[biblioteka] Kto zabija motocyklistów?
Kupel rozpieprzył lusterko i podnóżek bo źle zaparkował jak się okazało. Zaparkował na skrzyżowaniu za niepełnosprawnym dziadkiem, dziadek cofnął i łubudu spoglądamy on włącza luz i wyłazi. Byliśmy na miejscu i bezczelnie się tłumaczył w żywe oczy że już tak leżał nie jego wina. Policja przyjechała i pół godziny go przekonywali że to jego wina i niech przyjmie mandat, bo tak sprawa jest nie do udowodnienia w sądzie słowo przeciw słowu. Kumpel za parkowanie na skrzyżowaniu dostał 300 a dziadek za kolizję powinien swoje dostać ale nic nie widzieliśmy żadnego mandatu. A inna beczka przyjaciel sprzedaje skuterki i przychodzi dziadzio z denkami od wódki na oczach i pyta się czy nie da się dorobić bocznych kółeczek do skuterka. Nie wiem czy się śmiać czy płakać.<br><hr>Synek555Komentatorzy napisał(a):Na ostatnim filmie widac jak kretynskie mamy prawo. Facet prawie zabija czlowieka i dostaje 5 stow i 6 pkt. Motocyklista jadacy autostrada pusta jak leb polityka dostaje 5 stow i 10 pkt za przekroczenie predkosci. Moim zdaniem jak ktos jest slepy to powinien tracic prawo jazdy i koniec kropka.<br><hr>wiz<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Proponuje poczytać kodeks i spróbować się turlać do prawej krawędzi jezdni jak należy, i nikt nie będzie zmuszony brać takiej zawali drogi z prawej. A wiem co mówię jeżdżę po warszawie kilka lat i prawy pas jest szybszy niż dwa pozostałe. A spychanie innych użytkowników z drogi to morderstwo! Za kogo ty się masz aby decydować czy ktoś może żyć czy nie? Żal mi ciebie i ludzi których chcesz zabić może kiedyś zmądrzejesz lub cię z tego twierdzenia wyleczy kierowca tira spychając cię na drzewo, bo będzie myślał jak ty teraz.<br><hr>Synek555Komentatorzy napisał(a):niech kierwocy puszek naucza sie patrzec w lusterka, dobry artykul <br><hr>szwaja<br>Komentatorzy napisał(a):a kierowcy motocykli przestaną jeździć 150 km/h po mieście i wyprzedzać z prawej strony.<br><hr>J<br>Komentatorzy napisał(a):amen!
Nie ma nikogo na drodze - jedź - Twoja sprawa w co zakosisz, a ci co wyprzedzają z prawej (w większości skuterowcy) powinni być normalnie spychani z drogi - raz, drugi zobaczy o co chodzi to może wreszcie zrobi prawo jazdy.
<br><hr>postpress<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jak taki filozof jesteś to zapytaj o to na żywo motocyklisty, i sie z nim pospieraj. Jak ci wpierdoli pałą to będziesz wiedział to tak bardzo dobrze i obrazowo że beedziesz to prawił wszędzie jak ksiadz kazanie, ty baranie. I zebys trafil na mnie. Pajacu.<br><hr>motokratesKomentatorzy napisał(a):zastanawia mnie stwierdzenie w artykule , że lawirowanie pomiędzy samochodami jest zgodne z prawem?
Jakim prawem?, bo chyba nie drogowym.
Bowiem w prawie drogowym jest:
Na jednym pasie ruchu może znajdować się tylko jeden pojazd.
Oraz:
przy wymijaniu pojazdów jednośladowych przez auto musi być zachowany odstęp minimum 1 metr, to samo dotyczy też wymijania motorem auta.
To jak to "lawirowanie" może być zgodne z prawem?
<br><hr>Korek<br>Komentatorzy napisał(a):Owszem według prawa drogowego motocyklista może wyprzedzać auta stojące jak i jadące tym samym pasem ruchu, jednak nie może on przekraczać w tym momencie lub najeżdżać na linię ciągłą oddzielającą pasy ruchu. Więc przejeżdżanie motocykla przy stojących na światłach samochodach jest jak najbardziej zgodne z prawem. Sam z tego prawa korzystam, jak i ułatwiam korzystanie z niego gdy jadę samochodem robiąc miejsce na pasie dla motocykla. Pamiętajmy, że takie zachowanie o wiele skraca korki, gdyż motocykl jak jest napisane w artykule o wiele szybciej startuje z pod świateł więc nic nie tracimy przepuszczając go, a skracamy dystans stojących za nami samochodami. <br><hr>Motocyklista i kierowca samochodu<br>
Komentatorzy napisał(a):ciekawe rzeczy piszecie.
To właściwie jak ten motocyklista może wymijać auta nie będąc razem na jakimś pasie ruchu z tymi autami ?
No i te odstępy pomiędzy pojazdami podczas wymijania .
Jak to się przedstawia?
Proszę o rzeczowe wyjaśnienia , bo to ciekawy temat.<br><hr>Romek M<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Proponuje poczytać kodeks i spróbować się turlać do prawej krawędzi jezdni tak jak należy, i nikt nie będzie zmuszony brać takiej zawali drogi z prawej. A wiem co mówię jeżdżę po warszawie kilka lat i prawy pas jest szybszy niż dwa pozostałe a jeżdżę też rowerem! i ten sam wniosek. Proponuję również sprawdzić ile hamuje ze 100km/h sportowy motocykl a ile astra II czy Poldolot, o przyspieszeniu i właściwościach trakcyjnych nie wspomnę. A 150km/h to za dużo żeby nie było że pozwalam.<br><hr>Synek555Komentatorzy napisał(a):niech kierwocy puszek naucza sie patrzec w lusterka, dobry artykul <br><hr>szwaja<br>Komentatorzy napisał(a):a kierowcy motocykli przestaną jeździć 150 km/h po mieście i wyprzedzać z prawej strony.<br><hr>J<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Co za jednostronny punkt widzenia!!! Fakt samochodow jest wiecej wiec statystyki zawsze bada przeciwko samochodowemu kierowcy. Bardzo ladnie autor opisal jaki to motocyklista jest biedny a kierowca samochodu zly tylko jakos autor zapomnial napisac ze debile na jednosladach wpychaja sie miedzy auta stojace na swiatlach i urywaja na przyklad lusterka albo rysuja samochody i mowie tu o sytuacjach kiedy auto juz dawno stoi na swietle czerwonym a motocyklista dopiero dojedzie do swiatel. Nikt mi nie powie ze kierowca ma sie zastanawiac czy przypadkiem jakis motocyklista nie bedzie chcial obok niego przejechac itak sie nei da stajemy na swiatlach i juz. Poza tym codzienie jak jade przez miasto widze jak dawcy smigaja na tylnym kole i rozgladaja sie czy aby na 100% wszyscy dobrze widzieli ze potrafia tak przejecha cod swiatel do swiatel. Dla mnie to w wiekszosci (bo na bank sa ludzie rozsadznie poruszajacy sie ) kretyni i debile........ ot takie moje skromne zdanie<br><hr>LOKI
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mam nadzieję, że trafię!!! Sam jeżdżę motocyklem, a Tobie radzę czytać ze zrozumieniem. Przekaż proszę swoim rodzicom moje wyrazy współczucia, że takiego inteligentnego i kulturalnego synka się dochowali. Biedni rodzice...<br><hr>postpressKomentatorzy napisał(a):zastanawia mnie stwierdzenie w artykule , że lawirowanie pomiędzy samochodami jest zgodne z prawem?
Oraz:
przy wymijaniu pojazdów jednośladowych przez auto musi być zachowany odstęp minimum 1 metr, to samo dotyczy też wymijania motorem auta.
<br><hr>Korek<br>Komentatorzy napisał(a):Owszem według prawa drogowego motocyklista może wyprzedzać auta stojące jak i jadące tym samym pasem ruchu, jednak nie może on przekraczać w tym momencie lub najeżdżać na linię ciągłą oddzielającą pasy ruchu. Więc przejeżdżanie motocykla przy stojących na światłach samochodach jest jak najbardziej zgodne z prawem. Sam z tego prawa korzystam, jak i ułatwiam korzystanie z niego gdy jadę samochodem robiąc miejsce na pasie dla motocykla. Pamiętajmy, że takie zachowanie o wiele skraca korki, gdyż motocykl jak jest napisane w artykule o wiele szybciej startuje z pod świateł więc nic nie tracimy przepuszczając go, a skracamy dystans stojących za nami samochodami. <br><hr>Motocyklista i kierowca samochodu<br>
To właściwie jak ten motocyklista może wymijać auta nie będąc razem na jakimś pasie ruchu z tymi autami ?
Jak to się przedstawia?
Proszę o rzeczowe wyjaśnienia , bo to ciekawy temat.<br><hr>Romek M<br>Komentatorzy napisał(a):Jak taki filozof jesteś to zapytaj o to na żywo motocyklisty, i sie z nim pospieraj. Jak ci wpierdoli pałą to będziesz wiedział to tak bardzo dobrze i obrazowo że beedziesz to prawił wszędzie jak ksiadz kazanie, ty baranie. I zebys trafil na mnie. Pajacu.<br><hr>motokrates<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Lusterka w samochodach powinny kosztować 12 koła a kierowcy siedzieć na minie przeciw czołgowej.<br><hr>Synek555Komentatorzy napisał(a):witam. przedstawię wam swoja sytuacje. 09.04.2010 r miałem wypadek na swoim motocyklu. jadąca z naprzeciwka 65 letnia kobieta wykonując manewr skrętu w lewo zajechała mi drogę w wyniku czego uderzyłem w jej auto( nie było możliwości ominięcia). dnia 26.10.2010 r odbędzie się rozprawa w sądzie karnym (zakwalifikowane jako wypadek nie kolizja), dlatego że policja chciała zrobić współwinę (najpierw była jej wina, jak się okazało przyjechał jej synalek wsiadł do radiowozu i gdy wysiadł nagle zaczęli kombinować nad współwina włącznie z tym że chcieli mi prawko zabrać). na ogr. do 90 wyliczyli mi po śladach hamowania 110 km/h. dla mnie trochę śmieszne biorąc pod uwagę fakt, że jechałem ZX-12R (ok 270 kg) no i ja (ok 125 w ciuchach), a oni wzięli sobie z jakiejś tabeli nie biorąc pod uwagę tego ze dla motocykli pow. tarcia jest praktycznie identyczna dla wszystkich moto a masa robi swoje. a najbardziej irytujący jest fakt, że minęło już ponad 6 miesięcy i żadnej kasy z ubezpieczalni, a 12'tka kasacja :/ i to ma być sprawne państwo? pzdr <br><hr>woziu<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
dlatego dopisałem też, że chodzi mi o drogi z jednym pasem ruchu w jedną stronę - przestrzeń lusterka, a krawężnik<br><hr>postpressKomentatorzy napisał(a):niech kierwocy puszek naucza sie patrzec w lusterka, dobry artykul <br><hr>szwaja<br>Komentatorzy napisał(a):a kierowcy motocykli przestaną jeździć 150 km/h po mieście i wyprzedzać z prawej strony.<br><hr>J<br>Komentatorzy napisał(a):Proponuje poczytać kodeks i spróbować się turlać do prawej krawędzi jezdni tak jak należy, i nikt nie będzie zmuszony brać takiej zawali drogi z prawej. A wiem co mówię jeżdżę po warszawie kilka lat i prawy pas jest szybszy niż dwa pozostałe a jeżdżę też rowerem! i ten sam wniosek. Proponuję również sprawdzić ile hamuje ze 100km/h sportowy motocykl a ile astra II czy Poldolot, o przyspieszeniu i właściwościach trakcyjnych nie wspomnę. A 150km/h to za dużo żeby nie było że pozwalam.<br><hr>Synek555<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Doskonały artykuł. Uważam że powinno się robić więcej akcji. Nie tylko naklejki ale także programy telewizyjne które by uświadomiły kierowców puszek o tym. Bo to że ten temat znalazł się na forum motocyklowym nic dziwnego. Dobrze by było aby trafił także do innych grup ludności<br><hr>www1988
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jezdzę samochodem i motocyklem wiec troche wiem !Komentatorzy napisał(a):ciekawi mnie czy kierowcy motocykli są również dobrymi i bezpiecznymi kierowcami samochodów. jakie macie zdanie w tej kwestii ??<br><hr>motocyklista6250<br>
Jesli masz wyobrażnie i szacunek do drugich uczestnikow jezdni to wszystko moze byc bezpiecznie!
Niestety jak w życiu-cwaniaków, ignorantow i bezmuzgowców nie brakuje!!!<br><hr>zibivz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jezdzę samochodem i motocyklem wiec troche wiem !Komentatorzy napisał(a):ciekawi mnie czy kierowcy motocykli są również dobrymi i bezpiecznymi kierowcami samochodów. jakie macie zdanie w tej kwestii ??<br><hr>motocyklista6250<br>
Jesli masz wyobrażnie i szacunek do drugich uczestnikow jezdni to wszystko moze byc bezpiecznie!
Niestety jak w życiu-cwaniaków, ignorantow i bezmuzgowców nie brakuje!!!<br><hr>zibivz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zabijesz człowieka to dostaniesz 500 zł i 6 punktów karnych, kocham Polskę ale bardziej kocham życie więc spierdalam stąd albo zacznę na moto wozić minę przeciw czołgową.<br><hr>Synek555
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
zgadzam sie z toba! Sa to dzieci nawet 15 letnie ktore czesto w ruchu ulicznym sie gubią. Powinno się robić z tym porzadek zanim zrobią sobie i innym krzywde<br><hr>www1988Komentatorzy napisał(a):JAK TO JEST MOŻLIWE, ŻE KIERUJĄCY SKUTEREM/MOTOROWEREM DO 50ccm może nie mieć prawa jazdy? Jedzie to 60 km/h (czasami i więcej - tuningi, odtykanie, dzieciaki i dziadki się bawią) często nie mając zielonego pojęcia o zasadach ruchu drogowego, a przecież w nim uczestniczą!!!!! Czasami widzę jak gość samochodem wali w barierkę żeby takiego nie zabić, a ten tylko się obróci i spieprza na tym swoim "ścigaczu" - ZERO odwagi cywilnej!!! Zresztą 90% polaków ma z tym problem (gdybym mógł, to "P" napisałbym jeszcze mniejszą czcionką).
PS. Tak na zakończenie - te skutery już tak robią, że z daleka jak rasowy plaścior wyglądają i czasami już rękę podnoszę))) - normalne jaja!!<br><hr>postpress<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Widać, że zbyt inteligentny nie jesteś. Masz problem z rozumieniem statystyki i z pisaniem po polsku też nie idzie ci najlepiej. Trudno, pewnie mama nie przypilnowała. Ci co urywają lusterka, lub rysują samochody na pewno są debilami, ci co szaleją na trasie od świateł do świateł, na pewno wariatami, ale ty na pewno jesteś ŁOSIEM, który zawsze na światłach tak staje, by żaden motocyklista się nie zmieścił i na pewno nigdy nie wpuszczasz innych kierowców, którzy próbują zmienić pas w korku, szczególnie gdy mają lepszy samochód od twojego Kadetta.<br><hr>WojtekKomentatorzy napisał(a):Co za jednostronny punkt widzenia!!! Fakt samochodow jest wiecej wiec statystyki zawsze bada przeciwko samochodowemu kierowcy. Bardzo ladnie autor opisal jaki to motocyklista jest biedny a kierowca samochodu zly tylko jakos autor zapomnial napisac ze debile na jednosladach wpychaja sie miedzy auta stojace na swiatlach i urywaja na przyklad lusterka albo rysuja samochody i mowie tu o sytuacjach kiedy auto juz dawno stoi na swietle czerwonym a motocyklista dopiero dojedzie do swiatel. Nikt mi nie powie ze kierowca ma sie zastanawiac czy przypadkiem jakis motocyklista nie bedzie chcial obok niego przejechac itak sie nei da stajemy na swiatlach i juz. Poza tym codzienie jak jade przez miasto widze jak dawcy smigaja na tylnym kole i rozgladaja sie czy aby na 100% wszyscy dobrze widzieli ze potrafia tak przejecha cod swiatel do swiatel. Dla mnie to w wiekszosci (bo na bank sa ludzie rozsadznie poruszajacy sie ) kretyni i debile........ ot takie moje skromne zdanie<br><hr>LOKI<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Widać, że zbyt inteligentny nie jesteś. Masz problem z rozumieniem statystyki i z pisaniem po polsku też nie idzie ci najlepiej. Trudno, pewnie mama nie przypilnowała. Ci co urywają lusterka, lub rysują samochody na pewno są debilami, ci co szaleją na trasie od świateł do świateł, na pewno wariatami, ale ty na pewno jesteś ŁOSIEM, który zawsze na światłach tak staje, by żaden motocyklista się nie zmieścił i na pewno nigdy nie wpuszczasz innych kierowców, którzy próbują zmienić pas w korku, szczególnie gdy mają lepszy samochód od twojego Kadetta.<br><hr>WojtekKomentatorzy napisał(a):Co za jednostronny punkt widzenia!!! Fakt samochodow jest wiecej wiec statystyki zawsze bada przeciwko samochodowemu kierowcy. Bardzo ladnie autor opisal jaki to motocyklista jest biedny a kierowca samochodu zly tylko jakos autor zapomnial napisac ze debile na jednosladach wpychaja sie miedzy auta stojace na swiatlach i urywaja na przyklad lusterka albo rysuja samochody i mowie tu o sytuacjach kiedy auto juz dawno stoi na swietle czerwonym a motocyklista dopiero dojedzie do swiatel. Nikt mi nie powie ze kierowca ma sie zastanawiac czy przypadkiem jakis motocyklista nie bedzie chcial obok niego przejechac itak sie nei da stajemy na swiatlach i juz. Poza tym codzienie jak jade przez miasto widze jak dawcy smigaja na tylnym kole i rozgladaja sie czy aby na 100% wszyscy dobrze widzieli ze potrafia tak przejecha cod swiatel do swiatel. Dla mnie to w wiekszosci (bo na bank sa ludzie rozsadznie poruszajacy sie ) kretyni i debile........ ot takie moje skromne zdanie<br><hr>LOKI<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ponad 55%? Motocykliści bezpieczniejsi? Autor artykułu po prostu założył sobie, że napisze o motocyklistach dobrze. A gdyby uogólnić to połowa ginie z własnej winy i tyle.
Jak wszędzie: są debile i są mądrzy na dwóch biegunach, a pomiędzy nimi rozpięta cała reszta. Tak samo w samochodach. Panowie, przestańcie lizać się po fiutach - szarżujecie równie często jak ci blaszanych puszkach.
p.s. A ja się cieszę, że zima tak szybko nadchodzi i oby była jak najdłuższa. Bo w zimie jest ciiiiiiicho. Yes!<br><hr>paczka
Jak wszędzie: są debile i są mądrzy na dwóch biegunach, a pomiędzy nimi rozpięta cała reszta. Tak samo w samochodach. Panowie, przestańcie lizać się po fiutach - szarżujecie równie często jak ci blaszanych puszkach.
p.s. A ja się cieszę, że zima tak szybko nadchodzi i oby była jak najdłuższa. Bo w zimie jest ciiiiiiicho. Yes!<br><hr>paczka
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jestem kierowca ciezarowki,zjezdzilem cala europe i zrobilem wiecej km na wstecznym niz nie jeden tu kierowca czterech kolek do przodu. Moge powiedziec tyle ze wszedzie zdazaja sie chujki ale w Polsce to po prostu tepe ptaszki sa. Jestem motocyklistom. Gixxer<br><hr>Professional driver
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja jeżdżąc moto, zawsze zabieram ze sobą pałę.Komentatorzy napisał(a):zastanawia mnie stwierdzenie w artykule , że lawirowanie pomiędzy samochodami jest zgodne z prawem?
Oraz:
Jak to się przedstawia?
Proszę o rzeczowe wyjaśnienia , bo to ciekawy temat.<br><hr>Romek M<br>Komentatorzy napisał(a):Jak taki filozof jesteś to zapytaj o to na żywo motocyklisty, i sie z nim pospieraj. Jak ci wpierdoli pałą to będziesz wiedział to tak bardzo dobrze i obrazowo że beedziesz to prawił wszędzie jak ksiadz kazanie, ty baranie. I zebys trafil na mnie. Pajacu.<br><hr>motokrates<br>
Piłę łańcuchową i siekierę też.
Wywijam tym w czasie jazdy oburącz na prawo i lewo.
Tnę równo każdego napotkanego.
Dołączam się do kondolencji dla rodziców...<br><hr>kojot
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Skoro 55% ginie z winy samochodów tzn. że 45% ginie z winy własnej. 45% to jest prawie połowa (i tu prawie nie robi różnicy), ta granica między 45% a 55% jest dosyć wąska. Ale artykuł miał na celu uwypuklić co zaskakujące i wbrew powszechnie panującej opinii, że jednak to samochody powodują więcej wypadków z udziałem motocykli. Minimalnie bo minimalnie ale jednak więcej. A następnie starał się wyjaśnić co jest tego przyczyną. Tak ja to odebrałem i jak następnym razem nie będziesz czegoś potrafił zrozumieć, poproś, na pewno ktoś będzie tak miły i wytłumaczy.<br><hr>goscKomentatorzy napisał(a):Ponad 55%? Motocykliści bezpieczniejsi? Autor artykułu po prostu założył sobie, że napisze o motocyklistach dobrze. A gdyby uogólnić to połowa ginie z własnej winy i tyle.
p.s. A ja się cieszę, że zima tak szybko nadchodzi i oby była jak najdłuższa. Bo w zimie jest ciiiiiiicho. Yes!<br><hr>paczka<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl