Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi.
nie jezeli opona ma sie zetrzec to sie zetrze zawsze. i wiadomo ze najbardziej sie sciera od szybkich gwałtownych przyspieszen ;d wtedy musi wiecej przenosic - zwieksza sie tarcie i oponka leci. ale to tez nie jest tak ze jak pojedziesz 500 metrow to od razu pol kostki ci zostanie. to trzeba troche polatac
ja mam z 500 metrow zeby dojechac do pierwszej lepszej sciezki. i nie zauwazam znaczacego starcia oponki bym dojazdem
co do rozmiaru. 100 to szerokosc opony drugie 100 to wysokosc (spora setka wysokosci
dobry balon musi byc
) no i 19 wiadomo srednica kola w calach.

co do rozmiaru. 100 to szerokosc opony drugie 100 to wysokosc (spora setka wysokosci

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
to zalezy. wysoka opona ma to dobrego ze mozna ja fajnie regulowac tzn. pompujesz wiecej powietrza to masz wysoki balon wÄ…ska guma - dobra np na twardy teren, z kolei jedziesz w duzym piachu spuszczasz powietrze i kapec sie robi i masz szerokosc o np 2 cm szerzej
wiec zalety a wady no że wiekszy balon to cięzsza oponka. ja stosuje 80/90 ale to tez zalezy co mi sie trafi bo jakbym tanio mógł wyrwac 100 wysokosci to tez bym brał
a kiedys np miałem tez niskoprofilówke 60tke i tez mi sie dobrze latało

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam.
Orientuje się może ktoś czy w Niemczech w okolicach Bremen-Oldenburg jest jakiś tor motocrossowy?
Pozdrawiam
Orientuje się może ktoś czy w Niemczech w okolicach Bremen-Oldenburg jest jakiś tor motocrossowy?
Pozdrawiam
- kopermaciek
- Świeżak
mam pytanie dzis jak mialem krotka przejazdzke. i gdy stanolem na skrzyzowaniu noga mi sie poslizgnela na piachu i moto mi lekko upadlo na bok.. na lewy bok.. i potem jak ruszalem to na 1 co jakis czas dzienie hmmm jakby przeskakuje cos z tylu... nie wiem jak to opisac.......................................................................
hmm jakby przezutka przeskakiwala w rowerze ,, mowie o tylniej przezutce
co sadzicie co to moze byc?? i jak trzeba ustawiac lancuch by nie byl za luzny ani nie napiety za bardzo
hmm jakby przezutka przeskakiwala w rowerze ,, mowie o tylniej przezutce
co sadzicie co to moze byc?? i jak trzeba ustawiac lancuch by nie byl za luzny ani nie napiety za bardzo
- kielbasa96
- Świeżak
pewnie łancuch za luźny albo napęd do wymiany. najlepiej sprawdzic tak że przy wahaczy najbardziej wysuniętym w tył masz delikatny luz. ja zawsze naciagam siadam i uginam amor i widze że jest moment największego rozciągniecia lancucha i robie tak żeby był wtedy troche luźny. nie wiem czemu ale u mnie serwisowo sie nie da ustawic - tam jest taka naklejka i kreska że od tej kreski łancuch ma byc ugiety tam na kilka cm. gdy tak zrobie jest za bardzo napięty ;D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam.
Dziś chciałem sobie pośmigać na motorze i profilaktycznie sprawdziłem ile jest oleju w skrzyni. Ze zdziwieniem odkryłem że w skrzynie nie ma w ogóle oleju. Dodam, że jakiś tydzień lub półtora temu sprawdzałem i było do połowy okienka, czyli tyle ile powinno być. Od tamtego czasu jeździłem jakieś trzy może cztery razy. W związku z tym moje pytania.
1)
Co się mogło stać z olejem?
2)
Czy od tego że jeździłem te kilka razy bez oleju coś mogło paść? Dodam że nie zauważyłem żeby motor źle chodził tzn. nie wydawał żadnych podejrzanych dźwięków.
3)
Jaki olej kupić do skrzyni, ponieważ wiem, że są różne oznaczenia określające chyba gęstość i lepkość. Czym mam się kierować w wyborze tych olei?
Dziś chciałem sobie pośmigać na motorze i profilaktycznie sprawdziłem ile jest oleju w skrzyni. Ze zdziwieniem odkryłem że w skrzynie nie ma w ogóle oleju. Dodam, że jakiś tydzień lub półtora temu sprawdzałem i było do połowy okienka, czyli tyle ile powinno być. Od tamtego czasu jeździłem jakieś trzy może cztery razy. W związku z tym moje pytania.
1)
Co się mogło stać z olejem?
2)
Czy od tego że jeździłem te kilka razy bez oleju coś mogło paść? Dodam że nie zauważyłem żeby motor źle chodził tzn. nie wydawał żadnych podejrzanych dźwięków.
3)
Jaki olej kupić do skrzyni, ponieważ wiem, że są różne oznaczenia określające chyba gęstość i lepkość. Czym mam się kierować w wyborze tych olei?
- szalony iwan
- Świeżak
1) ktos mógł ci ukraść, albo masz gdzies wyciek i podczas jazdy na rozgrzanym silniku ci leci. pewnie masz 4T wątpie żeby silnik po kilku jazdach zdołał przepalic cały olej ;D zobacz czy go na pewno tam nie ma. odkrec na dole srubke i zobacz ile scieknie. skoro nie dymił ci silnik to masz gdzies wyciek innej opcji nie ma ;P moze po zalaniu patrzyłes i sie jeszcze nie porozchodził nigdzie ;D
2) mogło i nie mogło. jak nie było w ogóle oleju to sie silnik zaciera tłok dostawał w dupęę łozyska itp. mogło sie wszystko przegrzac. łozyska czy tłok np. a mogło sie nie stac nic ;D alezy jak był smigany itp. ale to juz ty sam musisz ocenic. skoro pracuje poprawnie to nie ma powodów do zmartwienia
3) kieruj sie ksiązką serwisową tam masz podane jaki olej musisz zalac (gęstosc ) co do firmy polecam motula.
2) mogło i nie mogło. jak nie było w ogóle oleju to sie silnik zaciera tłok dostawał w dupęę łozyska itp. mogło sie wszystko przegrzac. łozyska czy tłok np. a mogło sie nie stac nic ;D alezy jak był smigany itp. ale to juz ty sam musisz ocenic. skoro pracuje poprawnie to nie ma powodów do zmartwienia
3) kieruj sie ksiązką serwisową tam masz podane jaki olej musisz zalac (gęstosc ) co do firmy polecam motula.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Jedyne co zauważyłem to to, że przy tej złączce z wydechem wydostaje się chyba więcej "smoły".
Nie mam 4t tylko kx 80 w 2t.
Nie mam 4t tylko kx 80 w 2t.
- szalony iwan
- Świeżak
szalony iwan - przestrzegaj zasad przez siebie ustalonych. Ja mam takie. Wystawiam moto sprawdzam wodę w chłodnicy, olej w silniku, ciśnienie w oponach, zawieche. Przed odpaleniem moto 10 razy wciskam sprzęgło dla przetarcia itp. Następnie jak wszystko o olejem i wodą ok to odpalam moto, a w tym czasie co motocykl sie rozgrzewa smaruje łańcuch i ubieram sie. Trwa to jakieś 2-3min. Potem wsiadam i jadę sobie delikatnie na moto do lasu mam jakieś 500m asfaltem do lasu. Po tym czasie motocykl jest juz przesmarowany i można z lekka go przypałować. Po powrocie sprawdzam kartery i stawiam motocykl na kostce w domu żeby sprawdzić czy nić nie cieknie. Następnie wyciągam miarkę od oleju wycieram w ścierkę i wkładam ponownie żeby sprawdzić ile oleju jest na ciepłym moto. (czysta profilaktyka). Takie czynności trwają chwilkę a warto je robić.
Moim zdaniem to musi ci gdzieś cieknąć olej, ja u siebie zdiagnozowałem swoimi zasadami ze z kartera cieknie olej w tej częsci gdzie jest cewka zapłonowa.
Moim zdaniem to musi ci gdzieś cieknąć olej, ja u siebie zdiagnozowałem swoimi zasadami ze z kartera cieknie olej w tej częsci gdzie jest cewka zapłonowa.
KTM SX 520
Suzuki GSR 600 K7
Suzuki GSR 600 K7
-
mentorsct - Bywalec
skoro 2T wiec raczej silnik tego w ogóle nie mógł przepalic. no chyba że wyraźnie widac że moto kopci
a skoro to nie to to szukaj wycieku gdzie indziej. moze isc zębatką np albo między karterami uszczelka pusciła. moze byc kopką albo dzwignia zmiany biegów ;D albo np spustem oleju

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a):ta michelin wyglada niezlenie liczy sie tez tylko sama kostka tylko wlasciwosci laczka
jak bostorn napisal ze jest miekka to znaczy ze sie mega wgryza w podloze - to zaleta a wada ze na asfalcie sie wgryzie i juz zostanie ;D czyli kilka przejazdów i moze jej nie byc
hmmm napisałem że jest elastyczna a nie miękka ale jak poczytalem w necie to na 1 i to samo wychodzi ;d
oponka na miekki i bd miekki teren, piachy, blota itp ale jak mi mowili znajomi wytrzymała jest więc nie jest z nią źle ;d
jak nie bd jarał laka na asfalcie to starczy Ci na dosc dlugo
a co do kostki to bardzo duza jest ;d az strach http://allegro.pl/opona-michelin-cross- ... ml#gallery
moze na zdjeciu nie widac ale naprawde porzÄ…dne kostki
-
Bostorn - Moderator
http://allegro.pl/opona-michelin-enduro ... 27380.html a ta oponka tez jest dobra bo mam zamiar ja zamówić ??
- Misieq135
- Świeżak
-
henio12323 - Moderator
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości