Jak zmieniać biegi?
Witam, a ja mam takie pytanko (jestem początkujący jeszcze nie mam motocykla ale zamierzam kupic) jak wyłączyć biegi chodzi mi tu wyłączenie biegów żeby wyłączyć motor, na apriliach rs zapala się wtedy na wyświetlaczu literka N bodajże tylko jak je wyłączyć, i jak hamuje to moge jednocześnie wcisnąć sprzęgło i zmieniać szybko biegi czy na początku lepiej potrenować i wolniej je zmieniać ? z góry bardzo dziękuję za odp. POZDRO
- cezardd
- Świeżak
cezardd napisał(a):Witam, a ja mam takie pytanko (jestem początkujący jeszcze nie mam motocykla ale zamierzam kupic) jak wyłączyć biegi chodzi mi tu wyłączenie biegów żeby wyłączyć motor, na apriliach rs zapala się wtedy na wyświetlaczu literka N bodajże tylko jak je wyłączyć, i jak hamuje to moge jednocześnie wcisnąć sprzęgło i zmieniać szybko biegi czy na początku lepiej potrenować i wolniej je zmieniać ? z góry bardzo dziękuję za odp. POZDRO
Właśnie wróciłem z trasy(autem) jestem zjechany na maxa, ale Twój post tak mnie rozbawił że dodałeś mi witalności na pół nocy <hahahaha>
Sorki za OT ale nawet nie zrozumiałem Twojego pytania ale rozbawiło mnie na maxa

_ _ _ _ _ _ _CBR 600 F4i model 2004_ _ _ _ _ _ _ - SPRZEDAM !! | http://allegro.pl/item575040144_honda_c ... ilnie.html
-
j@rek - Świeżak
dobrze że zjechany a nie przejechany... siłą rzeczy nie zostawiam motoru wyłączonego na biegu tylko musze biegi wyłączyć (dać na luz?) i jak to zrobić bo w skuterach biegów nie ma a na manualu nie jeździłem, myślę że ktoś mądry się domyśli o co mi chodzi, bo nie umiem tego wytłumaczyć
- cezardd
- Świeżak
a propos aut poniewarz jestem kierowcą zawodowym w firmie transportowej to potwierdzam zmiana biegu bez sprzęgła w samochodzie to nic nadzwyczajnego kiedyś w instrukcji obsługi stara była taka oto notka w związku z brakiem części zamiennych (czyt. sprzęgło) zaleca się zmiany biegów bez użycia sprzęgła co do moto czasem mi się zdarzy zmienić bieg szybciej niż wcisnąć klamkę i działa bez zarzutu w aucie redukcje tysz można przeprowadzać bez użycia co do moto jeszcze nie próbowałem PZDR!!!KDW!!KOSA
GSX 750 F
-
KOSA - Świeżak
no nie szkodzi skrzyni poniewaz zamin puscisz sprzegło to bieg juz masz przełączony.. przynajmniej powien byc przełaczony juz okolo 0,2sek. wcześniej:P pozniej pouszczasz to sprzęgło i odkręcasz manetke w jednym czasie
Jednak zx6r 2000r modej J 

-
lucasboss - Świeżak
Czyli jeśli już muszę używać tego sprzęgła a chce jak najszybciej zmienić bieg na wyższy to najlepiej zrobić to tak:
- Jadę na drugim biegu i full gazie
- Niwelacja gazu do 1/3 manetki
- Sprzęgło do oporu
- Trzeci bieg
- Puszczam sprzęgło i przy końcu sprzęgła gaz do oporu
Czy tak będzie najszybciej i najlepiej?
- Jadę na drugim biegu i full gazie
- Niwelacja gazu do 1/3 manetki
- Sprzęgło do oporu
- Trzeci bieg
- Puszczam sprzęgło i przy końcu sprzęgła gaz do oporu
Czy tak będzie najszybciej i najlepiej?
- boniuboss
- Świeżak
Czyli gazu nie trzeba dawać do zera tak jak w samochodzie i czy mój problem mógł być spowodowany właśnie tym że przy zmianie odpuszczałem gaz do końca?
Ostatnio na 125cc i mocno schodził mi z obrotów przy wrzucaniu wyższego biegu np. jechałem na 2 biegu i przy 11,5 tys (kręci się do 12,5) wrzuciłem wyższy bieg i nagle obroty spadły do 6 tys. Niestety ale musiałem czekać aż znowu wkręci się na 8 tys bo od tej granicy dopiero dostaje kopa (2T niestety).
Ostatnio na 125cc i mocno schodził mi z obrotów przy wrzucaniu wyższego biegu np. jechałem na 2 biegu i przy 11,5 tys (kręci się do 12,5) wrzuciłem wyższy bieg i nagle obroty spadły do 6 tys. Niestety ale musiałem czekać aż znowu wkręci się na 8 tys bo od tej granicy dopiero dostaje kopa (2T niestety).
- boniuboss
- Świeżak