Yamaha DT - wszystko o motocyklu
Siemka wszystkim mam motorek Yamaha DT 50 R 2004r.
Pod koniec ubiegłego sezonu przy szybkim odkręceniu manetki strasznie go zamulało i ogólnie, jeżeli był zimny to sie nie dało ruszyć i miał duże problemy z odpalaniem, przy czym jak juz sie odpalilo go to niesamowicie kopcil bialym dymem.
Niedawno wymieniłem świecę na dedykowaną NGK BR9ES i wyczyściłem filtr powietrza i motor palił od kopa. Niestety tylko przez 2 tyg, moze 3. Teraz znowu powrocily problemy z odpalaniem. Na dzien dzisiejszy wyglada to tak:
- Duży problem z odpaleniem
- Gdy zimny wielkie kopcenie białym dymem
- Zaraz po odpaleniu obroty wkrecaja sie tylko do 5 tys i to z wielkim problemem
- Po 10 min jazdy chodzi idealnie jak igiełka, wkręca się, ma duzo mocy, nie kopci. Niestety po 15 min postoju problemy powracaja
Czego to może być wina? Może coś ze świecą?? Może powinienem ją zmienić na BR9EG?? Słyszałem o niej super opinie.
POMOCY!!!
Pod koniec ubiegłego sezonu przy szybkim odkręceniu manetki strasznie go zamulało i ogólnie, jeżeli był zimny to sie nie dało ruszyć i miał duże problemy z odpalaniem, przy czym jak juz sie odpalilo go to niesamowicie kopcil bialym dymem.
Niedawno wymieniłem świecę na dedykowaną NGK BR9ES i wyczyściłem filtr powietrza i motor palił od kopa. Niestety tylko przez 2 tyg, moze 3. Teraz znowu powrocily problemy z odpalaniem. Na dzien dzisiejszy wyglada to tak:
- Duży problem z odpaleniem
- Gdy zimny wielkie kopcenie białym dymem
- Zaraz po odpaleniu obroty wkrecaja sie tylko do 5 tys i to z wielkim problemem
- Po 10 min jazdy chodzi idealnie jak igiełka, wkręca się, ma duzo mocy, nie kopci. Niestety po 15 min postoju problemy powracaja
Czego to może być wina? Może coś ze świecą?? Może powinienem ją zmienić na BR9EG?? Słyszałem o niej super opinie.
POMOCY!!!
- Krejzol7
- Świeżak
- cinek151511
- Świeżak
nie dowiesz sie jak nie sprawdzisz
sprawdz inne świece i zobacz. ale dla mnie to troche dziwne że DT taka wrażliwa jest na swiece
ja tam do swojej wsadzałem ngk iskre bosha nie patrzyłem na oznaczenia i na każdej szedł tak samo nie było żadnych problemów 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
chcialem was dokladnie dopytac co wchodzi w obowiazkowy i rozszerzony zestaw elementow do naprawy i wymiany przy wymianie tloka? i ile takie wymiany moga kosztowac u mechanika?
to samo pytanie mam do remontu zawieszenia.
przy okazji jaki powinien byc naciag lancucha?? jak to prawidlowo zrobic??
z gory wielekie dzieki za pomoc
to samo pytanie mam do remontu zawieszenia.
przy okazji jaki powinien byc naciag lancucha?? jak to prawidlowo zrobic??
z gory wielekie dzieki za pomoc

DT 125
- n.michal
- Świeżak
wymiana tłoka plus oleje itd itd itd cały serwis wyjdzie ci koło 300 robota plus 300 części tak na oko. A co do Krejzola, kopcenie to norma, musi se z minute pokopcić na początku ale potem nie powinno tego być. Pewnie wina świecy, jakaś wadliwa była i pierdolnęła. Sprawdź czy nie przebita, i powiedz jaki kolorek itd. W każdym razie wymień na BR9ES, taka zalecana a jeśli chcesz żeby długo wytrzymała i była dobra to irydowy odpowiednik ma oznaczenie BR9EIX.
- matm117
- Świeżak
co do tloka kupujesz tlok masz od razu caly zestaw. oddajesz cylinder z tlokiem do szlifu i wszystko montujesz z powrotem
i ot cala fizjologja
sam mozesz to zrobic to nie jest trudne.. na yt powinny byc filmiki jak zalozyc tlok poprawnie. nie musi byc od dt. i oszczedzisz tym sposobem sporo kasy
bo w serwisie sie cenia. co do lancucha to mozna o tym pisac ksiazki
musi nie byc napiety ani za luźny, jak jest ogiety wahacz jak np siedzisz czy nawet jak mocno dobijesz to lancuch nie moze byc napręzony. z kolei jak moto stoi nie moze mu wisiec. na oko podciagnij 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
hm, mam pewien drobny problem
jak przejade przez mala i nawet plytka kaluze 3cm, jadac moze z 40km/h to motor przy wysokich obortach zaczyna przerywac pojedzie paredziesiat metrow i jest ok.
oczywiscie wieksza kaluza - wiekszy problem
wtedy to kompletnie gasnie.
odrazu mowie ze to nie zalewa mi fajki bo sprawdzalem swieca sucha git.
co moze byc przyczyna tego przerywania przy tak niewielkim zamoczeniu...nawet przy kilku godzinnej jezdzie.

jak przejade przez mala i nawet plytka kaluze 3cm, jadac moze z 40km/h to motor przy wysokich obortach zaczyna przerywac pojedzie paredziesiat metrow i jest ok.
oczywiscie wieksza kaluza - wiekszy problem

odrazu mowie ze to nie zalewa mi fajki bo sprawdzalem swieca sucha git.
co moze byc przyczyna tego przerywania przy tak niewielkim zamoczeniu...nawet przy kilku godzinnej jezdzie.
- mo
- Świeżak
to proste - gaznik. po 1 poskrecaj go dobrze po 2 zobacz czy woda nie ma jak sie dostac przez np filtr powietrza - albo gumami przy gazniku ( to juz opcjonalnie) bo na 99% woda ci idzie linka gazu. owin linke gazu przy gazniku dobra miekka tasma izolacyjna albo skołuj sobie taka gumke na linke. ale ja mialem na tasme i bylo dobrze
to rozwiąże twoj problem

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam serdecznie
Jak widać jestem tu nowy i przychodzę z pewnym problemem i prosząc o rade.
Mam mozliowść kupna Yamahy DT 250 1980r. Co myslicie o tym Motocyklu??
Musze przyznać iż jest piękny <oryginał> jest to motocykl do remontu.
Wiec mam pytanie na co zwrócic uwagę, o co pytać.
Moc to 17KM.
Dzięki za odpowiedz.
Jak widać jestem tu nowy i przychodzę z pewnym problemem i prosząc o rade.
Mam mozliowść kupna Yamahy DT 250 1980r. Co myslicie o tym Motocyklu??
Musze przyznać iż jest piękny <oryginał> jest to motocykl do remontu.
Wiec mam pytanie na co zwrócic uwagę, o co pytać.
Moc to 17KM.
Dzięki za odpowiedz.
- andrewbono
- Świeżak
to jest tak
jezeli kupisz taki moto nie mysl ze poejdziesz tym w teren
jedynie co to mozesz go odpicowac do garazu i pod kocyk - a jak jest ladna pogoda zrobic kilka rundek po miejskim bulwarku :d po 1 szkoda motocykla niszczyc w terenie po 2 to chyba lepiej sie smiga wspołczesna DT 50 niz tym
po 3 musisz poszukac czy znajdziesz gdzies wogole do tego czesci. czesto ludzie kupuja to bo to cross i jest tani. a potem pada tlok i sprzedaja za grosze bo tloka nie da sie czasem dostac. wiec jezeli chcesz kupic moto w teren kup yamahe dt 125 nowszÄ…, jezeli chcesz miec moto do przejazdzek oczywiscie tez lekkie sciezki szutrowe ale nie skoki ostra jazda to kup tego zabytka 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
właśnie o to mi chodzi, on ma być na niedzielny wyjazd nic wiecej mnie nie interesuje, do wyjazdow w teren mam co innego. to ma byc do ogladania i czyszczenia smarowania, masowania i moze za 10 lat na sprzedaz. Motocykl jest kompletny, brakuje migaczy, i lakier do odnowienia. Silnik pracuje, hamulce działają, do czyszczenia jest gaznik a tak działa bez wiekszych problemów.
Mam tez pytanie czy z takiego cuda mozna wyciągnąc trochę więcej mocy??
Dzieki
Mam tez pytanie czy z takiego cuda mozna wyciągnąc trochę więcej mocy??
Dzieki
- andrewbono
- Świeżak
haha sam sobie zaprzeczasz
mocy zawsze mozna wycisnac ale po co jak to ma byc zabytek do krÄ…zowania. mocy mozna wycisnac zmieniajac wydech, splanowanie glowicy, jakis sportowy tloczek, dobre ustawienie gaznika dobra swieca itp i sie wiecej wycisnie... ale po co... duzo juz nie wycisniesz bo jednak moto ma swoje lata a i tak kazda ingerencja w podniesienie mocy znacznie oslabi zywotnosc serducha i cos moze ostatecznie nie wytrzymac

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nie nie
zwyczajnie pytam, z czystej ciekawości, jak wcześniej wspomniałem to motocykl do pieszczenia. Mam jescze jedno pytanko, czy orientuje sie może ktoś, czy jest ktoś co ma do sprzedanie Husqvarne 175 WR rocznik 1983??. Będę wdzięczny za wiadomość.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- andrewbono
- Świeżak
- andrewbono
- Świeżak
na marginesie edytuj posty
i skoro tak to dobrze
bo szkoda marnowac takiego sprzeta 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
witam powiedzcie jak olej wlać do lagów w dt 80 94 rok słyszałem ze może być 10w40 silnikowy syntetyk i opiszcie jak wymienić olej i uszczelniacze bo mi strasznie już ciekną
i ile oleju wchodzi na dwie lagi pozdrawiam 

był romeyt ogar 200,romet kadet,wsk 125, motorynka i shl,jest Yamaha dt80
sprzedam koła d.i.d do hondy cx z dobrymi oponami

sprzedam koła d.i.d do hondy cx z dobrymi oponami
- kubawsk
- Świeżak
ile wchodzi oleju to Ci nie odpowiemy wie to tylko serisówka co do oleju to sa specjalne oleje do lagów o gestosciach 5,10 lub 15 W ( od najrzadszego do najgęstszego) znajdiesz takie na allegro pozdro
Dzesiu KTM EXC-F 250 2007
- Dzesiu10
- Bywalec
- yamahadt80
- Świeżak
ile oleju trzeba wlać do amortyzatorów ?
Ostatnio edytowano 16/5/2010, 12:18 przez yamahadt80, łącznie edytowano 1 raz
- yamahadt80
- Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości