Jaki kupić motocykl do offroadu? Co sądzicie o...?
nie chodzi o beztalencie czy brak grzebania - bo po lataniu w terenie zawsze jest "cos" do roboty, bardziej chodzi o upierdliwość prac. ja cenie sobie to że wyjade w teren wróce i jedynie co to umyje moto, f.powietrza nasmaruje co trzeba. jak sie kupi padline albo cos mocniej grzebalskiego to juz trzeba siedziec i sie mocno przygotowywać do kazdego wypadu
dlatego wole 4T bo czesto latam dalej w trasy, nie martwie sie o paliwo itp, nie żebym odradzał całkiem 2takty
dla mnie taka jazda to własnie dla 4T lepsza, siadasz palisz jedziesz, nic nie jęczy cicho pyrka, na przelotach silnik sie dobrze zachowuje ( w 2T silnik nie bardzo lubi jednostajnego gazu ) raz na rok zaglądasz do zaworów, zmieniasz olej i tyle z serwisu ;D

dla mnie taka jazda to własnie dla 4T lepsza, siadasz palisz jedziesz, nic nie jęczy cicho pyrka, na przelotach silnik sie dobrze zachowuje ( w 2T silnik nie bardzo lubi jednostajnego gazu ) raz na rok zaglądasz do zaworów, zmieniasz olej i tyle z serwisu ;D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Aha czyli widzę,że lepiej celować w Dr350.Takie jeszcze pytanko mi się nasuwa na szybko czy szukać czegoś u nas czy lepiej jechać na zachód i tam czegoś poszukać?
- Wojtek1984
- Świeżak
jadac na zakup dochodzi koszt transportu, rejestracji, i wiecej tracisz czasu a nie koniecznie znajdziesz lepsza maszyne. moim zdaniem lepiej troche poszukać i kupic cos w okolicy
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Aha no to trzeba będzie poszukać coś na rodzimym rynku.Tak patrzę po cenach to z tych wszystkich co wymieniłem to dr chyba najdrożej stoi no,ale jestem dobrej myśli,choć nie ukrywam,że ta zieleń kawasaki najbardziej mi się podoba,no ale nie kolor tutaj ważny,byle by nie był jakiś różowy hehe
- Wojtek1984
- Świeżak
hehe wizualnie zawsze mozna sobie coś pokombinować.
jest jeszcze bardzo godne polecenia honda XR 400 ale to dopiero moto które trzyma wysoką cene
jest jeszcze bardzo godne polecenia honda XR 400 ale to dopiero moto które trzyma wysoką cene
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Nie,Henio wszystko pięknie ładnie ,ale tak jak mówiłem staram się wydać jak najmniej kasy bo kobita mnie powiesi za wiadomo co
mam nadzieję,że uda mi się znaleźć coś godnego w nie dużych pieniądzach choć wiem ,że nie będzie łatwo i nie chce się oszukiwać.co prawda mam niby te 5,500 ale jeszcze kask,buty jakieś by pasowało i najpotrzebniejszy sprzęt no i pewnie jakiś mały przegląd w moto chociażby oleje itp także było by super jak bym się zmieścił do 4,500 ehhh ciężko będzie widzę że dt i kmx taniej stoją,ale poszukam dr'ki

- Wojtek1984
- Świeżak
Przepraszam ,że tak post pod postem,ale jeszcze pytanie do Was gdyby mi z tą Suzuki DR350 nie wyszło(nie wiem nie będę mógł znaleźć jakiejś w dobrym stanie bądź będzie na drugim końcu Polski)to ewentualnie na które inne moto patrzeć z tych poniżej?
1. Kawasaki KMX 125
2.Yamaha DT 125
3.Husqvarna WRE 125
1. Kawasaki KMX 125
2.Yamaha DT 125
3.Husqvarna WRE 125
- Wojtek1984
- Świeżak
obojętne, wszystkie sprzety są mozna powiedziec tej samej klasy, szukałbym co sie trafi w lepszym stanie w lepszej kasie i bliżej Ciebie żeby nie jechac na drugi koniec polski. z kazdego bedziesz tak samo zadowolony
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- Wojtek1984
- Świeżak
Witam, mam pytanie mam 16 lat i 162cm wzrostu. Wcześniej jeździłem na romecie ogarze 205 . Chciałbym kupić kawasaki kx 85 i teraz mam pytanie czy kx nie będzie za mały? chodzi mi o wielkość motoru, czy nie będzie za niski?
- Aniolpanski369
- Świeżak
bedzie akurat ale najlepiej jakbys sie sam przysiadł i ocenił
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam.
Mam 13lat, 170cm wzrostu, ok. 57kg. Do wakacji w tym roku planuję kupić crossa/enduro o pojemności nie większej jak 90cc. Bardzo chciałbym Honde HM Cre 86cc ( http://olx.pl/oferta/honda-hm-cre-86-cc ... 07df8930b4 ). Lecz odrzuca mnie od niej spalanie(pisałem w tej sprawie do właściciela i powiedział ze jest to 5l w co raczej nie wierzę ponieważ gdy sprawdzałem w internecie, było to 6-8l) i drogie części. Dużo też myślałem o yamaszce dt, ponieważ ma małe spalanie i łatwo dostępne części, do tego bardzo polecał mi ją kolega gdyż ją kiedyś miał i nie miał z nią żadnych problemów. Oferty które mnie interesują to: http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-50-CID5- ... a424c08d88 i http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-80-50-lc ... 68de3cca73
Prosił bym o opinie na temat Hondy, do której link wam podałem, czy takie spalanie jest możliwe i czy nadaje się dla mnie. Jeśli Honda będzie złym wyborem to chciał bym abyście mi doradzili którą yamahe wybrać(oby dwie mi się bardzo podobają, lecz wolał bym lc2)
PS. Jeśli ktoś by chciał znaleźć ofertę dla mnie to proszę szukać nie dalej jak 100km od Grudziądza(kujawsko-pomorskie), budżet to ok. 3600zł
Pozdrawiam
Mam 13lat, 170cm wzrostu, ok. 57kg. Do wakacji w tym roku planuję kupić crossa/enduro o pojemności nie większej jak 90cc. Bardzo chciałbym Honde HM Cre 86cc ( http://olx.pl/oferta/honda-hm-cre-86-cc ... 07df8930b4 ). Lecz odrzuca mnie od niej spalanie(pisałem w tej sprawie do właściciela i powiedział ze jest to 5l w co raczej nie wierzę ponieważ gdy sprawdzałem w internecie, było to 6-8l) i drogie części. Dużo też myślałem o yamaszce dt, ponieważ ma małe spalanie i łatwo dostępne części, do tego bardzo polecał mi ją kolega gdyż ją kiedyś miał i nie miał z nią żadnych problemów. Oferty które mnie interesują to: http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-50-CID5- ... a424c08d88 i http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-80-50-lc ... 68de3cca73
Prosił bym o opinie na temat Hondy, do której link wam podałem, czy takie spalanie jest możliwe i czy nadaje się dla mnie. Jeśli Honda będzie złym wyborem to chciał bym abyście mi doradzili którą yamahe wybrać(oby dwie mi się bardzo podobają, lecz wolał bym lc2)
PS. Jeśli ktoś by chciał znaleźć ofertę dla mnie to proszę szukać nie dalej jak 100km od Grudziądza(kujawsko-pomorskie), budżet to ok. 3600zł
Pozdrawiam

- vakossz
- Świeżak
niestety hm to praktycznie wyczynówka wiec duzo pali wymaga częstych i kosztownych napraw. DT to klasyka gatunku wiec zawsze godna polecenia.
ta pierwzza honda to jakas kombinacja, nie szły z tą ramą i takimi plastikami. ta druga spoko, ale cena przesadzona wg mnie. swoja drogą nieźle te DTtki trzymaja cene, ja mam dt 80 jest w trakcie remontu ale tobie pewnie zalezy na papierach ?
generalnie to jak nie masz kasy na remonty itp to odpusc honde, DTtka ma ten sam silnik co honda, mozna ją troche podkręcić i tezb edzie fajnie latała
ta pierwzza honda to jakas kombinacja, nie szły z tą ramą i takimi plastikami. ta druga spoko, ale cena przesadzona wg mnie. swoja drogą nieźle te DTtki trzymaja cene, ja mam dt 80 jest w trakcie remontu ale tobie pewnie zalezy na papierach ?
generalnie to jak nie masz kasy na remonty itp to odpusc honde, DTtka ma ten sam silnik co honda, mozna ją troche podkręcić i tezb edzie fajnie latała
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Nie zależy mi na papierach, lecz prawdopodobnie mojemu ojcu tak.
Dzięki za opinie
Prawdopodobnie biorę DT lc2 ( http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-80-50-lc ... 740569c89c ) Też uważam że cena jest przesadzona, ale myślę że właściciel zejdzie trochę.
Dzięki za opinie

- vakossz
- Świeżak
Mam 15 lat, 183 cm wzrostu i ważę 75 kg. Do wakacji planuję zakup cross/enduro 125cc (zależny mi na czymś z homologacją, bo będę nim dojeżdżał do szkoły---> 2km). W oko wpadł mi ktm exc 125 i prosiłbym o wypowiedzenie się o nim:
-spalanie
-czy będzie dobry jak na drugie moto (wcześniej minicross 50cc)
-koszty utrzymania (przez pierwsze miesiące nie będzie katowany)
Ewentualnie proszę o inne propozycje moto, o wyglądzie zbliżonym do ktm
PS. mam zamiar wydać max 6k (wliczam w to kask i używane buty)
-spalanie
-czy będzie dobry jak na drugie moto (wcześniej minicross 50cc)
-koszty utrzymania (przez pierwsze miesiące nie będzie katowany)
Ewentualnie proszę o inne propozycje moto, o wyglądzie zbliżonym do ktm

PS. mam zamiar wydać max 6k (wliczam w to kask i używane buty)
- daszeek
- Świeżak
skoro homologacja to nie szukasz crossa, bo one homologacji nie mają.
- stosunkowo bardzo duze, ciezko tutaj mówic o jakis liczbach - 10 litrów na setke ?
- skąd wiesz że nie bedzie ? ;P tak sie tylko mówi, a to wyczynówka i sie zuzywa mocno. koszt utrzymania trzeba liczyc minimum 1000-1500 zł rocznie jak sie mało lata, jak codziennie bedziesz go 15 razy odpalał i dojeżdzał to koszta ida mocno w góre
za 6 tysiecy nie kupisz exc zdrowego z papierami, jeszcze kask i buty - zapomnij, szukał bym prędzej yamahy dt 125 albo cos w tym stylu
- stosunkowo bardzo duze, ciezko tutaj mówic o jakis liczbach - 10 litrów na setke ?
- skąd wiesz że nie bedzie ? ;P tak sie tylko mówi, a to wyczynówka i sie zuzywa mocno. koszt utrzymania trzeba liczyc minimum 1000-1500 zł rocznie jak sie mało lata, jak codziennie bedziesz go 15 razy odpalał i dojeżdzał to koszta ida mocno w góre
za 6 tysiecy nie kupisz exc zdrowego z papierami, jeszcze kask i buty - zapomnij, szukał bym prędzej yamahy dt 125 albo cos w tym stylu
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam ponownie, jako że upatrzyłem pewną Yamahe, którą niestety ktoś kupił przedemną. Chciał bym się dowiedzieć czy warto kupić: http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-50-am6-CID5-ID8ONGz.html w opisie nie ma dużo informacji, ale napisałem do właściela i dowiedziałem się że przebieg to 20 000km, pali ok. 3-4 litry, tłumik leo Vinci, v-max 100km/h, nie był katowany i jeźdżono nim głównie po ulicy. Mam jeszcze jedną oferte, 20km odemnie: http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-lc-ii-80 ... 9b50b98c15 o tym motocyklu wiem tylko tyle ile jest w opisie ponieważ jeszcze nie pisałem do właściciela.
- vakossz
- Świeżak
a skąd my mamy wiedziec wiecej ?
jedź oglądaj i wtedy oceniaj sprzęt

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Moje doświadczenie z motorami jest zerowe i nie wiem na co mam zwracać uwagę
To co napisałem up, chodziło mi o to żebyście mi pomogli wybrać pomiędzy:
- Yamaha DT 50cc, silnik Am6, przebieg 20tys, jeżdzony glównie po ulicy, nie katowany, v-max 100km/h ( http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-50-am6-CID5-ID8ONGz.html )
- Yamaha DT 80cc lc2, przebieg 41tys, jeżdzony głównie po ulicy(co dzień do pracy ok. 2km), v-max 85km/h ( http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-lc-ii-80 ... 9aOJw.html )

- Yamaha DT 50cc, silnik Am6, przebieg 20tys, jeżdzony glównie po ulicy, nie katowany, v-max 100km/h ( http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-50-am6-CID5-ID8ONGz.html )
- Yamaha DT 80cc lc2, przebieg 41tys, jeżdzony głównie po ulicy(co dzień do pracy ok. 2km), v-max 85km/h ( http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-lc-ii-80 ... 9aOJw.html )
- vakossz
- Świeżak
oba sprzety sa spoko, pierwsza DTtka jest nowsza, a co nowsze jest zazwyczaj lepsze. ale jak jest dobita to lepiej wziąc starsze sprawdzone moto. także oba są warte uwagi brałbym co jest w lepszym stanie/ co ci sie bardziej podoba itp
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator