Zobacz wątek - Egzamin na moto- ÓSEMKA I SLALOM
NAS Analytics TAG

Egzamin na moto- ÓSEMKA I SLALOM

Jak nauczyć się wheelie? stoppie?
Czy zmieniać biegi ze sprzęgłem czy bez?
_________

Postprzez dar1983 » 3/6/2007, 16:54

heja ja zdaje 04.06. w poznaniu i moze sie uda z tego co wiem to nie jest źle ósemka jest dość duża no i egzaminator jest spoko
-----------------------------------------------------------------------------------------
edytowane 04.06.2007 19.33

mówie do wszystkich co bedą zdawać w poznaniu motocykle sa ustawione na cacy nic nie gasnie na ciepłym osemke na 2 biegu , miasto jest łatwe ale polecam wam taką pogaode jak dzisiaj bo trasa egzaminacyjna jest skracana
jak ktoś ma jakieś pytania to zapraszam na gg lub na pw ja zdałem za pierszym razem testy bezbłednie a jazda sama przyjemność moto sie całkiem fajnie prowadzi jednym słowem super
SUZUKI GS 500 '92- sprzedany
obecnie GSX-R 750 '97
dar1983
Świeżak

Postprzez Saimek » 4/6/2007, 21:14

gratuluje witamy kolejnego motocykliste w Poznaniu ;)
Saimek
VIP Ścigacz.pl

Postprzez rosa » 4/6/2007, 21:53

Kurde to ja chyba jakis farciarz jestem!! Na egzam. czekalem 6 dni!!!!
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
rosa
VIP Ścigacz.pl

Postprzez zieluch » 5/6/2007, 12:23

Siema. Ja mam podobny problem tylko ze zdawaniem egzaminu na kartę motorowerową. Jak polecacie jeździć? Pewnie wszystko będzie odbywać się Simsonkiem. Jeździłem kiedyś tylko motorynką, i różnymi pojazdami czterokołowymi. Jak mam jeździć takowym Simsonem ósemki i slalomu (wiem, że na pewno to będzie)?? Zdaję we wtorek 12.06.2007 r. ;) Zależy mi na szybkiej waszej odpowiedzi. ;)
zieluch
Świeżak

Postprzez dar1983 » 5/6/2007, 18:01

Saimek dzieki i do zobaczenia na trasie
obecnie GSX-R 750 '97
dar1983
Świeżak

Postprzez rosa » 5/6/2007, 21:07

Dzis mialem egzam i sie udalo. Na lajcie to nie bylo ale pozytywnie!!! Mialem jezdzic cb 250 ale padly kierunki i podstawili junaka 125!!! To nie motocykl to koza!! 8 ledwie mi poszla a potem juz bylo ok
rosa
VIP Ścigacz.pl

Postprzez dar1983 » 9/6/2007, 14:27

ile sie czeka za prawkiem i jak to jest kiedy sie płaci za wyrobienie prawka przy odbiorze czy przed zrobieniem i ile dni ma word na wysłanie papierów po egzaminie do wydziału komunikacji
obecnie GSX-R 750 '97
dar1983
Świeżak

Postprzez Saimek » 9/6/2007, 19:25

Roznie sie czeka...

placi sie przy odbiorze. Tutaj mozesz sprawdzic czy juz masz do odbioru itp

https://cpdpub.pwpw.pl/apps/PJ.aspx

:)
Saimek
VIP Ścigacz.pl

Postprzez dar1983 » 10/6/2007, 14:36

saimek znam te strone bo juz sprawdzałem i nic nie ma tak wiec tylko czekać chodziło mi bardziej o zapłate za prawko przed czy po
obecnie GSX-R 750 '97
dar1983
Świeżak

Postprzez pipor » 12/6/2007, 19:26

Marcin_SF napisał(a):zapisałem się dzisiaj na egzamin w Warszawie, ul. odlewnicza. Egzamin teoretyczny na 19.06, ponad 3 tygodnie czekania, na praktyczny czeka się prawie 4 tygodnie. Przy odrobinie szczęścia jeszcze 8-9 tygodni zanim będę miał kwitek w łapie :(

Rozmawiałem z gostkiem, który podchodzi 2 raz do praktycznego, podobno z jego grupy oblali tylko ci co na to zasłużyli, nie było żadnego głupiego uwalania ludzi za byle co.

"górka" to jest w ogóle śmiech na sali, nie potrzeba hamulca, żeby pod nią podjechać :D zapomniałem obejrzeć ósemki, czy jest taka jak u mnie na kursie czy większa, no i zapomniałem gostka spytać czy musiał kręcić głową na placu.

Znalazłem foty na ich stronce

górka

http://www.word.waw.pl/galeria/photos/photo_29.html

ósemka jest bycza, przy tym na czym ja jeździłem :twisted:

http://www.word.waw.pl/galeria/photos/photo_30.html

Zdawałem tam niedawno i na odlewniczej jest naprawde w porzadku. Egzaminator nie czepial sie o pierdoly i mial rozsadne podejscie do tematu. Zeby tam nie zdac trzeba miec pecha albo naprawde nieumiec jezdzic. Zdaje sie na CBFie, osemka jest tak szeroka, ze moznaby po niej jezdzic az sie paliwo skonczy - moto przed egzaminem jest rozgrzewane przez kolesia z obslugi i wystarczy spokojnie jechac na jedynce bez gazu, zeby przejechac bez problemow. Kierunkow nie musialem uzywac - tylko rozgladanie sie.

Tylko przygotuj sie dobrze z przygotowania do jazdy, bo egzaminator mi mowil, ze strasznie duzo ludzi na tym uwala, a pozniej jest pretensja, ze sie czepiaja. A tak naprawde po prostu sie nie chcialo zapamietac kilku prostych rzeczy. On nawet nie wypytuje o wszystko dokladnie, ale podstawy trzeba znac. Pamietaj zwlaszcza o zalozeniu kasku i "upewnieniu sie o mozliwosci ruszenia", bo ludzie czesto o tym zapominaja.

Powodzenia na egzaminie!!!
pipor
Świeżak

Postprzez InSiDe » 12/6/2007, 22:07

Ja jutro mam praktykę (Wrocław). Sprawa o tyle głupia, że ostatnie jazdy miałem pół roku temu. Co więcej, ani razu nie jeździłem po trasie egzaminacyjnej. Jak ostatnio byłem tam, gdzie się zapisałem to się okazało, że ów ośrodek szkoleniowy już nie istnieje (a w toku, jak powiedział cieć, jakaś sprawa karna :]). Cóż, się zobaczy jak będzie. Głupio się wpakowałem ale co zrobić. Może sobie skrzydła, niczym huzaria, sprawię i z okrzykiem - za Raptownego! - pójdę niczym wichur :]]

Edit: No i po wszystkim. +.
Ostatnio edytowano 13/6/2007, 12:38 przez InSiDe, łącznie edytowano 1 raz
//Twoja ignorancja czy moja pycha, sam tego dobrze nie wiem...
InSiDe
Świeżak

Postprzez Marcin_SF » 12/6/2007, 22:14

pipor napisał(a):

Zdawałem tam niedawno i na odlewniczej jest naprawde w porzadku. Egzaminator nie czepial sie o pierdoly i mial rozsadne podejscie do tematu. Zeby tam nie zdac trzeba miec pecha albo naprawde nieumiec jezdzic. Zdaje sie na CBFie, osemka jest tak szeroka, ze moznaby po niej jezdzic az sie paliwo skonczy - moto przed egzaminem jest rozgrzewane przez kolesia z obslugi i wystarczy spokojnie jechac na jedynce bez gazu, zeby przejechac bez problemow. Kierunkow nie musialem uzywac - tylko rozgladanie sie.

żeby uściślić, rozglądałeś się w jakich momentach i w którym kierunku, ominęło mnie to niestety na kursie. Na ruszaniu patrzysz się w prawo/lewo, potem górka, oglądasz się na niej w ogóle na boki? następnie na slalomie, o ile wiem slalom jest "niby" zmianą pasa, czyli lookasz przez lewe ramie przed skrętem w lewo itd. Co z ósemką, również się oglądasz przez ramie? Jeśli tak to które :)

pipor napisał(a):

Tylko przygotuj sie dobrze z przygotowania do jazdy, bo egzaminator mi mowil, ze strasznie duzo ludzi na tym uwala, a pozniej jest pretensja, ze sie czepiaja. A tak naprawde po prostu sie nie chcialo zapamietac kilku prostych rzeczy. On nawet nie wypytuje o wszystko dokladnie, ale podstawy trzeba znac. Pamietaj zwlaszcza o zalozeniu kasku i "upewnieniu sie o mozliwosci ruszenia", bo ludzie czesto o tym zapominaja.

Powodzenia na egzaminie!!!

przygotowanie do jazdy, czyli ?

Ustawienie lusterek, założenie i zapięcie kasku, czy może trzeba też sprawdzić poziom płynu hamulcowego i napięcie łańcucha?

sorka, że tak z detalami wypytuje, ale w temacie pojawia się trochę nieścisłości co jak robić.

pozdro i dzięki z góry za odpowiedź :roll:
Definicja głupoty: "Kontynuować robienie rzeczy w ten sam sposób i oczekiwać odmiennych rezultatów"
Marcin_SF
Świeżak

Postprzez inzynier » 13/6/2007, 08:23

musisz sprawdzic wszystkie swiatla, hamulce, poziom oleju, płynu hamulcowego, naciąg łańcucha, wiecej nie pamietam ale to chyba wszystko :)
Życie jest po to by śmigać na moto!
Honda CM 400
HONDA VFR 750F (aktualnie)
RC24 & RC36
inzynier
Świeżak

Postprzez rosa » 13/6/2007, 22:17

Na 8 patrzylem w prawo na przecieciu, a slalom tak jak mowisz w lewo to lewy kerunek i przez lewe ramie
rosa
VIP Ścigacz.pl

Postprzez InSiDe » 14/6/2007, 23:52

Za bardzo ekscytujecie się tymi slalomami i ósemkami. U mnie z 7 zdających plac zaliczyło tylko 3. Każdy padł na sprawdzaniu i przygotowaniu motocykla do jazdy. Jedna osoba, bo nie założyła kasku i p oprzepchnięciu motocykla chciała ruszać. Druga, bo ruszając nie upewniła o możliwości właczenia się do jazdy (obracając głową). Trzecia oblała z uporem maniaka sprawdzając poziom oleju nie ustawiając motocykla do pionu (a wtedy w okienku nie widać oleju!). Czwarta dała ciała nie sprawdzając świateł stopu obu hamulców i zdaje się chciała ruszać na światłach drogowych.
//Twoja ignorancja czy moja pycha, sam tego dobrze nie wiem...
InSiDe
Świeżak

Postprzez dober » 15/6/2007, 20:24

witam. dzis pozytywnie zaliczylem teorie i niebawem czeka mnie egzamin praktyczny, chcialem zapytac czy ktos jest moze z Łodzi i moze powiedziec cos na temat przebiegu egazminu, egzaminatorow, maszyn na ktorych sie zdaje w tym naszym WORD-dzie.
z gory dziekuje za wszelkie info
pozdrawiam
dober
Świeżak

Postprzez dober » 29/6/2007, 22:04

no cóż za wiele odpowiedzi nie otrzymałem :), ale mimo wszystko sobie poradziłem. dziś zaliczony egzamin praktyczny, tak więc pozostaje poczekać na kwitek :)
pozdrawiam
dober
Świeżak

Postprzez exstasy » 1/7/2007, 10:33

Witam

Mam na imie Rafał i jestm nowy na forum

Zostały mi 4 godziny do wyjeżdzenia

na pierwszych 2 był Simson nastepnie - ósemka szła na 2 z gazem ok

Póżniej była Yamaha YBR 125 - okrpny motor - "wywrotny" ale gleby nie zaliczyłem - na jedynce raz próbowłem ale szaroał a póżniej 2 z gazem - było ok jak sie przykładałem.

Od 4 godzin jeżdże Honda CBF 250 - tylko na jedynce - na dwójce jeszcze nie próbowałem bo instruktor już od pocztoku mówił ze tylko na jedynce się robi jedynke. Ale jutro atakuje na 2.

Nigdy nie jeżdziłem jedynki z półsprzęgłem, a kolana zawsze odchylałem - spróbóję teraz ściśle do baku po przeczytaniu całego tematu.

Co do jazdy egzmaniacyjnej - myślałem ze wygłąda ona tak iz wjedżdzamy w slalom nastepnie 5 ósemek i wyjazd ze slalomem i konec ale z waszych opowieści chyba jest inaczej, instruktor tez nic mi nie mówił o obracaniu głowy i kierunkach na placu nie pokazał też obsługi motoru - tylko powiedział na pierwszej jeżdzie jak spytałkem sie jak odpalić motor " a nie jeżdził pan nigdy na motorze" a ja jeżdziłem na komarku - a on " no to tak samo".

Moja ósemka jest tragiczna nie dośc ze waska na jakieś 1,2m to jescze jedne koło jest na górce a drugie poniżej i sprawia mi trudnośc taka jazda.

Zdawał ktoś może w Szczecinie - jaki tam jest motorek - chcę wykupić ze 2 godzinki w innym ośrodku aby dosiąśc inny motoerk i przjecjać się na óśemce na płaskiej powierzchni albo sam narysuje sobie óśemke gdzieś i poćwicze na jakimś moto.

Czy takie są wymary óśemki na egzamie ?

http://www.abc.com.pl/serwis/gfx/318789342_0.gif

a: 6,5 m
b: 2,0 m
R: 3,5 m
r: 1,5 m
d: 3,0 m

Pozdrawiam
Rafał
exstasy
Świeżak

Postprzez olahehe » 3/7/2007, 08:00

A mi jest w chu.. smutno :( wczoraj miałam egzamin na motór i nie zdałam :( oblałam na placu na górce bo egzaminator kazał używać nożnego i ręcznego hamulca. Wkurza mnie fakt że na kursie instruktor wręcz mi mówił że w ruszaniu pod górkę chodzi o to aby nie używać nożnego hamulca. Jestem przede wszystkim zła na siebie ze sierota ze mnie, ze zaufałam instruktorowi w to co mówi a w przepisach, do których doszłam dopiero po nie zdanym egzaminie wyraźnie pisze ze ruszenie pod górkę odbywa sie z udziałem ręcznego i nożnego hamulca. Pewnie gdybym była facetem to dałabym rade, może gdybym miała większe doświadczenie w jeździe. Ogólnie mnie to wali!!!
olahehe
Świeżak

Postprzez michael » 3/7/2007, 13:42

czemu uważasz, że każdy facet potrafi jeździć moto, a kobieta nie? trochę nie kumam problemu- jak egzaminator powiedział przed górką, że obydwu hamulców się używa to co źle zrobiłaś?
1952 SHL M-04
2000 Suzuki GSF 600 S Bandit
michael
Bywalec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technika jazdy