Jaki kupić motocykl do offroadu? Co sądzicie o...?
stare 2T to nerwusy.. trzeba umiec nimi jeździc, raczej moto dla kogos kto wie gdzie i jak tym jeździć. chociaż taki ktos zwykle za wszelką cene szuka czegos nowszego ;P bo te stare to narwane i trudne do ogarniecia nawet jak na enduro.
250 w 4T - mocy nie powinno brakować, tzn zalezy jaki podjazd. jak atakujesz górskie pionowe sciany które po kilka set metrów mogą mieć to moze czasem brakować momentu i kopyta.... ale jak nie masz duzo doswiadczenia to górki od których zaczniesz dla takiego ktma to bedzie pikuś. albo inaczej - wpisz sobie w youtube np ktm 250 exc-f hill climb i zobacz pod co podjezdzają takie ktmy i sam ocen czy masz lepsze tereny czy nie. nie ma 450 4t
250 w 4T - mocy nie powinno brakować, tzn zalezy jaki podjazd. jak atakujesz górskie pionowe sciany które po kilka set metrów mogą mieć to moze czasem brakować momentu i kopyta.... ale jak nie masz duzo doswiadczenia to górki od których zaczniesz dla takiego ktma to bedzie pikuś. albo inaczej - wpisz sobie w youtube np ktm 250 exc-f hill climb i zobacz pod co podjezdzają takie ktmy i sam ocen czy masz lepsze tereny czy nie. nie ma 450 4t

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
KTM EXC 300 2T czy EXC 450 4T
Cześć wszystkim
Mam dylemat nad wyborem bo zmieniam moto i mam upatrzone 3 sztuki 300 i dwie 450
Linki do aukcji
1 EXC 450 2010 (otwórz link) ten 22 tyś. km prebegu
2 EXC 450 2011 (otwórz link) ten 13 tyś. km przebiegu
3 EXC 300 2011 (otwórz link) ten 296,8 mth
Z tymi z Włoch to nie wiadomo jak ze stanem ogólnym silnika (handlarze) każda aukcja praktycznie ma ten sam opis :/ Pisałem z zapytaniem o więcej zdjęć, info na temat silnika itp. do aukcji 2(cisza) i 3(tu otrzymałem wiad. o podanie e maila na razie też cisza) postaram się jutro zadzwonić tu i tam bo nie miałem kiedy.
Natomiast rozmawiałem z sprzedającym z aukcji nr 1 dowiedziałem się, że motocykl pochodzi z niemieckiej szkółki enduro, kupiony został w Poznaniu od znajomego mechanika, który ma znajomości z ową szkółką
(szkółka zmienia niby motocykle co dwa lata). Motocykl był sprawdzany przez mechanika który go sprowadził do PL. Stwierdzono problemy z napinaczem rozrządu, sprzedający mówił że wymieniony został na nowy org. KTM hydrauliczny a reszta niby ok wymienił olej filtry i czyszczenie filtra powietrza + co w opisie aukcji. Posiada go od 1,5 roku nigdy nie sprawiał mu żadnych problemów sprzedaję ponieważ znów z tego samego źródła trafił mu się też EXC 450 tylko z 2013 r gdyby nie to mówił, że by go nie sprzedawał a tak ma dwa i jest mu zbędny.
Poruszając z nim temat o Gnieźnie (EXC 300) powiedział, że ten mechanik był tam z kimś po jakieś moto to stwierdził, że to co tam sprzedają to szajs.
Zobaczymy co powie sprzedajÄ…cy z 2 i 3 aukcji.
Troszkę z innej beczki a jak się KTM SXF 450 z 2010 Max Nagl Replica (otwórz link) ? Bo wskoczył bardzo blisko za 10 000tys
A mój budżet to 17 tys. spokojnie by na kapitalny remont starczyło[/url]
Mam dylemat nad wyborem bo zmieniam moto i mam upatrzone 3 sztuki 300 i dwie 450
Linki do aukcji
1 EXC 450 2010 (otwórz link) ten 22 tyś. km prebegu
2 EXC 450 2011 (otwórz link) ten 13 tyś. km przebiegu
3 EXC 300 2011 (otwórz link) ten 296,8 mth
Z tymi z Włoch to nie wiadomo jak ze stanem ogólnym silnika (handlarze) każda aukcja praktycznie ma ten sam opis :/ Pisałem z zapytaniem o więcej zdjęć, info na temat silnika itp. do aukcji 2(cisza) i 3(tu otrzymałem wiad. o podanie e maila na razie też cisza) postaram się jutro zadzwonić tu i tam bo nie miałem kiedy.
Natomiast rozmawiałem z sprzedającym z aukcji nr 1 dowiedziałem się, że motocykl pochodzi z niemieckiej szkółki enduro, kupiony został w Poznaniu od znajomego mechanika, który ma znajomości z ową szkółką

Poruszając z nim temat o Gnieźnie (EXC 300) powiedział, że ten mechanik był tam z kimś po jakieś moto to stwierdził, że to co tam sprzedają to szajs.
Zobaczymy co powie sprzedajÄ…cy z 2 i 3 aukcji.
Troszkę z innej beczki a jak się KTM SXF 450 z 2010 Max Nagl Replica (otwórz link) ? Bo wskoczył bardzo blisko za 10 000tys
A mój budżet to 17 tys. spokojnie by na kapitalny remont starczyło[/url]
- marek1122
- Świeżak
no i co mamy powiedziec ?
a skąd wiadomo czy ten " mechanik" to nie jakiś czesio i w stodole sobie kręci WSKI i trafił mu sie ktma, bo jeździł do niemiec kartofle zbierac... nie ma co wierzyc opisom, i nawet zdjęciom, trzeba jechac i oglądać. jak sie sam nie znasz to koniecznie z kims kto ma pojęcie o temacie, i raz dwa maszyna bedzie wiadomo - warto albo nie warto. oczywiscie nadal 40% zakupu to strzały w totolotka, bo co tak na prawde siedzi w silniku to nigdy nie wiadomo. ale jak ktos ma doswiadczenie w zakupie i sprzedazy motocykli to sporo rzeczy potrafi wyczaić

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
słyszałem - moto jak moto, jeździ fajnie. reszta normalnie tylko do enduro to to sprzet nie jest
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Hejka sorki, że dopiero teraz ale moto już zakupione
KTM EXC 450 SixDays 2011
Pali, nie stuka, nie puka, jeździ niesamowicie mocy w opór a manewrowość boska
Od razu zmieniłem oleje filtry itp. za wczasu.
Pozdrawiam
KTM EXC 450 SixDays 2011

Pali, nie stuka, nie puka, jeździ niesamowicie mocy w opór a manewrowość boska

Od razu zmieniłem oleje filtry itp. za wczasu.
Pozdrawiam
- marek1122
- Świeżak
Witam
Chciałbym kupić jakieś enduro na początek, byłby to mój pierwszy moto (miałem quada polaris phoenix 200)
mam do wydania około 6,5 tys., może ktoś się troche dorzuci
Chciałbym coś bezawaryjnego, bo budżet mam bardzo ograniczony. No ale żebym nie musiał na byle jakiej górce redukować do jedynki
Głównie bym jeździł po leśnych ścieżkach, łąkach, piaskowniach, troche błota. Chciałbym też zdobywać jakieś podjazdy/zjazdy. Na homologacji mi nie zależy, bo na asfalt się nie wybieram.
No i żeby był też w miare przyzwoity dostęp do części, bo nie chce czekać nie wiadomo ile na jakąś rurke albo kabelek
Mam 14 lat, około 190cm wzrostu, ważę około 80kg
Ewentualnie jak nic nie znajde to dozbieram troche i kupie jakÄ…Å› Honde przeprawowÄ…
Pozdrawiam
Chciałbym kupić jakieś enduro na początek, byłby to mój pierwszy moto (miałem quada polaris phoenix 200)
mam do wydania około 6,5 tys., może ktoś się troche dorzuci

Chciałbym coś bezawaryjnego, bo budżet mam bardzo ograniczony. No ale żebym nie musiał na byle jakiej górce redukować do jedynki

Głównie bym jeździł po leśnych ścieżkach, łąkach, piaskowniach, troche błota. Chciałbym też zdobywać jakieś podjazdy/zjazdy. Na homologacji mi nie zależy, bo na asfalt się nie wybieram.
No i żeby był też w miare przyzwoity dostęp do części, bo nie chce czekać nie wiadomo ile na jakąś rurke albo kabelek
Mam 14 lat, około 190cm wzrostu, ważę około 80kg
Ewentualnie jak nic nie znajde to dozbieram troche i kupie jakÄ…Å› Honde przeprawowÄ…
Pozdrawiam
- hubix1
- Świeżak
w tej kasie i z twoimi gabarytami najlepiej bedzie kupic jakas 125tke 2T - yamaha dt, ktm lc2, aprilia rx i tego typu moto beda ok
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam,
Mam 17 lat, 177cm wzrostu, ważę 80 kilo, mam bardzo dobra kondycję, 'rzeźba' jest bo od trzech lat ćwiczę fitness/siłownia.
Chciałbym się zapytać /dowiedzieć co byłoby dla mnie lepsze wybierając z tych dwóch motocykli (mają one służyć głównie na tor motocrossowy, czasem jakies wypady enduro ale to rzadziej), KTM sx 125 czy KTM sx-f 250?
Jeździłem do tej pory na '50' więc, jak obsługiwać się z 2 suwowym silnikiem wiem, aktualnie posiadam supermoto wr 125 (4t). Z mechanika (w 2 suwie) nie mam problemów, w miarę ogarniam temat (nawet jeśli to brat może pomóc
)
Co do pracy obu silników nie mam zdania, który lepszy, lubię te nagle "kopniecie" w pewnym zakresie obrotów w 2t ale uwielbiam głos i przyspieszenie 4T.
Podobno technika jest ważna na 2t i tam najlepiej się jej nauczyć. Za 2t przemawia do mnie ich waga i prostota w budowie silnika. No a 4 suw to te brzmienie, które uwielbiam
Jeśli chodzi o pieniądze to mam do wydania 15000zł na sam motocykl(mam w kieszeni 5000 tak w razie w, plus 3500zł na ubrania, ochraniacze)
Co wy byście wybrali na moim miejscu? Zaznaczę, że jednak wolałbym sam większość rzeczy porobić przy motocyklu, bo jednak chciałbym się czegos jeszcze poduczyc
Z góry dzięki za odpowiedź
Mam 17 lat, 177cm wzrostu, ważę 80 kilo, mam bardzo dobra kondycję, 'rzeźba' jest bo od trzech lat ćwiczę fitness/siłownia.
Chciałbym się zapytać /dowiedzieć co byłoby dla mnie lepsze wybierając z tych dwóch motocykli (mają one służyć głównie na tor motocrossowy, czasem jakies wypady enduro ale to rzadziej), KTM sx 125 czy KTM sx-f 250?
Jeździłem do tej pory na '50' więc, jak obsługiwać się z 2 suwowym silnikiem wiem, aktualnie posiadam supermoto wr 125 (4t). Z mechanika (w 2 suwie) nie mam problemów, w miarę ogarniam temat (nawet jeśli to brat może pomóc

Co do pracy obu silników nie mam zdania, który lepszy, lubię te nagle "kopniecie" w pewnym zakresie obrotów w 2t ale uwielbiam głos i przyspieszenie 4T.
Podobno technika jest ważna na 2t i tam najlepiej się jej nauczyć. Za 2t przemawia do mnie ich waga i prostota w budowie silnika. No a 4 suw to te brzmienie, które uwielbiam

Jeśli chodzi o pieniądze to mam do wydania 15000zł na sam motocykl(mam w kieszeni 5000 tak w razie w, plus 3500zł na ubrania, ochraniacze)
Co wy byście wybrali na moim miejscu? Zaznaczę, że jednak wolałbym sam większość rzeczy porobić przy motocyklu, bo jednak chciałbym się czegos jeszcze poduczyc

Z góry dzięki za odpowiedź
- minidise
- Świeżak
zupełnie obojętne, to i to są motocykle tej samej klasy, maja podobne osiągi. i wiadomo inną charakterystyke. za 15 tysiecy ktm sx 125 bedzie w miare swiezy one juz nie mają takiego " kopnięcia" duzego jak zabytkowe 2takty. linia przebiegu mocy i momentu jest dosyc wygładzona - choc to nadal tylko 2T. ja tutaj ( ani nikt inny) ci nie doradzimy, po prostu sam musisz wybrac,
zalety 2T to takie że jest poręczniejsze, lżejsze, technik iwiecej nie trzeba, no moze troche lepsza obsługa tylnego hamulca ( w 4T duzo sie dzieje przez hamowanie silnikiem ) remonty bedą czesto ale tanio, duzo pali
4T - troche cięzsze, ale ogólnie prowadzi sie taka 250tka swietnie, rzadsze remonty ale jak juz przyjdzie czas to sie zostawia grubszą monete. mniej pali. ciągnie od dołu do góry - równiej niz 2T.
także tyle moge doradzic - reszta jest dla ciebie, sam jakbym kupował w takim przypadku miałbym dylemat niemały. ja akurat raczej wolałbym tutaj 4T ( tylko i wyłącznie moja ocena mojej jazdy )
zalety 2T to takie że jest poręczniejsze, lżejsze, technik iwiecej nie trzeba, no moze troche lepsza obsługa tylnego hamulca ( w 4T duzo sie dzieje przez hamowanie silnikiem ) remonty bedą czesto ale tanio, duzo pali
4T - troche cięzsze, ale ogólnie prowadzi sie taka 250tka swietnie, rzadsze remonty ale jak juz przyjdzie czas to sie zostawia grubszą monete. mniej pali. ciągnie od dołu do góry - równiej niz 2T.
także tyle moge doradzic - reszta jest dla ciebie, sam jakbym kupował w takim przypadku miałbym dylemat niemały. ja akurat raczej wolałbym tutaj 4T ( tylko i wyłącznie moja ocena mojej jazdy )
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam
Mam zamiar kupić Enduro o pojemności 125ccm. Co drodzy forumowicze możecie polecić?
Budżet +/- 7000zł
Wymagania:
ZAREJESTROWANE
Nie będzie to mój pierwszy motocykl, teraz posiadam Gilera RCR 70/50
Mój wzrost około 175cm, waga +/- 60kg
Pozdrawiam
Mam zamiar kupić Enduro o pojemności 125ccm. Co drodzy forumowicze możecie polecić?
Budżet +/- 7000zł
Wymagania:
ZAREJESTROWANE
Nie będzie to mój pierwszy motocykl, teraz posiadam Gilera RCR 70/50
Mój wzrost około 175cm, waga +/- 60kg
Pozdrawiam
- Rezar
- Świeżak
a gdzie i jak chcesz tym jeździc ? szukasz raczej wyczynówki - drogiej ale pozwaającej na duzo ? czy spokojniejsze enduro, tanie w eksploatacji itd.. ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Najczęściej terenem będzie opuszczona kopalnia piasku, poligon, pola no i może czasem las. Najlepiej jakbyś mógł podać jakąś wyczynówkę i może jedno spokojne
Edit1
Zapomniałem dopisać, że na poligonie jest zrobiony prowizoryczny tor motocrossowy

Edit1
Zapomniałem dopisać, że na poligonie jest zrobiony prowizoryczny tor motocrossowy
- Rezar
- Świeżak
generalnie polecam cos typu 125tka w tej cenie. na 4T to cie nie bardzo stać w tej kasie.
1) wyczynówki
ktm exxc, husqvarna WR w zasadzie te 2 moge polecic, moze jeszcze gas gas ec jak lubisz egzotyke
2) spokojniejsze
yamaha dt, i cała reszta podobnych sprzetów ( ktm lc2, aprilai rx, kawasaki kmx...... tego jest praktycznie do wyboru z kazdej marki ()
albo jakis 4t tutaj to np kawasaki klx 250. suzuki dr 350.
1) wyczynówki
ktm exxc, husqvarna WR w zasadzie te 2 moge polecic, moze jeszcze gas gas ec jak lubisz egzotyke
2) spokojniejsze
yamaha dt, i cała reszta podobnych sprzetów ( ktm lc2, aprilai rx, kawasaki kmx...... tego jest praktycznie do wyboru z kazdej marki ()
albo jakis 4t tutaj to np kawasaki klx 250. suzuki dr 350.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nie mógłbym - od tego masz portale z ogłoszeniami, wpisz sobie zakres do 7 tysiecy i patrz na co cie stac - ja w inny sposób bym tego nie okreslał.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości