03.07). mają tu na egzaminie yamahe tw125, normalnie bajer maszyna, rocznik ok 2003 (okrągła lampa). kurs robiłem na tym samym moto, po bardzo krótkim czasie ósemka wydała mi się taka prosta, że próbowałem nawet małego stuntu ;).
W Czest. na placu zaczynasz od gry wstępnej czyli pokazujesz czy łańcuch jest prawidłowo naciągnięty, nie trzeba dotykać bo kolo się boi że mu upaprze ktoś moto, stan płynów (olej, gdzie dolewamy, płyn hamulcowy) ważne: sprawdzamy ustawiając moto w pionie, niby normalne ale było troche śmiechu z tego na egzaminie. światła tzn kierunki, oba 'stopy', postojowe. Następnie zapalamy silnik, warto wcześniej spojrzeć na kranik żeby żadnej skuchy nie było. pokazujemy gdzie włączyć światła mijania i drogowe, oglądamy czy nam się palą, sprawdzamy sygnał dźwiękowy. to by było na tyle obsługi.
kolejny krok to oprowadzenie moto kilka metrów, u nas kółeczko od linii do linii. zapalamy znowu i jazda na górkę, która nie jest wcale taka mała(widziałem górkę w wawe, śmiech na sali), u nas na tej górce ruszają też samochody, z tym jednak też nie ma problemu bo yamaszka lekka. po zjechaniu z pojazdu, objeżdżamy placyk dookoła i stajemy przed linią rozpoczynającą slalom. kierunek, obrót głowy i jazda. w czasie slalomu nie dotykałem kierunków, nie obracałem głowy, zrobiłem to ponownie podczas wyjeżdżania ze slalomu. no i ostatnia figura to ósemka, na tw125 to pestka. trzeba tylko umieć liczyć ;), był taki jeden co przejechał 6 razy no i musiał powtarzać. Pamiętajcie też o założeniu kasku!! i kamizelki odpowiednio (to był kolejny powód do śmiechu na egz.). plac zdali wszyscy kursanci (ośmiu) z miastem było już trchę gorzej, zdało pięciu.

wszystkim zdającym egzamin życzę powodzenia, jeżeli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem. za tydzień odbieram prawko :)
kenji
Świeżak

Postprzez Saimek » 20/4/2007, 13:44

za tydzien? ja zdawalem 12.04 egzam, 16.04 papiery byly juz w warszawie w drukarni... i dzisiaj juz bylem odebrac prawko :)

pierwsze dluzsza jazda na legalu - trasa Konin - Poznan 100 km.

W sumie to pierwsza jazda powazna w ogole.

na poczatku strach w oczach i wialo bardzo (dzisiaj i tak mocno wieje dodatkowo), ale jak sie schowalem za owiewke to w miare bylo.

drogi dobre bo 30 km ladnej jednopasmowej, pozniej autostrada do wrzesni i od wrzesni ciagle 2 pasy. jak widac zyje wiec nie bylo zle :P

EXP wzrosnal o 100 km :D hehe.
Saimek
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez kenji » 20/4/2007, 13:52

heh papierek czeka na mnie w urzędzie od jakiegoś czasu, nie mogę go teraz odebrać, do tego moto jeszcze bez blach ;(
kenji
Świeżak

Postprzez Folo » 23/4/2007, 22:45

kurcze duzo jescze nie wiem, np.jak sie lancuch naciaga i gdzie wszystkie plyny swiatla, jak hamulce sprwadzic ;/ a niedlugo egzamin.. troche teraz przewal mam na studiach a moj intstruktor ma mnie w dupie ;] ...

zjechalem go ale powiedzial ze teraz musi pilnie cos zalatwic,wiec dal kluczyki i kazal jezdzic 8 ...
Folo
Świeżak

Postprzez spazz » 24/4/2007, 06:42

mnie przed egzaminem pan egzaminator wszytsko pokazal wiec u ciebie moze tez tak bedzie.
spazz
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Kwazi » 24/4/2007, 11:23

zawsze przed egzaminem mozesz zapytać jakas osobe z grupy zdajacych razem z taba na motocykl,jak co i gdzie.

a jesli nie to najwyzej bedziesz miał poprawke... :twisted:
Piłeś?? -nie jedz
Nie piłes??- wypij

"zielona szóstka"
Kwazi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez elco » 24/4/2007, 13:44

Folo napisał(a):kurcze duzo jescze nie wiem, np.jak sie lancuch naciaga i gdzie wszystkie plyny swiatla, jak hamulce sprwadzic ;/ a niedlugo egzamin.. troche teraz przewal mam na studiach a moj intstruktor ma mnie w dupie ;] ...

zjechalem go ale powiedzial ze teraz musi pilnie cos zalatwic,wiec dal kluczyki i kazal jezdzic 8 ...

jezeli pan instruktor nie chce ci pomoc, to wytlumacze ci kila rzeczy teoretycznie. Zanim wsiadziesz sprawdz naciag lancucha. powinien wynosic 25-35mm. Lancuh naciaga sie w nastepujacy sposob. Motocykl powinien znajdowac sie na podstawce centralnej, albo bynajmniej zeby byl ustawiony prosto. Najpierw luzujesz srube osi kola. pozniej przy wahaczu znajduja sie dwie mniejsze sruby. najpierw dokrecasz nieco ta od strony lancucha , a pozniej dociagasz druga, zeby ustawic prosto kolo. no i jak ustawisz przykrecasz spowrotem os kola.
swiatla sprawdza sie zaczynajac od pozycynjych, poprzez mijania i drogowe. oczywiscie jesze mozesz sprawdzic kierunki i klakson.
Plyny: z lewej strony silnika powinno znajdowac sie takie male okienko z napisem min/max. Tam sie sprawdza olej silnikowy. Na wyprostowanym motocyklu oczywiscie. powinna sie pojawic banka miedzy poziomami max i min. Plyny hamulcowe tez znajduja sie w zbiorniczkach. Jeden jest na kierownicy przy hamulcu. Tam tez jest takie okienko. przechylajac moto powinna pojawic sie tam pecherzyk powietrza. zbiornik tylnego hamlca jest zwykle nieco schowany i musisz sobie poszukac.
hamulce: sprawdzajac na postoju powinny byc twarde i kiedy je nacisniesz powinny solidnie blokowac kolo. Klamka hamulca powinna nie dac sie docisnac do konca.

jezeli masz jakies pytania jeszcze to pisz
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

:]

Postprzez 19Marcin20 » 26/4/2007, 15:45

Siema, chca sie zapisac na kurs jazdy kategori A ;D tylko niewiem czy jest to dobry pomysł bo jo niemom w ogole pojecia o motocyklach nigdy nie jezdzilch na zadnym motorku skuterku i itp. no poptostu jestech zielony z tego wiec niewiem czy to mo jakis sens ? (jednoczesnie chca sie zapisac na B i czy jednoczesnie uczenie sie na A i B niebydzie jakos sobie przeszkadzac;D?

sory za gwara ;)
19Marcin20
Świeżak

Re: :]

Postprzez mr_neox » 27/4/2007, 22:40

19Marcin20 napisał(a):Siema, chca sie zapisac na kurs jazdy kategori A ;D tylko niewiem czy jest to dobry pomysł bo jo niemom w ogole pojecia o motocyklach nigdy nie jezdzilch na zadnym motorku skuterku i itp. no poptostu jestech zielony z tego wiec niewiem czy to mo jakis sens ? (jednoczesnie chca sie zapisac na B i czy jednoczesnie uczenie sie na A i B niebydzie jakos sobie przeszkadzac;D?

sory za gwara ;)

te obie kategorie w niczym ze soba nie koliduja, wyklady te same (bo dodatkowe odnosnie motocykla zadko sie odbywaja), z testami na egzaminie tez jest ok, nie pamietam dokladnie ale masz poza testami na samochod + 6 albo 8 pytan na motocykl.

zedy to na raz zdac trzeba miec zdrowe nerwy :wink:

19Marcin20 ale jak nawet nie stales kolo motocykla, nie pociaga Cie to, to czy w takim badz razie jest sens zaczynac?

ale patrzac z drugiej strony, jak ja robilem kurs na motocykl to byla tez ze mna kumpela, nigdy nie jezdzila jak twierdzi, ale miala niesamowita frajde 8)

zrobisz jak uwazasz za sluszne...
pozdrawiam
Marcin
Szczęśliwy posiadacz kat.ABC prawa jazdy. Obecnie w trakcie C+E...
mr_neox
Świeżak

Postprzez kanibala » 28/4/2007, 14:56

Przeszkadzac wogole nie bedzie bo i w czym? Tylko ze dluzej bedziesz robil bo jazdy trudno polaczyc ;p

A pewnie jakas promocja Cie sieknie jak znam zycie.

Ja przed kursem nigdy tez niczym nie jezdzilem i jest ok
kanibala
Świeżak

Postprzez Anku » 2/5/2007, 08:21

Do wszystkich którzy będę zdawać...

Mam informację że można poprosić o rundkę po placu przed rozpoczęciem wykonywania slalomu i ósemki.... Egzaminator sam tego nie zaproponuje, ale musi sie zgodzić... W końcu wszyscy wiedzą że każdy sprzęt jest inaczej wyregulowany .

Ja będę zdawać za 2 tygodnie i mam nadzieję że wyjdę po egzaminie z taką oto własnie minką :lol:
nie pytaj CZY tylko KIEDY....
Anku
Świeżak

Postprzez cman » 2/5/2007, 09:06

Anku napisał(a):Egzaminator sam tego nie zaproponuje, ale musi sie zgodzić...

Może sam zaproponować, ale wcale nie musi się zgodzić jeśli ktoś zaproponuje.
cman
Świeżak

Postprzez Mugen_PL » 2/5/2007, 12:00

Witam

Zdawał ktoś ostatnio w wawie na odlewniczej??
Moto jest dobrze wyregulowane??
8 i slalom na 1 czy 2?? I jak z kierunkami trzeba czy nie??

Pozdrawiam
Mugen_PL
Świeżak

Postprzez Awards » 3/5/2007, 08:05

Ja robiłem 8 na pierwszym biegu i bez gazu !!! na GN 250... Moto jechał bardzo wolno :) ale ja się tak uczyłem więc nie było problemu :P Na dwójce trzeba już uważać, może braknąć czasu na korektę...
Awards
Świeżak

Postprzez R1 » 3/5/2007, 08:58

na jedynce jedzie się wolniej, czyli większe prawdopodobieństwo że straci się równowagę i jak lekko dodasz gazu to Ci szarpie... lepiej na 2 i lekko przyśpieszacz na " skrzyżowaniu" 8 to jest najlepszy sposób, ale warunkiem jest rozgrzane moto ;)

Pozdr ;)
Sprowadzę | Części,Akcesoria,dzież,TUNING | import_usa@o2.pl
R1
Bywalec

Postprzez kanibala » 15/5/2007, 09:16

Dzis zalegalizowalem swoje jezdzenie (moze posrednio bo prawko za 2-3 weeks) w WORD Torun.

Suzuki GN 250 silniczek niczym z ogloszenia na allegro czyli igla :)
Nic nie szarpie nic nie stuka... 8 na dwojce bez gazu bez zadnych historii....
Kazal przygotowac moto do jazdy no to sprawdzilem swiatla, zaczynam sprawdzac plyny a mu sie chyba spieszylo i mowi dobra panie starczy, jedz Pan :)
No to rach ciach 5 osemek, slalom, pod gorke i miasto...
Z tarsy na miescie zorbilem 20% zawrocic i do osrodka.
Panie Karolu - zaliczone :)

Pozdro
kanibala
Świeżak

Postprzez Marcin_SF » 15/5/2007, 16:13

gratulacje, mi jeszcze zostały 2 godziny jazd na kursie i będę dopiero się mógł zapisać na egzamin, a moto pewnie w sobotę już będzie w garażu.

Zdawał ktoś w Wawie kwiecień/maj, albo zapisywał się ostatnio? Ile się czeka?
Definicja głupoty: "Kontynuować robienie rzeczy w ten sam sposób i oczekiwać odmiennych rezultatów"
Marcin_SF
Świeżak

Postprzez Saimek » 16/5/2007, 08:05

Trzeba bylo zaplacic calosc i dogadac sie z prowadzacym kurs zeby Ci kartke wypisal zebys mogl isc sie zapisac juz na egzam bo oczekiwanie pewnie 3-5 tygodni... chyba ze w Wawie jest szybciej.....
Saimek
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez MaÅ‚go » 28/5/2007, 10:17

cześć. będę zdawać egzamin w Poznaniu. czy ktoś kto już tu zdawał, moze w skrócie opowiedzieć jak to wygladało? czy ósemka na motorze z tego ośrodka na 2 czy raczej na 1, czy trzeba obracać głowę, czy kierunkowskazy na ósemce. za każdą informacje i rade będę wdzieczna. pzdr :)
Małgo
Świeżak

Postprzez Marcin_SF » 28/5/2007, 14:33

zapisałem się dzisiaj na egzamin w Warszawie, ul. odlewnicza. Egzamin teoretyczny na 19.06, ponad 3 tygodnie czekania, na praktyczny czeka się prawie 4 tygodnie. Przy odrobinie szczęścia jeszcze 8-9 tygodni zanim będę miał kwitek w łapie :(

Rozmawiałem z gostkiem, który podchodzi 2 raz do praktycznego, podobno z jego grupy oblali tylko ci co na to zasłużyli, nie było żadnego głupiego uwalania ludzi za byle co.

"górka" to jest w ogóle śmiech na sali, nie potrzeba hamulca, żeby pod nią podjechać :D zapomniałem obejrzeć ósemki, czy jest taka jak u mnie na kursie czy większa, no i zapomniałem gostka spytać czy musiał kręcić głową na placu.

Znalazłem foty na ich stronce

górka

http://www.word.waw.pl/galeria/photos/photo_29.html

ósemka jest bycza, przy tym na czym ja jeździłem :twisted:

http://www.word.waw.pl/galeria/photos/photo_30.html
Definicja głupoty: "Kontynuować robienie rzeczy w ten sam sposób i oczekiwać odmiennych rezultatów"
Marcin_SF
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technika jazdy

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

na górê