Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi.
mi się blokowała pod czas upadków na moto w piachu pod czas treningów
to nic strasznego, odpal, pogazuj pogazuj i przejdzie
wibracje sÄ… przyjacielem 2t, same wszystko naprawiajÄ… ;d
to nic strasznego, odpal, pogazuj pogazuj i przejdzie
wibracje sÄ… przyjacielem 2t, same wszystko naprawiajÄ… ;d
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
haha tez prawda
a jeżeli to nic nie da wyczysc gaźnik filtr i zobacz stan rolgazu czy nic tam sie większego nie dostało 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam wszystkich zgodnie z kulturą panującą na forum chciałbym napisać iż mam na imię Jacek jestem z okolic Wałbrzycha i powoli zaczynam przygodę z enduro posiadam Yamahę WR250F (wiem że to dość mocna maszyna jak na początek ale zobaczymy)
Mam takie krótkie pytanie
czy w warunkach prawie "domowych" da się wymienić uszczelniacze w jednym amortyzatorze przednim, zauwarzyłem że podczas pracy jedna "laga" zaczeła się pocić i czy trzeba taką lagę rozebrać do zera czy da się to wymienić w prosty sposób?
pozdrawiam
Mam takie krótkie pytanie
czy w warunkach prawie "domowych" da się wymienić uszczelniacze w jednym amortyzatorze przednim, zauwarzyłem że podczas pracy jedna "laga" zaczeła się pocić i czy trzeba taką lagę rozebrać do zera czy da się to wymienić w prosty sposób?
pozdrawiam
Jacek
- Jacek_d
- Świeżak
witamy
podejrzewam że masz w WRce juz USD ? czyli zawieszenie odwrócone... takie jak wszystkie nowoczesne sprzęty
jeżeli tak to powiem ci tak roboty troche jest ale wymiana jest banalna. w razie czego pisz mi na gg moge udzielic ci wskazówek bo sam regenerowałem takie zawieszenie. i tak generalnie jak jedna poszła to wymienia się obie bo druga pójdzie tez niebawem
wszystko trzeba tam niestety lub stety rozbierac. ale od razu przejrzysz i posprawdzasz
ja sam za 1 razem wszystko rozebrałem i złożyłem wiec jak dla mnie nie było najmniejszego problemu... wiec mysle ktos kto sie całkiem nie zna po usłyszeniu kilku wskazówek bez problemu samemu zregeneruje przednie zawiasy ;D

podejrzewam że masz w WRce juz USD ? czyli zawieszenie odwrócone... takie jak wszystkie nowoczesne sprzęty

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Wszystko krok po kroku:
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=p ... re=related
Tak jak Henio mówi, wymienia się komplet a nie jedną stronę.
Tak jak Henio mówi, wymienia się komplet a nie jedną stronę.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
dzięki za szybką odpowiedz,Henio jak się za to zabiorę to napewno się odezwę. co do filmików na youtube to wszystko pięknie wygląda oprucz tego że gościu ma profesionalne narzędzia, ale to mnie nie przeraża, mnie zastanawia jaką ilość oleju trzeba nalać (ten serwisant miał miarkę ze szczykawką) no i jeszcze jedno co zauważyłm jest tam jakaś śrubka którą się na końcu chyba reguluje da sę jej nie ruszać ?
Jacek
- Jacek_d
- Świeżak
ja korzystałęm z tego samego filmiku
tylko do innego zawieszenia. co do narzędzi tak on tam na trzymaki jakies klucze ja sam sobie dałem rade zamiast trzymaka wsadzałem klucz francuski
zamiast klucza tego 54 po prostu żabką albo w imadło (przydatna sprawa ) dobrze w 2 osoby robic tez
ale zobaczysz jak zaczniesz rozbierac chwila i bedziesz składał ;P wiec specjalistycznych narzędzi nie trzeba ;D co do oleju ja do CR 250 mam w serwisówce 480 - 520 ml jakos tak nie chce skłamac
jako że butelka jest litrowa nalałem po równo 500 ml i było dobrze. powiem ci że tam olej nie jest głównym podmiotem tłumiącym tam tłumi spręzyna a najważniejszą funkcje olej pełni jako zabieracz ciepła ;D i smaruje elementy. oraz jak pewnie idziałes na filmiku gosc wlewał do srodka i potem pompował taką rurką od spodu ;D aż sie napełniło potem dolewał i zakręcał pokrywke na to wtedy trzeba nalac na maxa oleju bo naleje sie troszke mniej i amor nie bedzie odbijał do konca
tam pod pokrywke moze z 100 ml idzie reszta 400 ml jest jako smarowanie ;D ja u siebie nawet spusciłem calutki olej i amortyzator nie był wcale miększy. ale jeżeli szybko pracuje to olej dodaje tłumienie żeby ci kierownica zębów nie powybijała
także myśle jak nalejesz tez po 500 ml na lage to bedzie dobrze ;D mozesz obczaic w serwisówce tam jest dokładnie powiedziane. tylko tez jest skala od do ponieważ to zależy od gęstosci oleju wagi kierowcy pogody ;D itp

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
to linka ;d
gdzieś syfem zaszło i blokuje się, a obroty sprawiają że się przeczyszcza
jednak jeżeli ciągle tak bd się działo to może gdzieś jest przetarta i wymiana się szykuje??
posprawdzaj dokladnie czy nigdzie nie masz żadnego syfu w pobliżu linki
gdzieś syfem zaszło i blokuje się, a obroty sprawiają że się przeczyszcza
jednak jeżeli ciągle tak bd się działo to może gdzieś jest przetarta i wymiana się szykuje??
posprawdzaj dokladnie czy nigdzie nie masz żadnego syfu w pobliżu linki
-
Bostorn - Moderator
rozbierz iglice zobacz czy tam nie masz syfu rozbierz rolgaz zobacz czy tam nic nie ma innej opcji nie ma ;P no chyba że cała linka sie w pancerzyku blokuje.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Panowie, jakie najlepsze łożyska na wal (jakiej firmy)...? Z góry dzięki..
A co do selekcji to wiadomo, ze cylek do regeneracji... Jakby robili nadwymiarowe tloki to by nas po kolanach zaczely glaskac
A co do selekcji to wiadomo, ze cylek do regeneracji... Jakby robili nadwymiarowe tloki to by nas po kolanach zaczely glaskac

...Life is the lesson - LEARN AND NEVER DIE!!!...
-
gh_joker - Świeżak
jak sie konczą tłoki to nowy cylinder lub nowa tuleja nicasilowa
lub żeliwko ale lepiej moto pracuje na nicasilu. nadwymiarowe tłoki są
tylko nicasil ma grubosc kilku setnych milimetra i jak jest ostatnia selekcja to po prostu na koniec ostatniej sel widac jak nicasil jest wytarty. jak masz żeliwo są nadwymiary jakos da się to dobrac zależy jeszcze jaki moto
co do łożysk bostor pokaż mi łożyska firmy all balls (żeby na łożysku to pisało
) ja takich nie widziałem na oczy nigdy w zyciu ;D all balls to tylko firma która zbiera najlepsze artykuły innych firm pakuje je w swoje opakowania i sprzedaje pod jedną nazwą:) ja zakupiłem łożyska all ballsa a dostałem koyo w opakowaniu all balls xD
także łożyska koyo są chyba najlepsze. ważne jest to żeby miały parzystą liczne kulek nie chce głupio strzelic ale z tego co pamiętam to muszą miec conajmniej 6 kulek ;D standardowe 5 kulkowe są do duupy 

co do łożysk bostor pokaż mi łożyska firmy all balls (żeby na łożysku to pisało

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Czylki KOYO, chyba ze sa jeszcze jakies lepsze..!?
Piszac wyzej mialem na mysli nikasil.. Ale niema takiego czegos jak tuleja nikasilowa, albo nowy cylinder albo nowa powloka nikasilowa (regeneracja) a nie tuleja no chyba ze zeliwna...
Skoro kolega pyta o nadwymiar w nikasilu to pewnie zainwestuje w zeliwo i tez posmiga...
HEHE znalazlem koyo 8 kulkowe
.. zamawiam..
Piszac wyzej mialem na mysli nikasil.. Ale niema takiego czegos jak tuleja nikasilowa, albo nowy cylinder albo nowa powloka nikasilowa (regeneracja) a nie tuleja no chyba ze zeliwna...
Skoro kolega pyta o nadwymiar w nikasilu to pewnie zainwestuje w zeliwo i tez posmiga...
HEHE znalazlem koyo 8 kulkowe

-
gh_joker - Świeżak
tuleja nicasilowa - jeżeli stara tuleja sie nie nadaje to mozna przebic na nową z nowym nicasilem. o to mi chodziło
oo widzisz te łożyska są dobre własnie nie pamietam czy 6 czy 8 kulkowe
ale wiem że to była parzysta liczba,
co do innych firm jest jeszcze hot rods ale nie wiem czy to sÄ… wytworzone przez hot rodsa czy tez tak jak all balls czyli tylko opakowanie
ale z koyo bedziesz zadowolony bo ja sam o lepszych nie słyszałem
ciekawi mnie jedynei czy pivot works ma cos z łożysk

oo widzisz te łożyska są dobre własnie nie pamietam czy 6 czy 8 kulkowe

co do innych firm jest jeszcze hot rods ale nie wiem czy to sÄ… wytworzone przez hot rodsa czy tez tak jak all balls czyli tylko opakowanie

ciekawi mnie jedynei czy pivot works ma cos z łożysk

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tak tylko sprostowujac Henio, przy regeneracji cylindra naklada sie nowa powloke (cos jak pozlacanie) bo z tego co ja wiem taki cylinder jest caly z aluminium i niema zadnej tuleji, ktora mozna by bylo wypchac i wprasowac nowa... Oczywiscie mowie o nikasilu...
Na takie zabiegi wysylali cylka do angli ale teraz robia to tez podobno czesi albo slowacy...
Mam gdzies namiary na taki angielski serwis regenerujacy nikasil i sprawdzalem ceny - tutaj to kosztuje ok 100funtow czyli jakies 450zeta, to chyba nie wiele wiecej jak wprasowanie tuleji zeliwnej...
Na takie zabiegi wysylali cylka do angli ale teraz robia to tez podobno czesi albo slowacy...
Mam gdzies namiary na taki angielski serwis regenerujacy nikasil i sprawdzalem ceny - tutaj to kosztuje ok 100funtow czyli jakies 450zeta, to chyba nie wiele wiecej jak wprasowanie tuleji zeliwnej...
-
gh_joker - Świeżak
no dobra możliwe
a co do nicasilu teraz podobno w polsce dobrze kładą
ale i tak bym chyba nie ryzykował i wysyłał do UK jak by co to wiem juz do kogo sie zgłosic
nom w polsce żeliwo ze 350 zł zależy od serwisu ale raczej nie taniej
ja wogóle slyszałem że w Angli oddajesz cały silnik i oni ci go myją rozbierają wymieniają uszczelki łożyska plus to co padło i podobno taniej wychodzi jakby sie samemu remont robiło xd 

a co do nicasilu teraz podobno w polsce dobrze kładą

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
co ty porównujesz anglię do polski ;d
tam motocross, a raczej enduro jest o wiele popularne niż u nas ;d
mają tam rajdy enduro, cross country, hillclimbing, rajdy plazowe,piaszczyste i jakies inne pierdoły ;d
a u nas.. jak to u nas..;d i drogo i nie najlepiej ;d
nie ten poziom;d
tam motocross, a raczej enduro jest o wiele popularne niż u nas ;d
mają tam rajdy enduro, cross country, hillclimbing, rajdy plazowe,piaszczyste i jakies inne pierdoły ;d
a u nas.. jak to u nas..;d i drogo i nie najlepiej ;d
nie ten poziom;d
-
Bostorn - Moderator
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości