Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Jak się zachować podczas kontroli...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Jak się zachować podczas kontroli...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 15:09

Komentatorzy napisał(a):No co wy panowie..
Moto suczka rmz 450
I ich 3,2 z turbo doładowaniem od helikoptera może wąchać moje spaliny.
Pozdrawiam niebieskie misiaczki :D<br><hr>Rafi<br>
Powodzenia wacku :D<br><hr>VectraOwner
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Pouczenia to jeszcze nigdy nie dostałem, a za madaty moglbym kupic sobie jakies calkiem sprawne moto, ale fakt, jesli jestes normalnym gosciem i takowo zachowujesz sie wobec policjanta, rowniez tak zostaniesz potraktowany. Miałem mnóstwo kontroli, zatrzyman, kilka nieporozumien, ale ani razu nie moglem powiedziec zeby policja byla kjakos wyjatkowo nie fair, wszystko kulturalnie i bez tzw power tripping. Mozliwe ze mialem po prostu szczescie do tej pory.<br><hr>kuba z750r
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Komentatorzy napisał(a):a dlaczego to niby mam być miły ? Płacą mi zato ? Wole jak policjanta krew zalewa. Niech ma spaprany dzień i wyzywa się na swojej babcie albo dzieciakach skoro mi tez humor zepsuł. On ma pensje właśnie z mojego mandatu wiec wolę jak będzie wkooorw...ny.<br><hr>żunio<br>
1) Nie, nie ma pensji z Twojego mandatu. Poczytaj sobie, na co idą wpływy z mandatów.
2) Jesteś cham i prostak.
3) Miłego dnia.<br><hr>Krzycho
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 15:12

Komentatorzy napisał(a):a dlaczego to niby mam być miły ? Płacą mi zato ? Wole jak policjanta krew zalewa. Niech ma spaprany dzień i wyzywa się na swojej babcie albo dzieciakach skoro mi tez humor zepsuł. On ma pensje właśnie z mojego mandatu wiec wolę jak będzie wkooorw...ny.<br><hr>żunio<br>
Widać że nie pracowaleś nigdy z ludźmi. Jak masz przed sobą takiego pieniacza, to nawet nie słuchasz jego wypocin, a jak się robi irytujący to z uśmiechem na ustach maksymalnie przedłużasz jego wizytę i rzucasz mu wszystkie możliwe kłody pod nogi ciesząc się, że możesz mu jeszcze bardziej dowalić<br><hr>MM
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 15:13

"Pamiętajmy, że policjant to też człowiek" ahahah a to dobre :D<br><hr>motocyklista
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 15:15

Boczo, tytułem uściślenia - nie art. 41 Kodeksu karnego, tylko art. 41 Kodeksu wykroczeń. Problem z nim jest taki, że "można poprzestać na zastosowaniu pouczenia [...]", z naciskiem na "można". Niestety, już wielokrotnie słyszałem, że policjanci od swoich zwierzchników mają wyraźny zakaz stosowania tego artykułu, choćby nie wiem jak chcieli. Chodzi, oczywiście, o wpływy z mandatów - do budżetu Państwa. Od kilku lat nic się tu nie zmieniło - zob. choćby ten artykuł z 2010 r., aktualny także i dziś:
<a href="http://lublin.com.pl/artykuly/pokaz/11625/pouczenie,zamiast,mandatu,policjant,ma,zakaz" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://lublin.com.pl/artykuly/pokaz/11625/pouczenie,zamiast,mandatu,policjant,ma,zakaz</a>/<br><hr>Krzycho
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 15:29

Jak w każdym środowisku i wśród policjantów zdarzają się ludzie. Niestety w mniejszości.
Jeżdżę już kilkanaście lat a na "ludzi" trafiłem RAZ podczas poważnego wykroczenia. Przekroczenie prędkości + wyprzedzanie na podwójnej ciągłej i przejechanie po "zebrze" czyli strefie wyłączonej z ruchu skończyło się o dziwo pouczeniem po miłej rozmowie.
Natomiast żadna miła rozmowa nie pomogła przy nie zapięciu pasów, złym parkowaniu i niewielkim przekroczeniu prędkości (dwa razy chcieli mnie naciągnąć na czerwone światło pomimo tego, że było żółte - tutaj wystarczyło odmówić mandatu i na tym się skończyło)
W większości przypadków policjant będzie chciał się przy..bać tylko dlatego, że może. Przykre ale prawdziwe.<br><hr>czart
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 15:39

Szkoda, że żaden z tych policjantów. z którymi rozmawialiście nie powiedział Wam o presji jaka wywierają na nich przełożeni. Teraz instytucja Policyjna jest jak firma liczy się wynik finansowy potrzebny do łatania budżetu.<br><hr>Śruba
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 15:49

- Ę, ą, pardął, proszę. - Ojjjojojoj, nie chciałbym pana urazić, panie szanowny kierowco, ale pozwalam sobie nałożyć na pana taki symboliczny mandacik 500 złotych i 10 punkteczków za to wykroczonko. - Ależ oczywiście przepraszam, ma pan absolutną rację i już służę swoim skromnym portfeliczkiem, aczkolwiek pozwalam sobie nadmienić, że to stanowczo za mało wobec godnego pożałowania faux pas z mojej strony i stanowczo będę się upierał przy wyższym mandaciku dla mojej niegodnej osoby. Nie to ja pana stokrotnie przepraszam, ooo, tutaj proszę o podpisik, dziękuję uniżenie i proszę pozdrowić małżonkę.

Co to za artykuł? Z onetu? Psy z polskiej drogówki POLUJĄ, bo im kazali. Jak upolują, to KROJĄ. Jak się rzucasz, to dostajesz maksa, jak jesteś normalny, to niższe widełki. Nic za darmo. Skarbówki nie oszukasz:-) Nawet koledzy z innych formacji ich szczerze nie lubią. Szkoda, że nie poprosiliście jeszcze o komentarz dyżurnego cipciusia sokołowskiego, jak to prawy obywatel powinien aktywnie współdziałać z organem państwowym jakim jest milicja. Przepraszam: policja.<br><hr>ktr
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 15:59

Ci co tu psioczą to zapewne ta część, która podczas kontroli jest niemiła i chamska ;)
Ja jakoś problemów z Policją nigdy nie miałem a podczas zatrzymań zawsze jest miło i sympatycznie.
Pozdrawiam.<br><hr>Cielak
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 16:09

Komentatorzy napisał(a):Ci co tu psioczą to zapewne ta część, która podczas kontroli jest niemiła i chamska ;)
Ja jakoś problemów z Policją nigdy nie miałem a podczas zatrzymań zawsze jest miło i sympatycznie.
Pozdrawiam.<br><hr>Cielak<br>
no dokładnie tak, ja zawsze jak dostaje mandat to dziekuje Panom policjantom i zycze milego dnia, bo nie ma to jak dobry mandat na poczatek dnia :)<br><hr>req
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 16:11

Komentatorzy napisał(a):Szkoda, że żaden z tych policjantów. z którymi rozmawialiście nie powiedział Wam o presji jaka wywierają na nich przełożeni. Teraz instytucja Policyjna jest jak firma liczy się wynik finansowy potrzebny do łatania budżetu.<br><hr>Śruba<br>
praca w policji jak każda inna, jest z wyboru a nie z przymusu. nikt nikogo nie zmusza do byca policjantem. można isc do uczciwej pracy a nie gnebic obywateli tlumaczac sie ze "taka praca"<br><hr>paulo3
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 16:18

Komentatorzy napisał(a):sratatata byłem miły wyraziłem skruchę do tego moja panna poprosiła o pouczenie i dostałem 300!!! i 4 punkty za parkowanie motocykla dodam że nie zastawiłem niczyjej bramy,chodnika nie tarasowałem ruchu nikogo nie był to trawnik i nie hałasowałem odcinkami.Ale gdzieś tam był zakaz no i chyba naraziłem społeczeństwo na śmierć że zostałem potraktowany jak śmieć.Wolałbym już żeby złodziej zawinął mi portfel niż te stróże z bożej łaski oskubali jak wtedy przynajmniej kasa poszłaby dla potrzebującego.

Zapomnijcie te brednie z ku..y nie będzie żony a z psa przyjaciela.<br><hr>motonita<br>
Komentatorzy napisał(a):A widzieli jak wjechałeś zaparkować? W świetle prawa jak pchasz motocykl jesteś pieszym i się zmęczyłeś pchaniem...<br><hr>Morowiec<br>
nie widzieli czekali niedaleko dłuższy czas ja wtedy cole piłem:) myślałem że oho policja dba o porządek i ma oko czy nic złego się nie dzieje skąd mogłem wiedzieć że to wielka policyjna akcja....<br><hr>motonita
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 16:30

jak cos to art 41 KW. ;] a nie KK jak napisal autor tekstu.<br><hr>zyczliwy
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 16:53

No to ja opowiem historię:
Wysuszyli mnie panowie pod Krakowem na 50-ce, zatrzymali, podchodzi jeden i jak zwykle zaprasza do radiowozu. A tam drugi drze się na jakąś babę mającą tylko niemiecki paszport ale mówiącą po polsku:
A wy to tylko w Polsce się szarpiecie z Policją a w Niemczech to siedzicie cicho...
A baba: a wy jesteście faszyści... i tak mniej więcej kłótnia szła a ja czekam na swoją kolej i słucham z zaciekawieniem.
W pewnym momencie gość przestał się kłócić, spojrzał na mnie i pyta: A Pan co ?
Ja na to: no nic , przekroczyłem nieco to czekam na swoją kolej...
Policjant (oddając mi papiery): Proszę ! Normalny człowiek umie się przyznać... Jedź Pan...<br><hr>Doświadczony
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 17:02

Moje kontakty z policją najczęściej są bardzo sympatyczne i najczęściej stosuję się do w/w porad. Ale mogę pochwalić się piękną historią.

Jadę sobie moją Toyotką 90 km przy ograniczeniu 70kh/h na drodze ekspresowej (krajowa 92). Zatrzymuje mnie Pan policjant i tu bardzo ważna wiadomość: W momencie zatrzymania videorejestrator leżał sobie spokojnie na masce policyjnego auta, a drugi pan policjant wypisywał mandat innemu piratowi drogowemu.

Witam się serdecznie, najkulturalniej jak tylko potrafię się uśmiecham. Pan policjant pyta czy znam przyczynę kontroli...hmm ja na to, że w sumie to nie. No to chwyta Strażnik Teksasu rejestrator i pokazuje mi "moje" przekroczenie prędkości 99km :). Cóż zrobić..kulturalnie mówię, że z całym szacunkiem, ale w momencie zatrzymania doskonale widziałem gdzie znajdował się rejestrator (co potwierdziła moja żona siedząca obok). Hmm pan policjant zrobił wrogą minę i wpadł w szał i miałem wrażenie, że najchętniej do lochów by mnie wtrącił i że w takim razie pisze odmowę i spotkamy się w sądzie :).

Zachowując spokój, mówię że w sądzie spotkamy się ja z żoną, a on z kolegą i tak przegram. Beszczelnie usłyszałem: Proszę spróbować to się pan przekona jak to wygląda. Dyskutujemy sobie dalej i pytam w takim razie jak to jest z tym pomiarem, na jakiej zasadzie to działa i skąd mam wiedzieć że to mój wynik, a nie Pana stojącego obok. I tu nowość: Przecież ja jechałem pierwszy, więc to jest mój wynik. Pięknie. Dowiedziałem się na jakiej zasadzie działa videorejestrator.

Co by się dłużej nie rozpisywać. Skończyło się na mandacie 100,00zł. Wręczył mi go z ulgą drugi policjant. Tym razem również zapytałem o sposób działania rejestratora. Strażnik wytłumaczył mi, że jest wysyłany sygnał....bleble i że po zatrzymaniu widzę czas od pomiaru do zatrzymania. Ha.. a to nowość. Pytam więc dlaczego kolega nie pokazał mi tego czasu. Głupia mina na odpowiedź. Pytam czy mogę zobaczyć teraz ten czas. Oj niestety już go skasowaliśmy.

Podsumowanie. Zostałem zrobiony w ch.... a Panowie Policjanci zwiększyli statystyki. Do końca byłem miły i sympatyczny, ale nie omieszkałem powiedzieć co myślę. <br><hr>asdfg
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 17:08

Komentatorzy napisał(a):Jak w każdym środowisku i wśród policjantów zdarzają się ludzie. Niestety w mniejszości.
Jeżdżę już kilkanaście lat a na "ludzi" trafiłem RAZ podczas poważnego wykroczenia. Przekroczenie prędkości + wyprzedzanie na podwójnej ciągłej i przejechanie po "zebrze" czyli strefie wyłączonej z ruchu skończyło się o dziwo pouczeniem po miłej rozmowie.
Natomiast żadna miła rozmowa nie pomogła przy nie zapięciu pasów, złym parkowaniu i niewielkim przekroczeniu prędkości (dwa razy chcieli mnie naciągnąć na czerwone światło pomimo tego, że było żółte - tutaj wystarczyło odmówić mandatu i na tym się skończyło)
W większości przypadków policjant będzie chciał się przy..bać tylko dlatego, że może. Przykre ale prawdziwe.<br><hr>czart<br>
Czasami warto się postawić na miejscu policjanta i powiem, że ja na ich miejscu też bym karał surowo złe parkowanie, nie zapiętych pasów.
A co do światła to pamiętaj że są 2 różne fakty: "wjazd na skrzyżowanie na czerwonym świetle" i "przejazd przez skrzyżowanie na czerwonym świetle" a z tego co wiem to są 2 różne sprawy<br><hr>semy
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 17:37

Komentatorzy napisał(a):- Ę, ą, pardął, proszę. - Ojjjojojoj, nie chciałbym pana urazić, panie szanowny kierowco, ale pozwalam sobie nałożyć na pana taki symboliczny mandacik 500 złotych i 10 punkteczków za to wykroczonko. - Ależ oczywiście przepraszam, ma pan absolutną rację i już służę swoim skromnym portfeliczkiem, aczkolwiek pozwalam sobie nadmienić, że to stanowczo za mało wobec godnego pożałowania faux pas z mojej strony i stanowczo będę się upierał przy wyższym mandaciku dla mojej niegodnej osoby. Nie to ja pana stokrotnie przepraszam, ooo, tutaj proszę o podpisik, dziękuję uniżenie i proszę pozdrowić małżonkę.

Co to za artykuł? Z onetu? Psy z polskiej drogówki POLUJĄ, bo im kazali. Jak upolują, to KROJĄ. Jak się rzucasz, to dostajesz maksa, jak jesteś normalny, to niższe widełki. Nic za darmo. Skarbówki nie oszukasz:-) Nawet koledzy z innych formacji ich szczerze nie lubią. Szkoda, że nie poprosiliście jeszcze o komentarz dyżurnego cipciusia sokołowskiego, jak to prawy obywatel powinien aktywnie współdziałać z organem państwowym jakim jest milicja. Przepraszam: policja.<br><hr>ktr<br>
Amen!

To jest biznes, nie po to kupują po 130 aut z rejestratorami żeby unikać wlepiania mandatów. Oczywiście kulturę zachować należy ale jak się nie wkurzyć na takie zachowanie?? Drogówka to ramię wykonawcze skarbówki, jak komornik drogowy...<br><hr>Łazik
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 17:58

Policja ma presje od szefostwa na wlepianie mandatow, moze nie wszyscy ale sporo z nich. Kierowcy zawodowi autnp. ciezarowych tez maja presje i to wszyscy, sa jeszcze kierowcy amatorzy ktorych zycie goni, bo do pracy sie nie chce spoznic . Na koncu sa motocyklisci, ktorzy nie maja presji wynikajacej z zewnatrz lecz wewnatrz haha i ta jest tez spora bo przeciez trzeba pozapierniczac i taki mandat mnie najmniej boli i moge byc mily dla miskow, ale jak Tirem czy Vanem zapiernicza i zamiast zarobic to mandat placi to czlowiek zagotowany jest na maxa!<br><hr>ff
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2013, 18:04

Może taka kontrola to swego rodzaju przygoda na trasie, a miła rozmowa jest jak najbardziej wskazana. Przyjemna atmosfera nie zepsuje nam dobrego, motocyklowego nastroju, a że czasem trochę odchudzi portfel, no cóż :)<br><hr>peli
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl