Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi.
nie nic nie trzeba składasz je na sucho
przed odpaleniem ja mam taka zasade - zalewam tłok olejem i kilka razy kopie żeby mniej wiecej sie ułozyły pierscienie. kumpel kiedys mi tego nie dał zrobic chciał szybko odpalic i w pierwszych chwilach pierscien pekł ;/ zawsze warto zalac oleju i pokopac chwilke. co do odpalenia. to powinienes odpalic i od razu zgasic. bo na ssaniu i po 1 odpaleniu od razu zacznie ci sie wkrecac na obroty. ja jak składam i 1 raz odpalam to odpalam i dozuje gaz wyłacznikiem zapłonu - zeby nie pracował od razu nawet na 1/3 obrotów. a po chwili mozna juz normalnie docierac.
przed odpaleniem ja mam taka zasade - zalewam tłok olejem i kilka razy kopie żeby mniej wiecej sie ułozyły pierscienie. kumpel kiedys mi tego nie dał zrobic chciał szybko odpalic i w pierwszych chwilach pierscien pekł ;/ zawsze warto zalac oleju i pokopac chwilke. co do odpalenia. to powinienes odpalic i od razu zgasic. bo na ssaniu i po 1 odpaleniu od razu zacznie ci sie wkrecac na obroty. ja jak składam i 1 raz odpalam to odpalam i dozuje gaz wyłacznikiem zapłonu - zeby nie pracował od razu nawet na 1/3 obrotów. a po chwili mozna juz normalnie docierac.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam, mam pytanie. Rozkręciłem silnik jakiś tydz temu pokrywe od magnetu i pokrywę od sprzęgła zlałem olej (obciekał z silnika kilka dni). W technikalu wyczytałem ze powinienem lać full syntetyk, ale poprzedni właściciel lał półsyntetyk. I moje pytanie jest teraz takie? Czy jak złoże sprzęgło poskręcam pokrywy od magnetu i sprzęgła to mogę zalać silnik full syntetykiem? Czy ten olej może przedmuchać coś w silniku i siać spustoszenie? I czy od następnego sezonu zalewać full syntetykiem. Dzięki za odpowiedź.
KTM SX 520
Suzuki GSR 600 K7
Suzuki GSR 600 K7
-
mentorsct - Bywalec
lej syntetyk i tylko syntetyk. ja niestety tez popełniłem ten bład ;/ sprzedawca mówił ze to syntetyk a to niestety pół. teraz zaleje czystym syntetykiem. w nowych silnikach zwłaszcza wyczynowych powinno sie stosowac syntetyki. a tak nawiasem mówiac nawet do starych mozna lac bo to jest bajka ze jak sie zaleje syntetyka do starego motocykla że bedzie sie rozszczelniał
no chyba ze jest przewidziany gęstszy olej
smiało lej syntetyka 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
powiem ci tak... pytałem w jednym sklepie gosc mówi jak olej to tylko castrol. pojechałem do 2 serwisów (moto gp i nmr (nmr to dealer i serwisant ktm )) i oni powiedzieli że jak olej do motocykli to tylko motul. motul robi 100% olej pod motocykl i to pod prawie kazdy motocykl. robią pod sportowe maszyny, robia pod scigi, pod enduro, pod turystyki itp itd. i ja bym Ci polecił włąsnie ten olej. sam bede na taki zmieniał...
ps ja mam zalanego castrola i ma normalny złoty kolor
co do gestosci to tak 10W 40 idzie do silnika do ktma 
ps ja mam zalanego castrola i ma normalny złoty kolor

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Sam używałem castrola w tym sezonie. Mój ojciec używał i castrola i motula , castrola musiał dolewać w sezonie z motulem jest spokój.
Mów co myślisz , rób co mówisz .
Suzuki Bandit gsf 400
Suzuki Bandit gsf 400
- MaŁy_Bandzior
- Świeżak
http://moteo.pl/opony/Michelin-CROSS-CO ... lna-143784
tylnia jest swietna, jak przednia? nie wiem ale jeżeli 1 dobre to i 2gie musi byc
ja posiadalem z tej serri tył
http://moteo.pl/opony/Michelin-CROSS-CO ... lna-143783
tylnia jest swietna, jak przednia? nie wiem ale jeżeli 1 dobre to i 2gie musi byc
ja posiadalem z tej serri tył
http://moteo.pl/opony/Michelin-CROSS-CO ... lna-143783
-
Bostorn - Moderator
Witam, aby się nie śmiejcie ze mnie bo z wykształcenia jestem informatykiem nie mechanikiem a pytanie mam tego typu jak wyjąć przednie koło z tych zajeb... uchwytów co są w lagach? Czy trzeba w jakiś sposób wybić ośkę z tego koła. Na prawdę wielki dzięki za rzeczową odpowiedź.
KTM SX 520
Suzuki GSR 600 K7
Suzuki GSR 600 K7
-
mentorsct - Bywalec
hmm po 1 poluzowujesz śruby na dole
następnie tam nie ma chyba wybijania tylko to zagięte trzeba wykręcic ;d
ja również próbowalem ale to jest chyba wlasnie nakrętka
dawno przy ktmie nie siedzialem i zapomnialem ale jakos tak to szło
a co do pirellki mialem ową na przodzie i miło się sprawowała ;d troche na niej się jeździło, ładnie się trzymała i za mocno nie ścierała, nie urywała się
następnie tam nie ma chyba wybijania tylko to zagięte trzeba wykręcic ;d
ja również próbowalem ale to jest chyba wlasnie nakrętka
dawno przy ktmie nie siedzialem i zapomnialem ale jakos tak to szło
a co do pirellki mialem ową na przodzie i miło się sprawowała ;d troche na niej się jeździło, ładnie się trzymała i za mocno nie ścierała, nie urywała się
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
-
henio12323 - Moderator