Zobacz wÄ…tek - <i>[skutery]</i> Zipp Quantum
NAS Analytics TAG

[skutery] Zipp Quantum

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 10/3/2009, 20:33

Komentatorzy napisał(a):Kupiłem właśnie Quantuma GT5 kufer dostałem osobno jak go zamontować ? POMOCY<br><hr>Nowiciusz<br>
czemu nie skrecili ci w serwisie<br><hr>marcin19
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 11/3/2009, 20:17

mam problem ze skuterem tgb pegasus ma słabe switła i nieładuje akumulatora i wymnieniłem w nim regurator napiecia i nic niedało <br><hr>Kropek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/3/2009, 12:21

Komentatorzy napisał(a):Ja swojego Quantumka kupiłem w 2005 r. Na początku wszystko było ok, tylko tłumik grzał się jak jakiś piekarnik, ale rozwalenie śrubokrętem katalizatora rozwiązało ten problem i tak przejechałem nim ponad 3000 km do jesieni 2006 r. Potem nie używałem go przez ponad 2 lata ponieważ przebywałem za granicą. Teraz, gdy już powróciłem i pogoda czasami pozwala na jazdę jednośladem postanowiłem go wyciągnąć i tu pojawiły się problemy: pierwszy to rozrusznik, który się zastał, trzeba go było rozkręcić i przesmarować, o akumulatorze już nie wspomnę. Później po wielu próbach skuter odpalił, ale silnik nie potrafił wejść na wyższe obroty. Przeczyściłem gaźnik, profilaktycznie odłączyłem przewody doprowadzające olej (zastępując jednocześnie w baku czyste paliwo mieszanką), zdjąłem koło magnetyczne i przeczyściłem benzyną cewki, wyczyściłem i naoliwiłem filtr powietrza i... żadnej poprawy - skuter odpalał bez problemu, ale na wyższe obroty nie wchodził - regulacja gaźnika nic nie pomagała. Przypadkiem w garażu znalazłem starą świecę i z ciekawości wkręciłem ją do skutera - o dziwo trochę pomogło - trochę bo wchodził na wyższe obroty, ale gdy przekręcałem manetkę gazu powyżej połowy to silnik zaczynał przerywać i pracować nieregularnie. Kupiłem nowiutką świecę - zastanawiałem się jaką wybrać - wybrałem jakąś z posrebrzaną elektrodą, założyłem i problem znikł - zrobiłem w 2 dni ponad 100 km i jak na razie jest ok. Tak więc ten skuter wydaje mi się w porządku, jest duży i wygodny, dobrze się prowadzi, dobrze przyśpiesza - na miasto to pojazd ideał. Jedynie to głębsze koleiny wyżłobione w drodze przez tiry strasznie utrudniają jazdę - no i pogoda, która teraz w lutym nie zawsze sprzyja jeździe jednośladem. Pozdrawiam wszystkich użytkowników tego pojazdu...<br><hr>Maurice<br>
Witam i pozdrawiam! Podobna do pańskiej sytuacja przytrafiła się także mnie. Od jesieni ubiegłego roku nie jeździłem skuterem / Quantum / i w tym tygodniu / mamy marzec 09 / postanowiłem go uruchomić. Skuter jest z sierpnia 2007 r. i ma obecnie przejechane 800 km. Tylko do pracy nim jeżdżę po kilka kilometrów dziennie. Jednoślad odpaliłem z akumulatora samochodowego bo przy skuterze skutecznie wysiadł i nawet ładowanie nic nie pomogło. Sprzęt odpalił dopiero po bardzo długim kręceniu rozrusznikiem, ale się udało. Nie chciał wchodzić na obroty. Pokombinowałem trochę przy gaźniku. Wkręty od przepustnicy i przepływu powietrza, tak na wyczucie i udało się. Ruszyłem do przodu. Jednak przy braku doświadczenia długo z tym schodzi i nie jestem przekonany do końca czy gaźnik ustawiony jest prawidłowo.<br><hr>Cezary
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 15/3/2009, 10:34

jak zdioc koło magteczne niechce zejsc<br><hr>mlon
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/3/2009, 04:21

Komentatorzy napisał(a):jak zdioc koło magteczne niechce zejsc<br><hr>mlon<br>
odkrec srube i bij delikatnie młotkiem po obrzezach koła musi zejsc a czego tam szukasz<br><hr>marcin19
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/3/2009, 21:49

Komentatorzy napisał(a):aha chciał bym dodać iż przypuszczam że należy zdemontować bagażnik ( skrytke ) i z tym tez nie moge sobie poradzić odkręciłem dwie śwrubki i nadal siedzi twardo :(<br><hr>Paweł<br>
sa dwie śruby (na dnie pojemnika) i dwie nakrętki bo bokach u nasady kufra, wszytkie sa tego samego rozmaru. odkrecasz je, potem zdejmujesz korek na benzyne wyjmujesz pojmnik i zakrecasz korek ;]<br><hr>nn
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Zipp Quantum

Postprzez jarek9191 » 21/3/2009, 15:43

Siemka

Jestem posiadaczem Zipp Quantum GT5 2007. Obecnie jest zablokowany. Co zrobić zęby zwiększyć jego v-max do 75 km/h. Wystarczy wymienić tylko moduł na odblokowany?? Jeśli tak to na jaki ????

Pozdrawiam
Jarek9191
jarek9191
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 21/3/2009, 18:38

Kupiłem niedawno Quantuma i mam z nim pewien problem. Wszystko jest w porządku jak zaczynam jazdę. Wtedy przyspiesza płynnie. Jednak gdy dłużej jadę po prostej te 40 km/h i stanę na światłach i później chcę ruszyć, wtedy nie ma płynnego przyspieszania. Dodaję po trochu gazu to silnik jakby przygasał. Dopiero po jakichś dwóch sekundach wchodzi na obroty i zaczyna przyspieszać. Mogę mu manetkę do końca dać wtedy szybciej wchodzi na obroty. Ale chyba tak nie powinno być. Coś jest nie tak. Wkurza mnie to bo na światłach chciałbym ruszyć szybciej niż samochody. Co może być przyczyną? Czy może przez to, że jeszcze nie dotarty. Mam jechać z nim do serwisu?<br><hr>tom979
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/3/2009, 08:17

Komentatorzy napisał(a):Siemka Jestem posiadaczem Zipp Quantum GT5 2007. Obecnie jest zablokowany. Co zrobić zęby zwiększyć jego v-max do 75 km/h. Wystarczy wymienić tylko moduł na odblokowany?? Jeśli tak to na jaki ???? Pozdrawiam Jarek9191<br><hr>jarek9191<br>
Trza wymienić moduł moduł. Jak nie chcesz stracić gwarancji to trzeba wymienić na moduł ZIPA. W serwisie ci moduł sprzedadzą. Możesz na allegro gdzieś znaleźć. Koszt ok. 150 zł. <br><hr>tom979
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez jarek9191 » 22/3/2009, 13:13

Dzieki
jarek9191
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 22/3/2009, 14:21

Jakie maksymalnej mocy moga byc glowne swiatla? podstawowe sa 25w/25w (i jak hamuje to mi przygasaja). Czy jest sens zmieniac je na np. 35w/35w nie mowiac juz o mocniejszych?
ewentualnie moze ktos wie jaka moc produkuje pradnica do swiatel glownych (trzeba byc miec chyba schemat inst. elektr.)?

I drugie pytanie - jak zdjac plastikowa obudowe kierownicy, bo chcialem plyn hamulcowy wymienic, ale ni jak nie wiem jak zdjac plastiki, a nie chce nic polamac<br><hr>trig
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/3/2009, 14:36

Komentatorzy napisał(a):Kupiłem niedawno Quantuma i mam z nim pewien problem. Wszystko jest w porządku jak zaczynam jazdę. Wtedy przyspiesza płynnie. Jednak gdy dłużej jadę po prostej te 40 km/h i stanę na światłach i później chcę ruszyć, wtedy nie ma płynnego przyspieszania. Dodaję po trochu gazu to silnik jakby przygasał. Dopiero po jakichś dwóch sekundach wchodzi na obroty i zaczyna przyspieszać. Mogę mu manetkę do końca dać wtedy szybciej wchodzi na obroty. Ale chyba tak nie powinno być. Coś jest nie tak. Wkurza mnie to bo na światłach chciałbym ruszyć szybciej niż samochody. Co może być przyczyną? Czy może przez to, że jeszcze nie dotarty. Mam jechać z nim do serwisu?<br><hr>tom979<br>
wydaje mi sie, ze mozesz miec zle ustawione wolne obroty. moze jakbys ustawil na wyzsze to by ci szybciej sie zalaczal przy startowaniu. ta sytuacja spowodowana jest prawdopodobnie niska temp. sprobuj pokrecic sruba wolnych obrotow (znajduje sie nad kopka) i metoda prob i bledow sprawdz czy to ten problem. tylko na wszelki wypadek licz ile razy i w ktora strone krecisz, zeby w razie czego moc wrocic to pierwszych ustawien. <br><hr>ppl
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/3/2009, 18:36

Komentatorzy napisał(a):Siemka Jestem posiadaczem Zipp Quantum GT5 2007. Obecnie jest zablokowany. Co zrobić zęby zwiększyć jego v-max do 75 km/h. Wystarczy wymienić tylko moduł na odblokowany?? Jeśli tak to na jaki ???? Pozdrawiam Jarek9191<br><hr>jarek9191<br>
siema. ja wymieniłem moduł, i mi ciągnie tylko 60km/h. odblokowany moduł kupiłem w zwykłym sportowym sklepie. kosztował mnie równo 100zł. no ale lepsze to, niż żeby miał iść 45km/h. pozdrawiam<br><hr>cycki
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/3/2009, 18:38

siema. ja wymieniłem moduł, i mi ciągnie tylko 60km/h. odblokowany moduł kupiłem w zwykłym sportowym sklepie. kosztował mnie równo 100zł. no ale lepsze to, niż żeby miał iść 45km/h. pozdrawiam<br><hr>cyc
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/3/2009, 18:58

Komentatorzy napisał(a):Kupiłem niedawno Quantuma i mam z nim pewien problem. Wszystko jest w porządku jak zaczynam jazdę. Wtedy przyspiesza płynnie. Jednak gdy dłużej jadę po prostej te 40 km/h i stanę na światłach i później chcę ruszyć, wtedy nie ma płynnego przyspieszania. Dodaję po trochu gazu to silnik jakby przygasał. Dopiero po jakichś dwóch sekundach wchodzi na obroty i zaczyna przyspieszać. Mogę mu manetkę do końca dać wtedy szybciej wchodzi na obroty. Ale chyba tak nie powinno być. Coś jest nie tak. Wkurza mnie to bo na światłach chciałbym ruszyć szybciej niż samochody. Co może być przyczyną? Czy może przez to, że jeszcze nie dotarty. Mam jechać z nim do serwisu?<br><hr>tom979<br>
dotrzyj go daj mu w pi..e wtedy bedziedobrze a ile ma pszejechane<br><hr>marcin19
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/3/2009, 19:05

Komentatorzy napisał(a):Trza wymienić moduł moduł. Jak nie chcesz stracić gwarancji to trzeba wymienić na moduł ZIPA. W serwisie ci moduł sprzedadzą. Możesz na allegro gdzieś znaleźć. Koszt ok. 150 zł. <br><hr>tom979<br>
Komentatorzy napisał(a): Dzieki <br><hr>jarek9191<br>
naco wymieniac moduł na odblokowany szkoda kasy mam orginalny i jade spoko 100 kmh<br><hr>marcin19
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/3/2009, 20:04

Komentatorzy napisał(a):dotrzyj go daj mu w pi..e wtedy bedziedobrze a ile ma pszejechane<br><hr>marcin19<br>
Dopiero 150 km przejechałem. Trochę za zimno na większą jazdę i docieranie. Może faktycznie to minie. Trochę mnie wkurza to docieranie. 40 km/h to trochę mało. Jestem zawalidrogą. Ciekawe co by było gdybym go nie docierał. <br><hr>tom979
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/3/2009, 16:41

po 1 jest nie dotarty, po 2 jak jest zimny ma włączone ssanie a co się wiąże z większą dawką paliwa dotrzesz i problemy znikną i nie reguluj gaźnika zrobią to na 1 przeglądzie który jest po 300km. pozdro<br><hr>elvis
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 26/3/2009, 21:27

Komentatorzy napisał(a):Trza wymienić moduł moduł. Jak nie chcesz stracić gwarancji to trzeba wymienić na moduł ZIPA. W serwisie ci moduł sprzedadzą. Możesz na allegro gdzieś znaleźć. Koszt ok. 150 zł. <br><hr>tom979<br>
Komentatorzy napisał(a): Dzieki <br><hr>jarek9191<br>
Komentatorzy napisał(a):naco wymieniac moduł na odblokowany szkoda kasy mam orginalny i jade spoko 100 kmh<br><hr>marcin19<br>
ja nim cisne z 80 km/h<br><hr>mateusz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 29/3/2009, 14:46

cześć wam.Mam problem ze skuterem zippem qauntumem,coś mi nie chce palić,wymieniłem iskrownik i moduł zapłonowy,ale teraz mi czasami odpala pochodzi parę minut i go zgaszę i póżniej nie chce mi odpalić zalewa strasznie święcę.Pomóżcie mi co mam zrobić.Czekam na odpowiedż.<br><hr>Janek_lw
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê