Zobacz wÄ…tek - Nauka Jazdy, przemyslenia...:)
NAS Analytics TAG

Nauka Jazdy, przemyslenia...:)

Jak nauczyć się wheelie? stoppie?
Czy zmieniać biegi ze sprzęgłem czy bez?
_________

Postprzez RobsonR » 12/5/2016, 12:27

Ruda czytasz mi w myślach.. :)
Właśnie tego się boja szkoda trochę maszyny po drugie jak od razu zacznę od marzenia to nie będzie do czego dążyć. A tak xj6 będzie takim środkowym moto w karierze motocyklisty* :).
Ostatnio edytowano 12/5/2016, 12:53 przez RobsonR, łącznie edytowano 2 razy
RobsonR
Świeżak

Postprzez A7 x » 12/5/2016, 12:42

RobsonR napisał(a):będę zdawał

RobsonR napisał(a):motocyklistki.

Yyy....

A co do moto, to może ER5, skoro się boisz o zgruzowanie moto ?
Pośmigać od lipca do końca sezonu, sprzedać i rozglądać się powoli za XJ-ką w fajnym stanie.
Na jesień są atrakcyjniejsze ceny, niż wiosną, także można upolować coś w fajnym stanie i cenie.

PS. Chyba dosyć już o sprzętach, bo trochę chyba zboczyliśmy z tematu i Moderatorzy Nam dadzą po nosie :p
A7 x
Świeżak

Postprzez matt87 » 12/5/2016, 16:29

a ja ostatnie 3h bede mial dopiero 23-24 maja ;/ ale lipa 3 tygodnie bez jezdzenia, te 5h dodatkowe postaram sie chyba jakos zalatwic zeby miec w przyszlym tygodniu, jedyne co mnie troche cieszy - 23/24 maj bede jezdzil na SV zamiast gladiusa, ciekawe jak to bedzie heheh, ten kurs calkowicie nie idzie po moich planach ;/ mam chociaz nadzieje ze jak przyjdzie czas egzaminu to zdam za max 3-4 razem bueheheh
matt87
Świeżak

Postprzez andy7 » 12/5/2016, 20:03

Ruda_Małpa napisał(a):
RobsonR napisał(a):Ja długo myślałem aby na pierwsze moto wejść na XJ6N z ABS, kosztuje około 10-15 tys.

Zastanów się, czy nie szkoda Ci będzie, gdy ten motocykl za 10-15 tys. zaliczy glebę czy chociażby parkingówkę, co w pierwszych sezonach jest bardzo prawdopodobne. ;)

Parkingowka zawsze moze sie przydazyc, zadrza sie i najlepsiejszym :mrgreen:

Pierwsza parkingowke mialem w pierwszym dniu. Przy trzecim motocyklu po chyba 3 miesiacach, zdarza sie, w rodzinie tez juz dwie parkingowki byly jedna godzine po rozpoczeciu samodzoielnej jazdy - moto nowancja 30 km na budziku :mrgreen:

:wink:
kuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videos
andy7
Moderator

Postprzez Stylance » 12/5/2016, 20:50

RobsonR napisał(a):Ruda czytasz mi w myślach.. :)
Właśnie tego się boja szkoda trochę maszyny po drugie jak od razu zacznę od marzenia to nie będzie do czego dążyć. A tak xj6 będzie takim środkowym moto w karierze motocyklisty* :).

Będzie ;) np. trasa po Europie :) 2 T-shirty, szczoteczka do zębów, jakieś portki na zmianę, wsiadasz na kozę i jedziesz.
Stylance
Świeżak

Postprzez Ruda_MaÅ‚pa » 13/5/2016, 08:55

andy7 napisał(a):Parkingowka zawsze moze sie przydazyc, zadrza sie i najlepsiejszym :mrgreen:

Pierwsza parkingowke mialem w pierwszym dniu. Przy trzecim motocyklu po chyba 3 miesiacach, zdarza sie, w rodzinie tez juz dwie parkingowki byly jedna godzine po rozpoczeciu samodzoielnej jazdy - moto nowancja 30 km na budziku :mrgreen:

To ja chyba jestem jakaś zajebista, bo jeszcze nie miałam tej "przyjemności" :mrgreen:
Ruda_Małpa
Świeżak

Postprzez RobsonR » 13/5/2016, 09:48

Generalnie dość pewnie czuje się na moto i wydaje mi się, że dałbym radę ogarnąć od razu 600stke, na 500 jak jeździłem to jakieś to dla mnie małe i za bardzo zwrotne i tak nie tylko po placu jeździłem normalnie po drogach z instruktorem. Nie wiem czy tak ostatnio myślę po obejrzeniu kilku moto vlogów, że fajnie byłoby zacząć od polecanych mniejszych moto czy po prostu boje się o pierwszy szlif - co jak wielu z Was opisuje jest nieuniknione.
Ale do tego jeszcze długa droga, skupmy się na tym co najbliżej.
Dziś mam jazdy - nareszcie po długiej przerwie, zobaczymy ile zostało w pamięci mięśniowej :) Ciuchy spakowane, tak więc po pracy zrzucam garniak i wbijam w skórę.
Zdecydowałem też jak najszybciej podejść do teorii. Na 20 maja mam termin o godzinie 13, także zapiszę się dziś przez internet o ile szef pozwoli mi wyskoczyć w trakcie pracy :)
RobsonR
Świeżak

Postprzez mennoc » 13/5/2016, 11:28

RobsonR napisał(a):czy po prostu boje się o pierwszy szlif - co jak wielu z Was opisuje jest nieuniknione.

Nieuniknione są tylko 2 rzeczy - śmierć i podatki :-)
mennoc
Świeżak

Postprzez lagiboy » 14/5/2016, 00:58

mennoc napisał(a):
RobsonR napisał(a):czy po prostu boje się o pierwszy szlif - co jak wielu z Was opisuje jest nieuniknione.

Nieuniknione są tylko 2 rzeczy - śmierć i podatki :-)

3 i paciak
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez RobsonR » 14/5/2016, 09:02

Jestem już po 10h jazd! Po wczoraj jestem mega zadowolony. Bałem się że dwa tygodnie przerwy sprawią że będę uczył się od początku wszystkiego - a tu zdziwienie wszystko pamiętałem co więcej wszystko wychodziło mi bezbłędnie cały czas!
Jeździłem 2h - ósemka wychodziła cały czas idealnie już chyba opanowałem ja na tyle by pewnie przejechać ja za każdym razem nawet w przypadku jakiś nieprzewidzianych zdarzeń. Wolny slalom wychodzi też bardzo dobrze na całe 2h raz mi nie wyszedł najazd na ostatnią bramkę. Slalom szybko perfekt :) nareszcie. Jak to wyszło już mówię może komuś to się przyda. Najważniejsze to nie bać się rozpędzić, potem technicznie jedynka, dwójka i przy wjeździe na bramkę odcinam wbijam 3 bez sprzęgła i przejazd zaliczam na około średniej 33/34km/h na wyjeździe jeszcze dodaje trochę gazu oczywiście.
Na początku bałem się tego sposoby ale wczoraj stwierdził że jak mam tyle jazd jeszcze to co mi szkodzi popróbować trochę innego sposobu. Jak się okazało był to strzał w 10.
Instruktor nawet powiedział że mogę jechać na egzamin bo wychodziło to bardzo dobrze wczoraj.
Podsumowując wczorajszy dzień dał mi dużo pewności siebie i poczucie, że dam radę. Następne jazdy zacznę od podstaw, czyli omówienie motocykla światła, płyny etc oraz cały początek. Potem mam zamiar powtarzać w kółko wszystkie zadania na placu tak jakbym robił to na egzaminie.

Mam pytanie do Was czy można mieć odpaloną kamerkę swoją na egzaminie? Bo chętnie bym nagrał może się komuś przyda.
RobsonR
Świeżak

Postprzez andy7 » 14/5/2016, 11:57

Ruda_Małpa napisał(a):To ja chyba jestem jakaś zajebista, bo jeszcze nie miałam tej "przyjemności" :mrgreen:

Nie chce byc zlosliwy, ale zapytam, znasz ten kawal o 3 malpach ktore trzymaly sie linki ? :mrgreen:

Na koncu jest zyciowy Moral :mrgreen:

Jednym slowem wszystko przed Toba ! :mrgreen:

andy7
Moderator

Postprzez DedeRR » 14/5/2016, 12:05

andy7 napisał(a):Nie chce byc zlosliwy, ale zapytam, znasz ten kawal o 3 malpach ktore trzymaly sie linki ?

OMG, u mnie na zajęciach profesor to opowiedział (na 30 osób tylko dwóch facetów). Ta cisza była bardzo wymowna :lol:

A co do parkingówki, ja na kursie zaliczyłem dwie, z czego jedną z gatunku tych durnych. Chciałem wyciągnąć spodnie z tyłka. Stanąłem tak, że motocykl przestał się opierać o moje nogi i sru. Dobrze, że nikt tego nie widział :lol:

@RobsonR

Jeśli masz kamerkę na kasku to odpada z tego powodu, że kask dostajesz przydziałowy z WORDu.
DedeRR
Świeżak

Postprzez lagiboy » 14/5/2016, 12:28

andy7 napisał(a):
Ruda_Małpa napisał(a):To ja chyba jestem jakaś zajebista, bo jeszcze nie miałam tej "przyjemności" :mrgreen:

Nie chce byc zlosliwy, ale zapytam, znasz ten kawal o 3 malpach ktore trzymaly sie linki ? :mrgreen:

weź napisz ten kawał bo nie nie kojarze.
lagiboy
Moderator

Postprzez mennoc » 14/5/2016, 14:07

DedeRR napisał(a):Jeśli masz kamerkę na kasku to odpada z tego powodu, że kask dostajesz przydziałowy z WORDu.

Jak, gdzie, po co? Ja egzamin zdawałem w swoim kasku, nikt mi słowa na ten temat nie powiedział.

Też czekam na ten kawał :-)
mennoc
Świeżak

Postprzez DedeRR » 14/5/2016, 15:19

@menmoc, a w jaki sposób egzaminator się z Tobą porozumiewał? Przekładali Ci interkom?
Suzuki GS 500 E
DedeRR
Świeżak

Postprzez adam_tomasz » 14/5/2016, 18:44

Na egzaminie oczywiście można mieć własny kask i własne ochraniacze / ciuchy motocyklowe. Jak ktoś ma swój kask dostaje krotkofalowke ze słuchawka bądź inny podobny interkom.

RobsonR chciałbym zobaczyć ta Twoja zmianę na 3 bez sprzęgła po 10h kursu (pomijając sensownosc takiej zmiany - bo sensu nie ma).
A po pewnym czasie chciałbym zobaczyć skrzynie biegów w Twoim motocyklu :)

Co do kamerki to sądzę że nikt się nie zgodzi abyś nagrywał egzamin wiec zapomnij o braniu kamerki.
Instruktor nauki jazdy A,B - Poznańhttp://szkola-motocyklowa.blogspot.com/ - Twoje kompendium wiedzy
adam_tomasz
Moderator

Postprzez andy7 » 14/5/2016, 21:03

lagiboy napisał(a):
weź napisz ten kawał bo nie nie kojarze.

Pod linka siedzi lew ( Leff :mrgreen: albo inny Andy :mrgreen: ) a malpy wisza. Po jakims czasie jedna sie puscila i lew ja zezarl, po jakims czasie znow jedna sie puscila i znowu lew ja zezarl.

Ta trzecia tydziej wytrzymala, puscila sie, spadla i lew ja zezarl.

Moral

Kazda jedna predzej czy pozniej sie pusci :mrgreen:

andy7
Moderator

Postprzez lagiboy » 14/5/2016, 22:03

a no widzisz :) morał znałem, kawału nie :)
lagiboy
Moderator

Postprzez A7 x » 15/5/2016, 11:15

Haha, kawał dobry i faktycznie można powiedzieć, że życiowy :D
Ale na randce z potencjalną, raczej bym nie opowiedział :p

Co do kamerki i kasku, to nie wiedziałem, że można mieć swój.
Ja zdawałem w kasku WORD-u (oczywiście kominiarka obowiązkowo własna) i to był LS2, który tak sobie mi pasował (bywało gorzej).
Gdybym wiedział, to z pewnością bym brał swojego IS17, przynajmniej by mi nie parował, jak szalony.

Egzamin na początku października, to był chłodny dzień i pamiętam, że co zatrzymanie się na światłach, w korku- mleko.
Musiałem co chwilę otwierać i zamykać, aż w końcu jechałem z lekko otwartym wizjerem, bo cały czas tylko na kasku się skupiałem, zamiast na jeździe. Dobrze, że otwieranie nie było jakieś problematyczne.

Swoją drogą właśnie wtedy przekonałem się jak bardzo XJ-ka grzeje w prawą nogę- od stopy do kolana.
Można było to dobrze poczuć, bo motocykl był chłodny, ale prawa noga ciepła.
Lewa noga też, ale nie do kolana, tylko nieco niżej.
W upalne dni to jest naprawdę upierdliwe i zastanawiam się, czy wyprowadzenie dalej tłumika, niż oryginalnie by ten problem zniwelowało, czy ten typ po prostu tak ma...
A7 x
Świeżak

Postprzez Ruda_MaÅ‚pa » 16/5/2016, 07:58

andy7 napisał(a):

:P Wiem, że prędzej czy później i mnie to czeka. Choć wolałabym później, jeśli już mogłabym wybierać :mrgreen:
Ruda_Małpa
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technika jazdy

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê