[biblioteka] Głośne wydechy i stroboskopy - lepiej...
każdy sprawny motorek powinien mieć klakson i to właśnie on służy do ostrzegania o bezpośrednim niebezpieczeństwie, a z swojego przelotowego tłumika kiedyś wyrośnieszKomentatorzy napisał(a):jeśli chodzi o wydech to mogę się z wami podzielić zdarzeniem które miało dzisiaj miejsce. Jestem na rondzie 2 pasmowym i nagle koleś zaczyna na mnie skręcać, spychać mnie na wysepkę. Gwałtowny ryk z mojego tłumika przelotowego i koleś dopiero mnie zauważa i wraca na swój pas. Nigdy z niego nie zrezygnuje.<br><hr>Senio18<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
dziękuję autorowi za ten artykuł, bo "wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" i może ktoś zrozumie ten tekst i się zastanowi co robi by reszta świata nienawidziła wszystkich motocyklistów<br><hr>gumin
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Panie Mariuszu, niech Pan nie krzyczy na czytelnikówKomentatorzy napisał(a):Narzekanie na zbyt głośne wydechy mogę zrozumieć, to już narzekanie na jazdę w kamizelce odblaskowej nie rozumiem.
Czy Ty drogi Autorze tego tekstu czytałeś, to co napisałeś?!
Kamizelki odblaskowe mają ogromne znaczenie, jeżeli chodzi o bezpieczeństwo! Jazda w kamizelce odblaskowej nie raz uratowała mi życie, gdy byłem w ostatniej chwili zauważany przez nierozgarniętych kierowców.
Z pełnym szacunkiem, jeżeli masz zamiar pisać kolejne tak beznadziejne arty, to zastanów się, czy nie powinieneś zmienić pracy...<br><hr>Dywersant<br>Komentatorzy napisał(a):Cześć, czy ja gdzieś narzekam na jazdę w kamizelkach odblaskowych? Napisałem że to jedyna nieinwazyjna forma wyróżnienia się w tłumie, choć nigdzie nie widziałem rzetelnych badań na temat ich skuteczności. Tyle napisałem. Zatem z pełnym szacunkiem ale jeśli nie rozumiesz tego co czytasz to może warto zastanowić się nad dalszym korzystaniem z mediów?<br><hr>Lovtza<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jak ktoś jest piz*a to zawsze będzie bronił długich, głośnych wydechów i jeszcze jazdy powyżej 6rpm. robię 25kkm rocznie i nigdy nie używałem długich, nie miałem przelotu itp. jeżdżę od kilku lat, zrobiłem kupę kilometrów i NIGDY nie miałem nawet parkingówki. wszystko zależy od kierowcy... niestety 99% motocyklistów to cienkie bolki którym nie chodzi o to żeby umiec jeździc tylko się przemieszczac a do tego wszyscy chcą ich zabic! są jeszcze szpanerzy - to taka sama grupa jak ta pierwsza... ci są najniebezpieczniejsi. najczęściej na litrze i 500-1000 km w sezonie. całe 99% nie powinno nigdy poruszac się jednośladem o mocy większej niż 5KM!
żeby nie było... jeżdżę supersportem który ma 150KM i nie używam go turystycznie...
pozdrowienia dla normalnych motocyklistów i autora artykułu!
ma on całkowitą rację!<br><hr>seba
żeby nie było... jeżdżę supersportem który ma 150KM i nie używam go turystycznie...
pozdrowienia dla normalnych motocyklistów i autora artykułu!
ma on całkowitą rację!<br><hr>seba
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
hmmmm... jeszcze coÅ›.
mądry przemyśli, zastanowi się, coś zmieni...
jeden prędzej, drugi później.
a reszta?
jak to kiedyś Kazik śpiewał: "debil nie wie, że jest debil"<br><hr>seba
a reszta?
jak to kiedyś Kazik śpiewał: "debil nie wie, że jest debil"<br><hr>seba
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
"debil nie wie, że jest debil"Komentatorzy napisał(a):hmmmm... jeszcze coś.
a reszta?
jak to kiedyś Kazik śpiewał: "debil nie wie, że jest debil"<br><hr>seba<br>
Cos czuje ze czesto to slyszysz...<br><hr>fz6
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Preclowato:) sie zrobiło na ścigaczu.pl nie raz w testach jest brany dziwięk moto że "ten" brzmi rasowo a inny kiepsko jak mikser każdy śmiga jak mu pasuje pomijam że dźwięku nie usłyszy ktoś w aucie zgoda ale skuterzysta,rowerzysta,pieszy chyba tak?sami sobie zaprzeczacie tacy niby ok "porządni" motocykliści z ekipy ścigacz.pl a to testowanie moto na gumie na publicznej drodze to już ok??i jak Was postrzegają inni?głośny komin be a jazda na gumie ok na publicznej drodze?mi tam to rybka ale przydała by sie konsekwencja w pisaniu,nie długo będziecie pisać że jazda sportem z zamontowanym akrapem to obciach że to moto tylko na tor i że nie ma co nim straszyć stare babki i niemowlęta:P i żeby nie było nie jestem zwolennikiem dawania po obrotach na mieście<br><hr>Aron
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Bzdury piszesz i przynosisz wstyd motocyklistom.. mam wyścigowe sprzety i nigy nie halasuję w mieśice bo to buractwo...<br><hr>LuKomentatorzy napisał(a):Pół tego sezonu przejeździłam na oryg. wydechach w tej chwili mam założone 'for race use only' - akurat takie trafiłam i nikt mnie nie przekona, ze nie poprawiają bezpieczeństwa, różnica jest ogromna. Kwestia tego czy kupuje się markowe czy robi z beczki od piwa. <br><hr>aggaaaa<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mam wrazenie ze kolega co to pisal juz sie przesiadl do puszki na dobre i jest zdziadzialym facetem co mu przeszkadzaja dzieci kopiace pilke.. czy to tak wiele lekko skrecic kierownica i zrobic miejsce?? ja tak robie i w zamian mam kiwniecie reka !!!
skoro jestes "dziennikarzem"scigacz.pl to nie pisz takich rzeczy ze stojac w korku bys nie ustapil miejksca motocyklowi czesto te pierdolone 10-20cm i nie dramatyzuj ze dieci placza skoro masz dobrze wyciszone auto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<br><hr>hugo2003
skoro jestes "dziennikarzem"scigacz.pl to nie pisz takich rzeczy ze stojac w korku bys nie ustapil miejksca motocyklowi czesto te pierdolone 10-20cm i nie dramatyzuj ze dieci placza skoro masz dobrze wyciszone auto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<br><hr>hugo2003
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Autorze, sprawa jest prosta- lepiej widać jasne, dobrze oświetlone obiekty. Im wcześniej je słychać, tym większa szansa, że ktoś zda sobie sprawę z ich obecności, nawet jeśli ich jeszcze nie widzi. Każda z tych metod poprawia bezpieczeństwo. Oczywiście irytacja z ich stosowania a raczej irytacja z ich przesadzonego stosowania, to inna kwestia. Bezpieczeństwo motocyklisto to często świadomość o jego istnieniu kogoś, kto może przypadkiem mu zagrozić np. zajeżdżając nieświadomie drogę. To są prawa fizyki. Widziałeś kiedyś drogowców jesienią o 17-18 naprawiających gdzieś w oddali jezdnię? Pewnie tak- dzięki ich odblaskom i ogólnie kamizelkom- pewnie widziałeś ich już na jakieś 300-500 metrów wcześniej. Widziałbyś ich wcześniej, lub w ogóle, gdyby poubierali się na czarno?? Jeśli chodzi o światła, to bez różnicy czy mijania, czy drogowe, jeśli światło owo jest tylko jedno (np. w sportowym motocyklu) to i tak trudno ocenić odległość- taka specyfika ludzkiego wzroku. Ale jeśli świecisz światełkiem mijania, a do tego świeci słońce, co osłabi jego jasność, będziesz raczej pomylony ze skuterem jadącym 40km/h przez Dziadka w Matizie niż z motocyklem pędzącym 90km/h. Zresztą jeśli komuś dasz lekko po oczach i nie będzie, jak piszesz, w stanie ocenić odległości, to większa szansa, że się zastanowi, co to jedzie i czy nie moto, niż bezmyślnie wyjedzie na drogę- nie rób z ludzi roztargnionych, zawsze spieszących się idiotów. Oczywiście nie jest mądre stosować światła tzw. długie w warunkach, w których ewidentnie oślepisz innych- to logiczne i nie trzeba rozwijać- ale to Ty generalizujesz... Głośne wydechy? Głośne wydechy też mnie potrafią wkurzyć, gdy siedzę przed TV lub przestraszę się w korku "dogazowaniem". Ale w wielu sytuacjach (nie wszystkich oczywiście) potrafią uratować lusterko, nogę lub... życie. Kluczem jest, aby wszystko stosować z umiarem i rozsądkiem- a Ty wszystko uogulniasz. To nie jest tak skorelowane, że każdy kto stosuje te metody jest pajacem w szortach a raczej w drugą stronę- każdy pajac w szortach zastosuje część tych metod, ale bardziej wkurza stylem swojej jazdy, przesadą itd. Stąd doprawianie gęby wszystkim motocyklistom. Na koniec wspomnę jeszcze o teście z Motocyklisty doskonałego cz.2. Wg autora najbardziej widoczny motocyklista to ten, który udawał policjanta- sam to przerabiam i mam na to dowody
. Ale zauważ, co polcja stosuje- odblaski właśnie, kamizelki, (sygnały dźwiękowe i świetlne też
). Autorze- wypociłeś coś, co wydaje Ci się mądrością wielce doświadczonego motocyklisty. Ale to bzdury, generalizacja, uproszczenia, brak merytoryki i faktów. Sam pytasz o badania- Ty nie zrobiłeś żadnych, nie poszukałeś a nawet się nie zastanowiłeś raczej, co wyszło z tego artykułu. Ironizując- może po prostu wszyscy ubierzmy się w czarne kombinezony, kupmy czarne matowe kaski z przyciemnianą szybą, przemalujmy moto na czarno i wierzmy, że szlifowanie umiejętności to jedyny sposób do braku wypadków- szkoda tylko, że nawet przy mega umiejętnościach masz wtedy po prostu większą szansę, że gdy się natkniesz na niedowidzącego dziadunie w punto, który właśnie jedzie do kościoła, to na prawdę nie widząc Cię zajedzie Ci na lewoskręcie drogę. No cóż- próbuj awaryjnego hamowania 3 metry od jego drzwi. Przewidywanie sytuacji, aby do tego nie dopuścić? Owszem, ale w życiu nie przewidzisz za kolejnym, 1001-szym razem, że akurat to się wydarzy i trzeba wcześniej zwolnić- po prostu niefart. Chyba najskuteczniejsza jest kombinacja umiejętności + zwiększenia sobie szans przez poprawę widoczności. Jeśli Ty już nie stosujesz tego drugiego, to więcej razy będziesz musiał zastosować pierwszą metodę korygując błędy tych, którzy mają mniejszą szansę Cię zobaczyć i nie zobaczą. Czy to eureka?? Ehh- przerzucam się na konkurencyjny portal- tam mniej czytania, ale poziom wydaje się wyższy. Szerokości oczywiście i powodzenia!! (BTW- z 2 tygodnie temu był wypadek na Traugutta we Wrocławiu- standard: lewoskręt + motocyklista. Był ubrany cały na czarno, moto czarne...)<br><hr>Paweł

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Hej Panie i Panowie ….. Motocykl to wolność! i maÅ‚o mnie obchodzi, co inni mówiÄ….
Śmieszy mnie ten artykuł, jak można nazywać wydechy tuningowe, rozwierconymi??
Jeżdżę 21 lat miałem wiele motocykli aktualnie mam VTX 1800c, po odpaleniu drży ziemia a serce zaczyna mi szybciej bić. Nie czujesz tego?? tu nie chodzi o to, aby mnie słyszeli, tu chodzi o to abym ja nie słyszał innych. Motocyklista i jego maszyna to jedność.
I jeszcze rada dla wszystkich w kamizelkach odblaskowych, jak się boicie, że ktoś was nie zauważy i nie daj boże zrobi bubu to nie wsiadajcie na motocykl, bo to bardzo niebezpieczna sprawa.
Jadąc na motocyklu to Ty musisz uważać na wszystkich a nie inni mają uważać na Ciebie!
Pozdrawiam wszystkich Motocyklistów
<br><hr>REDUCTOR.pl
Śmieszy mnie ten artykuł, jak można nazywać wydechy tuningowe, rozwierconymi??
Jeżdżę 21 lat miałem wiele motocykli aktualnie mam VTX 1800c, po odpaleniu drży ziemia a serce zaczyna mi szybciej bić. Nie czujesz tego?? tu nie chodzi o to, aby mnie słyszeli, tu chodzi o to abym ja nie słyszał innych. Motocyklista i jego maszyna to jedność.
I jeszcze rada dla wszystkich w kamizelkach odblaskowych, jak się boicie, że ktoś was nie zauważy i nie daj boże zrobi bubu to nie wsiadajcie na motocykl, bo to bardzo niebezpieczna sprawa.
Jadąc na motocyklu to Ty musisz uważać na wszystkich a nie inni mają uważać na Ciebie!
Pozdrawiam wszystkich Motocyklistów
<br><hr>REDUCTOR.pl
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Nie rozumiem jak głośny wydech może kogoś denerwować? Dla mnie to najpiękniejsza muzyka na świecie!!! A jak kogoś taki dzwięk denerwuje to nie powinien wychodzić z domu albo po prostu udać się na badania psychiatryczne. Aż strach pomyśleć jak takich ludzi musi denerwować na przykład odgłos klaksonu tira:). Wymieniajcie tłumiki na głośne akcesoryjne a innym nic do tego, niech patrzą i zazdroszczą! Jesteśmy motocyklistami a nie ciotkami i jak my jedziemy to całe miasto ma nas słyszeć!!!:) Pozdrawiam!<br><hr>Biker
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jak cie wkurzają głośne wydechy to nie wychodż z domu bo jesteś nietolerancyjny i nie powinieneś prowadzić pojazdu. Będe wył moim wydechem kiedy tylko mam ochote bo to wolny kraj a jak ci się nie podoba to kup sobie zatyczki do uszu.<br><hr>BikerKomentatorzy napisał(a):Jest dla mnie sprawą oczywistą że kamizelka w jakimś stopniu ułatwia zobaczenie motocykla, więc czemu jej nie nosić?
Równie oczywistą sprawą jest to, że głośne wydechy wkurzają wszystkich dookoła.
Ludzie, nie jesteście sami na świecie i nie macie prawa wymagać od innych żeby sluchaliwaszych ryków waszych silników, tylko dlatego żebyście czuli się bezpieczniej. Macie odwagę, żeby jeździć szybko i niebezpiecznie, a nie macie na tyle jaj, żeby wziąć na siebie jeszcze odrobinę ryzyka i nie uprzykszać życia innym? Zwłaszcza że jak słusznie zauważył Lovtza, budujecie wizerunek środowiska jako chamów i prostaków.
pozdro, JK<br><hr>JK<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
przelotowy tłumik jest przydatny np na autostradzie gdy ktos wlecze sie szybkim pasem wystarczy zredukowac i juz kierowcy wiedza ze maja zjechac bez napinania sie trabienia czy swiecenia dlugimiKomentatorzy napisał(a):jeśli chodzi o wydech to mogę się z wami podzielić zdarzeniem które miało dzisiaj miejsce. Jestem na rondzie 2 pasmowym i nagle koleś zaczyna na mnie skręcać, spychać mnie na wysepkę. Gwałtowny ryk z mojego tłumika przelotowego i koleś dopiero mnie zauważa i wraca na swój pas. Nigdy z niego nie zrezygnuje.<br><hr>Senio18<br>Komentatorzy napisał(a):każdy sprawny motorek powinien mieć klakson i to właśnie on służy do ostrzegania o bezpośrednim niebezpieczeństwie, a z swojego przelotowego tłumika kiedyś wyrośniesz<br><hr>gumin<br>
co do kamizelek to chyba nie jezdziles po europie np kiepska pogoda spory deszcz myslisz ze twoje tylne swiatlo wtedy widac?<br><hr>t
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
pierdoli** dopuki moj przelot miesci sie w dopuszczalnym przedziale db mam wyjeba** co o nim mysla inni<br><hr>666Komentatorzy napisał(a):Pół tego sezonu przejeździłam na oryg. wydechach w tej chwili mam założone 'for race use only' - akurat takie trafiłam i nikt mnie nie przekona, ze nie poprawiają bezpieczeństwa, różnica jest ogromna. Kwestia tego czy kupuje się markowe czy robi z beczki od piwa. <br><hr>aggaaaa<br>Komentatorzy napisał(a):Bzdury piszesz i przynosisz wstyd motocyklistom.. mam wyścigowe sprzety i nigy nie halasuję w mieśice bo to buractwo...<br><hr>Lu<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Czy ja krzyczę? Ja się tylko grzecznie pytamKomentatorzy napisał(a):Narzekanie na zbyt głośne wydechy mogę zrozumieć, to już narzekanie na jazdę w kamizelce odblaskowej nie rozumiem.
Czy Ty drogi Autorze tego tekstu czytałeś, to co napisałeś?!
Kamizelki odblaskowe mają ogromne znaczenie, jeżeli chodzi o bezpieczeństwo! Jazda w kamizelce odblaskowej nie raz uratowała mi życie, gdy byłem w ostatniej chwili zauważany przez nierozgarniętych kierowców.
Z pełnym szacunkiem, jeżeli masz zamiar pisać kolejne tak beznadziejne arty, to zastanów się, czy nie powinieneś zmienić pracy...<br><hr>Dywersant<br>Komentatorzy napisał(a):Cześć, czy ja gdzieś narzekam na jazdę w kamizelkach odblaskowych? Napisałem że to jedyna nieinwazyjna forma wyróżnienia się w tłumie, choć nigdzie nie widziałem rzetelnych badań na temat ich skuteczności. Tyle napisałem. Zatem z pełnym szacunkiem ale jeśli nie rozumiesz tego co czytasz to może warto zastanowić się nad dalszym korzystaniem z mediów?<br><hr>Lovtza<br>Komentatorzy napisał(a):Panie Mariuszu, niech Pan nie krzyczy na czytelnikówJa nie widzę sensu jazdy w kamizelce. Mam odblaskowe elementy na tekstylnej kurtce, na skórze już nie, ale przecież z przodu i z tyłu są światła, które się świecą w trakcie jazdy. Kamizelki przydają się rowerzystom - to na pewno. Artykuł jest dobrym przyczynkiem do rozmowy na temat jak jeździć na moto, by nie wkurzać. Spora grupa kolegów i koleżanek jeździ na moto, by wkurzać. Jeśli ktoś czerpie przyjemność z wkurzania, to się rodzi problem, ale nie ma potem co łkać, że nas nie lubią. Dla motocyklisty najważniejszym przykazaniem w obecnym stanie rzeczy w Polsce jest: "nigdy nie mam pierwszeństwa" oraz "nigdy nie mam racji". Pogodzenie się z tym może wywołać dwojaką reakcję: jeżdżę spoko i zgodnie albo jestem rebelem i obalam porządek. Przyjęcie drugiej filozofii prowadzi na wózek lub do trumny szybciej i skuteczniej. Wrogość kierowców samochodów jest faktem i trzeba się z tym pogodzić. Nasze przeżycie zależy od wybranej filozofii. Pozdrawiam.<br><hr>dawid<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jesteś tepym burakiem i dlatego ci to nie przeszkadza, sam jestem motocyklista ale szlak mnie trafia gdy nie moge spokojnie obejżec filmu,odpoczacpo pracy lub dopiero co moj miesieczny synek zasnie a to debil przeleci pod oknem na pełnej pizdzi..... Ludzie troche szacunku dla innych. Czy nie można pod domem przejechać spokojnie, a znam takich co potrafia. Sam jak latam na crossie i przejeżdzm przez jakas miejscowośc to staram sie to robic tak aby nikomu to nie przeszkadzalo fakt zawsze sie znajdzie ktos kto bedzie sie czepiał. a tacy jak Ty robią to celowo żeby niby zaszpanować... wiecej szacunku dla innych a bedą nas inaczej postrzegać <br><hr>mloddyKomentatorzy napisał(a):Nie rozumiem jak głośny wydech może kogoś denerwować? Dla mnie to najpiękniejsza muzyka na świecie!!! A jak kogoś taki dzwięk denerwuje to nie powinien wychodzić z domu albo po prostu udać się na badania psychiatryczne. Aż strach pomyśleć jak takich ludzi musi denerwować na przykład odgłos klaksonu tira:). Wymieniajcie tłumiki na głośne akcesoryjne a innym nic do tego, niech patrzą i zazdroszczą! Jesteśmy motocyklistami a nie ciotkami i jak my jedziemy to całe miasto ma nas słyszeć!!!:) Pozdrawiam!<br><hr>Biker<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Smiac mi sie chce jak czytam te wszystkie oburzone komentarze. Ktos pokazal wam lustro gdzie wielu zobaczylo siebie samych czyli malych egoistow i ignorantow upieredliwych dla calej reszty normalnych ludzi. To dorabianie ideologi do glosnych puszek itd to jedynie proba maskowania braku umiejetnosci, albo po prostu zwyklego chamstwa tudziez zwyklej ludzkiej glupoty.<br><hr>Tamul
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
egzakliKomentatorzy napisał(a):Smiac mi sie chce jak czytam te wszystkie oburzone komentarze. Ktos pokazal wam lustro gdzie wielu zobaczylo siebie samych czyli malych egoistow i ignorantow upieredliwych dla calej reszty normalnych ludzi. To dorabianie ideologi do glosnych puszek itd to jedynie proba maskowania braku umiejetnosci, albo po prostu zwyklego chamstwa tudziez zwyklej ludzkiej glupoty.<br><hr>Tamul<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości