[Rynek motocyklowy - raporty] Wypadki motocyklistów 2011
Łowca nie bede dyskutowała ze statystykami bo to jasne i wiesz ze sie z Toba zgadzam w opiniach Jedyne czego mi brakuje w artykułach tego typu to zestawienie o ile % wzrosla ilosc motocyklstow. Pracuje duzo z danymi i dla mnie pelny obraz to % zmiana w wypadkach w porównaniu do % zmiany ilosci jednosladow. Zalozmy ze ilosc wypadkow wzrosla i liosc sprzetow tez wzorsta - wskaznik ten moze wyjsc lepszy niz załozmy dla przykladu w zeszlym roku w ktorym ilosc wypadkow wzrosta a ilosc sprzetow na ulicach zmalala i wtedy wynik to dramat. Jak zestawimy oba to widzimy jak wypada rok do roku...<br><hr>roeika
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja też przekonałem sie na własnej skórze o nieuwade kierowców samochodzów , standardowe zachowanie czyli nie ustąpienie pierwszeństwa w wykonaniu kierowcy auta i o mało co bym dołączył do zabitych , na szczęście zwiększyłem statystyke rannych
<a href="http://e-barcin.pl/news.php?readmore=137" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://e-barcin.pl/news.php?readmore=137</a><br><hr>oskar
<a href="http://e-barcin.pl/news.php?readmore=137" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://e-barcin.pl/news.php?readmore=137</a><br><hr>oskar
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Słuszna uwaga. W ostatnich latach kilku latach liczba zarejestrowanych motocykli utrzymuje się na poziomie 950-970 tysięcy. Nie mam danych z ubiegłego roku, bo wydobycie ich z GUS oficjalnymi kanałami graniczy z cudem. W każdym razie liczba motocykli jest raczej stała - ubywa starszych pojazdów typu WSK, MZ, Jawa, a zastępują ją coraz nowsze Japończyki i chińskie 125-tki. Z tego samego powodu nie podawaliśmy liczby zabitych dalej niż do 2007 roku, bo wcześniej ten rynek wyglądał zupełnie inaczej. W moim odczuciu większy wpływ na wahania liczby wypadków ma przede wszystkim pogoda. Długi i ładny sezon = dużo wypadków. <br><hr>LovtzaKomentatorzy napisał(a):Łowca nie bede dyskutowała ze statystykami bo to jasne i wiesz ze sie z Toba zgadzam w opiniach Jedyne czego mi brakuje w artykułach tego typu to zestawienie o ile % wzrosla ilosc motocyklstow. Pracuje duzo z danymi i dla mnie pelny obraz to % zmiana w wypadkach w porównaniu do % zmiany ilosci jednosladow. Zalozmy ze ilosc wypadkow wzrosla i liosc sprzetow tez wzorsta - wskaznik ten moze wyjsc lepszy niz załozmy dla przykladu w zeszlym roku w ktorym ilosc wypadkow wzrosta a ilosc sprzetow na ulicach zmalala i wtedy wynik to dramat. Jak zestawimy oba to widzimy jak wypada rok do roku...<br><hr>roeika<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ano logiczne, tenk juKomentatorzy napisał(a):Łowca nie bede dyskutowała ze statystykami bo to jasne i wiesz ze sie z Toba zgadzam w opiniach Jedyne czego mi brakuje w artykułach tego typu to zestawienie o ile % wzrosla ilosc motocyklstow. Pracuje duzo z danymi i dla mnie pelny obraz to % zmiana w wypadkach w porównaniu do % zmiany ilosci jednosladow. Zalozmy ze ilosc wypadkow wzrosla i liosc sprzetow tez wzorsta - wskaznik ten moze wyjsc lepszy niz załozmy dla przykladu w zeszlym roku w ktorym ilosc wypadkow wzrosta a ilosc sprzetow na ulicach zmalala i wtedy wynik to dramat. Jak zestawimy oba to widzimy jak wypada rok do roku...<br><hr>roeika<br>Komentatorzy napisał(a):Słuszna uwaga. W ostatnich latach kilku latach liczba zarejestrowanych motocykli utrzymuje się na poziomie 950-970 tysięcy. Nie mam danych z ubiegłego roku, bo wydobycie ich z GUS oficjalnymi kanałami graniczy z cudem. W każdym razie liczba motocykli jest raczej stała - ubywa starszych pojazdów typu WSK, MZ, Jawa, a zastępują ją coraz nowsze Japończyki i chińskie 125-tki. Z tego samego powodu nie podawaliśmy liczby zabitych dalej niż do 2007 roku, bo wcześniej ten rynek wyglądał zupełnie inaczej. W moim odczuciu większy wpływ na wahania liczby wypadków ma przede wszystkim pogoda. Długi i ładny sezon = dużo wypadków. <br><hr>Lovtza<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
hmm a swoja droga to jestem ciekawe gdzie ja sie lapieKomentatorzy napisał(a):Łowca nie bede dyskutowała ze statystykami bo to jasne i wiesz ze sie z Toba zgadzam w opiniach Jedyne czego mi brakuje w artykułach tego typu to zestawienie o ile % wzrosla ilosc motocyklstow. Pracuje duzo z danymi i dla mnie pelny obraz to % zmiana w wypadkach w porównaniu do % zmiany ilosci jednosladow. Zalozmy ze ilosc wypadkow wzrosla i liosc sprzetow tez wzorsta - wskaznik ten moze wyjsc lepszy niz załozmy dla przykladu w zeszlym roku w ktorym ilosc wypadkow wzrosta a ilosc sprzetow na ulicach zmalala i wtedy wynik to dramat. Jak zestawimy oba to widzimy jak wypada rok do roku...<br><hr>roeika<br>Komentatorzy napisał(a):Słuszna uwaga. W ostatnich latach kilku latach liczba zarejestrowanych motocykli utrzymuje się na poziomie 950-970 tysięcy. Nie mam danych z ubiegłego roku, bo wydobycie ich z GUS oficjalnymi kanałami graniczy z cudem. W każdym razie liczba motocykli jest raczej stała - ubywa starszych pojazdów typu WSK, MZ, Jawa, a zastępują ją coraz nowsze Japończyki i chińskie 125-tki. Z tego samego powodu nie podawaliśmy liczby zabitych dalej niż do 2007 roku, bo wcześniej ten rynek wyglądał zupełnie inaczej. W moim odczuciu większy wpływ na wahania liczby wypadków ma przede wszystkim pogoda. Długi i ładny sezon = dużo wypadków. <br><hr>Lovtza<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Odniose sie do filmiku: Najlepiej wozic ze soba składana metolowa pałke (zmiesci sie zarówno do samochodu jak i do motocyklowego plecaka) Dogonic takiego delikwenta, bic że hej i patrzyc czy równo puchnie.<br><hr>Ghost
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Myślisz, że nie będziemy jeździć jak podniosą prawko do 30? wtedy będzie Hardcore, bo będą uciekać przed policją bo są bez dokumentów<br><hr>MlodyKomentatorzy napisał(a):a lekarstwo na to jest banalne nie zapierdalać jak tak dalej będzie to młodzi ludzie se poczekają do 30 lat z prawkiem dlatego nie zapierdalać ulica to nie miejsce na jazdę na jednym kole <br><hr>gogreen<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
a ja mam banalne rozwiazanie mianowicie za dnia jezdze na długich swiatłach,jestem megawidoczny. jaskrawe kaski i kurtki to totalna bzdura.prosty eksperyment :
jak jedziesz autem to popatrz na motocyklistow zarowno tych , ktorzy cie mijają jak i tych ktorzy cie wyprzedzają stroju napewno nie widzisz ale ich mocne swiatla owszem. jak nawet gosc jedzie motocyklem 80km/h a ma mocne swiatła to wydaje ci sie ze pędzi bóg wie ile,więc na wszelki wypadek postanawiasz nie wyjeżdzac przed nim, tylko puszczasz go pierwszego.i tu uratowałes juz jedno zycie.
moj apel jest prosty uzywaj drogowych swiatełek do jazdy dziennej a napewno dłuzej pozyjesz.jesli to uratuje chociaż jedną bratnią duszę to warto!
pozdrawiam<br><hr>toxic4
jak jedziesz autem to popatrz na motocyklistow zarowno tych , ktorzy cie mijają jak i tych ktorzy cie wyprzedzają stroju napewno nie widzisz ale ich mocne swiatla owszem. jak nawet gosc jedzie motocyklem 80km/h a ma mocne swiatła to wydaje ci sie ze pędzi bóg wie ile,więc na wszelki wypadek postanawiasz nie wyjeżdzac przed nim, tylko puszczasz go pierwszego.i tu uratowałes juz jedno zycie.
moj apel jest prosty uzywaj drogowych swiatełek do jazdy dziennej a napewno dłuzej pozyjesz.jesli to uratuje chociaż jedną bratnią duszę to warto!
pozdrawiam<br><hr>toxic4
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
a ja mam banalne rozwiazanie mianowicie za dnia jezdze na długich swiatłach,jestem megawidoczny. jaskrawe kaski i kurtki to totalna bzdura.prosty eksperyment :
pozdrawiam<br><hr>toxic4
pozdrawiam<br><hr>toxic4
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Skóra cierpnie ,lecz prawda jet taka ,że za szybko i łatwo można zdobyć uprawnienia do kierowania pojazdem
moim zdaniem należy WPROWADZIĆ do trzech lat uprawnienia z bardzo podniesioną poprzeczką ,a jak nie sprosta dany uczeń rygoru z przepisami ,to niestety będzie chodził pieszo<br><hr>40 lat za kółkiem
moim zdaniem należy WPROWADZIĆ do trzech lat uprawnienia z bardzo podniesioną poprzeczką ,a jak nie sprosta dany uczeń rygoru z przepisami ,to niestety będzie chodził pieszo<br><hr>40 lat za kółkiem
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
pieprzysz człowieku, że hej. miałem wypadek przy 50 km/h z motocykla zostały strzępy.<br><hr>stachKomentatorzy napisał(a):te motocykle na zdjeciach są tak porozwalane że na pewno nei jechały z rozsądnymi prędkosciami...<br><hr>Strączek<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Brakuje informacji, jaka grupa wiekowa motocyklistów bierze najczęściej udział w wypadkach. Być może któryś z młodych-gniewnych czytając takie statystyki pokusiłby się o refleksje i nie odkręcał mocno manetki.
Azin z Bazin , zastanów się.<br><hr>Gutek
Azin z Bazin , zastanów się.<br><hr>Gutek
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
chcesz zeby inni dbali o Tewoje zycie, dbaj o zycie i zdrowie innych, mozna pojechac szybko jak jest gdzie a nie walic glupa na waskich drogach pelnych skrzyzowan i zmiany pasow, tam najczesciej dochodzi do takich zdarzen, a kierowcy to nie maja lusterek, mimo iz mam 140 koni pod soba, boje sie czasami wyminac przy 100km/h bo nie wierze kierowcom, wole zapobiegac niz reszte zycia spedzic na wozku, predkosc jest lepsza od seksu ale sa wazniejsze priorytety.<br><hr>crk9
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
o jeździe na długich w ciągu dnia juz wiele napisano. dla mnie to karygodne.<br><hr>negateKomentatorzy napisał(a):a ja mam banalne rozwiazanie mianowicie za dnia jezdze na długich swiatłach,jestem megawidoczny. jaskrawe kaski i kurtki to totalna bzdura.prosty eksperyment :
pozdrawiam<br><hr>toxic4<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
... pomijając fakt, że to też zupełnie debilne, bo utrudnia ocenę odległości innym i skutek może być odwrotny do zamierzonego.<br><hr>MeRRlinKomentatorzy napisał(a):a ja mam banalne rozwiazanie mianowicie za dnia jezdze na długich swiatłach,jestem megawidoczny. jaskrawe kaski i kurtki to totalna bzdura.prosty eksperyment :
pozdrawiam<br><hr>toxic4<br>Komentatorzy napisał(a):o jeździe na długich w ciągu dnia juz wiele napisano. dla mnie to karygodne.<br><hr>negate<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
o stary, nieźle to wygląda. wylizałeś sie już, latasz dalej? <br><hr>negateKomentatorzy napisał(a):Ja też przekonałem sie na własnej skórze o nieuwade kierowców samochodzów , standardowe zachowanie czyli nie ustąpienie pierwszeństwa w wykonaniu kierowcy auta i o mało co bym dołączył do zabitych , na szczęście zwiększyłem statystyke rannych
<a href="http://e-barcin.pl/news.php?readmore=137" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://e-barcin.pl/news.php?readmore=137</a><br><hr>oskar<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
fakt faktem, że prawko na moto nie jest trudno zdobyć, a uważam, że motocykl prowadzi się trudniej, niż samochód i łatwiej sobie na nim zrobić krzywdę. ile szkół w Polsce w ramach podstawowego kursu uczy przeciwskrętu, redukcji z międzygazem, odpowiedniego "dosiadu", pracy ciała przy hamowaniu i samego hamowania, tłumaczy czym jest ślepy zakręt, itp. itd? <br><hr>negateKomentatorzy napisał(a):Skóra cierpnie ,lecz prawda jet taka ,że za szybko i łatwo można zdobyć uprawnienia do kierowania pojazdem
moim zdaniem należy WPROWADZIĆ do trzech lat uprawnienia z bardzo podniesioną poprzeczką ,a jak nie sprosta dany uczeń rygoru z przepisami ,to niestety będzie chodził pieszo<br><hr>40 lat za kółkiem<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Brawo ... Tylko dla czego młodym ... do 3 lat ... od 5 lat dopiero mam prawko i wiem że na drodze jadę dobrze ale doświadczenie jednak żadne ... jednak wszystkie momenty w których udało mi się uniknąć nie z mojej winy stłuczki to byli ludzie w wieku średnim ... idioci którzy myślą że są asami drug ... skoro zaostrzyć to wszystkim a ci co mają prawko to jakieś egzaminy kontrolne które pokarzą czy może zostawić sobie prawko czy musi oddać do skończenia jakiegoś ponownego przeszkolenia ... Śmieszą mnie gadki w których mówi się że wypadek bo młodociany ... ja jestem młody a nie miałem jeszcze żadnego wypadku ... wiem że co prawda dopiero 5 lat ale jednak nie miałem prawda jest taka że wypadki powodują idioci którzy myślą że są mistrzami kierownicy nie ma znaczenia wiek, tak samo problemem jest kultura jazdy u nas jest jej brak ... Kierowcy się pchają na chama, nie przepuszczają ...Komentatorzy napisał(a):Skóra cierpnie ,lecz prawda jet taka ,że za szybko i łatwo można zdobyć uprawnienia do kierowania pojazdem
moim zdaniem należy WPROWADZIĆ do trzech lat uprawnienia z bardzo podniesioną poprzeczką ,a jak nie sprosta dany uczeń rygoru z przepisami ,to niestety będzie chodził pieszo<br><hr>40 lat za kółkiem<br>
Zaostrzenie przepisów dla młodych ... NIE
Zaostrzenie przepisów dla wszystkich ... TAK
Nie wiem ile się dostaje pkt za spowodowanie stłuczki/ wypadku z własnej winy powiedzmy 3 razy i skierowanie na przymusowy egzamin kontrolny ...a do tego czasu zabranie prawka
Za ucieczkę z miejsca kolizji ... zabranie prawka dożywotnio bez możliwości ponownego wyrobienia i wyrok ...
Za jazdę pod wpływem alkoholu zabranie prawka dożywotnio, wyrok, konieczność wypłacania co miesiąc przez kilka lat poszkodowanemu/poszkodowanym w przypadku ofiary śmiertelnej dożywotnie wypłacanie co miesiąc odszkodowania oraz konfiskata pojazdu właściciela (nawet służbowego ... )
<br><hr>Whos
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
wierz mi, ze nie utrudnia, a juz nie raz sie przekonałem, ze to działa.ale skoro masz inne zdanie to nie bede namawiał bo i poco.zatem idz w swoją strone i nie giń więcej<br><hr>toxic4Komentatorzy napisał(a):a ja mam banalne rozwiazanie mianowicie za dnia jezdze na długich swiatłach,jestem megawidoczny. jaskrawe kaski i kurtki to totalna bzdura.prosty eksperyment :
pozdrawiam<br><hr>toxic4<br>Komentatorzy napisał(a):o jeździe na długich w ciągu dnia juz wiele napisano. dla mnie to karygodne.<br><hr>negate<br>Komentatorzy napisał(a):... pomijając fakt, że to też zupełnie debilne, bo utrudnia ocenę odległości innym i skutek może być odwrotny do zamierzonego.<br><hr>MeRRlin<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
To że jest ograniczenie 50km/h i tyle jedziemy to nie zawsze oznacza, że jest bezpiecznie o tym nie pamiętają ani kierowcy samochodów, ciężarówek i motocykli również. Nie pije do Ciebie absolutnie. Gonitwa za kucykami i danymi katalogowymi, brak podstawowych umiejętności w technice jazdy (pozdrawiam wszystkie klasy pojemności motocykli:D) Panowie na tysiącach bo przecież wiek obliguje do posiadania litra nawet jak się parę lat nie jeździło. Jazda w grupie kuleje (formacja, manewry), doświadczeni motocykliści pośrednio zmuszają do gonienia młodszych stażem i mniejszą pojemnością. Można wymieniać i wymieniać... No i najważniejsze każdy z nas jest najlepszy i nam się to nie przydarzy. Paręnaście lat obserwacji nie chce mi się już pisać o smutnych okolicznościach i pogrzebach...<br><hr>DKomentatorzy napisał(a):te motocykle na zdjeciach są tak porozwalane że na pewno nei jechały z rozsądnymi prędkosciami...<br><hr>Strączek<br>Komentatorzy napisał(a):pieprzysz człowieku, że hej. miałem wypadek przy 50 km/h z motocykla zostały strzępy.<br><hr>stach<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl