[biblioteka] Nowe kategorie prawa jazdy na...
Mam identycznie taką samą sytuacje. Urodziłem się w środku grudnia. Myśle poważnie o jeździe na motocyklach. I nowa ustawa pokrzyżowała mi ostro plany: miałem zaczynać teraz A1, ale w tej sytuacji nie mam wyboru. Czekać do A2 i potem A w wieku 20, albo zrobić A1 i płacić w sumie 3 razy za kurs kat. A ???Komentatorzy napisał(a):Wszystko ok, ale co bedzie w przypadku gdy ktos konczy 18 na poczatku grudnia 2012 (juz wczesniej zapisal sie na egzamin,ma czesciowo wyjezdzone godziny, ale jak wiadomo w zime sie nie zdaje) to czy bedzie mozna dokonczyc kurs w 2013r czy "przepiszą" tego kogos na kat. w tym wypadku A2? (zakladajac ze wczesniej mial A1)<br><hr>kax<br>
Pozostaje tylko cud, by przy zaczęciu kursu w roku 2012, wyjeżdżeniu powiedzmy połowy godzin i zdając egzamin w 2013 roku załapać się na stare przepisy.
Prosze o odpowiedź, jak to wygląda z punktu prawnego.
Pozdrawiam ogarniętych<br><hr>Radek_600
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
No koledzy muszę przyznać że macie nie złego pecha .. W tej sytuacji nie liczył bym na to że załapiecie sie na stare przepisy ;/ Raczej pozostaje wam prosić Boga o to aby Zima 2012/2013 przyszła w połowie stycznia jak już pozdajecie prawka Sam zamierzam robić prawko w 2012 r (urodziny 24 czerwiec ) wiec powinienem zdążyć Życzę wam żebyście załapali sie na stare przepisy i mam nadzieje że spodkamy się w przyszłym sezonie gdzieś na trasie Szerokości .. Przyczepności i pozdro dla motofunów <br><hr>misiek00781Komentatorzy napisał(a):Wszystko ok, ale co bedzie w przypadku gdy ktos konczy 18 na poczatku grudnia 2012 (juz wczesniej zapisal sie na egzamin,ma czesciowo wyjezdzone godziny, ale jak wiadomo w zime sie nie zdaje) to czy bedzie mozna dokonczyc kurs w 2013r czy "przepiszą" tego kogos na kat. w tym wypadku A2? (zakladajac ze wczesniej mial A1)<br><hr>kax<br>Komentatorzy napisał(a):Mam identycznie taką samą sytuacje. Urodziłem się w środku grudnia. Myśle poważnie o jeździe na motocyklach. I nowa ustawa pokrzyżowała mi ostro plany: miałem zaczynać teraz A1, ale w tej sytuacji nie mam wyboru. Czekać do A2 i potem A w wieku 20, albo zrobić A1 i płacić w sumie 3 razy za kurs kat. A ???
Pozostaje tylko cud, by przy zaczęciu kursu w roku 2012, wyjeżdżeniu powiedzmy połowy godzin i zdając egzamin w 2013 roku załapać się na stare przepisy.
Prosze o odpowiedź, jak to wygląda z punktu prawnego.
Pozdrawiam ogarniętych<br><hr>Radek_600<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
chodzi o to że my będziemy cierpieć przez takich debili. tego się nie uniknie, teraz za to będzie więcej takich co jeżdżą bez prawka... jeszcze bym scierpiał jakby kurs kosztował 300 zł, w porywach 500, ale jak mam wywalić za każdym razem tysiaka albo i więcej to mnie szlag trafia. i dobija mnie fakt że akurat w 2013 będę miał 18 ale niestety po styczniu ;/. drogi rządzie WYPIE**ALAJ.<br><hr>młody pasjonatKomentatorzy napisał(a):Bardzo dobrze
Uważam że mlodym kierowcą przyda sie trochę praktyki zanim zasiądą na 150 konne maszyny. Sam mam 29 lat, jeżdze od 14 roku życia i wiem ze przedzial, 18-25lat jest najniebezpiecznieszy. Wtedy to się robi ukochana kat. A, oczywiście mieszka sie z rodzicami w lato dorabia, jeździ na starej MZ, jak sie ma dobrego wujka, zbiera sie każdy grosik i w końcu kupuje tego wymarzonego rumaka. no i palma odbija. W wieku 21 lat kupilem pierwsza poważna szlifirkę (ZX 6R), jak sobie przypomnę co wtedy wyprawialem to sie wlos jeży na glowie i wiem na pewno że wcześniejsze praktyka na wspomnianej MZ czy Jawie 350 dala mi troszkę pojęcia o jeździe w porównaniu z gościami którzy wyjechali w ostatnich latach do Irlandii czy Anglii i w wieku 18-19 lat od razu wsiadają na 929 czy R1 bo wyczuli ze to będzie cool. Sam poznalem takich dwóch w lato 2010, rok wcześniej zrobili prawko, wczesniej nic nie posiadali obydwoje zaliczyli gleby już pierwszych dwóch miesiącach posiadania przecinaka, na ich szczęście tylko troche sie poobijali maszyny mialy gorzej. (osoby te nie znaly sie nawzajem)<br><hr>MrWolverine<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Kupujesz swego rumaka i odpowiednio rejestrujesz - no chyba że kasą srasz to masz co wydawać ;d <br><hr>elloKomentatorzy napisał(a):Ja proponuję, aby w przyszłości umieścić na naszym portalu "listy", (czy jak to tam zwał) motocykli, które nadają się na A2. Wybór takiego sprzęta jest niesamowicie pogmatwany.<br><hr>Gojus<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
100% racja!!! Kolejny jeb*** przepis do brania kasy za NIC! Te posrane pomysły rządowych skurwieli nic nie zmienią, po prostu będą przekręty z odpowiednimi dokumentami - ja tam śmigam 125 rejestrowanym na 50 już 4 rok i jakoś *** żyje?! I co? może jestem *** nieśmiertelny?! Za kierownicą się liczy TYLKO zdrowy rozsądek!!! Jak nie ma na to drogi to NIE otwieram manetki - ale jak do niektórych to trudne, to potem sie dziwić że te szuje rządowe wymyslają, tylko że jak zwykle żeby tylko kasę wyżenić :/ mnie na szczęście te jeb*** przepisy ominą - całe szczęście i współczuję tym co po 2012 będą prawko robić <br><hr>amator2Komentatorzy napisał(a):Bardzo dobrze
Uważam że mlodym kierowcą przyda sie trochę praktyki zanim zasiądą na 150 konne maszyny. Sam mam 29 lat, jeżdze od 14 roku życia i wiem ze przedzial, 18-25lat jest najniebezpiecznieszy. Wtedy to się robi ukochana kat. A, oczywiście mieszka sie z rodzicami w lato dorabia, jeździ na starej MZ, jak sie ma dobrego wujka, zbiera sie każdy grosik i w końcu kupuje tego wymarzonego rumaka. no i palma odbija. W wieku 21 lat kupilem pierwsza poważna szlifirkę (ZX 6R), jak sobie przypomnę co wtedy wyprawialem to sie wlos jeży na glowie i wiem na pewno że wcześniejsze praktyka na wspomnianej MZ czy Jawie 350 dala mi troszkę pojęcia o jeździe w porównaniu z gościami którzy wyjechali w ostatnich latach do Irlandii czy Anglii i w wieku 18-19 lat od razu wsiadają na 929 czy R1 bo wyczuli ze to będzie cool. Sam poznalem takich dwóch w lato 2010, rok wcześniej zrobili prawko, wczesniej nic nie posiadali obydwoje zaliczyli gleby już pierwszych dwóch miesiącach posiadania przecinaka, na ich szczęście tylko troche sie poobijali maszyny mialy gorzej. (osoby te nie znaly sie nawzajem)<br><hr>MrWolverine<br>Komentatorzy napisał(a):chodzi o to że my będziemy cierpieć przez takich debili. tego się nie uniknie, teraz za to będzie więcej takich co jeżdżą bez prawka... jeszcze bym scierpiał jakby kurs kosztował 300 zł, w porywach 500, ale jak mam wywalić za każdym razem tysiaka albo i więcej to mnie szlag trafia. i dobija mnie fakt że akurat w 2013 będę miał 18 ale niestety po styczniu ;/. drogi rządzie WYPIE**ALAJ.<br><hr>młody pasjonat<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam, ja w styczniu zapisałem się na kat A i B, przy miesiące przed 18-nastymi urodzinami. Prawko na samochód już kończę, ale z motorem facet mi powiedział ze jednak nie mogę robić i pozostaje mi tylko a1 bo a2 nie prowadzi.<br><hr>Adam
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
tia, a jak w koncu sie przestanie szczescic, i wyjdzie ze kierujesz bez uprawnien, to nie tylko sam bedziesz płacił za zniszczenie (normalnie oc ac ale bez uprawnien jak po pijaku) i prokurator na głowie. a jesli jestes ubezpieczony to ani złotówki nie zobaczysz jak sie ubezpieczyciel dowie. pomyśł troche człowieku ... <br><hr>rKomentatorzy napisał(a):Bardzo dobrze
Uważam że mlodym kierowcą przyda sie trochę praktyki zanim zasiądą na 150 konne maszyny. Sam mam 29 lat, jeżdze od 14 roku życia i wiem ze przedzial, 18-25lat jest najniebezpiecznieszy. Wtedy to się robi ukochana kat. A, oczywiście mieszka sie z rodzicami w lato dorabia, jeździ na starej MZ, jak sie ma dobrego wujka, zbiera sie każdy grosik i w końcu kupuje tego wymarzonego rumaka. no i palma odbija. W wieku 21 lat kupilem pierwsza poważna szlifirkę (ZX 6R), jak sobie przypomnę co wtedy wyprawialem to sie wlos jeży na glowie i wiem na pewno że wcześniejsze praktyka na wspomnianej MZ czy Jawie 350 dala mi troszkę pojęcia o jeździe w porównaniu z gościami którzy wyjechali w ostatnich latach do Irlandii czy Anglii i w wieku 18-19 lat od razu wsiadają na 929 czy R1 bo wyczuli ze to będzie cool. Sam poznalem takich dwóch w lato 2010, rok wcześniej zrobili prawko, wczesniej nic nie posiadali obydwoje zaliczyli gleby już pierwszych dwóch miesiącach posiadania przecinaka, na ich szczęście tylko troche sie poobijali maszyny mialy gorzej. (osoby te nie znaly sie nawzajem)<br><hr>MrWolverine<br>Komentatorzy napisał(a):chodzi o to że my będziemy cierpieć przez takich debili. tego się nie uniknie, teraz za to będzie więcej takich co jeżdżą bez prawka... jeszcze bym scierpiał jakby kurs kosztował 300 zł, w porywach 500, ale jak mam wywalić za każdym razem tysiaka albo i więcej to mnie szlag trafia. i dobija mnie fakt że akurat w 2013 będę miał 18 ale niestety po styczniu ;/. drogi rządzie WYPIE**ALAJ.<br><hr>młody pasjonat<br>Komentatorzy napisał(a):100% racja!!! Kolejny jeb*** przepis do brania kasy za NIC! Te posrane pomysły rządowych skurwieli nic nie zmienią, po prostu będą przekręty z odpowiednimi dokumentami - ja tam śmigam 125 rejestrowanym na 50 już 4 rok i jakoś *** żyje?! I co? może jestem *** nieśmiertelny?! Za kierownicą się liczy TYLKO zdrowy rozsądek!!! Jak nie ma na to drogi to NIE otwieram manetki - ale jak do niektórych to trudne, to potem sie dziwić że te szuje rządowe wymyslają, tylko że jak zwykle żeby tylko kasę wyżenić :/ mnie na szczęście te jeb*** przepisy ominą - całe szczęście i współczuję tym co po 2012 będą prawko robić <br><hr>amator2<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jak cie czytam to dochode do wniosku, ze dobrze ze będą te nowe przepisy, a niektórzy, jak np. ty to powinni mieć zakaz jazdy wszystkim poza komunikacją miejską...<br><hr>DyzioKomentatorzy napisał(a):Bardzo dobrze
Uważam że mlodym kierowcą przyda sie trochę praktyki zanim zasiądą na 150 konne maszyny. Sam mam 29 lat, jeżdze od 14 roku życia i wiem ze przedzial, 18-25lat jest najniebezpiecznieszy. Wtedy to się robi ukochana kat. A, oczywiście mieszka sie z rodzicami w lato dorabia, jeździ na starej MZ, jak sie ma dobrego wujka, zbiera sie każdy grosik i w końcu kupuje tego wymarzonego rumaka. no i palma odbija. W wieku 21 lat kupilem pierwsza poważna szlifirkę (ZX 6R), jak sobie przypomnę co wtedy wyprawialem to sie wlos jeży na glowie i wiem na pewno że wcześniejsze praktyka na wspomnianej MZ czy Jawie 350 dala mi troszkę pojęcia o jeździe w porównaniu z gościami którzy wyjechali w ostatnich latach do Irlandii czy Anglii i w wieku 18-19 lat od razu wsiadają na 929 czy R1 bo wyczuli ze to będzie cool. Sam poznalem takich dwóch w lato 2010, rok wcześniej zrobili prawko, wczesniej nic nie posiadali obydwoje zaliczyli gleby już pierwszych dwóch miesiącach posiadania przecinaka, na ich szczęście tylko troche sie poobijali maszyny mialy gorzej. (osoby te nie znaly sie nawzajem)<br><hr>MrWolverine<br>Komentatorzy napisał(a):chodzi o to że my będziemy cierpieć przez takich debili. tego się nie uniknie, teraz za to będzie więcej takich co jeżdżą bez prawka... jeszcze bym scierpiał jakby kurs kosztował 300 zł, w porywach 500, ale jak mam wywalić za każdym razem tysiaka albo i więcej to mnie szlag trafia. i dobija mnie fakt że akurat w 2013 będę miał 18 ale niestety po styczniu ;/. drogi rządzie WYPIE**ALAJ.<br><hr>młody pasjonat<br>Komentatorzy napisał(a):100% racja!!! Kolejny jeb*** przepis do brania kasy za NIC! Te posrane pomysły rządowych skurwieli nic nie zmienią, po prostu będą przekręty z odpowiednimi dokumentami - ja tam śmigam 125 rejestrowanym na 50 już 4 rok i jakoś *** żyje?! I co? może jestem *** nieśmiertelny?! Za kierownicą się liczy TYLKO zdrowy rozsądek!!! Jak nie ma na to drogi to NIE otwieram manetki - ale jak do niektórych to trudne, to potem sie dziwić że te szuje rządowe wymyslają, tylko że jak zwykle żeby tylko kasę wyżenić :/ mnie na szczęście te jeb*** przepisy ominą - całe szczęście i współczuję tym co po 2012 będą prawko robić <br><hr>amator2<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
apel do wszyskich!!!! dzis to jest 01.04.2011 zapisalem sie na prawko kat A i mam 19 lat.Pytalem sie kolesia z prawka jak to jest z tym prawkiem od 24 lat to odpowiedzial ze wchodzi ta ustawa od 2013.pytalem sie rowniez o to co bedzie jak niezdam przez te dwa lata....odpowiedzial spokojnie prawo niedziala w stecz kto zapisze sie teraz tzn. do 2013 jest "bezpieczny" tzn. nieprzepadnie mu egzamin.mam nadzieje ze komus pomoglem.pozdro
ps:zapisujcie sie teraz jak mozecie bo co roku jest gorzej i lepiej nie bedzie.......i jeszcze jedno czytalem i slyszalem wiele komentarzy co do tego ze jak sie niezda testow na kat A to traci sie kat B(jesli kos juz kat B wczesniej posiadal) to tez jest gowno prawda nic niestracicie...pozdro<br><hr>123456
ps:zapisujcie sie teraz jak mozecie bo co roku jest gorzej i lepiej nie bedzie.......i jeszcze jedno czytalem i slyszalem wiele komentarzy co do tego ze jak sie niezda testow na kat A to traci sie kat B(jesli kos juz kat B wczesniej posiadal) to tez jest gowno prawda nic niestracicie...pozdro<br><hr>123456
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
No to trudno, lepiej żeby wydali trochę kasy, niż ktoś, bo ma takie widzi mi się, kupuje se jednoślad 50 ccm i jeździ w ruchu drogowym a nawet z ZEWNĄTRZ nie widział kodeksu i nie ma zielonego pojęcia o choćby OGÓLNYCH zadach zachowaniu w ruchu drogowym, przynajmniej zmniejszy się liczba wypadków i zagrożeń prowokowanych przez takich właśnie ludziKomentatorzy napisał(a):Ludzie, czy Wy ślepi jesteście? Z tego wyraźnie wynika, że nie będzie można jeździć skuterem 50cm bez prawka! Wiecie, że ponad połowa nowych sprzedanych jednośladów to skutery 50cm? Wyobraźcie sobie tylko jakie to grube bańki za kursy i egzaminy na skuter.<br><hr>Karol<br>
Wiem co mówię, pewnie czytając to myślicie, że to pisze kolejna osoba dorosła, która zmyśla. Jeśli tak myślicie to jesteście w poważnym błędzie. Mam 15 lat i od dwóch lat kartę motorowerową (wcześniej miałam rowerową od 10 r.ż.) i sama teraz na nowo bo się pozmieniało wzięłam i czytam kodeks drogowy, właśnie po to aby nie powodować takich zagrożeń w ruchu ulicznym.
Co do tego A2 uważam że to już przesada, ale AM jest moim zdaniem BARDZO DOBRYM POMYSŁEM, albo niech przynajmniej zrobią obowiązkową karte motorowerową dla osób PEŁNOLETNICH RÓWNIEŻ nie mających prawa jazdy DOWOLNEJ kategorii - bezpłatną, ale nie t.j. jest teraz
<br><hr>Gabi
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Moim zdaniem nie przepadnie Ci, bo masz teraz bezterminowe, a prawo nie działa wstecz, chyba, że jakoś je stracisz, np. w wyniku zbierania punktów karnych czy czegoś takiego i będziesz robił nowe to dopiero będzie terminowe<br><hr>GabiKomentatorzy napisał(a):A co z moimi kategoriami które już posiadam? Mam prawo jazdy kat. B od 2007 roku i kat. A od 2010. Obie kategorie bezterminowe. Czy to znaczy, że po wejściu tej ustawy w życie, wymianie prawa jazdy na nowy wzór, moje prawo jazdy nagle zrobi się terminowe na 15 lat??<br><hr>szalek89<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mam jedno pytanie. W tym roku w październiku kończę 17 lat. Rodzice się zgodzili abym za rok, czyli gdzieś na początku 2012, zrobił prawko kat. A1. I pytanie jest takie: czy opłaca mi się poczekać do października 2012 i zrobić kat. A jeszcze przed zmianą przepisów 2013? Czy się wyrobię? <br><hr>prezes
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Moim zdaniem, opłaca Ci się poczekać, gdyż prawo jazdy (kurs) można zacząć 3 m-ce przed urodzinami, czyli już w lipcu, będziesz mógł zacząć kurs, a jak byś chciał robić na początku 2012 to musisz nie wcześniej niż jakoś w marcu, żeby zaliczyć lekcje praktyczne, w zimie ludzie rozsądni nie jeżdżą na motorach, więc tym bardziej Cię na nauke nie puszczą w osk (nie da się w zimie jeździć), napewno będziesz chciał mieć A, więc nie opłaca Ci się robić A1 praktycznie na 4-6 m-cy<br><hr>GabiKomentatorzy napisał(a):Mam jedno pytanie. W tym roku w październiku kończę 17 lat. Rodzice się zgodzili abym za rok, czyli gdzieś na początku 2012, zrobił prawko kat. A1. I pytanie jest takie: czy opłaca mi się poczekać do października 2012 i zrobić kat. A jeszcze przed zmianą przepisów 2013? Czy się wyrobię? <br><hr>prezes<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Czy jeżeli rozpocznę kurs 3 m-ce przed ukończeniem 18 lat, ale załóżmy że będą złe warunki w październiku i nie będę mógł zdać na A to w 2013 jakoś w marcu, prawdopodobnie już po zmianie przepisów, będę mógł kontynuować zdawanie egzaminu na starych przepisach? I jeszcze jedno czy na kategorie A2 można zdać po ukończeniu 18, bez wcześniejszego zdawania na A1 (czytałem na jednej stronie że najpierw należy zdać na A1 /na motoflasz czy jakoś tak/)???<br><hr>prezesKomentatorzy napisał(a):Mam jedno pytanie. W tym roku w październiku kończę 17 lat. Rodzice się zgodzili abym za rok, czyli gdzieś na początku 2012, zrobił prawko kat. A1. I pytanie jest takie: czy opłaca mi się poczekać do października 2012 i zrobić kat. A jeszcze przed zmianą przepisów 2013? Czy się wyrobię? <br><hr>prezes<br>Komentatorzy napisał(a):Moim zdaniem, opłaca Ci się poczekać, gdyż prawo jazdy (kurs) można zacząć 3 m-ce przed urodzinami, czyli już w lipcu, będziesz mógł zacząć kurs, a jak byś chciał robić na początku 2012 to musisz nie wcześniej niż jakoś w marcu, żeby zaliczyć lekcje praktyczne, w zimie ludzie rozsądni nie jeżdżą na motorach, więc tym bardziej Cię na nauke nie puszczą w osk (nie da się w zimie jeździć), napewno będziesz chciał mieć A, więc nie opłaca Ci się robić A1 praktycznie na 4-6 m-cy<br><hr>Gabi<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
bardzo dobre pytanie, mam podobna sytuacje...Komentatorzy napisał(a):Mam jedno pytanie. W tym roku w październiku kończę 17 lat. Rodzice się zgodzili abym za rok, czyli gdzieś na początku 2012, zrobił prawko kat. A1. I pytanie jest takie: czy opłaca mi się poczekać do października 2012 i zrobić kat. A jeszcze przed zmianą przepisów 2013? Czy się wyrobię? <br><hr>prezes<br>Komentatorzy napisał(a):Moim zdaniem, opłaca Ci się poczekać, gdyż prawo jazdy (kurs) można zacząć 3 m-ce przed urodzinami, czyli już w lipcu, będziesz mógł zacząć kurs, a jak byś chciał robić na początku 2012 to musisz nie wcześniej niż jakoś w marcu, żeby zaliczyć lekcje praktyczne, w zimie ludzie rozsądni nie jeżdżą na motorach, więc tym bardziej Cię na nauke nie puszczą w osk (nie da się w zimie jeździć), napewno będziesz chciał mieć A, więc nie opłaca Ci się robić A1 praktycznie na 4-6 m-cy<br><hr>Gabi<br>Komentatorzy napisał(a):Czy jeżeli rozpocznę kurs 3 m-ce przed ukończeniem 18 lat, ale załóżmy że będą złe warunki w październiku i nie będę mógł zdać na A to w 2013 jakoś w marcu, prawdopodobnie już po zmianie przepisów, będę mógł kontynuować zdawanie egzaminu na starych przepisach? I jeszcze jedno czy na kategorie A2 można zdać po ukończeniu 18, bez wcześniejszego zdawania na A1 (czytałem na jednej stronie że najpierw należy zdać na A1 /na motoflasz czy jakoś tak/)???<br><hr>prezes<br>
Prosimy o odpowiedź<br><hr>czyca
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
co to tego kursu to nie jestem pewna, ale jak zdasz teorie i odbędziesz pare lekcji praktycznych, to chyba potem będziesz mógł zdawać na starych warunkach, tzn. na takich jak były wtedy co zdawałeś teorię i odbyłeś te pare lekcji, ale nie jestem tego pewna.Komentatorzy napisał(a):Mam jedno pytanie. W tym roku w październiku kończę 17 lat. Rodzice się zgodzili abym za rok, czyli gdzieś na początku 2012, zrobił prawko kat. A1. I pytanie jest takie: czy opłaca mi się poczekać do października 2012 i zrobić kat. A jeszcze przed zmianą przepisów 2013? Czy się wyrobię? <br><hr>prezes<br>Komentatorzy napisał(a):Moim zdaniem, opłaca Ci się poczekać, gdyż prawo jazdy (kurs) można zacząć 3 m-ce przed urodzinami, czyli już w lipcu, będziesz mógł zacząć kurs, a jak byś chciał robić na początku 2012 to musisz nie wcześniej niż jakoś w marcu, żeby zaliczyć lekcje praktyczne, w zimie ludzie rozsądni nie jeżdżą na motorach, więc tym bardziej Cię na nauke nie puszczą w osk (nie da się w zimie jeździć), napewno będziesz chciał mieć A, więc nie opłaca Ci się robić A1 praktycznie na 4-6 m-cy<br><hr>Gabi<br>Komentatorzy napisał(a):Czy jeżeli rozpocznę kurs 3 m-ce przed ukończeniem 18 lat, ale załóżmy że będą złe warunki w październiku i nie będę mógł zdać na A to w 2013 jakoś w marcu, prawdopodobnie już po zmianie przepisów, będę mógł kontynuować zdawanie egzaminu na starych przepisach? I jeszcze jedno czy na kategorie A2 można zdać po ukończeniu 18, bez wcześniejszego zdawania na A1 (czytałem na jednej stronie że najpierw należy zdać na A1 /na motoflasz czy jakoś tak/)???<br><hr>prezes<br>
A co do drugiego pytania to jest tak
że A1 zostanie jak do tej pory, a potem na miejsce A w wieku 18 lat wskoczy A2 i do jego zdania nie jest Ci potrzebne A1, natomiast jak będziesz chciał mieć A (to bez ograniczeń) to ono ma być od 24 lat, ale tu jest podpunkt, że jak masz od 18-tki A2 to wtedy na A możesz zdawać w wieku 20 lat
jeśli chodzi o A2 w wieku 18-tki to nie musisz mieć A1 <br><hr>Gabi
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Dzięki Gabi <br><hr>prezesKomentatorzy napisał(a):Mam jedno pytanie. W tym roku w październiku kończę 17 lat. Rodzice się zgodzili abym za rok, czyli gdzieś na początku 2012, zrobił prawko kat. A1. I pytanie jest takie: czy opłaca mi się poczekać do października 2012 i zrobić kat. A jeszcze przed zmianą przepisów 2013? Czy się wyrobię? <br><hr>prezes<br>Komentatorzy napisał(a):Moim zdaniem, opłaca Ci się poczekać, gdyż prawo jazdy (kurs) można zacząć 3 m-ce przed urodzinami, czyli już w lipcu, będziesz mógł zacząć kurs, a jak byś chciał robić na początku 2012 to musisz nie wcześniej niż jakoś w marcu, żeby zaliczyć lekcje praktyczne, w zimie ludzie rozsądni nie jeżdżą na motorach, więc tym bardziej Cię na nauke nie puszczą w osk (nie da się w zimie jeździć), napewno będziesz chciał mieć A, więc nie opłaca Ci się robić A1 praktycznie na 4-6 m-cy<br><hr>Gabi<br>Komentatorzy napisał(a):Czy jeżeli rozpocznę kurs 3 m-ce przed ukończeniem 18 lat, ale załóżmy że będą złe warunki w październiku i nie będę mógł zdać na A to w 2013 jakoś w marcu, prawdopodobnie już po zmianie przepisów, będę mógł kontynuować zdawanie egzaminu na starych przepisach? I jeszcze jedno czy na kategorie A2 można zdać po ukończeniu 18, bez wcześniejszego zdawania na A1 (czytałem na jednej stronie że najpierw należy zdać na A1 /na motoflasz czy jakoś tak/)???<br><hr>prezes<br>Komentatorzy napisał(a):co to tego kursu to nie jestem pewna, ale jak zdasz teorie i odbędziesz pare lekcji praktycznych, to chyba potem będziesz mógł zdawać na starych warunkach, tzn. na takich jak były wtedy co zdawałeś teorię i odbyłeś te pare lekcji, ale nie jestem tego pewna.
A co do drugiego pytania to jest tak
że A1 zostanie jak do tej pory, a potem na miejsce A w wieku 18 lat wskoczy A2 i do jego zdania nie jest Ci potrzebne A1, natomiast jak będziesz chciał mieć A (to bez ograniczeń) to ono ma być od 24 lat, ale tu jest podpunkt, że jak masz od 18-tki A2 to wtedy na A możesz zdawać w wieku 20 lat
jeśli chodzi o A2 w wieku 18-tki to nie musisz mieć A1 <br><hr>Gabi<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ehh mało o życiu wiesz... egzamin zdany, czekam na wydanie dokumentu i se mozesz. BTW. niektórzy tak jak np. ty nie powinni mieć dostępu do internetu, a już w szczególności zamieszczania tam swoich porąbanych wizji, ale cóż posla jest pełna takich debili, i też tak wygląda na tle innych państw.<br><hr>amator2Komentatorzy napisał(a):Bardzo dobrze
Uważam że mlodym kierowcą przyda sie trochę praktyki zanim zasiądą na 150 konne maszyny. Sam mam 29 lat, jeżdze od 14 roku życia i wiem ze przedzial, 18-25lat jest najniebezpiecznieszy. Wtedy to się robi ukochana kat. A, oczywiście mieszka sie z rodzicami w lato dorabia, jeździ na starej MZ, jak sie ma dobrego wujka, zbiera sie każdy grosik i w końcu kupuje tego wymarzonego rumaka. no i palma odbija. W wieku 21 lat kupilem pierwsza poważna szlifirkę (ZX 6R), jak sobie przypomnę co wtedy wyprawialem to sie wlos jeży na glowie i wiem na pewno że wcześniejsze praktyka na wspomnianej MZ czy Jawie 350 dala mi troszkę pojęcia o jeździe w porównaniu z gościami którzy wyjechali w ostatnich latach do Irlandii czy Anglii i w wieku 18-19 lat od razu wsiadają na 929 czy R1 bo wyczuli ze to będzie cool. Sam poznalem takich dwóch w lato 2010, rok wcześniej zrobili prawko, wczesniej nic nie posiadali obydwoje zaliczyli gleby już pierwszych dwóch miesiącach posiadania przecinaka, na ich szczęście tylko troche sie poobijali maszyny mialy gorzej. (osoby te nie znaly sie nawzajem)<br><hr>MrWolverine<br>Komentatorzy napisał(a):chodzi o to że my będziemy cierpieć przez takich debili. tego się nie uniknie, teraz za to będzie więcej takich co jeżdżą bez prawka... jeszcze bym scierpiał jakby kurs kosztował 300 zł, w porywach 500, ale jak mam wywalić za każdym razem tysiaka albo i więcej to mnie szlag trafia. i dobija mnie fakt że akurat w 2013 będę miał 18 ale niestety po styczniu ;/. drogi rządzie WYPIE**ALAJ.<br><hr>młody pasjonat<br>Komentatorzy napisał(a):100% racja!!! Kolejny jeb*** przepis do brania kasy za NIC! Te posrane pomysły rządowych skurwieli nic nie zmienią, po prostu będą przekręty z odpowiednimi dokumentami - ja tam śmigam 125 rejestrowanym na 50 już 4 rok i jakoś *** żyje?! I co? może jestem *** nieśmiertelny?! Za kierownicą się liczy TYLKO zdrowy rozsądek!!! Jak nie ma na to drogi to NIE otwieram manetki - ale jak do niektórych to trudne, to potem sie dziwić że te szuje rządowe wymyslają, tylko że jak zwykle żeby tylko kasę wyżenić :/ mnie na szczęście te jeb*** przepisy ominą - całe szczęście i współczuję tym co po 2012 będą prawko robić <br><hr>amator2<br>Komentatorzy napisał(a):jak cie czytam to dochode do wniosku, ze dobrze ze będą te nowe przepisy, a niektórzy, jak np. ty to powinni mieć zakaz jazdy wszystkim poza komunikacją miejską...<br><hr>Dyzio<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl