Problem z ósemką na Yamaha YBR 250 - jakie macie metody?
Mowicie zeby robic na jedynce bez gazu
A ja tak nie umiem , zawsze sie wywracalem , za to nauczylem sie na drugim biegu ze sprzeglem i zdalem za pierwszym
196cm wzrostu

A ja tak nie umiem , zawsze sie wywracalem , za to nauczylem sie na drugim biegu ze sprzeglem i zdalem za pierwszym

196cm wzrostu
- hab
- Świeżak
Rocks napisał(a):Powtarzam raz jeszcze, spokojnie i wszystko będzie ok
W rzeczy samej, zachować spokój. Tyle że w moim przypadku wiedza o korzystnym wpływie spokoju na stresujące sytuacje jest tak oczywista, jak funta kłaków warta. Zawsze się w środku gotuję. Jak już zdam, oczywiście mówię sobie - i po cholerę było się stresować??? No i przy następnej podobnej okazji od nowa to samo... Egzamin mam pod koniec czerwca i wiem że też będzie powtórka z rozrywki

RSV
-
kondraxk - Świeżak
Ja podczas egzaminu robiłem ósemkę na ssaniu
. W sumie to nawet o tym nie widziałem, gdyż pierwszy raz miałem styczność z Yamahą Ybr, ale 125.
Na kursie jeździłem Kawasaki er5 i Yamaha Sr 125.
Ogólnie to te ósemki mi przyszły jakoś same. Wsiadłem i za pierwszym razem mi się udało. Może za bardzo się stresujesz? Szeroko bierz skręt, gdyż tylne koło ma tendencję do zcinania. Pozdro.

Na kursie jeździłem Kawasaki er5 i Yamaha Sr 125.
Ogólnie to te ósemki mi przyszły jakoś same. Wsiadłem i za pierwszym razem mi się udało. Może za bardzo się stresujesz? Szeroko bierz skręt, gdyż tylne koło ma tendencję do zcinania. Pozdro.
Je dwie na raz.
-
siemandero - Świeżak
Stary. U mnie wygladalo tak ,ze na jedynce to mi sie gorzej jechalo,duzo wolniej i monotonnie. Dlatego ja na placu caly czas ladnie na 2gim biegu bez krecenia manetka sobie jechalem. Raz ,ciach! I koniec osemki. A na 1ce to wolno i mozna przy nieodpowiednim manewrowaniu sie podeprzec. A to nie jest porzadany ruch na egazminie 

-
s87 - Świeżak
Mi na YBR robi się łatwiej 8 niż na mniejszych bzyczkach
Manewr wykonuje na 1-ce bez gazu i wychodzi super.

Manewr wykonuje na 1-ce bez gazu i wychodzi super.
-
Kuba-szprota - Świeżak
Na 1-ce w Yamaha TW 125 robienie ósemki to rzeźnia, ciężko jechać ta samą prędkością i ładnie się "składać" ;p przy ósemce 

-
patryk83 - Bywalec
hab napisał(a):Mowicie zeby robic na jedynce bez gazu![]()
196cm wzrostu
ja tez mam tyle wzrosu lub jestem ciut wyzszy.
Ja smigalem spokojnie na 1, szeroko, powoli jak mnie ciagnelo do srodka do lekko szarpnalem zeby go postawic i dalej,( jak lecisz na bok nie zwalniaj

Pozdrawiam, Tomek
- Juve
- Świeżak
Po przeczytaniu tych postow cos mnie sie wydaje ze bede mial problem ze zdaniem tego egzaminu... Na kursie mam niestety Suzuki 250 a egzamin na YBR... No to chyba zaczne zbierac kase na kolejne poprawki powoli...
- P.E.T.R.O.V.
- Świeżak
Ja wczoraj miałem pierwszą jazdę i było super
nie sądziłem że suzuki gn 250 to tak fajny motocykl
Pierwsze co to wyjechalem w trasę około 20km po powrocie robiłem te wspaniałe 8. Na 1 bez gazu spokojnie można je robić. Fakt że motocykl troche się wlecze ale lepiej zrobić wolno i dobrze.

HONDA F4i fu*k jea !
-
mates234 - Świeżak
A ja mam takie pytanie troszkę z innej beczki.
Też niedawno zacząłem kurs i przy jeździe po 8 odchylam jedno kolano od baku, żeby sobie wytworzyć przeciwwagę. Mój instruktor powiedział, że tak się nie powinno i że obie nogi powinny ściskać bak cały czas, a balans tylko ciałem.
Według was też tak powinno być ? Bo mi wygodniej jednak z odchylonym kolanem, a nie chcę sobie wyrabiać złych nawyków na moto. Prosiłbym też o uzasadnienie dlaczego.
Też niedawno zacząłem kurs i przy jeździe po 8 odchylam jedno kolano od baku, żeby sobie wytworzyć przeciwwagę. Mój instruktor powiedział, że tak się nie powinno i że obie nogi powinny ściskać bak cały czas, a balans tylko ciałem.
Według was też tak powinno być ? Bo mi wygodniej jednak z odchylonym kolanem, a nie chcę sobie wyrabiać złych nawyków na moto. Prosiłbym też o uzasadnienie dlaczego.
-
Radziol - Świeżak
W moto jest prosta zasada ze jak skrecasz np w prawo to cale cialo przesuwasz w prawo (siedzisz na skraju prawej czesci kanapy) i wychylasz prawe kolano ot co. Cwiczenie 8mki to bezsens 

Produkcja, dystrybucja, masturbacja
Blady 900 puk puk puk
Blady 900 puk puk puk
-
Konio - Mieszkaniec forum
No czyli dobrze robiłem, bo mi też tak najwygodniej się siedziało i najstabilniej.
Jaja jak najbliżej baku, jak skręcam w prawo, to wychylam się w prawo, nawet troszkę do przodu i wychylam kolano w stronę asfaltu. A lewa noga opiera się o bak. Najwygodniej mi tak było jeździć, ale instruktor mnie poprawiał i aż się zastanowiłem.
Jaja jak najbliżej baku, jak skręcam w prawo, to wychylam się w prawo, nawet troszkę do przodu i wychylam kolano w stronę asfaltu. A lewa noga opiera się o bak. Najwygodniej mi tak było jeździć, ale instruktor mnie poprawiał i aż się zastanowiłem.
-
Radziol - Świeżak
Nie masz jakiś ogromnych prędkości, żebyś musiał latać po siedzeniu. Dobrze Ci mówi instrukr, nogi blisko baku. Przy takich prędkościach i jeszcze jak się dopiero uczysz, wywalisz się na wystawione kolano i będzie bolało.
Nie wyobrażam sobie, jak można się na 8 przewrócić, ale słyszałem o takich przypadkach.
Nie wyobrażam sobie, jak można się na 8 przewrócić, ale słyszałem o takich przypadkach.
-
puff - Świeżak
Heh chłopak dopiero uczy się jeździć a Ci go uczą schodzenie na kolano ;p
Puff dobrze mówi, nogi blisko baku jak nie masz zamiaru szybko jeździć i mocno pochylać moto.
Puff dobrze mówi, nogi blisko baku jak nie masz zamiaru szybko jeździć i mocno pochylać moto.
-
patryk83 - Bywalec
Tzn na kanapie jakoś szczególnie nie latam
Ale właśnie z kolanem jest zdecydowanie stabilniej jak dla mnie.
Jak mam oba kolana przy baku, to muszę o wiele więcej kombinować, a tak wystawiam i przejeżdżam cały łuk stabilnie i bez żadnego wiercenia, łapania równowagi, czy zmieniania pozycji.
Edit: A jeśli chodzi o przewracanie, to nie wyobrażam sobie, jak można się na 8 przewrócić. Nawet jak się straci równowagę, to można się podeprzeć nogą przy takiej prędkości.

Ale właśnie z kolanem jest zdecydowanie stabilniej jak dla mnie.
Jak mam oba kolana przy baku, to muszę o wiele więcej kombinować, a tak wystawiam i przejeżdżam cały łuk stabilnie i bez żadnego wiercenia, łapania równowagi, czy zmieniania pozycji.
Edit: A jeśli chodzi o przewracanie, to nie wyobrażam sobie, jak można się na 8 przewrócić. Nawet jak się straci równowagę, to można się podeprzeć nogą przy takiej prędkości.
-
Radziol - Świeżak
Nie powiem, że to głupie. Mi po kilkudziesięciu ósemkach to już się nie chciało trzymać nogami tego baku i pojechałem w stylu naszego kolegi - mates234 ;d I masz trochę racji - jest minimalnie łatwiej, ale panu egzaminatorowi chyba się nie spodoba twój sportowy zapęd pozdro 

-
kruk-1991 - Świeżak