Jaki kupić motocykl do offroadu? Co sądzicie o...?
sx/cr/rm/kx/yz to crossy jeśli szukasz hard enduro to masz z 2t do wyboru ktma exc/ husqvarne wr . Kmx to soft enduro i teraz czego oczekujesz? Mega mocy, lekkości i łatwości prowadzenia lecz z drogimi jak w crossówkach remontami czy przeciętnej mocy wagi itp z dość rzadkimi remontami(ile chcesz tym jeździć i ile rocznie masz na utrzymanie nie licząc paliwa i olei)
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
Tak w miedzy czasie zapoznalem sie ze tak powiem, z tymi sprzetami co podales.
Teraz to czego oczekuje , tak pierwsza opcja ktora podales powiem ze podchodzi mi bardziej, moc, lekkosc latwosc prowadzenia z remontami, ale jak mozesz to chetnie przeczytam propozycje z obu zagadnien. Co do tego Ile bede jezdzil ? kilka razy w roku , na utrzymanie rocznie ? powiedzmy 2k . Mialaby to byc rozrywka get bede w kraju,moze byc bez homologacji, dlatego teraz mam drugie pytanie o taki sprzet tylko na codzienne uzytkowanie powiedzmy co weekend , tu juz z homologacja .
Teraz to czego oczekuje , tak pierwsza opcja ktora podales powiem ze podchodzi mi bardziej, moc, lekkosc latwosc prowadzenia z remontami, ale jak mozesz to chetnie przeczytam propozycje z obu zagadnien. Co do tego Ile bede jezdzil ? kilka razy w roku , na utrzymanie rocznie ? powiedzmy 2k . Mialaby to byc rozrywka get bede w kraju,moze byc bez homologacji, dlatego teraz mam drugie pytanie o taki sprzet tylko na codzienne uzytkowanie powiedzmy co weekend , tu juz z homologacja .
- karoweed
- Świeżak
Może wyjaśnijmy kilka pojęć :
Utrzymanie roczne ; czyli nie liczymy benzyny, olejów itp. (Chodzi o tłok, korba, łożyska i elementy eksploatacyjne)
Soft Enduro(tanie w utrzymaniu, cięższe od Hard Enduro i Crosówek) czyli DT125, KMX125 itp...
Hard enduro(koszty utrzymania mniej więcej jak w crosówce, są lekkie i mają inne przełożenia, ale to praktycznie crosówki) : EXC, WR
I crosówki(czyli najdroższe w utrzymaniu, lekkie i najlepiej tylko na torze się sprawdzają) : CR, SX, KX, YZ, RM.
Jak zamierzasz latać po polach i lasach, to hard enduro ci nie potrzebne, zwykły Soft ci starczy, kieszeni też nie przetrzepie.
Utrzymanie roczne ; czyli nie liczymy benzyny, olejów itp. (Chodzi o tłok, korba, łożyska i elementy eksploatacyjne)
Soft Enduro(tanie w utrzymaniu, cięższe od Hard Enduro i Crosówek) czyli DT125, KMX125 itp...
Hard enduro(koszty utrzymania mniej więcej jak w crosówce, są lekkie i mają inne przełożenia, ale to praktycznie crosówki) : EXC, WR
I crosówki(czyli najdroższe w utrzymaniu, lekkie i najlepiej tylko na torze się sprawdzają) : CR, SX, KX, YZ, RM.
Jak zamierzasz latać po polach i lasach, to hard enduro ci nie potrzebne, zwykły Soft ci starczy, kieszeni też nie przetrzepie.
-
Street4Fun - Bywalec
Street4Fun oczywistych pojec jak utrzymanie roczne, sory ale nie musisz tego wyjasniac, napisalem przeciez ze moge przeznaczyc powiedzmy 2 tysiace .
Wiedz widzialbym moje upodobania w Hard enduro , choc widzialem tez ze ludzie polecaja CR , SX , RM jako hard enduro , moze te zmylily mnie filmiki jakie ogladalem o tych maszynach, jak ludzie pomykaja na nich po takich terenach jakie mi sie wlasnie widza .
Jesli sie myle poprawcie mnie, a co do napraw, na taka jazde jaka podalem, ile wyniesie roczne trzepanie kieszeni jak mowisz ?
Wiedz widzialbym moje upodobania w Hard enduro , choc widzialem tez ze ludzie polecaja CR , SX , RM jako hard enduro , moze te zmylily mnie filmiki jakie ogladalem o tych maszynach, jak ludzie pomykaja na nich po takich terenach jakie mi sie wlasnie widza .
Jesli sie myle poprawcie mnie, a co do napraw, na taka jazde jaka podalem, ile wyniesie roczne trzepanie kieszeni jak mowisz ?
- karoweed
- Świeżak
cross to sx rm cr itp
hard enduro to exc, wr, itp.
poczytaj troche istniejących tematów bo setki razy były podawane cenniki - na szybko, przy hard enduro 500-2000 zł rocznie w same częsci średnio
hard enduro to exc, wr, itp.
poczytaj troche istniejących tematów bo setki razy były podawane cenniki - na szybko, przy hard enduro 500-2000 zł rocznie w same częsci średnio
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam, jestem tutaj nowy i od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad kupnem jakiegos enduro w 2t, zastanawiam sie nad kawasaki kdx 125 lub honda crm 125, niestety nie znalazłem dużo interesujących mnie informacji na ich temat. Jeździłem kiedyś troche na dr 350 i jak wypadają moca te dwa motorki do niej? Zamierzam jeździć po lasach i jakiś polnych drogach, i czy nadąże za xt 350 i ttr 600 bo zamierzam jeździć z kolegami. I ile właściwie mają koni, jedni piszą że 26 inni 30 a jeszcze inni 34. Myślałem też nad cr 125 ale nie wiem czy maszyna nie bedzie troche uciązliwa tzn nie sponiewiera mnie ;P Dzięki za odpowiedź.
- gumowy
- Świeżak
Cr nie jest enduro Jeśli zamierzasz jeździć po lasach, polnych drogach itp to nie kupuj cr. Może powiesz nam ile masz do wydania ?
Honda Cr 125 | https://www.facebook.com/Polskietorymot ... 8453028154
- sylwek199888
- Świeżak
Tak wiem ze cr to nie enduro, nie mówie że tylko enduro mnie interesuje. Myślę nad czymś do 5tys, jak będzie mało to poczekam i dozbieram jeszcze. W 2t to wole kupić coś tańszego i sobie wyremontować. Chciałem jakiejś informacji jak wypadają te hondy crm i kawy kdx, ale mało o nich na forum
- gumowy
- Świeżak
kdx troche nietypy ale fajne sprzety crm podobnej klasy. są dosyc mocne, niezłe na początek do enduro a i po torze mx da sie popyrkać no i cena utrzymania zdecydowanie niższa niz w przypadku hondy CR np.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
przede wszystkim KM nie km, po 2 moc to nie wszystko liczy sie jeszcze moment obrotowy i sposób oddania mocy... bo to głownie ma znaczenie w terenie. crm jest dosyc mocna do lasu bez ostrych podjazdów 100% wystarczająca
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Według menie spokojnie powinieneś dosięgać stopami do ziemi, ja mam 183cm i na cr dosięgam, a cr jest troszkę wyższa
Honda Cr 125 | https://www.facebook.com/Polskietorymot ... 8453028154
- sylwek199888
- Świeżak
Chodziło mi bardziej o to czy nie będzie za niska ;P w takim razie wiem wszystko co chciałem. Ogólnie to może zna ktoś ten motor? http://tablica.pl/oferta/honda-crm-125- ... 14ae0e33a2
- gumowy
- Świeżak
oprócz wysokosci siedzenia jest jeszcze ważna szerokość i ogólna ergonomia ;P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Proszę o pomoc w wyborze mojego pierwszego motocykla. Mam 15 lat, 165 cm wzrostu i ważę 54 kg. Będzie używany do jazdy amatorskiej, do dyspozycji mam las, pola i polne drogi. Najbardziej podoba mi sie Yamaha YZ i Honda CR. Czy pojemność 125 będzie dobra? Z góry dzięki!
- Pitbullown
- Świeżak
bedzie dobra ale model mało sensowny do jazdy po lasach, cr i yz to są motocykle wycyznowe, więc do amatorskiej jazdy tymbardziej po lesie sie średnio nadaje.... lepiej poszukaj sobie yamahy dt 125 bedzie i tak na początek mocna i Cię zadowoli, przy czym jest kilkukrotnie tansza w eksploatacji, mniej pali, mniej sie psuje. do nauki wszystko ma na plus
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Wielkie dzieki! Mógłbyś jeszcze doradzić mi czy ma to być 2t czy 4t? wgl czym różnią sie 2t i 4t?
- Pitbullown
- Świeżak
DT to jest dwusuw(2T). A co do różnic, jest to cytat z innego forum, bo samemu mi się tego pisać nie chce, na necie masz pełno tematów o różnicach 2T i 4T: "2-suw po pierwsze pali paliwo zmieszane z olejem i tym samym smarowany jest tlok i scianki cylindra. Jeden cykl jest wykonywany w czase 2 posuniec tloka - tlok do gory powoduje kompresje mieszanki i zaplon. Gdy tlok leci w dol spaliny so wydalane przez wylot a w tym samym czasie nowa mieszanka wpada do cylindra i wszystko sie zaczyna od nowa.
4-suw nie ma mieszanego paliwa. Tam wtryskiwane jest czyste paliwo, więc spalanie nie jest takie "brudne" jak w 2-suwie. Poza tym 4-suw spala mieszanke co drugi raz. Tłok leci do gory i spala mieszanke (powietrza i paliwa (nie olej)) potem leci do dołu i znowu do góry i wydycha spaliny i potem znowu leci do dołu zasysajac mieszanke i potem do gory spalajac mieszanke i potem...
2-suw jest lżejszy, ma wieksza moc i moc ta jest dostepna przy kazdym ruchu tłoka Problem jest w tym, że jest to brudny silnik i nowa mieszanka często miesza sie ze spalinami, kiedy tłok jest na samym dole."
Dwusuw ma o tyle specyficzna charakterystykę momentu obrotowego, ze prawdziwy dopal ma dopiero przy wyższych obrotach, zależnie od silnika ale zazwyczaj w okolicy 7-8 tysiącach RPM, czterosuw natomiast ciągnie dobrze praktycznie w pełnym zakresie obrotów.
4-suw nie ma mieszanego paliwa. Tam wtryskiwane jest czyste paliwo, więc spalanie nie jest takie "brudne" jak w 2-suwie. Poza tym 4-suw spala mieszanke co drugi raz. Tłok leci do gory i spala mieszanke (powietrza i paliwa (nie olej)) potem leci do dołu i znowu do góry i wydycha spaliny i potem znowu leci do dołu zasysajac mieszanke i potem do gory spalajac mieszanke i potem...
2-suw jest lżejszy, ma wieksza moc i moc ta jest dostepna przy kazdym ruchu tłoka Problem jest w tym, że jest to brudny silnik i nowa mieszanka często miesza sie ze spalinami, kiedy tłok jest na samym dole."
Dwusuw ma o tyle specyficzna charakterystykę momentu obrotowego, ze prawdziwy dopal ma dopiero przy wyższych obrotach, zależnie od silnika ale zazwyczaj w okolicy 7-8 tysiącach RPM, czterosuw natomiast ciągnie dobrze praktycznie w pełnym zakresie obrotów.
Jeżdżę na KTM exc 450, a obok niego stoi Honda Transalp 650
- Effendi
- Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości