Jazda bez prawka !
Czyli z tego co tu wyczytałem ( też jeżdżę bez prawka aczykolwiek już kurs skończyłem i czekam niestety wieki całe na egzamin w wwa ) po zatrzymaniu i kontroli przez policję lepiej wogóle się nie przyznawać że kurs już skończony, nie uciekać , przyjąć spokojnie mandat i odjechać w swoja stronę. poprawcie mnie jeśli coś pominąłem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
kosta - VIP Ścigacz.pl
tomi291 napisał(a):ja mowiłem o większych miastach w stolicy na teorie czekamy 2-3 tygodnie potem po zdaniu znowu czekamy na praktykę 2-3 tygodnie , wliczając że nie zdamy za pierwszym razem... to kolejne 2-3 tygodnie... potem jeszcze na odbiór prawka znowu 2-3 tygodnie (ahhh te urzędy) no i się zbiera...
Cena kursu w warszawie wacha się od 800 zł do 1400 zł np. Sarbo na Bemowie liczy sobie 1100 zł za kurs... chyba że ktoś chce same zaświadczenie wtedy cena jest inna
kursy można znaleźć nawet za 600 PLN, boję się tylko jakiej jakości
co do egzaminu, czeka się prawie 4 tygodnie na teorię i 3-4 tygodnie na praktykę, potem 2-3 tygodnie na prawko. W najgorszym wypadku masz ponad 2 miesiące czekania, zanim będziesz mógł legalnie jeździć.
Definicja głupoty: "Kontynuować robienie rzeczy w ten sam sposób i oczekiwać odmiennych rezultatów"
-
Marcin_SF - Świeżak
Ja mam inne pytanie bo nie doszukałem się, żeby ktoś o tym wspominał.
Słyszałem, że mając prawo jazdy na kategorię B, gdy złapie nas policja gdy jedziemy motorem bez kategorii A, jedyną konsekwencją może być mandat w wysokości 300 zł. Czy ktoś to potwierdza/zaprzecza?
Słyszałem, że mając prawo jazdy na kategorię B, gdy złapie nas policja gdy jedziemy motorem bez kategorii A, jedyną konsekwencją może być mandat w wysokości 300 zł. Czy ktoś to potwierdza/zaprzecza?
- Loup
- Świeżak
Jak trafisz na upierdliwego policjanta, to mogą również zwieźć moto na parking policyjny, za co też zapłacisz. Chyba, że szybko zadzwonisz do znajomka z prawkiem, który zabierze motocykl.
Słyszałem ostatnio, ale nie wiem na ile to jest wiarygodne, że lepiej mówić, że prawo jazdy zostało w domu. Podobno policja ma możliwość sprawdzenia, że kierowca posiada prawo jazdy, ale nie mogą sprawdzić jakie. Wtedy płaci się 50-100 pln za brak dokumentu
Słyszałem ostatnio, ale nie wiem na ile to jest wiarygodne, że lepiej mówić, że prawo jazdy zostało w domu. Podobno policja ma możliwość sprawdzenia, że kierowca posiada prawo jazdy, ale nie mogą sprawdzić jakie. Wtedy płaci się 50-100 pln za brak dokumentu
Definicja głupoty: "Kontynuować robienie rzeczy w ten sam sposób i oczekiwać odmiennych rezultatów"
-
Marcin_SF - Świeżak
tak zgadza się dostajesz 300 zł mandatu a jak wogole nie masz prawka ani na B to leci 500 zł no chyba że jest gość uparty to moze wiecej
ale najgorsze jest to że dostałem mandat 500 zł i 10 pkt bo jechałem 190km/h na ograniczeniu do 90km/h w POŁOWIE KWIETNIA a od 20 maja mam zablokowane konta Bankowe przez KOMORNIKA .... tak mnie wnerwili że szok....
ale najgorsze jest to że dostałem mandat 500 zł i 10 pkt bo jechałem 190km/h na ograniczeniu do 90km/h w POŁOWIE KWIETNIA a od 20 maja mam zablokowane konta Bankowe przez KOMORNIKA .... tak mnie wnerwili że szok....
-
tomi291 - Świeżak
Marcin_SF napisał(a):Słyszałem ostatnio, ale nie wiem na ile to jest wiarygodne, że lepiej mówić, że prawo jazdy zostało w domu. Podobno policja ma możliwość sprawdzenia, że kierowca posiada prawo jazdy, ale nie mogą sprawdzić jakie. Wtedy płaci się 50-100 pln za brak dokumentu
Wydaje mi się że jak sprawdzają po nr pesel to wychodzi im na jakie kategorię masz uprawnienia ... trzeba by zagadać z jakimś policjantem i się dowiedzieć
Suzuki GSX 550 (600f ) mod. to street
- bobek358
- Świeżak
Ja na razie latam BEZ, tzn B mam od 16 lat więc przepisy znam chyba jakoś .... narazie w Krk. zrobiłem +/- 1000km, minąłem już xdziesiąt posterunków lotnej i spokój.
( mamy tu co chwila Kaczorowe zloty itp - więc stąd lubi być Policja co 100m w krzakach
1) YF1000R Lyterek 150KM z basowym Laserem na wydechu
2) Shoei z lustraną szybką - oni nie widą że ja ich widzę
3) jadę bardzo spokojnie po mieście ( nie ma gdzie wżucić 3 )
Ogólnie patrzą na maszynę, nie w głowie im haltowanie jakoś tak zauważyłem. A jak odchodzę czasami ze świateł, to chyba też im nie w głowie ...
Cez.
Moje odczucia są subiektywne - więc tylko moje.
uważam że A trzeba mieć zrobione, a że nie robię tak jak wszyscy to już inna sprawa - od razu odpowiadam : TAK jestem debilem , idiotą itp. nie odpowiedzialnym etc.
je..e mnie to. mi jest okay
( mamy tu co chwila Kaczorowe zloty itp - więc stąd lubi być Policja co 100m w krzakach
1) YF1000R Lyterek 150KM z basowym Laserem na wydechu
2) Shoei z lustraną szybką - oni nie widą że ja ich widzę
3) jadę bardzo spokojnie po mieście ( nie ma gdzie wżucić 3 )
Ogólnie patrzą na maszynę, nie w głowie im haltowanie jakoś tak zauważyłem. A jak odchodzę czasami ze świateł, to chyba też im nie w głowie ...
Cez.
Moje odczucia są subiektywne - więc tylko moje.
uważam że A trzeba mieć zrobione, a że nie robię tak jak wszyscy to już inna sprawa - od razu odpowiadam : TAK jestem debilem , idiotą itp. nie odpowiedzialnym etc.
je..e mnie to. mi jest okay
-
cezare - VIP Ścigacz.pl
Ja latam bez prawka, mam już B od 2 lat, przepisy znam ale po prostu nie mogę wytrzymać kiedy maszyna gotowa do sezonu stoi w garażu a ja nie mógł bym na niej polatać ... Ale na szczęście już w poniedziałek mam egzamin na prawko i mam nadzieję że się uda, bo latanie bez prawka to takie nie do końca przyjemne jest, myślisz że gdzieś może być policja, albo co będzie jak ktoś Ci wyjedzie i zaliczysz dzwona i policja przyjedzie itp. ....
- bobek358
- Świeżak
Praktyka pokazuje ze idacna kurs, egzamin, siedzisz z ludzmi ktorzy po pare lat czasami jezdza i w koncu postanowili zrobic pawo jazdy kat-A
Wiele wiele lat temu bylo dokladnie tak samo, kolega-szef nie zdal ze 25 lat temu prawka A, wyszedl wkurzony wsiadl na swoje moto (przed osrodkiem stala kupa motórów ;p) i pojechal. Podobnie jego kolesie Za ktoryms razem wychodzi.
Dobrze jest miec B, i to nie 2 lata bo to najgrozniejszy okres, bo wydaje sie ze juz dlugo jezdzisz, statystycznie 2-3 rok posiadania prawa jazdy to najwieksza liczba wypadkow.
Przynajmniej przepisy i sytuacje na drodze sa znane
Wiele wiele lat temu bylo dokladnie tak samo, kolega-szef nie zdal ze 25 lat temu prawka A, wyszedl wkurzony wsiadl na swoje moto (przed osrodkiem stala kupa motórów ;p) i pojechal. Podobnie jego kolesie Za ktoryms razem wychodzi.
Dobrze jest miec B, i to nie 2 lata bo to najgrozniejszy okres, bo wydaje sie ze juz dlugo jezdzisz, statystycznie 2-3 rok posiadania prawa jazdy to najwieksza liczba wypadkow.
Przynajmniej przepisy i sytuacje na drodze sa znane
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)
-
simonw - Mieszkaniec forum
Ja wiem że 2 lata to nie jest długi okres czasu. Ale lepiej jak się ma już 2 lata prawko i nie mało kilometrów za sobą wiesz czego można się na drodze spodziewać, niż mieć 17-18 lat nie mieć prawka ani na B ani na A i latać motorem.
- bobek358
- Świeżak
;)
W tej chwili jeśli złapią kogoś na motorze bez prawka jest tak samo jak w sytuacji złapanie kogoś w aucie. Motocykl na hol na parking policyjny, bulisz za lawete, min. roczek zakazu zrobienia prawka + policja możne skierować sprawę do sądu i obiążyć Cię kolegium w wysokości chyba max 5000zł...
Także uważam, że jazda bez prawka sie nie opłaca....a jak już jedziesz i Cie zatrzymają to spie****:D
Także uważam, że jazda bez prawka sie nie opłaca....a jak już jedziesz i Cie zatrzymają to spie****:D
- Suzuki GSR-600
- Świeżak
ja osobiscie to w końcu zrobię - ale opowiść ż życia wzięta.
w zeszłym roku się zapisałem. siedziałem z młodymi pilnymi, robili notatki - leciał film na DVD pt "pierwsza pomoc" - i case jak to koleś miał wypadek dużym Fiatem ;P. Później wszedl lekarz no i robił dalej szkolenie. Szczerze powiem w którymś momencie miałem wrażenie że oni tu z samochodu robią Stratreka - a ze skrzyżowania tunel międzygwiezdny w który musisz wejść pod odpowiednim kątem 7,96 stopnia i ni hu hu więcej ni hu hu mniej... i o określnonym czasie - włączając sto przycisków, hyperspace, i kontrolujące jeszcze w międzyczasie 100 monitorów ze zmieniającymi się danymi - no małolaty były posikane i przerażone każdym zdaniem prowadzącego ....
mi gały co cheilę wychodziły - ale siędzę Cicho - co mnie to obchodzi ...
1) nie mogłem tam nie siedzięc - 2 razy mnie nie ma i wylot z kusu
2) skierowali mnie na badania - i to do jedynej lekarki, która nie miała uprawnień żeby mi to zrobić ( z pracy się zwolniłem specjalnie na parę godzin ) popaprańcy
3) poszedłem na następny kurs - i NIE MOŻE PAN SIEDZIAĆ NA SALI!!! - czemu pytam ? BO NIE MA PAN ZROBIONYCH BADAŃ... ale szanowny panie przeca siedzę w ławce - nie jeździmy jeszcze... NIE NIE MOŻNA....
BO WPADNIE KONTROLA I BęDZIEMY MIELI NIEPRZYJEMNOśCI .. żEGNAM.
szczerze ? za stara dupa jestem żeby mnie tak robili w trąbe, pewna lekarka prywatna do której zadzwoniłem i pytam - zapłacę - ale niech mi pani ASAP zrobi te badania ...
ona : ila ma Pan lat -
ja rok temu odp:32
ona : boże święty - niech Pan nie robi - po co .. nie szkoda życia ...
no i chyba posłuchałem służby zdrowia - narazie nie robię.
Cez.
PS. dalej jestem zdania że w moim wieku i z moim stażem i to bez wypadku parenaście lat - jeżeli ktoś uważa że Mistrzunio to będę jak zrobię 8'kę a po tem pojadę jak Ci..a po mieście - i wtedy jestem OK - a teraz nie OK - to ja się nie zgadzam..... i żaden Sąd jeżeli ma trochę oleju w głowie ( a po to Sędzina tyle praktykuje żeby to udowodnić, że go jednak ma ) nie jest w stanie zaszeregować mnie na równi z 16'sto latkiem ... żeby skały s.ały
minął rok - teraz zapisuje się jeszcze raz.... SHIT z tym prawem... wielki SHIT.
ale powiadam
za ta 8'kę i pipowatą jazdę po mieście - nie dam z siebie zrobić przestępcy, co do którego nakładane będą sankcje karne. co to to nie - w pasach też nie jeżdżę ( tylko w mieście jadę BEZ )- zawsze płacę a co - moja dupa moja sprawa ... państwo opiekuńcze się znalazło... oj ...
gdyby : nie trzeba było sterczeć i czekać wieki na wszystko - wstałbym teraz z krzesła - poszedł zdał i po sprawie .. a na ta całą papraninę to ja czasu nie mam
w zeszłym roku się zapisałem. siedziałem z młodymi pilnymi, robili notatki - leciał film na DVD pt "pierwsza pomoc" - i case jak to koleś miał wypadek dużym Fiatem ;P. Później wszedl lekarz no i robił dalej szkolenie. Szczerze powiem w którymś momencie miałem wrażenie że oni tu z samochodu robią Stratreka - a ze skrzyżowania tunel międzygwiezdny w który musisz wejść pod odpowiednim kątem 7,96 stopnia i ni hu hu więcej ni hu hu mniej... i o określnonym czasie - włączając sto przycisków, hyperspace, i kontrolujące jeszcze w międzyczasie 100 monitorów ze zmieniającymi się danymi - no małolaty były posikane i przerażone każdym zdaniem prowadzącego ....
mi gały co cheilę wychodziły - ale siędzę Cicho - co mnie to obchodzi ...
1) nie mogłem tam nie siedzięc - 2 razy mnie nie ma i wylot z kusu
2) skierowali mnie na badania - i to do jedynej lekarki, która nie miała uprawnień żeby mi to zrobić ( z pracy się zwolniłem specjalnie na parę godzin ) popaprańcy
3) poszedłem na następny kurs - i NIE MOŻE PAN SIEDZIAĆ NA SALI!!! - czemu pytam ? BO NIE MA PAN ZROBIONYCH BADAŃ... ale szanowny panie przeca siedzę w ławce - nie jeździmy jeszcze... NIE NIE MOŻNA....
BO WPADNIE KONTROLA I BęDZIEMY MIELI NIEPRZYJEMNOśCI .. żEGNAM.
szczerze ? za stara dupa jestem żeby mnie tak robili w trąbe, pewna lekarka prywatna do której zadzwoniłem i pytam - zapłacę - ale niech mi pani ASAP zrobi te badania ...
ona : ila ma Pan lat -
ja rok temu odp:32
ona : boże święty - niech Pan nie robi - po co .. nie szkoda życia ...
no i chyba posłuchałem służby zdrowia - narazie nie robię.
Cez.
PS. dalej jestem zdania że w moim wieku i z moim stażem i to bez wypadku parenaście lat - jeżeli ktoś uważa że Mistrzunio to będę jak zrobię 8'kę a po tem pojadę jak Ci..a po mieście - i wtedy jestem OK - a teraz nie OK - to ja się nie zgadzam..... i żaden Sąd jeżeli ma trochę oleju w głowie ( a po to Sędzina tyle praktykuje żeby to udowodnić, że go jednak ma ) nie jest w stanie zaszeregować mnie na równi z 16'sto latkiem ... żeby skały s.ały
minął rok - teraz zapisuje się jeszcze raz.... SHIT z tym prawem... wielki SHIT.
ale powiadam
za ta 8'kę i pipowatą jazdę po mieście - nie dam z siebie zrobić przestępcy, co do którego nakładane będą sankcje karne. co to to nie - w pasach też nie jeżdżę ( tylko w mieście jadę BEZ )- zawsze płacę a co - moja dupa moja sprawa ... państwo opiekuńcze się znalazło... oj ...
gdyby : nie trzeba było sterczeć i czekać wieki na wszystko - wstałbym teraz z krzesła - poszedł zdał i po sprawie .. a na ta całą papraninę to ja czasu nie mam
-
cezare - VIP Ścigacz.pl
Wydaje mi sie cez ze znajdziesz w kraku szkolke w ktorej nie bedziesz musial siedziec na wykladach? Ja sie dogadalem i ominela mnie teoria ,jazdy tez w calosci nie robilem. Badanie tez sie da zalatwic. Ale fakt siedziec na wykladach jak sie ma B i sluchac **** ktore i tak nie dotycza moto to szkoda czasu.
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
-
rosa - VIP Ścigacz.pl
a prawdę mówiąc to bym wyemigrował. ja mam dosyć. z moim zawodem nie uniósł bym wypłaty jak bym poszedł z plecakiem .
Cez.
a znajomek muraż/tynkaż/wykończeniowiec skończywszy edukację na poziomie 2'giej klasy zawodówki - cieszy się ze swojego 3 letniego Audi. Wynajmuje pokaźny dom i 2'jkę dzieciaków szkoli w dobrych skołach. Żona ocywiście nie pracuje ma miodnie.
Cez.
a znajomek muraż/tynkaż/wykończeniowiec skończywszy edukację na poziomie 2'giej klasy zawodówki - cieszy się ze swojego 3 letniego Audi. Wynajmuje pokaźny dom i 2'jkę dzieciaków szkoli w dobrych skołach. Żona ocywiście nie pracuje ma miodnie.
-
cezare - VIP Ścigacz.pl
No ja dzisiaj miałem egzamin, podszedłem na luzie, bo twierdziłem że z prawkiem czy bez prawka i tak będę śmigał - motocykl jest jak narkotyk ....
No i udało się bez kłopotów, nie licząc tej pięknej akrobacji na ósemce . Wkurzyli mnie bo moto może pochodziło jedną minutę i już kazali mi nim jechać Ale się nie dałem i prawko zdane
No i udało się bez kłopotów, nie licząc tej pięknej akrobacji na ósemce . Wkurzyli mnie bo moto może pochodziło jedną minutę i już kazali mi nim jechać Ale się nie dałem i prawko zdane
- bobek358
- Świeżak
Witam mam ukonczone 17 lat i jezdze na motorach od 5 roku zycia. Teraz mam Honde CB 750 i mam takie pytanie co mi grozi w przypadku zatrzymania mnie przez policje?
- tomekcb750
- Świeżak
http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf
powinienes to zobaczyc!
powinienes to zobaczyc!
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
-
rosa - VIP Ścigacz.pl