Zobacz wÄ…tek - 115
NAS Analytics TAG

115

Wywalac wszystko jak leci

Postprzez Kaai » 21/10/2014, 15:02

Landryss, zbieram za to gruby hajs, jak ide komus system stawiac :D

puszczasz slimdrivers i bawisz sie netstatem czy ipconfigiem, ze niby cos robisz XD
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez Landryss25 » 21/10/2014, 15:10

Podaj numer konta to przeleje Ci PISIONT groszy :P
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez miki1406 » 21/10/2014, 16:08

Landryss25 napisał(a):Podaj numer konta to przeleje Ci PISIONT groszy :P

A jaka jest w ogóle geneza Pisiont groszy?? Czy to do kota się zaczęło?? Bo szukałem w necie filmiku, czy obrazka i tylko kot wpada na tapete :lol:
Jak fenix z popiołów :)
miki1406
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez mar111cin » 21/10/2014, 16:43

Kaai, bierz ode mnie 12 nastkę, to nie pożałujesz :)
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Kaai » 21/10/2014, 16:58

jak jÄ… rozwiercisz, i wrzucisz turbo to biorÄ™! XD
white/blue zipp pro 50
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez mar111cin » 21/10/2014, 17:31

taa :lol:
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez lagiboy » 21/10/2014, 19:40

Landrys miałem podobny problem z Dell XPS, chciałem win xp i nie dało rady dopasować sterowników, próbowałem się bawić i w końcu postawiłem 7 bo najnormalniej sterowniki nie dawały rady pod XP, ciągle coś się sypało, nie działało, crashowało. Producent nie przewiduje sterowników. Pytanie na ile sterowniki do windy 8 są różne od windy 7 bo między xp a 7 różnica jest ogromna. Linux za to sobie radzi wyśmienicie ze wszystkim sam.

nie jestem zwolennikiem programików do aktualizacji sterowników. potrafią niezły bajzel zrobić. Najlepiej w/g mnie szukać na stronie producenta lapka albo na stronie producenta modułu.
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez Kaai » 21/10/2014, 20:43

okej, ja tam jestem student infy ja sie nie znam.

co do linuxa - polecam zobaczyc architekture systemu, jaka jest roznica miedzy windowsem, i czmeu tam wsyzstko dziala.

rob jak lagiboy, szukaj wszystkiego pokolei, najwyzej znajdziesz to co w slimdrivers, ktory robi insp twojego hardware'u i sciaga stery ze strony producenta.
white/blue zipp pro 50
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez Kaai » 21/10/2014, 21:21

Nie potrafisz korzystac z repozytorium.

OpenSuse jest taki dosyc user-friendly.
white/blue zipp pro 50
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez mar111cin » 21/10/2014, 22:06

Każdy narzeka na windowsa, każdy zachwala linuxa, tylko mało kto z nim tego linuxa widział. Używałem kiedyś na uczelni i bardzo mnie irytował...
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Landryss25 » 22/10/2014, 07:45

Ja narzekam tylko na windowsa 8. Pierwsze co zrobiłem po odpaleniu systemu to ściągnąłem nakładkę żeby mieć ludzki start. Ale doszedłem do wniosku że i tak idzie na wyjebkę. Komp może nie jest jakiś mocny bo 6gb ram poc 2,3 i dysk 700gb z czego wolne mam 650. Ale używam go tylko do pracy biurowej i neta a chodzi gorzej niż mój stary pecet z 1gb ramu na XP. Aktualizuje się miliard razy w tygodniu po kilka godzin (raz aktualizacja trwała od 8 do 11.30 a potrzebuję go do pracy)...

I dwa razy w ciągu roku stawiałem system od nowa bo mu się odwidziała współpraca, po prostu się nie włączył (brat ma w domu lapka z 8 i miał identyczny przypadek). Gdybym nie zrobił kopii zapasowej z firmowego programu musiał bym ściągać wszystkie papiery od księgowej z ostatnich 3 miesięcy i wprowadzać od nowa. Po pierwszym takim przypadku kopia leci na każde zakończenie dnia.

A co do sterowników to zapodam system i ściągnę ze strony producenta te przeznaczone pod 8. Jestem prawie pewien że będą działać, jeśli nie, wiszę komuś piwo za slimdrivers ;)
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Krmtzzz » 22/10/2014, 09:54

Wylacz sobie aktualizacje, ja to zrobilem :> Musze sobie zainstalowac 7mke, ale nie mam jakos czasu ostatnio, bo za duzo aplikacji spowrotem bede musial instalowac :D
Krmtzzz
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez miki1406 » 22/10/2014, 09:55

mar111cin napisał(a):Każdy narzeka na windowsa, każdy zachwala linuxa, tylko mało kto z nim tego linuxa widział. Używałem kiedyś na uczelni i bardzo mnie irytował...

Bo linux nie jest "juzerfrendli"... To system, który podoba się programistom, informatykom itd... Ma otwarte wiele furtek, które pomagają im w pracy, ale dla zwykłego wyjadacza to schody czasem nie do pokonania... Wymagają większej wiedzy i umiejętności... Jest ograniczone oprogramowanie...

Windows jest prosty i przyjazny... Dla programistów, często tępy i ograniczony... :D

Odnośnie braku sterowników do XP w nowych lapkach... To nie do końca jest wina producentów... W ich interesie jest to, aby były (więcej kupujących). Wynika to z nowych technologi których XP nie ogarnia i nie da się programowo spiąć np chipsetu z programem...
miki1406
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez andy7 » 22/10/2014, 18:57

Rozmawia dwoch informatykow.

jeden do drugiego,

wiesz przestanmy wreszcie rozmawiac o tej informatyce "

O , to pogadajmy o doopach

Windows 8 jest do doopy

:wink:
kuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videos
andy7
Moderator

Postprzez Kaai » 22/10/2014, 19:15

przychodzi pakiet UDP do barmana i mowi:
"poprosze
white/blue zipp pro 50
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez Glenroy » 22/10/2014, 19:20

miki1406 napisał(a):Bo linux nie jest "juzerfrendli"... To system, który podoba się programistom, informatykom itd... Ma otwarte wiele furtek, które pomagają im w pracy, ale dla zwykłego wyjadacza to schody czasem nie do pokonania... Wymagają większej wiedzy i umiejętności... Jest ograniczone oprogramowanie...

No nieee, nie przesadzajmy, kompilacje typu Ubuntu, czy Kubuntu z GUI bardzo zbliżonym do tego windowsowego, jest jak najbardziej "frendli", sama jego instalacja jest też tak samo prosta jak windowsa, Ubuntu wymaga już ciut więcej od użytkownika. Osobiście siedzę głównie na Kubuntu, Ubunciak siedzi na lapku razem z W7 bo po prostu wygodniej mi się na Linuxie pracuje.
Co do oprogramowania, znajdziesz odpowiednik praktycznie każdego windowsowego programu, może nawet dużo lepszy odpowiednik, w ogóle weźmy pod uwagę to, że taki Ubuntu czy Kubuntu, na dzień dobry mają zestaw aplikacji, który w zupełności wystarcza do praktycznie wszystkiego, dla przeciętnego użytkownika. A z aplikacjami windowsowymi nie mam też większych problemów, to nie jest ten linux, który był 10 lat temu, na którym nic nie działało, system nie posiadał zgodności sprzętowej i obsługiwać potrafili go tylko ci bardziej kumaci. W tym momencie nie jest bardziej skomplikowany od windowsa.

Przykład ode mnie z "podwórka", brat nigdy w życiu nie widział na oczy linuxa, cały czas win 98/2000/XP/7 teraz kupił lapka z W8 i dosłownie zalewała go krew z tym shitem, zaproponowałem że na próbę odpalę mu Kubuntu [przypomnę, że nie trzeba go wcale instalować, żeby zobaczyć co się z czym je :) ], po 30 minutach podstawy, które były mu do życia potrzebne, miał w paluszku i sam stwierdził, że jest o niebo łatwiejszy i wygodniejszy w obsłudze niż windows, co lepsze rąbnął mi pendrive z systemem bo w pracy kilku kumpli zapoznało się z systemem i też zapadła decyzja o wywaleniu windowsa ze sprzętu.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
Glenroy
Moderator

Postprzez lagiboy » 22/10/2014, 19:48

nie ma już takiej tragedii jak była kiedyś gdzie linuxa obsługiwało się tylko za pomocą konsoli. ja do lapka dell xps jak instalowałem winde7 to system postawiłem z płyty i dalej była dupa. myślałem że winda ogarnie chociaż podstawowe sterowniki a niestety nic. karta sieciowa bez setrów, usb bez sterów. ani nic nie ściągniesz ani nie podasz inaczej jak przez płytę. No to płytka z ubuntu do napędu, szybki start bez instalacji, pobranie potrzebnych sterowników, wrzucenie na partycję windowsa, resetart, winda i wtedy instalacja karty sieciowej i USB i można dalej działać... mam windę tylko i wyłącznie pod gry a i tak większość usług mam powyłączanych, żeby nie żarło HP i MANY kompa :D
jak ktoś chce to wystarczy sobie kupić książkę dla początkujących o linuxie i można pracować po 30 minutach.
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez Invi » 22/10/2014, 20:31

Eee... co jak co, ale 7 to mi wszystko sama pościągała, aż się zdziwiłem, tylko trzeba było grafikę zaktualizować.
Invi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Kaai » 22/10/2014, 20:40

kadu, z repo mozna sciagnac, 15sek roboty. nawet w przegladarce nie szukasz tylko w repo wpisujesz 'kadu' i masz
white/blue zipp pro 50
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez miki1406 » 23/10/2014, 09:48

Nie chodzi mi o ludzi technicznych... Zainstalujcie Linuxa w biurze rachunkowym i zobaczcie co siÄ™ stanie...

Zaraz się okaże, że nie działa im wysyłanie ZUSów z Płatnika, bo wymaga windowsowej łątki, zaraz nie będą wiedziały co i jak... Bo od zawsze pracowały na Win...

Zainstalujcie w szkole, to zaraz dzieciarnia to rozwali, a "informatyk" po szkoleniu z jakiegoś śmiesznego programu, powyłącza kompy i będą zajęcia na tablicy, bo nie ogarnie naprawy...

Dajcie dzieciakowi to powie, że nie działa GTA i system do d...

Dałbym mojej kobiecie to by ogarnęła... Dlaczego?? Bo korzysta tylko z Mozilli.
Dla mnie - nie nadaje się... Czemu?? Mimo, że lubię wyzwania i 10lat pracowałem w kompach (serwis, składanie, handel), to korzystam ze sporej ilości "specyficznych" programów, których nie wyemuluje na linuxie.

Jeśli można łatwiej, to po co sobie utrudniać...
miki1406
VIP Åšcigacz.pl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Smietnik

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê