[biblioteka] Nowe kategorie prawa jazdy na...
Nie ma za coKomentatorzy napisał(a):Mam jedno pytanie. W tym roku w październiku kończę 17 lat. Rodzice się zgodzili abym za rok, czyli gdzieś na początku 2012, zrobił prawko kat. A1. I pytanie jest takie: czy opłaca mi się poczekać do października 2012 i zrobić kat. A jeszcze przed zmianą przepisów 2013? Czy się wyrobię? <br><hr>prezes<br>Komentatorzy napisał(a):Moim zdaniem, opłaca Ci się poczekać, gdyż prawo jazdy (kurs) można zacząć 3 m-ce przed urodzinami, czyli już w lipcu, będziesz mógł zacząć kurs, a jak byś chciał robić na początku 2012 to musisz nie wcześniej niż jakoś w marcu, żeby zaliczyć lekcje praktyczne, w zimie ludzie rozsądni nie jeżdżą na motorach, więc tym bardziej Cię na nauke nie puszczą w osk (nie da się w zimie jeździć), napewno będziesz chciał mieć A, więc nie opłaca Ci się robić A1 praktycznie na 4-6 m-cy<br><hr>Gabi<br>Komentatorzy napisał(a):Czy jeżeli rozpocznę kurs 3 m-ce przed ukończeniem 18 lat, ale załóżmy że będą złe warunki w październiku i nie będę mógł zdać na A to w 2013 jakoś w marcu, prawdopodobnie już po zmianie przepisów, będę mógł kontynuować zdawanie egzaminu na starych przepisach? I jeszcze jedno czy na kategorie A2 można zdać po ukończeniu 18, bez wcześniejszego zdawania na A1 (czytałem na jednej stronie że najpierw należy zdać na A1 /na motoflasz czy jakoś tak/)???<br><hr>prezes<br>Komentatorzy napisał(a):co to tego kursu to nie jestem pewna, ale jak zdasz teorie i odbędziesz pare lekcji praktycznych, to chyba potem będziesz mógł zdawać na starych warunkach, tzn. na takich jak były wtedy co zdawałeś teorię i odbyłeś te pare lekcji, ale nie jestem tego pewna.
A co do drugiego pytania to jest tak
że A1 zostanie jak do tej pory, a potem na miejsce A w wieku 18 lat wskoczy A2 i do jego zdania nie jest Ci potrzebne A1, natomiast jak będziesz chciał mieć A (to bez ograniczeń) to ono ma być od 24 lat, ale tu jest podpunkt, że jak masz od 18-tki A2 to wtedy na A możesz zdawać w wieku 20 lat
jeśli chodzi o A2 w wieku 18-tki to nie musisz mieć A1<br><hr>Gabi<br>
Komentatorzy napisał(a):Dzięki Gabi<br><hr>prezes<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam wszystkich zainteresowanych kupnem prawo jazdy (100% legal) proszę o kierowanie pytań na adres: kwiatkowski1222@wp.pl lub numer gg: 35669192 tylko zdecydowane osoby<br><hr>kwiatkowski
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jak to kupno prawka, na legalu ?Komentatorzy napisał(a):Witam wszystkich zainteresowanych kupnem prawo jazdy (100% legal) proszę o kierowanie pytań na adres: kwiatkowski1222@wp.pl lub numer gg: 35669192 tylko zdecydowane osoby<br><hr>kwiatkowski<br>
coÅ› nie wydaje mi siÄ™.<br><hr>Gabi
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ale i pomysł, z już istniejącą kategorią A1 się zgadzam, mam młodszych kolegów, którzy posiadają po 16-ce A jedynkę i wyrabiają sobie swoiste doświadczenie i już dwóch będzie zdawało na pełne A i z głowy ja już posiadam A 16 styczeń 2010 r. WORD Suwałlki teo + PRAKT heh za I - szym razem, pozdrawiam kierujących i życzę "wykiwania" wydziały komunikacji, róbcie wcześniej w miarę możliwości!<br><hr>karol A
, B, C, E, w planach D

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam. Chciałam zapytać czy zdążę zdać prawo jazdy na motocykl na starych warunkach jeśli 18 mam 20 marca 2013 roku. Z góry dziękuje za odpowiedź. <br><hr>kkk
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jeszcze jedno kochani, zobaczycie jak WORD-y będą a może i już zaczynają oblewać kandydatów na A, za byle co za podparcie nogą na placu albo coś na mieście, tak będzie, żeby po kolei robić AM, A1, A2 i w końcu pełne A, bo to pieniążki darmowe są 4 razy praktyczny zdać za chyba 140 to git, ale nie nawet każda za drugim razem to już zajebisty kurs na pełne A wychodzi heh CHORE, i nie piszcie ludzie, że młodym trzeba wiek podnosić, bo to tam to ale jak przebiegacie na przejściach albo mamunia stoi z wózkiem czy nie patrzącym na dziecko, które wbiega pod zestaw z naczepą tu trzeba mieć pod kopułą!! I nie piszcie naprawdę proszę was, że tak nie jest, ok!!<br><hr>karol A
, B, C, E, w planach D

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Wydaje mi się, że już niestety Ci się nie uda, ale nie mam 100 procentowej pewności, bo teoretycznie kurs można zacząć 3 m-ce przed urodzinami, ale w zimie na moto to raczej nie ma jak jeździć, więc chyba niestety już nie ...Komentatorzy napisał(a):Witam. Chciałam zapytać czy zdążę zdać prawo jazdy na motocykl na starych warunkach jeśli 18 mam 20 marca 2013 roku. Z góry dziękuje za odpowiedź. <br><hr>kkk<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
witam ... mam 16 lat i za dwa lata chce zdac prawo jazdy na kategoriÄ™ A2 ale slyszalem ze w 2013 roku maja sie zmienic przepisy i na A2 dopiero moglbym zdac majac 24 lata za to 125 pojemnosci bylo by od 18 lat . Chcialbym sie dowiedziec czy to prawda bo jesli mialbym zrobic prawko na a2 dopiero za 8 lat ! to wolalbym zdawac na 125 juz teraz bo bylbym tak jakby 2 lata do przodu ! prosze o odp i pozdro <br><hr>czarny
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Rób teraz A1 na 125 ccm, będziesz miał wtedy na AM A1 i łatwiej na A2 lub A będzie, rób kurs i zdaj egzamin, powodzenia i pozdro!<br><hr>karol AKomentatorzy napisał(a):witam ... mam 16 lat i za dwa lata chce zdac prawo jazdy na kategorię A2 ale slyszalem ze w 2013 roku maja sie zmienic przepisy i na A2 dopiero moglbym zdac majac 24 lata za to 125 pojemnosci bylo by od 18 lat . Chcialbym sie dowiedziec czy to prawda bo jesli mialbym zrobic prawko na a2 dopiero za 8 lat ! to wolalbym zdawac na 125 juz teraz bo bylbym tak jakby 2 lata do przodu ! prosze o odp i pozdro <br><hr>czarny<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
w sumie motor mam tzr wiec jestem troche obeznany ale chodzi mi o to czy aby na pewno wejdzie w 2013 przepis ze od 18 125 ccm a od 24 cala reszta ? bo nie wiem czy mi sie oplaca > pozdroKomentatorzy napisał(a):witam ... mam 16 lat i za dwa lata chce zdac prawo jazdy na kategorię A2 ale slyszalem ze w 2013 roku maja sie zmienic przepisy i na A2 dopiero moglbym zdac majac 24 lata za to 125 pojemnosci bylo by od 18 lat . Chcialbym sie dowiedziec czy to prawda bo jesli mialbym zrobic prawko na a2 dopiero za 8 lat ! to wolalbym zdawac na 125 juz teraz bo bylbym tak jakby 2 lata do przodu ! prosze o odp i pozdro <br><hr>czarny<br>Komentatorzy napisał(a):Rób teraz A1 na 125 ccm, będziesz miał wtedy na AM A1 i łatwiej na A2 lub A będzie, rób kurs i zdaj egzamin, powodzenia i pozdro!<br><hr>karol A, B, C, E, w planach D<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
125 ccm nadal zostaje od 16 lat, a to A2 od 18 to ma być, chyba, ze każdy motor do 500 ccm czy jakoś w tych okolicach, a na resztę od 24 lat, ale 125 ccm nadal zostaje od 16 lat.Komentatorzy napisał(a):witam ... mam 16 lat i za dwa lata chce zdac prawo jazdy na kategorię A2 ale slyszalem ze w 2013 roku maja sie zmienic przepisy i na A2 dopiero moglbym zdac majac 24 lata za to 125 pojemnosci bylo by od 18 lat . Chcialbym sie dowiedziec czy to prawda bo jesli mialbym zrobic prawko na a2 dopiero za 8 lat ! to wolalbym zdawac na 125 juz teraz bo bylbym tak jakby 2 lata do przodu ! prosze o odp i pozdro <br><hr>czarny<br>Komentatorzy napisał(a):Rób teraz A1 na 125 ccm, będziesz miał wtedy na AM A1 i łatwiej na A2 lub A będzie, rób kurs i zdaj egzamin, powodzenia i pozdro!<br><hr>karol A, B, C, E, w planach D<br>
Komentatorzy napisał(a):w sumie motor mam tzr wiec jestem troche obeznany ale chodzi mi o to czy aby na pewno wejdzie w 2013 przepis ze od 18 125 ccm a od 24 cala reszta ? bo nie wiem czy mi sie oplaca > pozdro<br><hr>czarny<br>
Pozdrawiam
<br><hr>Gabi
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jestem za tym zeby wropadzili takie zasady. szczegolnie dotyczace tych "mlodych" ktorzy jada skuterami. nie znaja sie na znakach, czesto wymuszaja..tworza zagrozenie dla innych uczestnikow ruchu. wina tego jest ze nie przeszli kursu na prawo jazdy..obecnie trzeba miec dowod osobisty by moc jezdzic juz skuterem.. ja mam 19 lat. kat.A,B. duzo jezdze moim motocyklem. moim zdaniem prog 24 lat na kat. A tez jest dobry
<br><hr>Motocyklista

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Heh no my możemy tylko teraz pogdybać, bo posiadamy już kategorię, ale pomysł z drugiej strony nie jest zły, lecz progi wiekowe i poszczególne warunki myślę trochę za wygórowane <br><hr>karol AKomentatorzy napisał(a):Jestem za tym zeby wropadzili takie zasady. szczegolnie dotyczace tych "mlodych" ktorzy jada skuterami. nie znaja sie na znakach, czesto wymuszaja..tworza zagrozenie dla innych uczestnikow ruchu. wina tego jest ze nie przeszli kursu na prawo jazdy..obecnie trzeba miec dowod osobisty by moc jezdzic juz skuterem.. ja mam 19 lat. kat.A,B. duzo jezdze moim motocyklem. moim zdaniem prog 24 lat na kat. A tez jest dobry<br><hr>Motocyklista<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
W sumie tak ;p posiadamy juz prawo jazdy kategori conajmniej A i B ;p ale .. chociaz troche bedzie bezpieczniej na drogachKomentatorzy napisał(a):Jestem za tym zeby wropadzili takie zasady. szczegolnie dotyczace tych "mlodych" ktorzy jada skuterami. nie znaja sie na znakach, czesto wymuszaja..tworza zagrozenie dla innych uczestnikow ruchu. wina tego jest ze nie przeszli kursu na prawo jazdy..obecnie trzeba miec dowod osobisty by moc jezdzic juz skuterem.. ja mam 19 lat. kat.A,B. duzo jezdze moim motocyklem. moim zdaniem prog 24 lat na kat. A tez jest dobry<br><hr>Motocyklista<br>
Komentatorzy napisał(a):Heh no my możemy tylko teraz pogdybać, bo posiadamy już kategorię, ale pomysł z drugiej strony nie jest zły, lecz progi wiekowe i poszczególne warunki myślę trochę za wygórowane <br><hr>karol A, B, C, E, w planach D<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
taaa, a moim zdaniem to próg na kat.B jest w takim razie debilny, widząc to co się na drogach dzieje z udziałem sam. osobowych -.- Kursy przechodzą, a i tak jest coraz gorzej... Co do kat.A to jeżeli chcą zadbać o bezpieczeństwo, to w ogóle powinni zabronić poruszania sie po drogach w polsce motocykli powyżej 20KM, albo prawko wydawać emerytom<br><hr>hqhKomentatorzy napisał(a):Jestem za tym zeby wropadzili takie zasady. szczegolnie dotyczace tych "mlodych" ktorzy jada skuterami. nie znaja sie na znakach, czesto wymuszaja..tworza zagrozenie dla innych uczestnikow ruchu. wina tego jest ze nie przeszli kursu na prawo jazdy..obecnie trzeba miec dowod osobisty by moc jezdzic juz skuterem.. ja mam 19 lat. kat.A,B. duzo jezdze moim motocyklem. moim zdaniem prog 24 lat na kat. A tez jest dobry<br><hr>Motocyklista<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Tu nie chodzi o to, że przechodzą kursy (mówię o obu kategoriach i A i B) bo instruktor nie uczy Cię jak jeździć, tylko jak zdać egzamin, gdyż na egzaminie też nie patrzą na Twoje rzeczywiste umiejętności, tylko na to jak przejedziesz konkretną trasę (podaną już dużo wcześniej, więc z instruktorem większość jazd odbywa się po niej). A ludzie myśląc w ten sposób: "Odbyłem/odbyłam kurs, zdałam egzamin, mam prawko w ręce, więc umiem jeździć" i ludzie totalnie nie próbują się doszkalać, nawet już jeżdżąc po mieście tylko właśnie uważają "mam prawko=umiem jeździć"Komentatorzy napisał(a):Jestem za tym zeby wropadzili takie zasady. szczegolnie dotyczace tych "mlodych" ktorzy jada skuterami. nie znaja sie na znakach, czesto wymuszaja..tworza zagrozenie dla innych uczestnikow ruchu. wina tego jest ze nie przeszli kursu na prawo jazdy..obecnie trzeba miec dowod osobisty by moc jezdzic juz skuterem.. ja mam 19 lat. kat.A,B. duzo jezdze moim motocyklem. moim zdaniem prog 24 lat na kat. A tez jest dobry<br><hr>Motocyklista<br>
Komentatorzy napisał(a):taaa, a moim zdaniem to próg na kat.B jest w takim razie debilny, widząc to co się na drogach dzieje z udziałem sam. osobowych -.- Kursy przechodzą, a i tak jest coraz gorzej... Co do kat.A to jeżeli chcą zadbać o bezpieczeństwo, to w ogóle powinni zabronić poruszania sie po drogach w polsce motocykli powyżej 20KM, albo prawko wydawać emerytom<br><hr>hqh<br>
I dokąd ludzie nie zmienią tego podejścia będzie tylko gorzej i na MOTORACH i SAMOCHODACH.
Pozdrawiam,
Gabi<br><hr>Gabi
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
wczoraj kolega powiedział mi że chodzi na prwo jazdy na samochód i nie może zrobic na motocykl, kłamie?<br><hr>kłamca?
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zależy, od tego czy bezpośrednio on nie ma jakiś przeciwskazań na motor.Komentatorzy napisał(a):wczoraj kolega powiedział mi że chodzi na prwo jazdy na samochód i nie może zrobic na motocykl, kłamie?<br><hr>kłamca?<br>
Jeśli nie ma to jak najbardziej może, bo niby jakim prawem by nie mógł ?! jeszcze tamto prawo nie weszło życie i dokąd nie opublikują w dzienniku ustaw to w ogóle ten przepis- można tak powiedzieć- nie istnieje, a jak już opublikują to i tak dopiero będzie powoli wchodził w życie.
Pozdrawiam,
Gabi<br><hr>Gabi
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam! wie ktoś czy na 100% nowe kategorie wchodzą w życie w 2013 roku? bo w ustawie najprawdopodobniej jest błąd, gdyż w wyjątkach (tzn. wchodzą w życie 19.01.2013) jest art.8 ust. 1 pkt. 6 lit. a - jest problem bo nie ma lit.a w pkt.6, lecz jest w 7 (który mówi o minimalnym wieku kat.A - 24 lata). Więc na dzień dzisiejszy według ustawy w 2013 roku wchodzi A2, lecz w 2012 kat.A od 24 lat, więc w 2012 nie będę mógł zdawać ani na A ani na A2?<br><hr>PeterQ
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Kolego. W tych ustawach sa cyrki i tak naprawde.. niek nie wie jak to bedzie ;p od jednych slyszy sie ze od 2012 od innych ze od 2013. Pozostaje Tobie poczekac i sie przekonacKomentatorzy napisał(a):Witam! wie ktoś czy na 100% nowe kategorie wchodzą w życie w 2013 roku? bo w ustawie najprawdopodobniej jest błąd, gdyż w wyjątkach (tzn. wchodzą w życie 19.01.2013) jest art.8 ust. 1 pkt. 6 lit. a - jest problem bo nie ma lit.a w pkt.6, lecz jest w 7 (który mówi o minimalnym wieku kat.A - 24 lata). Więc na dzień dzisiejszy według ustawy w 2013 roku wchodzi A2, lecz w 2012 kat.A od 24 lat, więc w 2012 nie będę mógł zdawać ani na A ani na A2?<br><hr>PeterQ<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 4 gości