Zobacz wÄ…tek - Jazda bez prawka !
NAS Analytics TAG

Jazda bez prawka !

Przepisy, prawo
_________

Postprzez gba4 » 25/8/2008, 03:12

Znam jednego kolesia, jego ojciec to moim zdaniem n/c i tak od 15go roku życia gdy ojciec pije z kolegami to dzwoni po syna żeby po niego przyjechal :P syn oczywiscie prawka ani nic nie ma.. teraz ma 18 lat i za 8 razem nie zdał prawajazdy i jadąc samochodem pod wplywem narkotyków spowodował wypadek, na szczescie po 2 dniach w szpitalu poszkodowany wyszedl, a on posiedizał sobie tydzien w areszcie i wyszedł :p i dalej jezdzi :)
XL 125 Varadero
gba4
Bywalec

Postprzez Konig » 25/8/2008, 08:31

Takich to do zoo, razem z ojcem
Konig
Świeżak

Postprzez herbatkowy » 25/8/2008, 14:42

To jest Polska, gdzie za 0,5g ziela ktore jest niczym gorsze od tytoniu idziesz siedziec, a za takie popisy nic ci nie grozi... jak cos, to nie popieram narkotykow bo uwazam ze nie sa potrzebne do szczescia, ale ciagle zakazy nie sprawdzaja sie i daja wiecej zlego niz dobrego, wiec jestem za legalizacja, kto bedzie chcial zapalic, to i tak i tak zapali...
Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół.
herbatkowy
Bywalec

Postprzez olo113 » 25/8/2008, 14:49

pamiętaj że przyzwalając na trawe, przyzwalasz na inne środki.
Myślisz ze poprzestaną tylko na marichuanie, dalszym krokiem będzie kokaina, amfa, zwiazki homoseksualne itp.
Dasz palec wezmą ręke...
Życie jest za krótkie żeby być małym.
yamaha R6
olo113
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez _DsP_ » 7/10/2008, 18:43

Witam

Chciałbym się podpiąć po wątek, żeby nie śmiecić nowymi postami. Sprawa podobna do tej z tematu, ale jednak troszkę odmienna:

Prawko kat. B posiadam już kawał czasu ale A zrobiłem dosyć niedawno. W piątek odbieram papier. Moto kupiłem niedawno i z racji tego, że sezon chyli się ku końcowi chciałem jeszcze troszkę skorzystać (czyt. jeździłem bez prawka). Na moto nie szatanie, bo po primo nie mam jeszcze prawka a po secundo jeszcze wyczuwam kawunie. Dzisiaj zadzwonił do mnie kolega od którego kupiłem kawe, że jutro ma się zgłosić na policję ze względu na to, że moto brało udział w jakimś zdarzeniu w ubiegły czwartek (był to jedyny dzień w który jeździłem w zeszłym tygodniu ;/ ). Czy orientuje się ktoś jakie grożą mi konsekwencje za wykroczenie kiedy de facto nie posiadałem uprawnień do prowadzenia motocykli?

Z góry dzięki za info.
Kawasaki ER-6N
Dźwięk jej silnika to moja muzyka...
_DsP_
Świeżak

Postprzez Bystry » 7/10/2008, 19:07

nom mogą Ci prawojazdy anulować ... zależy co się działo ... i czy on powie, że moto sprzedał ... ale widzisz, mogłeś się powstrzymać, ale po co nie ? :)
indor napisał(a):zanim nauczę się szybko jeździć nauczę się szybko hamować
| "Szybciej jeździmy, szybciej pijemy, szybciej żyjemy i niestety często - szybciej umieramy." | Obrazek | Wole odpychać się piętami, niż hamować zębami :D | | www.motoautostrada.pl
Bystry
Stały bywalec

Postprzez _DsP_ » 7/10/2008, 19:22

Niestety nie dało się poczekać ;)

Wykroczenie nie może być jakieś poważne. Jedyne co przychodzi mi do głowy to jakiś fotoradar/wideo-rejestrator.

Fotoradar chyba odpada, bo z tego co wiem w CK nie ma jeszcze fotoradarów robiących fotek z tyłu. Poza tym na zdjęcia z fotoradaru troszkę się czeka.

Wideo-rejestrator - domyślam się, że chyba by mnie zatrzymali gdybym zrobił coś nie tak.

Wersja oficjalna jak na razie to taka, że kolega pożyczył mi moto. Ja odbieram papier i poczekam na wezwanie na komisariat ;/
Kawasaki ER-6N
Dźwięk jej silnika to moja muzyka...
_DsP_
Świeżak

Postprzez hellogrish » 16/10/2008, 00:37

pytam jedynie dla pewnosci: prawko czeka na mnie w UM juz od blisko 3tyg. nie jestem w stanie odebrac bo mieszkam w innym miescie. odbior przez osobe trzecia rowniez nie wchodzi w gre bo nie wypisalem upowaznienia. rozumiem ze przy ew. kontroli czeka mnie mandat w wysokosci 50zl?

dzwonilem do niebieskich niestety bez efektu albo nie wiedza, albo gadaja od rzeczy ew. mowia o mandacie 250zl... to jak to jest? pozdrawiam
hellogrish
Świeżak

Postprzez CalibraHunter » 16/10/2008, 07:01

Policja nie honoruje zadnych zaswiadczen wydanych w urzedzie o posiadaniu prawka - nie masz plastiku to placisz, chyba 50zl. Oczywiscie taki kwitek mozna dostac, ale mozesz sobie nim co najwyzej tylek podetrzec.
Never let your FEAR decide your FUTURE.
CalibraHunter
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez zephyr47 » 16/10/2008, 07:10

Oni są wogule poryci. Dwa lata temu jak się przymierzałem do A1, jak byłem na komisarjacie uzyskać informacje to mi powiedzieli, że wogule nie ma czegoś takiego jak A1 :!: Więc tym bardziej ciekawi mnie to czy jak mnie zatrzymają bez prawka (tylko z A1) to czy też będą wiedzieli, że mają mi wystawić mandat 300zł :wink: Dobrze, że przynajmniej w łąpe biorą :lol:
Ostatnio edytowano 16/10/2008, 07:14 przez zephyr47, łącznie edytowano 1 raz
Lewy pas, gaz na koło -Wtedy czuje się wesoło ;]
zephyr47
Bywalec

Postprzez CalibraHunter » 16/10/2008, 07:12

niestety wysokosc mandatow juz idzie w gore, wiec bez wzgledu na wiedze zapewne te 300zl dostaniesz :) Ostatnio koledze wlepili 800zl i 8 pkt karnych tylko za to, ze zjechal na parking pod marketem pod zakaz, zamiast objechac troche dalej rondo i skrecic z prawego pasa.
CalibraHunter
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez zephyr47 » 16/10/2008, 07:16

Czyli po prostu te wszystkie sumy mandatów za dane przewinienia o jakich mówi się tu na forum w dziale "Prawo" są nieaktualne?
Lewy pas, gaz na koło -Wtedy czuje się wesoło ;]
zephyr47
Bywalec

Postprzez CalibraHunter » 16/10/2008, 07:20

W pewnej czesci jeszcze sa, ale to zalezy od dobrej woli pana policjanta :lol: Sumy mandatow podawane na forum z reguly sa najmniejszymi stawkami za dane przewinienie, ktore zwykle sie otrzymuje (pies tez czlowiek, do czasu...). Jednak policjant nie ma obowiazku karania najnizsza dopuszczalna suma kasy i punktow, wiec zawsze mozna dostac wiecej. I juz niedlugo pewnie bedzie to coraz czestsze, ze wzgledu na szeroko zakrawane hasla i ogolnopolskie akcje bezpieczenstwa na drogach.
CalibraHunter
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez matoshiba » 20/10/2008, 18:06

A teraz moja sprawa trochę bardziej zagmatwana . W maju zostało mi cofnięte prawo jazdy (punkty ) dziś udało mi się zdać egz na kat A lecz termin na B mam dopiero za ponad miesiąc. I teraz pytanie jakie konsekwencje ma moja jazda po publicznych drogach w razie zatrzymania? Nie mogę wyrobić prawka tylko na A bo muszę odebrać te które mi zabrano a nie wydadzą mi go do póki nie zdam na B. jak ktoś wyżej napisał nie wydane prawko = nie ma prawka ale moje jest wydane tylko leży w urzędzie a w komputerach policji jest pewnie zapisane że mam cofnięte = nie ma prawka.
matoshiba
Świeżak

Postprzez Duriv » 20/10/2008, 18:22

Ja jeżdżę na exc 450 bez prawka i idzie ;)
Czarny 300cc 2T.
Duriv
Bywalec

Postprzez Draz » 20/10/2008, 20:28

matoshiba napisał(a):A teraz moja sprawa trochę bardziej zagmatwana . W maju zostało mi cofnięte prawo jazdy (punkty ) dziś udało mi się zdać egz na kat A lecz termin na B mam dopiero za ponad miesiąc. I teraz pytanie jakie konsekwencje ma moja jazda po publicznych drogach w razie zatrzymania? Nie mogę wyrobić prawka tylko na A bo muszę odebrać te które mi zabrano a nie wydadzą mi go do póki nie zdam na B. jak ktoś wyżej napisał nie wydane prawko = nie ma prawka ale moje jest wydane tylko leży w urzędzie a w komputerach policji jest pewnie zapisane że mam cofnięte = nie ma prawka.

Moim zdaniem mandat jest taki jak przy jezdzie bez uprawnien czyli 500 zł...
Memento Mori
Carpe Diem

Simson S51 -> Suzuki DR 125
Draz
Świeżak

Postprzez vaillor » 21/10/2008, 14:25

ja za brak prawa jazdy dowodu rejestracyjnego <nie mialem akurat przy sobie oc tez nie mialem wogole ale zalatwilem w ten sam dzien w ktorym zatrzymali> dostalem 2 pnkt + 400 zl mandatu + motor zostal zabrany na parking moglem go odebrac tylko z osoba posiadajaca prawojazdy kat A bylo to na 3 dni przed egzaminem na kat A

dostalem dokladnie 300 zl za brak uprawnien do kierowania pojazdem kat A po 50 zeta za brak dokumentow <dowod rejestracyjny oraz OC oczywiscie oc musialem doniesc na komisariat i pokazac policji> oraz laweta ktora mnie kosztowala 374 zl tak wiec tego nie mialem taki rachunek 400zl mandatu+374 zl laweta + 190 zł <oc+nw> :) =..... hyhy
pozdrawiam :) i nie polecam jazdy bez prawka gdyz w razie wypadku <tfu tfu> jestesmy odrazu pozamiatani :)

za brak prawa jazdy znaczy sie posiadania wlepiaja do 500 zl mandatu to juz zalezy od policji w momencie braku prawa jazdy przy wypadku moga wpieprzyc odroczke nie wiem tylko jak jest jezeli zalzomy zlapia cie raz bez uprawnien a potem hmm za 2-3 dni drugi raz to czy moga ci wsadzic odroczke :) dowiem sie to napisze :)

pozdr...
vaillor
Świeżak

Postprzez trzebnicki » 21/10/2008, 21:07

jeżeli mnie złapią na motocyklu gdy mam ukończone 17 lat to dostaje 500zł i sprawa się kończy? (plus ewentualna laweta lub odbiór przez posiadacza prawka)
trzebnicki
Świeżak

Postprzez Draz » 21/10/2008, 21:16

@trzebnicki.

zalezy jeszcze czy motor jest ubezpieczony zarejestrowany itp.

I nie wiem dokladnie czy jakis punktów na przyszle prawo jazdy nie ma...
Memento Mori
Carpe Diem

Simson S51 -> Suzuki DR 125
Draz
Świeżak

Postprzez trzebnicki » 21/10/2008, 21:34

oczywiście mówimy tu o o zaresjtrowanym, opłaconym motorze...

bo wprowadzają te wszystki utrudnienia i nie można robić tego ci się kocha a po 2 sezonach na 125ccm pora na F3 i stunt

chodzi mi o to czy np. nie odroczÄ… mi prawka (sprawa w sadzie0
trzebnicki
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości

na górê