Zobacz wÄ…tek - Jazda bez prawka !
NAS Analytics TAG

Jazda bez prawka !

Przepisy, prawo
_________

Postprzez kildow » 12/6/2008, 22:09

Zablokować temat, usunąć, spalić! Równie dobrze można tolerować tu wątek "Jazda po 3 browcach".
SUPERMOTO.PL
kildow
Świeżak

Postprzez CeBeRek » 13/6/2008, 09:22

kildow napisał(a):Zablokować temat, usunąć, spalić! Równie dobrze można tolerować tu wątek "Jazda po 3 browcach".

Good idea.
CeBeRek
Stały bywalec

Postprzez Traperoso » 13/6/2008, 10:28

Labiss napisał(a): W sumie wiesz co ? Ja jak prawka kiedyś zapomniałem z domu to gorzej mi gumy szły.

hahahahaha dobre, a nawet zaj****! :D:D
Kawasaki ER5 2005
Traperoso
Mieszkaniec forum

Postprzez zephyr47 » 13/6/2008, 19:19

Jazda po 3 browcach faktycznie jest głupia i niebezpieczna ale jazda bez prawka wcale nie powoduje zagrożenia więc się nie zgadzam z tym, że można te dwie rzeczy porównać. Wiemy jak kwestia wyrabiania prawka wygląda w polsce... Gdyby było to rozwiązane inaczej to faktycznie jazda bez prawka byłaby nieuzasadniona.
Lewy pas, gaz na koło -Wtedy czuje się wesoło ;]
zephyr47
Bywalec

Postprzez CeBeRek » 13/6/2008, 19:46

zephyr47 napisał(a):Jazda po 3 browcach faktycznie jest głupia i niebezpieczna ale jazda bez prawka wcale nie powoduje zagrożenia więc się nie zgadzam z tym, że można te dwie rzeczy porównać. Wiemy jak kwestia wyrabiania prawka wygląda w polsce... Gdyby było to rozwiązane inaczej to faktycznie jazda bez prawka byłaby nieuzasadniona.

Jaka kwestia wyrobienia prawka, masz jakieś trudności ze zdaniem ?
CeBeRek
Stały bywalec

Postprzez zephyr47 » 13/6/2008, 19:54

CeBeRek napisał(a):
zephyr47 napisał(a):Jazda po 3 browcach faktycznie jest głupia i niebezpieczna ale jazda bez prawka wcale nie powoduje zagrożenia więc się nie zgadzam z tym, że można te dwie rzeczy porównać. Wiemy jak kwestia wyrabiania prawka wygląda w polsce... Gdyby było to rozwiązane inaczej to faktycznie jazda bez prawka byłaby nieuzasadniona.

Jaka kwestia wyrobienia prawka, masz jakieś trudności ze zdaniem ?

Czas. Gówniane terminy, gówniane jazdy raz w tygodniu, teoria i praktyka osobno w przedziale dwóch tygodni, potem czekanie na papierek i non-stop opłaty. mnie prawko wyszło 1400zł.
zephyr47
Bywalec

Postprzez Dominik_YZF » 13/6/2008, 21:02

CeBeRek napisał(a):Jaka kwestia wyrobienia prawka [...]

Sąsiad zapisał sie na prawko w lutym. Jazdy zaczał na przełomie marca/kwietnia. Instruktor wogole nie mial czasu i wyjezdzenie 20 godzin trwało do wczoraj :shock: :shock: Dzisiaj poszedł do swojej szkoły jazdy dowiedziec sie kiedy ma egzamin teoretyczny i .. 14.07.2008 ( ponad miesiac ). jesli po teori każą mu czekac kolejny miesiac na praktyke, to sory, ale kto tyle wytrzyma? .. a nie daj Boziu nie zda za 1-szym razem, to moze w październiku/listopadzie bezie mial te prawko. Oczywiście strasznie sie wqr... i śmiga bez prawka, a ja go doskonale rozumiem. Potem mohery sie dziwia, ze jeżdżą "dawcy" bez prawka... Jeśli od skończenia kursu, do egzaminu praktycznego czeka sie 2 miesiące i w miedzy czasie nie smiga sie swoim moto, to jak zdac egzamin? Moze wykupowac sobie systematycznie godziny? Wtedy prawko nie kosztuje 1tys. tylko 2 tys. zł.

Polska żeczywistośc... poprostu ŻAL
Dominik_YZF
Bywalec

Postprzez CeBeRek » 13/6/2008, 21:59

No właśnie dlatego wybierasz sobie dobrą szkołę jazdy, która pomaga kursantowi wypisując mu od razu papiery, po czym kursant spokojnie zapisuje sie na teorie, zdaje ją i 2 tygodnie przed egzaminem praktycznym dzwoni, i jezdzi codziennie po 2h aż do dnia egzaminu, wtedy już jest wszystko w porządku nie ma żadnych problemów i nie ma polskiej rzeczywistości. No przepraszam bardzo ale jak sam nie pomyślisz jak zrobić szybciej i mniej problemowo to nikt za Ciebie nie pomyśli.
.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
CeBeRek
Stały bywalec

Postprzez Dominik_YZF » 13/6/2008, 22:25

XXI wiek, szkoły powinny sie bic o klientów, a nie ich olewac i robic po górke, dobrze, ze mam juz ten cały szajs za sobą.
Dominik_YZF
Bywalec

Postprzez milus » 13/6/2008, 22:55

Jaaa, a kolega wujka brata dziadka zapisał się na prawko i zaginął.Tak w skrócie wyglądają Wasze argumenty.Zasada jest prosta nie masz prawka nie jeździsz.
600:D Spawacz ram....
milus
Świeżak

Postprzez zephyr47 » 14/6/2008, 06:52

milus napisał(a): (...) nie masz prawka nie jeździsz.

Nie masz popkornu nie oglÄ…dasz filmu.
Nie masz gumki nie dmuchasz.

Dobra. Ja się może już nie będę wypowiadał w tym temacie bo moje poglądy na temat jazdy bez prawka są kompletnie inne od waszych, i nie ma co na ten temat dyskutować bo i tak do niczego nie dojdziemy.
zephyr47
Bywalec

Postprzez kildow » 14/6/2008, 08:16

Jazda "po 3 browcach" jest dozwolona w niektórych krajach UE (~0,8 promila). Nie jest natomiast dozwolona nigdzie jazda bez wymaganych uprawnień, ani wykonywania jakichkolwiek innych czynności do których wykonywania ustanowione prawo nakazuje posiadanie uprawnień. Elektryk musi mieć uprawnienia, lekarz, weterynarz, diagnosta, a motocyklista SWIĘTA KROWA w PL, nie musi. (?!)

Kwestia "wyrobienia" prawa jazdy w PL jest banalnie prosta, nie wymaga ani nadzwyczajnej wiedzy, ani umiejętności, ani grubego portfela. Wymaga tylko zdrowego rozsądku i poszanowania prawa.

Jeszcze raz apeluje do moderatorów o nie tolerowanie tematów, w których każdy nieudacznik ma szansę znaleźć akceptację dla swojej bezmyślności i ignorancji. Panowie, w ten sposób hołubicie patologię, która rzuca cień na całe środowisko motocyklowe i daje mediom kolejny argument żeby po nas "jeździć".
SUPERMOTO.PL
kildow
Świeżak

Postprzez karbo13 » 14/6/2008, 19:06

Hejo Co moze dostac pasazer skutera ktory jezdzil ze kasku ? Kumpel mowil ze go sadem straszyli czy cos...
karbo13
Świeżak

Postprzez simonw » 14/6/2008, 19:24

w nos :)
Jest to wyraznie ujete w zalaczniku do kodeksu drogowego, z aktualna taryfikacja punktowa i pieniezna.
Jesli zerkniesz dowiesz sie - ze jest to wykroczenie takie samo jak jazda bez pasow (chyba ze motocykl ma pasy, wtenczas nie musisz miec hełmu ochronnego - jak mowi ustawodawca).
Koszt - 100 zloty
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez CeBeRek » 15/6/2008, 10:49

karbo13 napisał(a):Hejo Co moze dostac pasazer skutera ktory jezdzil ze kasku ? Kumpel mowil ze go sadem straszyli czy cos...

Może dostać ostro po głowie jak kierowca sie wypier...
CeBeRek
Stały bywalec

Postprzez klimopl1 » 29/6/2008, 13:17

WITAM

Co mogli by mi zrobić za jazdę bez prawa jazdy. Zdałem egzamin 17 a 27 mam juz do odebrania dokument. Czy w takim wypadku mogę jeżdzić czy dalej jest to traktowane jako bez uprawnień.
klimopl1
Świeżak

Postprzez CeBeRek » 29/6/2008, 19:09

klimopl1 napisał(a):WITAM

Co mogli by mi zrobić za jazdę bez prawa jazdy. Zdałem egzamin 17 a 27 mam juz do odebrania dokument. Czy w takim wypadku mogę jeżdzić czy dalej jest to traktowane jako bez uprawnień.

Czekałeś tyle i nie możesz jeszcze paru dni poczekać ? Na pewno w którymś momencie jesteś wpisany do tych całych systemów, ale nie wiadomo w który.
CeBeRek
Stały bywalec

Postprzez jot » 29/6/2008, 22:58

Ja od siebie dodam tylko tyle,
termin oczekiwania na egzamin teoretyczny = miesiÄ…c,
termin oczekiwania na egzamin praktyczny = 1-2 tygodnie.
Całość 1,5 miesiąca, zdajemy po czym 1-2 tygodnie na odbiór i już można jeździć. Tylko 2 miesiącach.

Ktoś mówił o wypisaniu papierów od razu, jest to nielegalne. I to również jest Polska rzeczywistość.
"You`re an accident waiting to happen" | | http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M961749 | ______ | fzs 600
jot
Świeżak

Postprzez dudek » 5/7/2008, 08:13

Mam male pytanko, moze juz ktos sie z taka sytuacja spotkal. Mianowicie jezli policja zatrzyma mnie na motocyklu ktory jest w pelni legalny, tzn. mam OC, przeglad i wszytkie papierki ale nie mam prawa jazdy. To co robia?

I jeszcze jedno, podejzewam ze inaczej patrza na osobe majaca juz kat.B a inaczej jak ktos w ogole nie ma... tak zdaja sobie sprawe ze chociaz przepisy zna.

Wiadomo ze to zalezy od czlowieka, moze puscic moze nie ale jakie sa najwieksze konsekwencje jakie moglbym poniesc.

Jestem ciekawy, poniewaz bardzo chce jezdzic a warszawski word jest zajebisty i czekam do 30 na teorie a potem pewnie z 2 tygodnie na praktyke i jak sie uda za 1 to z tydzien na odbior. Co daje prawko pod koniec sierpnia...
ucze sie ... na zx6r `03
dudek
Świeżak

Postprzez zephyr47 » 5/7/2008, 09:07

Było już o tym w tym temacie kilka razy.
Jak już cię zatrzymają to teorytycznie jest 300zł mandatu, i laweta, chyba, że ci pozwolą zadzwonić po kogoś kto ma prawko. Oczywiście zakładam, że masz kat. B i że nie będzie próby ucieczki.
zephyr47
Bywalec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê