[skutery] Zipp Quantum
a zawirowacz spalin tak samo zaspawałem bo tylko muli skuterkaegon napisał(a):egon napisał(a):ja tak właśnie miałem i zatar mi się silnik tego tak nieidzie poznać ja naprzykład miałem że czasami podawała olej a czasami nie zrezygnowałem z pompki i mieszanke robie sobie samemu a bak na olej wymontowałem i zrobiłem sobie schowek na pierdołykmarozi1 napisał(a):Witam.
Chcialem sie dowiedzieć, jak poznać w czasie jazdy, że pompka oleju przestała działać ?
Boje się, że gdy się uszkodzi, zatrę silnik.
- Załączniki
-
- zaspawany zawirowacz spalin.JPG (161.79 KiB) Przeglądane 8503 razy
- egon
- Świeżak
Egon, dzięki za odpowiedź.
Też nie ufam temu urządzeniu
Sam bede robił mieszanke : bede pewny.
Chcialem jeszcze spytać : jak napędzane jest tylne koło przez silnik : poprzez łańcuch, wał Kardana czy coś innego ?
Podczas jazdy słyszę, jakby łańcuch się napreżał i luzował. Bo słyszę takie dzwięki wyższe i niższe.
Macie jakiś pomysł co to ?
Z góry dzięki
Też nie ufam temu urządzeniu

Chcialem jeszcze spytać : jak napędzane jest tylne koło przez silnik : poprzez łańcuch, wał Kardana czy coś innego ?
Podczas jazdy słyszę, jakby łańcuch się napreżał i luzował. Bo słyszę takie dzwięki wyższe i niższe.
Z góry dzięki

- kmarozi1
- Świeżak
tam jest pasek a to co słyszysz to rolki jak jedziesz i spuścisz z gazu to tak wyrczy ale to normalne a na wolnych obrotach co tak stuka to pasek bo chodzi lużnokmarozi1 napisał(a):Egon, dzięki za odpowiedź.
Też nie ufam temu urządzeniuSam bede robił mieszanke : bede pewny.
Z góry dzięki
- Załączniki
-
- egon.jpg (1.71 KiB) Przeglądane 8480 razy
- egon
- Świeżak
W takim razie jak wyregulować naciąg paska klinowego ?
Ile kosztowała naprawa skutera po uszkodzeniu pompki olejowej ? Wiesz, może ile kosztuje sama pompka ?
Po zakończonej jeździe gumy przylegające do tłumika dymią. Czy one bada dymić aż sie całkowicie wypalą
?
Ile kosztowała naprawa skutera po uszkodzeniu pompki olejowej ? Wiesz, może ile kosztuje sama pompka ?
Po zakończonej jeździe gumy przylegające do tłumika dymią. Czy one bada dymić aż sie całkowicie wypalą

- kmarozi1
- Świeżak
paska się nie naciąga on sam się napina jak dodajesz gazu przesówają go tarcze a za zrobienie szlifu,nowy tłok,pierścienie i łożysko igiełkowe, plus transport zapłaciłem 420zł sama pompka kosztuje 200zł i zrezygnowałem z niej bo kosztowało by mnie to wszystko ponad 600zł a co do gum na obejmach jest folia czeba je zciągnąć mnie tak samo spoczątku dymiły zciągłem obejmy i wyczyściłem papierem ściernym a z czasem guma się zchartuje i będzie okejkmarozi1 napisał(a):W takim razie jak wyregulować naciąg paska klinowego ?
Po zakończonej jeździe gumy przylegające do tłumika dymią. Czy one bada dymić aż sie całkowicie wypalą?
- egon
- Świeżak
Witam! Ja wam powiem mam tez tego zippa, ale mówiąc szczerze to odradzam bo będzie stał w serwisach aż wszystkie wady naprawia, ale jak już naprawia to będziesz jeździł! ja miałem problemy do 3500km teraz mam 8000 i nic już nie robię ale wcześniej musiałem wymienić :
-Felgę
-Amortyzator
-Nad kole
-Szczęki hamulcowe
i kupić przedłuzke do amortyzatora!!!
Ale i tak lepiej kupić używana Yamahe niż nowego zippa!!! w razie pytań chętnie pomogę gg 4330831
<br><hr>ADIK
-Felgę
-Amortyzator
-Nad kole
-Szczęki hamulcowe
i kupić przedłuzke do amortyzatora!!!
Ale i tak lepiej kupić używana Yamahe niż nowego zippa!!! w razie pytań chętnie pomogę gg 4330831
<br><hr>ADIK
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
wybijajom niby katalizator ale w moim tłumiku tego niebyło ja miałem tylko metalowom siatke ale słyszałem że z początku nie wszystkie tłumiki imały porcelanowy katalizator pośle ci zdjęcie rozbitego katalizatora zćiągłem je z innego forumkmarozi1 napisał(a):Dziki za odpowiedzi, Egon !
W moim skuterze zdjęte sa blokady w gaźniku i filtrze powietrza. Słyszałem, że jest jescze blokada w tłumiku. Jak sprawdzić czy jest zdjęta ? I jak się ja zdajemuje ?
- Załączniki
-
- pozostałości z katalizatora.jpg (50.59 KiB) Przeglądane 8264 razy
- egon
- Świeżak
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jak sie ściąga blokady w zippie<br><hr>lukKomentatorzy napisał(a):mam ten skuter juz jakis czas przejechalem nim 5000km i jeszcze nic w nim nie robilem jezdze regolarnie na przeglady !serdecznie polecam ten skuterek a jesli wam sie psuje to jest to pewnie zwiazane ze zlym uzytkowaniem wkoncu JAK SIE DBA TAK SIE MA !!!!<br><hr>Igła<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
ja swoim zzipem samemu jade 60 a we 2 50 chcę blokady sciągnać a niewiem jak doradcie mi<br><hr>lukKomentatorzy napisał(a):wymieniałem świecie i nie pali?<br><hr>marcinmazipa<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
najpierw zciąg sobie skurke z żołędzia<br><hr>muuuuuKomentatorzy napisał(a):ej jak się sciąga blokady<br><hr>luk<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
a tak powinna wyglądać świeca po prawidłowej regulacji powinna mieć kolor ceglastyKomentatorzy napisał(a):Wszystkie problemy z muleniem i przerywaniem to jest nic innego jak zła regulacja gażnika i źłe dobranej świecy.Jeżeli masz gwarancję to najlepiej udac się do serwisu.Ja mam już prawie 9000km więc wszystko robie sobie samemu .Przede wszystkim zaspawałem zawirowacz spalin który tylko muli skuter ,zyskałem trochę na mocy i ciszej chodzi.Co do regulacji gażnika reguluje się go na rozgrzanym silniku.Śrube regulacyjnom paliwa MAŁA ZŁOTA wkręcasz ją do oporu a następnie wykręcasz DWA PEŁNE OBROTY w zalerzności jak był docierany silnik jeżeli był piłowany to morze byc DWA I PÓŁ ,następnie śrube regulacyjnom powietrza ta ząbkowana wkręcasz terz do oporu a następnie wykręcasz trzy pełne obroty.Zapalasz skuter jeżeli ma za duże obroty odkręcasz trochę powietrza jeżeli za małe to wkręcasz.Przed regulacją najlepiej wymienic świece na nowom np:ja mam NGK B8HS i nie narzekam chociarz kiedyś jedna trafiła mi się felerna .POWODZENIA<br><hr>EGONKomentatorzy napisał(a):Witam wszystkich! mam pytanko od nowości gdy mi sie rozgrzeje silnik to tak jakby tracił moc dławi się i musze go kręcić manetka cały czas do pszodu, a pozatym jak staje na swiatłach to wogóle nier chce przyspieszać dosłownie muszę potrzymać na gazie jakieś 5 sekund i dopiero rusza i to w żółwim tempie!
czekam na odpowiedzi z góry dziekuje i pozdrawiam
<br><hr>Łukasz<br>
- Załączniki
-
- wygląd świecy.JPG (164.74 KiB) Przeglądane 8217 razy
- egon
- Świeżak
jak wyczyścić i wyregulować zapłon
- Załączniki
-
- 1zciągacz i wygięty pręt do złapania magneta.JPG (153.57 KiB) Przeglądane 8162 razy
-
- 3magneto.JPG (160.98 KiB) Przeglądane 8162 razy
-
- 6zciągnąć magneto.JPG (159.73 KiB) Przeglądane 8162 razy
-
- 9jak widać gruba warstwa pyłu odpylić magneto i umyć w czystej benzynie.JPG (155.17 KiB) Przeglądane 8162 razy
-
- 12 wyregulować przerwe fabrycznie jest 07 ja mam zmniejszonom do 05 ale trzeba pamiętać o dobrym dobraniu świecy bo morze się przegrzewać ja mam ngk b8hs.JPG (162.5 KiB) Przeglądane 8162 razy
- egon
- Świeżak
niewiem czemu ale wszystkie zdjęcia nie weszły i są nie pokoleji dośle reszte każde zdjęcie jest numerowane i opisane patrzeć według numeru
- Załączniki
-
- 5wkręcić zciągacz.JPG (162.42 KiB) Przeglądane 8143 razy
-
- 7płytka twornikowa po zciągnięciu magneta magneta.JPG (158.49 KiB) Przeglądane 8143 razy
-
- 8umyć czystom benzynom.JPG (155.11 KiB) Przeglądane 8143 razy
-
- 10 po umyciu.JPG (157.41 KiB) Przeglądane 8143 razy
-
- 11 wyczyscić papierem ściernym przerywacz na magnecie ten cycek tak samo wyczyścić papierem.JPG (163.16 KiB) Przeglądane 8143 razy
- egon
- Świeżak
niewiem czemu ale musze trzeci raz posyłać zdjęcia są numerowane po kolejiegon napisał(a):niewiem czemu ale wszystkie zdjęcia nie weszły i są nie pokoleji dośle reszte każde zdjęcie jest numerowane i opisane patrzeć według numeru
- Załączniki
-
- 2zciągnąć osłone a następnie odkręcić wentylator.JPG (162.14 KiB) Przeglądane 6777 razy
-
- 4 zablokować magneto i odkręciż nakrętke kontrującą.JPG (158.6 KiB) Przeglądane 6777 razy
- egon
- Świeżak
wiem że wiele osób pyta o podłączenie audio w skuterze ale ja tego nie zalecam akumulator jest za słaby i chodzby wsadzić nowy mocniejszy to i tak niezda egzaminu prąd ładowania jest za słaby ja do mojego podłączyłem odtwarzacz płyt mp3 na ryby mi to wystarczy
- Załączniki
-
- akurat mije sprzęcicho.JPG (161.5 KiB) Przeglądane 6762 razy
-
- głośniki 2.JPG (163.39 KiB) Przeglądane 6762 razy
-
- głośniki.JPG (165.48 KiB) Przeglądane 6762 razy
- egon
- Świeżak
witam wszystkich chcialbym kupic zippa Quantum ale ja juz sam niewiem jedni mi doradzaja ze jest spoko skuter a niekturzy odradzaja bo mowia ze sie psuje i wogule pomożcie mi bo ja juz niewiem z gory dzieki pozdrawiam<br><hr>konrad
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
to ty jestes jeb.... bo z tymi stopkami to prawda jest!!! jestem serwisantem zippa wiec wiem!!!!!! mam na co dzien doczynienia z tymi skuterami i wiem ze jak kto bedzie o niego dbał to bedzie on chodził<br><hr>łukaszKomentatorzy napisał(a):jak kupowalem to pierwsze co mi mowili to nie siadac na rozlozonych nozkach bo sie zaraz pokrzywia. pewnie zes skrzywil podstawke i haczy o kolo<br><hr>michal<br>Komentatorzy napisał(a):dobrze że ci nie powiedzieli żebyś go wstawił do pokoju i patrzał na niego ten co ci to powiedział to był je....nięty jak lato z radjem<br><hr>egon<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
post serwisanta to dobry z ciebie serwisantKomentatorzy napisał(a):Witam wszystkich! mam pytanko od nowości gdy mi sie rozgrzeje silnik to tak jakby tracił moc dławi się i musze go kręcić manetka cały czas do pszodu, a pozatym jak staje na swiatłach to wogóle nier chce przyspieszać dosłownie muszę potrzymać na gazie jakieś 5 sekund i dopiero rusza i to w żółwim tempie!
czekam na odpowiedzi z góry dziekuje i pozdrawiam
<br><hr>Łukasz
- egon
- Świeżak
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl