Zobacz wÄ…tek - <i>[skutery]</i> Zipp Quantum
NAS Analytics TAG

[skutery] Zipp Quantum

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Iwan166 » 14/2/2009, 22:29

witam mam pytanie a mianowice czy po założeniu odblokowanego modułu spalanie zmaleje. Bo jak jeżdziłem 45 km/h to palił mi cały bak na 100 km czyli 6,5 litra ale zawsze jeżdziłem z otwartą przepustnicą, a teraz mam odblokowany moduł i jeżdze 60-65 i nadal mam otwartą na max przepustnice. Teoretycznie powinnien palic mniej ale nie wiem na jakiej zasadzie dziala maduł ze silnik nie chciał jechac wiecej niz 45. Prosze o odpowiedz.
Iwan166
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 15/2/2009, 11:48

witam mam zippa quantuma 50cc 2t i nie wiem gdzie sa blokady w nim narazie idzie mi 65km/h bardzo prosze o pomoc piszcie na gg 1661442<br><hr>Beno1992
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/2/2009, 12:41

Komentatorzy napisał(a):witam mam pytanie a mianowice czy po założeniu odblokowanego modułu spalanie zmaleje. Bo jak jeżdziłem 45 km/h to palił mi cały bak na 100 km czyli 6,5 litra ale zawsze jeżdziłem z otwartą przepustnicą, a teraz mam odblokowany moduł i jeżdze 60-65 i nadal mam otwartą na max przepustnice. Teoretycznie powinnien palic mniej ale nie wiem na jakiej zasadzie dziala maduł ze silnik nie chciał jechac wiecej niz 45. Prosze o odpowiedz.<br><hr>Iwan166<br>
Nie wiem jak dokładnie jest w Quantumie, ale blokada modułu zapłonowego polega na zapisaniu takiej mapy zapłonu, że po osiągnięciu odpowiedniej prędkości obrotowej silnika, zapłon zostaje opóźniony i nieważne ile więcej mieszanki paliwowo-powietrznej silnik dostanie to i tak skuter nie przyśpieszy (no chyba że z górki). Teraz Twój skuter powinien mniej palić. Tylko nie wiem co masz na myśli, że jeździsz na maksa otwartą przepustnicą - otwarcie przepustnicy regulujesz manetką gazu. Może miałeś na myśli podniesioną maksymalnie iglicę? Iglicą reguluje się ilość paliwa w mieszance - maksymalnie podniesiona zwiększa spalanie, ale daje nieco większą moc.<br><hr>ModyBob
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Iwan166 » 16/2/2009, 19:50

Komentatorzy napisał(a):
Komentatorzy napisał(a):witam mam pytanie a mianowice czy po założeniu odblokowanego modułu spalanie zmaleje. Bo jak jeżdziłem 45 km/h to palił mi cały bak na 100 km czyli 6,5 litra ale zawsze jeżdziłem z otwartą przepustnicą, a teraz mam odblokowany moduł i jeżdze 60-65 i nadal mam otwartą na max przepustnice. Teoretycznie powinnien palic mniej ale nie wiem na jakiej zasadzie dziala maduł ze silnik nie chciał jechac wiecej niz 45. Prosze o odpowiedz.
Nie wiem jak dokładnie jest w Quantumie, ale blokada modułu zapłonowego polega na zapisaniu takiej mapy zapłonu, że po osiągnięciu odpowiedniej prędkości obrotowej silnika, zapłon zostaje opóźniony i nieważne ile więcej mieszanki paliwowo-powietrznej silnik dostanie to i tak skuter nie przyśpieszy (no chyba że z górki). Teraz Twój skuter powinien mniej palić. Tylko nie wiem co masz na myśli, że jeździsz na maksa otwartą przepustnicą - otwarcie przepustnicy regulujesz manetką gazu. Może miałeś na myśli podniesioną maksymalnie iglicę? Iglicą reguluje się ilość paliwa w mieszance - maksymalnie podniesiona zwiększa spalanie, ale daje nieco większą moc.

chodzi mi oto ze jak jedziesz z pełnym gazem to złopie sporo paliwa a predkosc wynosi 45 , a z odblokowanym modułem pali tyle samo na pełnym gazie ale predkosc jest wieksza.wiec spalanie powinno byc mniejsze TEORETYCZNIE i własnie pytam czy tak jest w praktyce
Iwan166
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 26/2/2009, 18:13

hej mam pytanie a mianowicie czy po zakupie nowego nie dotartego zippa z 2008r jego max. pr. to 40km/h ale to juz na max obrotach odpiszcie na maila<br><hr>adamo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/3/2009, 15:13

Komentatorzy napisał(a):witam mam pytanie a mianowice czy po założeniu odblokowanego modułu spalanie zmaleje. Bo jak jeżdziłem 45 km/h to palił mi cały bak na 100 km czyli 6,5 litra ale zawsze jeżdziłem z otwartą przepustnicą, a teraz mam odblokowany moduł i jeżdze 60-65 i nadal mam otwartą na max przepustnice. Teoretycznie powinnien palic mniej ale nie wiem na jakiej zasadzie dziala maduł ze silnik nie chciał jechac wiecej niz 45. Prosze o odpowiedz.<br><hr>Iwan166<br>
witam dziwisz sie czemu tak jest jak sie kupiło nowego to rzeba był nie jeździć na cały gaz tylko do 40km i teraz masz czemu ci idzie tak ja tak jeździłem i wyciągał jak tylko raz sprawdziłem na blokadach to szedl na max 55km po zdjęciu tylko wymieniłem moduł leci 80km i teraz ci dla tego idzie tyle źle dotarty :) pozdrawiam<br><hr>misza
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez FlorianZnin » 2/3/2009, 18:43

Witam!

W moim Quantumie mam kilka problemów, mianowicie:

-Coś się dzieje z prądem,a dokładniej musi gdzieś uciekać. Jednego dnia ładuję akumulator, drugiego nie chce zapalać, lub po przejechaniu 200 m gaśnie i nie reaguje na starter. Miałem też taki przypadek, że chciałem wyłączyć skuter, przekręciłem kluczyki i wyjąłem je a skuter nadal chodził.

-Często na zakrętach tak jakby traci moc.

Z góry dzięki za pomoc.

P.S. Co polecacie na zwiększenie jego prędkości i jak wygląda sprawa z blokadami? Czy po ich zdjęciu nadal ma się gwarancję?
FlorianZnin
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 3/3/2009, 08:38

Komentatorzy napisał(a):Witam! W moim Quantumie mam kilka problemów, mianowicie: -Coś się dzieje z prądem,a dokładniej musi gdzieś uciekać. Jednego dnia ładuję akumulator, drugiego nie chce zapalać, lub po przejechaniu 200 m gaśnie i nie reaguje na starter. Miałem też taki przypadek, że chciałem wyłączyć skuter, przekręciłem kluczyki i wyjąłem je a skuter nadal chodził. -Często na zakrętach tak jakby traci moc. Z góry dzięki za pomoc. P.S. Co polecacie na zwiększenie jego prędkości i jak wygląda sprawa z blokadami? Czy po ich zdjęciu nadal ma się gwarancję?<br><hr>FlorianZnin<br>
byc może regulator napiecia jest zepsuty<br><hr>marcin19
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 3/3/2009, 08:40

Komentatorzy napisał(a):witam dziwisz sie czemu tak jest jak sie kupiło nowego to rzeba był nie jeździć na cały gaz tylko do 40km i teraz masz czemu ci idzie tak ja tak jeździłem i wyciągał jak tylko raz sprawdziłem na blokadach to szedl na max 55km po zdjęciu tylko wymieniłem moduł leci 80km i teraz ci dla tego idzie tyle źle dotarty :) pozdrawiam<br><hr>misza<br>
coma moduł do spalania wielka burda
bedzie palił tylesamo<br><hr>marcin19
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 3/3/2009, 13:56

Komentatorzy napisał(a):Witam! W moim Quantumie mam kilka problemów, mianowicie: -Coś się dzieje z prądem,a dokładniej musi gdzieś uciekać. Jednego dnia ładuję akumulator, drugiego nie chce zapalać, lub po przejechaniu 200 m gaśnie i nie reaguje na starter. Miałem też taki przypadek, że chciałem wyłączyć skuter, przekręciłem kluczyki i wyjąłem je a skuter nadal chodził. -Często na zakrętach tak jakby traci moc. Z góry dzięki za pomoc. P.S. Co polecacie na zwiększenie jego prędkości i jak wygląda sprawa z blokadami? Czy po ich zdjęciu nadal ma się gwarancję?<br><hr>FlorianZnin<br>
Sadze, ze skoro mowisz o problemie ze stacyjka to pewnie tam jest problem, zwarcie, moze cos nie styka...sprawdz to.<br><hr>Omen
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez FlorianZnin » 3/3/2009, 16:10

Na początku też podejrzewałem stacyjkę, ale serwis powiedział, że nic nie znalazł.

Dzięki za pomoc :)
FlorianZnin
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 3/3/2009, 17:39

może to banalne ale zobacz jak masz sytaucje z odpalaniem z pilota jeżeli odpaliłeś go pilotem i ci zgasł to zapłon jest dalej włączony i jeżeli włożysz kluczy i uruchomisz włącznikiem w kierownicy to po wyciągnięciu dalej będzie pracował przez 8min prawdopodobnie u mnie bynajmniej tak jest. Żeby było coś z zapłonem to w ogóle by nie odpalił. ale to tylko moje zdanie może być inaczej (sprawdź jeszcze alarm i wyciągnij z niego bezpiecznik tylko ona noc i naładuj akumulator zobaczysz czy to nie jego wina)<br><hr>elvis
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez FlorianZnin » 3/3/2009, 20:06

Rzeczywiście Elvis jest tak jak mówisz :) Aż głupio sie przyznać, ale po odpaleniu skutera pilotem nie wyłączałem go odpowiednio i prąd dalej płynął wyczerpując akumulator :) A co do tego słabnięcia na zakrętach. Nie wiem czy dobrze podejrzewam, ale wydaje mi się, że to z zimna. Jak się skuter rozkręci to jest już ok. :)

Dzięki wszystkim za pomoc :)
FlorianZnin
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 4/3/2009, 14:41

Komentatorzy napisał(a):Rzeczywiście Elvis jest tak jak mówisz :) Aż głupio sie przyznać, ale po odpaleniu skutera pilotem nie wyłączałem go odpowiednio i prąd dalej płynął wyczerpując akumulator :) A co do tego słabnięcia na zakrętach. Nie wiem czy dobrze podejrzewam, ale wydaje mi się, że to z zimna. Jak się skuter rozkręci to jest już ok. :) Dzięki wszystkim za pomoc :)<br><hr>FlorianZnin<br>
spoko. polecam się na przyszłość<br><hr>elvis
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/3/2009, 14:43

Komentatorzy napisał(a):Rzeczywiście Elvis jest tak jak mówisz :) Aż głupio sie przyznać, ale po odpaleniu skutera pilotem nie wyłączałem go odpowiednio i prąd dalej płynął wyczerpując akumulator :) A co do tego słabnięcia na zakrętach. Nie wiem czy dobrze podejrzewam, ale wydaje mi się, że to z zimna. Jak się skuter rozkręci to jest już ok. :) Dzięki wszystkim za pomoc :)<br><hr>FlorianZnin<br>
spoko. polecam się na przyszłość<br><hr>elvis
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 9/3/2009, 10:31

witam mam problem z alarmem przy zipie QUANTUM czy mozna go jakos odłączyc<br><hr>siwy
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 9/3/2009, 17:17

Komentatorzy napisał(a):witam mam problem z alarmem przy zipie QUANTUM czy mozna go jakos odłączyc<br><hr>siwy<br>
odkręć przód z reflektorami (4 śruby ) i tam masz taką puszkę z bezpiecznikiem i go wyciągnij<br><hr>elvis
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 10/3/2009, 15:55

Kupiłem właśnie Quantuma GT5 kufer dostałem osobno jak go zamontować ? POMOCY<br><hr>Nowiciusz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 10/3/2009, 18:23

Witam prosił bym o pilną pomoc - a mianowicie nie radze sobie z dostaniem sie do świecy w zipp vega 125 - nie posiadam instrukcji ( jest u babci na drugim końcu polski) i nie bardzo wiem jak sie dobrać do tego Bardzo prosze o pomoc :) nr gg to 7795494<br><hr>Paweł
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 10/3/2009, 18:31

aha chciał bym dodać iż przypuszczam że należy zdemontować bagażnik ( skrytke ) i z tym tez nie moge sobie poradzić odkręciłem dwie śwrubki i nadal siedzi twardo :(<br><hr>Paweł
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê