Jak zmieniać biegi?
Oups, dobra, sorry- nie na temat
Myślałem że podczas jazdy na gumie bo o to też ludzie pytają
Tak to jest jak sie nie czyta dokładnie >> mimo to filmik polecam

Myślałem że podczas jazdy na gumie bo o to też ludzie pytają

Tak to jest jak sie nie czyta dokładnie >> mimo to filmik polecam

Derbi senda SM 70
| | www.bikepics.com/members/katsupermotard/01sendaxtremesm | http://www.youtube.com/user/KATsupermotard

-
K_A_T - Świeżak
- kkaammiill3
- Świeżak
kkaammiill3 napisał(a):niedawno kópilem HONDE CBR 125 i nie wiem jak sie w niej wbija biegi !!!
nogÄ… brachu nogÄ…
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
- kkaammiill3
- Świeżak
kkaammiill3
idz na kurs prawa jazdy, tam ciebie naucza.
Ciekawe czy na temat przepisow ruchu drogwego tez masz takie pojecie?
idz na kurs prawa jazdy, tam ciebie naucza.
Ciekawe czy na temat przepisow ruchu drogwego tez masz takie pojecie?
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
-
rosa - VIP Åšcigacz.pl
mam taka cicha nadzieje.. nadzieja matka glupich?
Ja rozumiem, ze babcia Józia nie wie jak zmieniac biegi, ale ktos kto niby interesuje sie motocyklami?! Chyba ze to jedynie "gazetowi onanisci", ktorych ojciec szwagra zony brata matki syna ojca znal kogos kto chyba jezdzil..
edit: co innego technika zmiany biegow. Co robic zeby bylo lepiej, sprawniej.. takie pytania rozumiem, bo sam mimo kilkuletniego doswiadczenia z moto mam czasem watpliwosci jak byloby lepiej.
Ja rozumiem, ze babcia Józia nie wie jak zmieniac biegi, ale ktos kto niby interesuje sie motocyklami?! Chyba ze to jedynie "gazetowi onanisci", ktorych ojciec szwagra zony brata matki syna ojca znal kogos kto chyba jezdzil..
edit: co innego technika zmiany biegow. Co robic zeby bylo lepiej, sprawniej.. takie pytania rozumiem, bo sam mimo kilkuletniego doswiadczenia z moto mam czasem watpliwosci jak byloby lepiej.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Åšcigacz.pl
oni wątpliwości nie mają tylko co do jednego , R1 na pierwsze moto
przecież mam poukładane (chyba w drewno w szopce)

było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
niema to jak mój kumpel ostatnio przy rozmowie o kumpla suzuki rg zapytał "do czego służy ta wajcha po prawej i jak sie rusza motocyklem z 1 biegu" ale czego sie spodziewać po kimś kto kiedyś na skuterze ałtomacie chwile pojeździł
bo miał okazje

Nienawidze anty motocyklistów co życzą nam źle ;/;/ fan streetbike moto gp fmx/sm/mx/MP i ME/
(otwórz link)Im

-
konan - Świeżak
A wracając do tematu zmiany biegów to:
Jeżeli ktoś nie czuje sie na siłach i nie bardzo wie o co chodzi ze zmianą bez sprzęgła to nie polecam uczyć sie na siłe - to naprawdę przychodzi z czasem
. U mnie po 20kkm na moto jakoś samo zaczęło się robić, z tego co zaobserwowałem sztuka polega aby przed zmianą biegu w górę minimalnie dodać a potem przykręcić gaz w tym momencie motor odrobinę przyspiesza a za chwilę zwalniając odciąża skrzynie i właśnie w tym momencie wystarczy musnąć nogą dźwignie a bieg sam wskoczy - jeżeli wszystko było OK to nic nie chrupnie ani nie pstryknie motor nawet nie szarpnie a jak szarpnie to mniej niż przy zmianie ze sprzęgłem.
Co do zmiany biegów w dół to sprawa jest bardziej skomplikowana. Bo tu oczywiście też trzeba zrobić przegazówkę czyli dodać odrobinę gazu przed redukcją, dodatkowo z tego co już wytestowałem na kilku moto redukcja w górę wychodzi zawsze niezależnie od obrotów a w dół redukcja przy wysokich obrotach obciąża skrzynię i może powodować zblokowanie tyłu. Przy redukcji ze sprzęgłem nawet przy wysokich obrotach odpuszczając sprzęgło powoli silnik wyhamuje motor stopniowo- oczywiście jeżeli zredukujemy ze sprzęgłem a potem gwałtownie je puścimy tylne koło też sie zablokuje.
Jeżeli już ktoś sie nauczy tego w cale nie trudnego zmieniania bez sprzęgła to jazda w mieście staje sie naprawde fajniejsza, szczególnie tam gdzie są wertepy i trzeba mocno trzymać kierę żeby zapanować nad motorem (a jak wiemy w linkowych sprzęgłach jednym palcem nie da sie go wcisnąć).
Pozdrawiam
Jeżeli ktoś nie czuje sie na siłach i nie bardzo wie o co chodzi ze zmianą bez sprzęgła to nie polecam uczyć sie na siłe - to naprawdę przychodzi z czasem

Co do zmiany biegów w dół to sprawa jest bardziej skomplikowana. Bo tu oczywiście też trzeba zrobić przegazówkę czyli dodać odrobinę gazu przed redukcją, dodatkowo z tego co już wytestowałem na kilku moto redukcja w górę wychodzi zawsze niezależnie od obrotów a w dół redukcja przy wysokich obrotach obciąża skrzynię i może powodować zblokowanie tyłu. Przy redukcji ze sprzęgłem nawet przy wysokich obrotach odpuszczając sprzęgło powoli silnik wyhamuje motor stopniowo- oczywiście jeżeli zredukujemy ze sprzęgłem a potem gwałtownie je puścimy tylne koło też sie zablokuje.
Jeżeli już ktoś sie nauczy tego w cale nie trudnego zmieniania bez sprzęgła to jazda w mieście staje sie naprawde fajniejsza, szczególnie tam gdzie są wertepy i trzeba mocno trzymać kierę żeby zapanować nad motorem (a jak wiemy w linkowych sprzęgłach jednym palcem nie da sie go wcisnąć).
Pozdrawiam
Hornet900
Hornet900
Hornet900
Hornet900
Hornet900
- biniek
- Świeżak
Boze jak mozna zmieniac biegi bez sprzęgła po to jest sprzęgło zeby z neigo korzystac a jak wy mówicie ze lepiej chodzi skrzynia bez sprzęgla to chyba niewiecie co mówicie
- Mx forever
- Świeżak
wypowiadali sie tu ludzie, ktorzy min profesjonalnie scigaja sie na torze ale oczywiscie ty wiesz lepiej
wypowiadali sie ludzie, ktorzy X lat tak jezdza, podawali argumenty za ale oczywiscie ty sie lepiej znasz
przez takich jak ty poprostu rece mi opadaja...jestem modem ale czasami mam dosc

przez takich jak ty poprostu rece mi opadaja...jestem modem ale czasami mam dosc

SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
-
gumis - VIP Åšcigacz.pl
Mx forever napisał(a):Boze jak mozna zmieniac biegi bez sprzęgła po to jest sprzęgło zeby z neigo korzystac a jak wy mówicie ze lepiej chodzi skrzynia bez sprzęgla to chyba niewiecie co mówicie
też mam 12lat i jeżdże jak mameja rowerem ukraina
Hoffman to zależy jak bardzo jest skomplikowana jest ta skrzynia biegów i ile ma wałków, ale sądze że conajmniej dwa razy

było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
ten temat walkowany jest 11 stron wiec im to troche wicej zajelo 

SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
-
gumis - VIP Åšcigacz.pl
U mnie też twierdzili, że należy zmieniać biegi bez sprzęgła, jak spróbowałem to po 2 razie mi się skrzynia rozpier******...
No ale to był podejrzewam czysty przypadek, ale i tak dla pewności przynajmniej na treningach będę zmieniał ze sprzęgłem. Wolę wymienić tarcze sprzęgłowe niż tryby w skrzyni.

No ale to był podejrzewam czysty przypadek, ale i tak dla pewności przynajmniej na treningach będę zmieniał ze sprzęgłem. Wolę wymienić tarcze sprzęgłowe niż tryby w skrzyni.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Åšcigacz.pl
mam problem !!! niedługo kupuje motocykl (najprawdopodobniej rs 80) ale nie wiem jak sie wbija biegi. miałem tylko skutera bez biegów !! przeczytałem na wcześniejszych stronach jak to sie robi ale nie wiem jak sie zmienia na mniejszy np. jade na 5 ale jest zakret wiec zwalniam i jak wtedy wbic 3 ?? czy biegi same sie redukują ??? prosze pomóżcie
Romet ogar 205 >>> honda nsr80 _^:-)^_
- piotrus014
- Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości