[Aktualności] Prawo jazdy kat. A - prezentacja...
tak<br><hr>thundercat_userKomentatorzy napisał(a):a jak bd mial 18 lat a nie bd mial prawko a1 to moge zrobic odrazu a2 ? <br><hr>pww<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jeżeli nie zdążysz zdać egzaminu do daty wprowadzenia nowych przepisów no to niestety.Komentatorzy napisał(a):Mam 18 lat i zapisałem się na kurs na 15 października. Teoria trwa miesiąc, a potem praktyka. Jak już będę miał zrobiony kurs to chyba mnie nie zdymają w ten sposób, że kurs przepadnie, bo nie mam odpowiedniego wieku?<br><hr>Arq<br>
sam teraz koncze teorie i zaczynam jazdy (w zasadzie codziennie) aby zdążyć jeszcze

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
a siedziałeś na Varaderce? gs500 er5 sa mniejsze i to sporo od niej. jest wysoka i cięzka. nie chodzi mi tutaj ze jest to niemozliwe czy coś, ale nie ma unifikacji na pojazdy na których się zdaje egzamin, zatem czasem moze być to problemem<br><hr>bermKomentatorzy napisał(a):mnie bardziej zastanawia "wolny slalom" bo jak trafi na drobną kobietkę, a egzamin na motocyklu (tak jak ja w LBN zdawałem na varadero 125) to życzę szczęścia w rzucaniu maszyną na boki. A jeśli ktoś się przestraszy i szarpnie gazem, a przecież egzamin to stres, to jak Boczo wspomniał karetka się przyda.<br><hr>berm<br>Komentatorzy napisał(a):No bez przesady, nawet na 500cc można wykonać slalom z małą prędkością, gdy się odpowiednio używa sprzęgła, stale trzyma ok. 2000 obrotów i czasem depnie na tylny hamulec. Widziałem drobne kobitki co robiły to bardzo ładnie.<br><hr>Marcin<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
na goldwingu bedzie trzeba robic te slalomyKomentatorzy napisał(a):Rzeczywistość zweryfikuje nową formę egzaminowania. Ciekawe tylko czy przy takich manewrach będzie można (ktoś się odważy) przystąpić do egzaminu w jeansach i bluzieNo i czy też na 600-tkach ten egzam będzie czy pozostaniemy przy skromniejszych pojemnościach? Sam się pewnie przekonam w przyszłym roku<br><hr>Marcin<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
nie prawda.... A bedze moza zrobic posiadajac A1 przez 2 lataKomentatorzy napisał(a):A wie ktoś może jak to wygląda z wiekiem czy dalej od 18 można będzie zdawać czy od 20 iluś dopiero będzie można zdać na motor??<br><hr>krzyzak12<br>Komentatorzy napisał(a):16 - A1
18 - A2
po 2 latach posiadania A2 można robić pełne A (najwcześniej mając 20 lat)
24 i więcej - od razu A
Myślę że jak ktoś zaczął robić we wrześniu kurs to ma jeszcze szanse zdać po staremu. Jak ktoś teraz zaczyna to już raczej pies pogrzebany. Osoby, którzy zaczną robić prawko wiosną obowiązują powyższe zasady wiekowe.<br><hr>thundercat_user<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A nie jest przypadkiem tak, ze jesli kurs juz skonczylem, do konca roku zdam egzamin teoretyczny to egz. praktyczny również bede mial na starych zasadach ?<br><hr>Kopi
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
ChŁopie tym dzisiejszym sprawdzianem co nic nie napisalem w szkole , juz mam to w du... xd Uszczsliwiles mi dzien ze poprostu ^^^^^^^^^ ...<br><hr>hhyjuKomentatorzy napisał(a):a jak bd mial 18 lat a nie bd mial prawko a1 to moge zrobic odrazu a2 ? <br><hr>pww<br>Komentatorzy napisał(a):tak<br><hr>thundercat_user<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
widać ,że nowy egzamin ma na celu sprawdzenie czy kursant na prawdę dobrze opanował jazdę na motocyklu. Coś mi sie zdaje ,że teraz na prawde dużo osób polegnie na praktyce. Ludzie przewracali się na ósemce albo przy hamowaniu awaryjnym więc ominiecdie przeszkody czy szybki slalom dla niektórych bedzie niewykonalny...<br><hr>dejman161
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Sorry, ale prawda jest taka, że te nowe prawa jazdy są bardzo dobrym pomysłem. Teraz mamy 18-latków, którzy jarają się bo zdali banalny egzamin na prawko A, 8'ke robili z rozkraczonymi nogami ledwo się tocząc, kupują sobie R6, R1 na pierwsze moto i lądują w rowie bo nie wiedzą jak się motocykl prowadzi, przy okazji zaliczając 40 parkingówek bo nie potrafią przeprowadzić motocykla 2 metrów.... Poziomy pojemności należy stopniować, dopiero jak się ogarnie w 100% mniejszy motocykl siadać na większy i całe to gadanie o "jeździe z głową" ma się kompletnie nic do psychomotoryki, której człowiek nabywa wraz z doswiadczeniem. <br><hr>Ada Jęcka
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Tutaj jest odpowiedź <a href="http://www.motocykle.v10.pl/Nowe,przepisy,juz,niedlugo,prawo,jazdy,kat,A,od,24,lat,52120.html" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://www.motocykle.v10.pl/Nowe,przepisy,juz,niedlugo,prawo,jazdy,kat,A,od,24,lat,52120.html</a>. A1 - od 16 lat. A2 - od 18 lat. A - powyżej 24 lat. Można mieć prawko A w wieku 20 lat, o ile zrobiło się A2 w wieku 18 lat.<br><hr>thundercat_userKomentatorzy napisał(a):ten egzamin to ten od 24 lat ?? i będą podziały na kategorie a2 a3 itd ?? <br><hr>Adrian<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Egzamin ten dotyczy A1, A2 oraz A.<br><hr>thundercat_userKomentatorzy napisał(a):ten egzamin to ten od 24 lat ?? i będą podziały na kategorie a2 a3 itd ?? <br><hr>Adrian<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Akurat tutaj bym sie z Toba nie zgodzil, bo wydaje mi sie ze zrobienie slalomu jest latwiejsze bo przy odorbine wiekszej predkosci motocykl jest stabilniejszy a 8semka przy malej predkosci wydaje mi sie trudniejsza...<br><hr>KaarolKomentatorzy napisał(a):widać ,że nowy egzamin ma na celu sprawdzenie czy kursant na prawdę dobrze opanował jazdę na motocyklu. Coś mi sie zdaje ,że teraz na prawde dużo osób polegnie na praktyce. Ludzie przewracali się na ósemce albo przy hamowaniu awaryjnym więc ominiecdie przeszkody czy szybki slalom dla niektórych bedzie niewykonalny...<br><hr>dejman161<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Całe szczęście, że ja jestem troszkę inny. Mam 18 lat jeździłem wcześniej na 50 potem na 125 a teraz jestem posiadaczem Sv650.Komentatorzy napisał(a):Sorry, ale prawda jest taka, że te nowe prawa jazdy są bardzo dobrym pomysłem. Teraz mamy 18-latków, którzy jarają się bo zdali banalny egzamin na prawko A, 8'ke robili z rozkraczonymi nogami ledwo się tocząc, kupują sobie R6, R1 na pierwsze moto i lądują w rowie bo nie wiedzą jak się motocykl prowadzi, przy okazji zaliczając 40 parkingówek bo nie potrafią przeprowadzić motocykla 2 metrów.... Poziomy pojemności należy stopniować, dopiero jak się ogarnie w 100% mniejszy motocykl siadać na większy i całe to gadanie o "jeździe z głową" ma się kompletnie nic do psychomotoryki, której człowiek nabywa wraz z doswiadczeniem. <br><hr>Ada Jęcka<br>
Jeżdżenie z głową to nie mit, może i sporo motocyklistów tak myśli twierdząc młoty=głupi.
Tyle w tym temacie<br><hr>MrLisek
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Dokładnie. 100-konny motocykl trzeba traktować jak oswojonego diabła w kajdanach, który przekopuje dla Ciebie ogródek. Jak na chwilę zostawisz go bez kontroli to zerwie kajdany i zrobi Ci krzywdę. Tak samo z motocyklem, trzeba niezależnie od wieku pamiętać że to 200 kg i 100 KM i szanować to!<br><hr>Thundercat_userKomentatorzy napisał(a):Sorry, ale prawda jest taka, że te nowe prawa jazdy są bardzo dobrym pomysłem. Teraz mamy 18-latków, którzy jarają się bo zdali banalny egzamin na prawko A, 8'ke robili z rozkraczonymi nogami ledwo się tocząc, kupują sobie R6, R1 na pierwsze moto i lądują w rowie bo nie wiedzą jak się motocykl prowadzi, przy okazji zaliczając 40 parkingówek bo nie potrafią przeprowadzić motocykla 2 metrów.... Poziomy pojemności należy stopniować, dopiero jak się ogarnie w 100% mniejszy motocykl siadać na większy i całe to gadanie o "jeździe z głową" ma się kompletnie nic do psychomotoryki, której człowiek nabywa wraz z doswiadczeniem. <br><hr>Ada Jęcka<br>Komentatorzy napisał(a):Całe szczęście, że ja jestem troszkę inny. Mam 18 lat jeździłem wcześniej na 50 potem na 125 a teraz jestem posiadaczem Sv650.
Jeżdżenie z głową to nie mit, może i sporo motocyklistów tak myśli twierdząc młoty=głupi.
Tyle w tym temacie<br><hr>MrLisek<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
To chyba będą musieli 70% palców manewrowych w WORD-ach przebudować. W Tychach by przy hamowaniu awaryjnym osiągnąć prędkość 40km/h trzeba się rozpędzać już na łuku, który jest dostosowany do "tunelu"...<br><hr>Juras
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
eeee, słuchajcie zwolennicy z **** wziętych pierdów, myślę, że te leśne dziady z ministerstawa czy innych instytucji, nie byli w stanie wymyśleć takich reguł, więc jakie lobby doradcze zadziałało? zadajcie sobie pytanie, czy i kto kiedyś słyszał o wypadku śmiertelnym podczas takich parkingowych "manewrów" na motocyklu? co "to" tak naprawdę zmienia? i tak kursanci będą kaleczyć "to" coś a'la ósemka, przy ok. 50km/h w mieście to można omijać studzienki, a prawdziwe niebezpieczeństwo czai się za zakrętem. sami wiecie! kto nauczy wreszcie tych młodych ludzi pokonywania zakrętów, czy dalej będą trzymać się "prawej" łojąc po kratkach ściekowych? czy potem mają uczyć się na podręcznikach i radach kolegów? to za co do k....wy jasnej oni płacą?
i co to ma wspólnego z prawdziwą jazdą motocyklem? niema, i nigdy jak sięgam pamięcią, nigdy nie miało!
na koniec, czy takie same zabawy mają dotyczyć wszystkich kategorii pojemnościowych/wiekowych? <br><hr>j.k
i co to ma wspólnego z prawdziwą jazdą motocyklem? niema, i nigdy jak sięgam pamięcią, nigdy nie miało!
na koniec, czy takie same zabawy mają dotyczyć wszystkich kategorii pojemnościowych/wiekowych? <br><hr>j.k
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Nie przejdzie, place w osrodkach sa za male do takich rzeczy, a i nie widze tego, zeby co miesiac kupowali nowy motocykl
<br><hr>FKN

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Po za tym nie istnieje aktualnie motocykl który spełniał by wymogi i warunki wymyślone przez jełopów z wiejskiej. Ma być określona pojemność (nie istnieje na dzien dzisiejszyKomentatorzy napisał(a):Nie przejdzie, place w osrodkach sa za male do takich rzeczy, a i nie widze tego, zeby co miesiac kupowali nowy motocykl<br><hr>FKN<br>

Po cichu ośrodki mówią o kupnie 600tek i dławieniu ich.<br><hr>maestro
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl