[Rynek motocyklowy - raporty] Wypadki motocyklistów 2011
Wiesz co, współczuję ci braku wyobraźni. Ręce opadają.Komentatorzy napisał(a):Zapomnieliscie o głównej przyczynie - nakazie jazdy na światłach 24 h na dobę. I nie mówię tu o nakazie dla motocyklistów, ale dla wszsytkich. Wcześniej motocykle się wyróżniały - teraz przestały.
Wszystkie organizacje w zachodniej Europie protestują przeciwko takiemu nakazowi i głównie dzięki nim jeszcze go nie wprowadzono w tych krajach, a w Polsce zawsze musi być odwrotnie. Widać po tym, jak polscy motocykliści muszą jeszcze dużo się nauczyć i przede wszystkim dorosnąć.<br><hr>sasza<br>Komentatorzy napisał(a):A co niby jazda ze światłami ma wspólnego z wypadkami ... Może jeszcze zwalić winę na to że słońce świeci i jest wiatr no i za dużo tlenu w atmosferze ... ludzie pomyślcie zanim napiszecie ... Nie ważne czy w dzień masz włączone czy wyłączone światła ... w dzień je słabo widać i na pewno nie oślepiają ... Jeśli chodzi o wyróżnianie się motocykli to co to ma wspólnego ... Jak jedzie motor to należy zachować ostrożność a jak samochód to już nie ... Nie ważne jaki obiekt jest na drodze ... pieszy rowerzysta motocyklista czy jadący dwuśladem ... zawsze trzeba zachować ostrożność ... Jeśli ktoś jedzie 140/150 km/h w miejscu gdzie jest dozwolone 90km/h to nie można mówić o innej przyczynie wypadku niż własna głupota i nadmierna prędkość ... Racja, są sytuację kiedy kierowca zaczyna wyprzedzać a nie popatrzył w lusterko ... ale z drugiej strony ten za nim nie miał prawa jechać z prędkością znacznie przekraczającą dopuszczalną i w tym momencie główną winę ponosi ten który przekracza prędkość ...<br><hr>Whos<br>
Nie chce mi się tłumaczyć. Mam tylko jedno pytanie: po co karetki pogotowia czy inne pojazdy uprzywilejowane mają na dachu zamontowane błyskające światła i sygnał dźwiękowy? Przecież i tak trzeba zachować ostrożność i uważać na nie.
<br><hr>nanny
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Dlaczego akurat w 2014?<br><hr>poldekKomentatorzy napisał(a):Zapomnieliscie o głównej przyczynie - nakazie jazdy na światłach 24 h na dobę. I nie mówię tu o nakazie dla motocyklistów, ale dla wszsytkich. Wcześniej motocykle się wyróżniały - teraz przestały.
Wszystkie organizacje w zachodniej Europie protestują przeciwko takiemu nakazowi i głównie dzięki nim jeszcze go nie wprowadzono w tych krajach, a w Polsce zawsze musi być odwrotnie. Widać po tym, jak polscy motocykliści muszą jeszcze dużo się nauczyć i przede wszystkim dorosnąć.<br><hr>sasza<br>Komentatorzy napisał(a):Istnieje prawdopodobien, że w 2014r w Polsce òw nakaz zostanie zniesiony. Poczekamy- zobaczymy.<br><hr>vido<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A jak wprowadzą nakaz jazdy na długich dla wszystkich pojazdów, to co zrobisz?<br><hr>nannyKomentatorzy napisał(a):Zapomnieliscie o głównej przyczynie - nakazie jazdy na światłach 24 h na dobę. I nie mówię tu o nakazie dla motocyklistów, ale dla wszsytkich. Wcześniej motocykle się wyróżniały - teraz przestały.
Wszystkie organizacje w zachodniej Europie protestują przeciwko takiemu nakazowi i głównie dzięki nim jeszcze go nie wprowadzono w tych krajach, a w Polsce zawsze musi być odwrotnie. Widać po tym, jak polscy motocykliści muszą jeszcze dużo się nauczyć i przede wszystkim dorosnąć.<br><hr>sasza<br>Komentatorzy napisał(a):Dlatego w słoneczne dni jadę na długich<br><hr>x<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A nie prościej i normalnie włączać mijania, a dla samochodów wprowadzić zakaz świecenia w dzień czymkolwiek?<br><hr>poldekKomentatorzy napisał(a):Zapomnieliscie o głównej przyczynie - nakazie jazdy na światłach 24 h na dobę. I nie mówię tu o nakazie dla motocyklistów, ale dla wszsytkich. Wcześniej motocykle się wyróżniały - teraz przestały.
Wszystkie organizacje w zachodniej Europie protestują przeciwko takiemu nakazowi i głównie dzięki nim jeszcze go nie wprowadzono w tych krajach, a w Polsce zawsze musi być odwrotnie. Widać po tym, jak polscy motocykliści muszą jeszcze dużo się nauczyć i przede wszystkim dorosnąć.<br><hr>sasza<br>Komentatorzy napisał(a):Dlatego w słoneczne dni jadę na długich<br><hr>x<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Kiedy motocykl bardziej się wyróżnia?Komentatorzy napisał(a):Zapomnieliscie o głównej przyczynie - nakazie jazdy na światłach 24 h na dobę. I nie mówię tu o nakazie dla motocyklistów, ale dla wszsytkich. Wcześniej motocykle się wyróżniały - teraz przestały.
Wszystkie organizacje w zachodniej Europie protestują przeciwko takiemu nakazowi i głównie dzięki nim jeszcze go nie wprowadzono w tych krajach, a w Polsce zawsze musi być odwrotnie. Widać po tym, jak polscy motocykliści muszą jeszcze dużo się nauczyć i przede wszystkim dorosnąć.<br><hr>sasza<br>Komentatorzy napisał(a):A co niby jazda ze światłami ma wspólnego z wypadkami ... Może jeszcze zwalić winę na to że słońce świeci i jest wiatr no i za dużo tlenu w atmosferze ... ludzie pomyślcie zanim napiszecie ... Nie ważne czy w dzień masz włączone czy wyłączone światła ... w dzień je słabo widać i na pewno nie oślepiają ... Jeśli chodzi o wyróżnianie się motocykli to co to ma wspólnego ... Jak jedzie motor to należy zachować ostrożność a jak samochód to już nie ... Nie ważne jaki obiekt jest na drodze ... pieszy rowerzysta motocyklista czy jadący dwuśladem ... zawsze trzeba zachować ostrożność ... Jeśli ktoś jedzie 140/150 km/h w miejscu gdzie jest dozwolone 90km/h to nie można mówić o innej przyczynie wypadku niż własna głupota i nadmierna prędkość ... Racja, są sytuację kiedy kierowca zaczyna wyprzedzać a nie popatrzył w lusterko ... ale z drugiej strony ten za nim nie miał prawa jechać z prędkością znacznie przekraczającą dopuszczalną i w tym momencie główną winę ponosi ten który przekracza prędkość ...<br><hr>Whos<br>
- motocykl na światłach i samochód bez świateł
- motocykl na światłach i samochód na światłach
?
Nie wierzę, że tego nie rozumiesz, no nie wierzę po prostu.<br><hr>komasa
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ze ktos zapomnial dodac takich zdjec!!!;-)<br><hr>GgKomentatorzy napisał(a):JAK WIDAĆ NA ZDJ , WIĘKSZOSĆ TO ŚCIGACZE BRAK CRUISEROW o CZYM TO ŚWIADCZY ????<br><hr>VN2000<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Komentatorzy napisał(a):Jeśli chodzi o wyróżnianie się motocykli to co to ma wspólnego ... Jak jedzie motor to należy zachować ostrożność a jak samochód to już nie ...
Na niektóre obiekty trzeba zwracać szczególną uwagę. Na motocykle dlatego że są mniejsze, z zasady gorzej widoczne i specyficznie się poruszają. Ktoś wcześniej w wątku napisał "jesteśmy niewidoczni" i to jest GŁÓWNA przyczyna. Cyt: "Bo Pana nie widziałem". Typowe tłumaczenie sprawcy, czyli puszkarza powodującego 80% wypadków z motocyklami. Po co niektórzy jeżdżą na długich i stosują głośne wydechy? Żeby zwiększyć szanse zauważenia! Przywrócić zaburzoną relację widoczności.
Przypominam: 2007 - rok wprowadzenia w Polsce nakazu jazdy wszystkim 24h na światła i ilość ofiar wśród motocyklistów +40%!
-
Tom01 - Świeżak
a jak Cie spotkam na stacji to CI...<br><hr>tomKomentatorzy napisał(a):Jest to niezwykle bolesna prawda. My jesteśmy nie widzialni. Czemu się dziwią że motocykliści maja głośne wydechy jak inaczej by Nas nie było słuchać.
Szkoda słów.<br><hr>Czarek Kielce<br>Komentatorzy napisał(a):dokładnie. Loud pipes, save lives.<br><hr>RuffRyder<br>Komentatorzy napisał(a):jak jadę samochodem i słyszę idiotę z głośnymi wydechami który budzi mi dzieci w środku nocy to jak jest okazja to od razu do rowu spycham. paru już wylądowało w rowie albo na barierkach, niech sie gówniarze nauczą że wolność konczy sie tam gdzie zaczynają sie prawa innych. samochod stary i poobijany wiec mi go nie szkoda.<br><hr>Mściciel w Mondeo<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Pan Pikuś ci do ryja i temu preclowi z wieśniackiego mondeoKomentatorzy napisał(a):Jest to niezwykle bolesna prawda. My jesteśmy nie widzialni. Czemu się dziwią że motocykliści maja głośne wydechy jak inaczej by Nas nie było słuchać.
Szkoda słów.<br><hr>Czarek Kielce<br>Komentatorzy napisał(a):dokładnie. Loud pipes, save lives.<br><hr>RuffRyder<br>Komentatorzy napisał(a):jak jadę samochodem i słyszę idiotę z głośnymi wydechami który budzi mi dzieci w środku nocy to jak jest okazja to od razu do rowu spycham. paru już wylądowało w rowie albo na barierkach, niech sie gówniarze nauczą że wolność konczy sie tam gdzie zaczynają sie prawa innych. samochod stary i poobijany wiec mi go nie szkoda.<br><hr>Mściciel w Mondeo<br>Komentatorzy napisał(a):Chetnie Ci ryja wyobijam bo tez jestes stary i nie bedzie szkoda trolu.<br><hr>Zioło<br>Komentatorzy napisał(a):mam też z roboty taką cienka i super wytrzymala stalową linkę. jak mi ktoregos dnia puszcza nerwy to rozciągne nocą miedzy latarniami na osiedlowej "przelotówce" i moze w koncu zrobi sie ciszej.<br><hr>Mściciel w Mondeo<br>Komentatorzy napisał(a):Słuszne stwierdzenie, wolność jednych nie może być kosztem wolności innych. Jeśli jednemu wolno innym "srać na głowę" głośnymi wydechami, dlaczego drugiemu miałoby się zabraniać rozwieszania stalowych linek na latarniach? Zgodnie z hasłem "żyjemu w wolnym kraju", które to przelotowcy cytują nader często.
Jako motonita lubię dobry wydech, acz lubię też go słyszeć kiedy chcę, a nie wtedy kiedy muszę. <br><hr>kondraxk<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Komentatorzy napisał(a):Pan Pikuś ci do ryja i temu preclowi z wieśniackiego mondeoObyś kiedyś trafil na takiego motocykliste co ci ryja obije żone zgwałci i dom spali
<br><hr>S.T.A.L.K.E.R
Jako motocykliści chcemy wyrozumiałości dla specyfiki naszego poruszania się po drodze, np w kanionie, ale czy ryczące wydechy, długie światła, upierdalanie lusterek, wyścigi w nocy to dobry materiał do budowania wzajemnych zasad poszanowania się?
-
Tom01 - Świeżak
To świadczy,że CRUISEREM nie da się jeździć!!!!!!!!! i stoją w garażach<br><hr>skorpionKomentatorzy napisał(a):JAK WIDAĆ NA ZDJ , WIĘKSZOSĆ TO ŚCIGACZE BRAK CRUISEROW o CZYM TO ŚWIADCZY ????<br><hr>VN2000<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Traf na jakiegos z zamontowana kamerka to nie bedziesz tak kozaczyl:) powodzenia w realu zeby ci tylko mazaka nie obili^^ Pozdrawiam! na kazdego kozaka znajdzie sie wiekszy kozak<br><hr>AgresywnyKomentatorzy napisał(a):Jest to niezwykle bolesna prawda. My jesteśmy nie widzialni. Czemu się dziwią że motocykliści maja głośne wydechy jak inaczej by Nas nie było słuchać.
Szkoda słów.<br><hr>Czarek Kielce<br>Komentatorzy napisał(a):dokładnie. Loud pipes, save lives.<br><hr>RuffRyder<br>Komentatorzy napisał(a):jak jadę samochodem i słyszę idiotę z głośnymi wydechami który budzi mi dzieci w środku nocy to jak jest okazja to od razu do rowu spycham. paru już wylądowało w rowie albo na barierkach, niech sie gówniarze nauczą że wolność konczy sie tam gdzie zaczynają sie prawa innych. samochod stary i poobijany wiec mi go nie szkoda.<br><hr>Mściciel w Mondeo<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
a świstak na to...<br><hr>janekKomentatorzy napisał(a):Jest to niezwykle bolesna prawda. My jesteśmy nie widzialni. Czemu się dziwią że motocykliści maja głośne wydechy jak inaczej by Nas nie było słuchać.
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jesli masz problem ze wzrokiem to tak<br><hr>zx10rKomentatorzy napisał(a):a ja mam banalne rozwiazanie mianowicie za dnia jezdze na długich swiatłach,jestem megawidoczny. jaskrawe kaski i kurtki to totalna bzdura.prosty eksperyment :
jak jedziesz autem to popatrz na motocyklistow zarowno tych , ktorzy cie mijają jak i tych ktorzy cie wyprzedzają stroju napewno nie widzisz ale ich mocne swiatla owszem. jak nawet gosc jedzie motocyklem 80km/h a ma mocne swiatła to wydaje ci sie ze pędzi bóg wie ile,więc na wszelki wypadek postanawiasz nie wyjeżdzac przed nim, tylko puszczasz go pierwszego.i tu uratowałes juz jedno zycie.
moj apel jest prosty uzywaj drogowych swiatełek do jazdy dziennej a napewno dłuzej pozyjesz.jesli to uratuje chociaż jedną bratnią duszę to warto!
pozdrawiam<br><hr>toxic4<br>Komentatorzy napisał(a):o jeździe na długich w ciągu dnia juz wiele napisano. dla mnie to karygodne.<br><hr>negate<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jesteś PIZDĄ w życiu i za kółkiem i tyle w tym temacie, dowartościowujesz się tym, że jestes taki głupi?!!!<br><hr>Ż...Komentatorzy napisał(a):Jest to niezwykle bolesna prawda. My jesteśmy nie widzialni. Czemu się dziwią że motocykliści maja głośne wydechy jak inaczej by Nas nie było słuchać.
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
"Świetne rozwiązanie" w końcu dużo lepiej zginąć wjeżdżając w puszkę której Ty nie zauważyłeś, niż dać się jej przejechać bo ona nie zauważyła Ciebie - doprawdy robi to ogromną różnicę...<br><hr>JJKomentatorzy napisał(a):Zapomnieliscie o głównej przyczynie - nakazie jazdy na światłach 24 h na dobę. I nie mówię tu o nakazie dla motocyklistów, ale dla wszsytkich. Wcześniej motocykle się wyróżniały - teraz przestały.
Wszystkie organizacje w zachodniej Europie protestują przeciwko takiemu nakazowi i głównie dzięki nim jeszcze go nie wprowadzono w tych krajach, a w Polsce zawsze musi być odwrotnie. Widać po tym, jak polscy motocykliści muszą jeszcze dużo się nauczyć i przede wszystkim dorosnąć.<br><hr>sasza<br>Komentatorzy napisał(a):Dlatego w słoneczne dni jadę na długich<br><hr>x<br>Komentatorzy napisał(a):A nie prościej i normalnie włączać mijania, a dla samochodów wprowadzić zakaz świecenia w dzień czymkolwiek?<br><hr>poldek<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Może o tym że portal nazywa się ścigacz a nie cruiser kropka pe-el i to te pierwsze maszyny pozostają w głównym kręgu zainteresowania redakcji ?!<br><hr>JJKomentatorzy napisał(a):JAK WIDAĆ NA ZDJ , WIĘKSZOSĆ TO ŚCIGACZE BRAK CRUISEROW o CZYM TO ŚWIADCZY ????<br><hr>VN2000<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Z pierwszą częścią absolutnie się nie zgadzam, za to z drugą całkowicie... Trzeba DOROSNĄĆ i wziąć wreszcie odpowiedzialność za swoje czyny, a nie próbować zganiać na wszystko i wszystkich... Sam święty na drodze nie jestem i daleko mi do jakiegokolwiek moralizowania, ale jak ktoś zapier..la to na nim przede wszystkim spoczywa odpowiedzialność za to żeby to za..lanie było bezpieczne - więc trzeba myśleć równiez za innych którzy się mogą tego nie spodziewać.Komentatorzy napisał(a):Zapomnieliscie o głównej przyczynie - nakazie jazdy na światłach 24 h na dobę. I nie mówię tu o nakazie dla motocyklistów, ale dla wszsytkich. Wcześniej motocykle się wyróżniały - teraz przestały.
Wszystkie organizacje w zachodniej Europie protestują przeciwko takiemu nakazowi i głównie dzięki nim jeszcze go nie wprowadzono w tych krajach, a w Polsce zawsze musi być odwrotnie. Widać po tym, jak polscy motocykliści muszą jeszcze dużo się nauczyć i przede wszystkim dorosnąć.<br><hr>sasza<br>
Co do świateł to mijania spokojnie wystarczą, aby w miarę normalny kierowca zdołał odnotować obecność motocykla na drodze... Ci którym takie światła nie wystarczą i tak Cię nie zauważą choćbyś z reflektorem lotniczym na kasku jechał bo po prostu nie patrzą w lusterka i to że inni uczestnicy ruchu będą jeździć bez świateł nic dla nich nie zmieni.
Swoje(i innych bezpieczeństwo) wozisz zapakowane w kask i to głównie od tej części ciała ono zależy, wszystko inne (światła, kamizelki, itp. itd.) to tylko drobny dodatek a nie żadna "główna przyczyna"...<br><hr>JJ
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jest w planach wycieczka na tor Lublin zanim całkowicie go zamkną + jakieś szkolenia, a do tego jazda, jazda i jeszcze raz jazda... Po obwodnicach zbytnio nie lubię jeździć, jakoś mistrzostwa prostej nigdy mnie nie kręciły, wolę wolniej ale za to po "zawijasach"Komentatorzy napisał(a):Ja myślę że główną przyczyną wypadków jest po prostu brak umiejętności przewidywania sytuacji na drodze, niestety bardzo ciężko taką "wiedzę" posiąść bez nawinięcia na koła setek tysięcy kilometrów,a to w połączeniu z brakiem opanowania techniki jazdy - która w jednośladzie mimo wszystko jest trudniejsza niż w puszkach,oraz zupełnym brakiem pokory(mamy pretensje do wszystkich i wszystkiego,a tymczasem wypadałoby się przyjrzć przede wszystkim własnym błędom,bo prawda zawsze leży "gdzieś po środku") przynosi nam okrutne żniwo.
Tak z własnej perspektywy: 2011 był moim pierwszym sezonem na moto i nawinąłem ok 9kkm , w tym czasie nie miałem ANI JEDNEJ groźnej sytuacji z udziałem puszkarza,czy to nie dziwne? Miałem za to 3 skoki adrenaliny za sprawą pieszych przebiegających na czerwonym i rowerzysty łamiącego ten sam przepis,tyle że w siodle swojego bicykla(wszystkie te sytuacje miały miejsce w nocy i bez bicia się przyznaję że jechałem grubo ponad ustawowy limit).
Zaliczyłem też szlifa(przyczyny: piasek+noc+własna głupota),w którym na szczęście ucierpiało głównie ego (ból i plastiki biorę "na klate"i ze dwa razy niewiele brakowało że "przestrzeliłbym" zakręt ze względu na wciąż jeszcze kiepskie umiejętności techniczne,które mam nadzieję że w nadchodzącym sezonie uda mi się nieco podnieść[miałem napisać podszlifować,ale w zestawieniu z moto jakoś źle mi się to słowo kojarzy;]
LwG<br><hr>JJ<br>Komentatorzy napisał(a):tylko tor, tam nauczysz sie jezdzic, najgłupsi robia to na okolicznej obwodnicy i pozostają mistrzami jednego zakrętu.<br><hr>toxic4<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powiem Ci tyle... bajki piszesz! Gdybyś kogoś choć dotknął to wyrzuty sumienia nie dały by Ci zasnąć a co dopiero pisać o tym i to z taką dumą na portalu dla miłośników jednoślaadów.Komentatorzy napisał(a):Jest to niezwykle bolesna prawda. My jesteśmy nie widzialni. Czemu się dziwią że motocykliści maja głośne wydechy jak inaczej by Nas nie było słuchać.
<br><hr>Filiposs
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl