Jak zmieniać biegi?
a propos aut poniewarz jestem kierowcą zawodowym w firmie transportowej to potwierdzam zmiana biegu bez sprzęgła w samochodzie to nic nadzwyczajnego kiedyś w instrukcji obsługi stara była taka oto notka w związku z brakiem części zamiennych (czyt. sprzęgło) zaleca się zmiany biegów bez użycia sprzęgła co do moto czasem mi się zdarzy zmienić bieg szybciej niż wcisnąć klamkę i działa bez zarzutu w aucie redukcje tysz można przeprowadzać bez użycia co do moto jeszcze nie próbowałem PZDR!!!KDW!!KOSA
GSX 750 F
-
KOSA - Świeżak
no nie szkodzi skrzyni poniewaz zamin puscisz sprzegło to bieg juz masz przełączony.. przynajmniej powien byc przełaczony juz okolo 0,2sek. wcześniej:P pozniej pouszczasz to sprzęgło i odkręcasz manetke w jednym czasie
Jednak zx6r 2000r modej J 

-
lucasboss - Świeżak
Czyli jeśli już muszę używać tego sprzęgła a chce jak najszybciej zmienić bieg na wyższy to najlepiej zrobić to tak:
- Jadę na drugim biegu i full gazie
- Niwelacja gazu do 1/3 manetki
- Sprzęgło do oporu
- Trzeci bieg
- Puszczam sprzęgło i przy końcu sprzęgła gaz do oporu
Czy tak będzie najszybciej i najlepiej?
- Jadę na drugim biegu i full gazie
- Niwelacja gazu do 1/3 manetki
- Sprzęgło do oporu
- Trzeci bieg
- Puszczam sprzęgło i przy końcu sprzęgła gaz do oporu
Czy tak będzie najszybciej i najlepiej?
- boniuboss
- Świeżak
Czyli gazu nie trzeba dawać do zera tak jak w samochodzie i czy mój problem mógł być spowodowany właśnie tym że przy zmianie odpuszczałem gaz do końca?
Ostatnio na 125cc i mocno schodził mi z obrotów przy wrzucaniu wyższego biegu np. jechałem na 2 biegu i przy 11,5 tys (kręci się do 12,5) wrzuciłem wyższy bieg i nagle obroty spadły do 6 tys. Niestety ale musiałem czekać aż znowu wkręci się na 8 tys bo od tej granicy dopiero dostaje kopa (2T niestety).
Ostatnio na 125cc i mocno schodził mi z obrotów przy wrzucaniu wyższego biegu np. jechałem na 2 biegu i przy 11,5 tys (kręci się do 12,5) wrzuciłem wyższy bieg i nagle obroty spadły do 6 tys. Niestety ale musiałem czekać aż znowu wkręci się na 8 tys bo od tej granicy dopiero dostaje kopa (2T niestety).
- boniuboss
- Świeżak
siwy1991 napisał(a):ja tam wciskam całe sprzęgło i zmiana wchodzi mi bardzo szybko w czasie mniejszym niż sekunda
...i wlasnie dlatego, ze wciskasz klamke sprzegla do konca szarpie ci motongiem. To troche tak jakbys chcial ze sprzegla na kolo postawic. Musnij ja(ze 2cm) zmieniajac bieg i zmiana odbedzie sie plynnie.
- PrzemoR6
- Świeżak
pierwsze moto - panowie mam pytanie pomóżcie mam gsxr600 przy zmianie biegu z 1 na 2 przy wysokich obrotach(energiczna jazda) słychać głośny dźwięk jakby były problemy z zapięciem biegu, przy spokojnej jezdzie na niskich obrotach bieg wchodzi cicho, czy to moja technika zmiany biegu nogą(niezdecydowany ruch)?? czy może zbyt szybko sprzęgło naciskam - oczywiście manetka gazu przykręcona(zanim spadną obroty)?? a może coś innego??? za mało doświadczenia mam pomóżcie.
- windows
- Świeżak
Często przy zmianie z 1 na 2 słychac stuknięcie, było juz o tym pisane... a tak pozatym, energiczna jada na 1 ?? Mi jedyneczka służy tylko do ruszania.
-
Dominik_YZF - Bywalec
hehe, zalezy co kto nazywa ruszaniem
Mi jedynke odcina przy 140
A jak sie kreci na jedynce to potem trzeba juz wyczuc skrzynie, zeby zapiac 2jke bez zgrzytu. Przy (nazwijmy to) "dzidowaniu" nie uzywam nigdy sprzegla, wiec ciezko powiedziec jak przy tak wysokich obrotach wbic ze sprzeglem. Bez po prostu wciaga cichutko i jedzie sie dalej.

A jak sie kreci na jedynce to potem trzeba juz wyczuc skrzynie, zeby zapiac 2jke bez zgrzytu. Przy (nazwijmy to) "dzidowaniu" nie uzywam nigdy sprzegla, wiec ciezko powiedziec jak przy tak wysokich obrotach wbic ze sprzeglem. Bez po prostu wciaga cichutko i jedzie sie dalej.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Ścigacz.pl
-
Dominik_YZF - Bywalec