Egzamin na moto- ÓSEMKA I SLALOM
Tak stanowi rozporządzenie w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów.
Jest to odgórny wymóg Ministerstwa Infrastruktury, więc dlaczego niektórzy egzaminatorzy mieliby się do niego nie stosować? Oczywiście, że zawsze trzeba okazać wymagany dokument.
Jest to odgórny wymóg Ministerstwa Infrastruktury, więc dlaczego niektórzy egzaminatorzy mieliby się do niego nie stosować? Oczywiście, że zawsze trzeba okazać wymagany dokument.
- cman
- Świeżak
Był taki jeden u mnie na testach co nie miał dowodu ani paszportu to go wyproszono.
Na A1 jest pewnie podobnie, ale na A kilka razy pokazuje nawet do kamery dowód, żeby udowodnić że Ty tyo Ty, więc lepiej szybko leć sobie wyrobić dowód.
Na A1 jest pewnie podobnie, ale na A kilka razy pokazuje nawet do kamery dowód, żeby udowodnić że Ty tyo Ty, więc lepiej szybko leć sobie wyrobić dowód.
-
puff - Świeżak
-
patryk83 - Bywalec
ok zappisze do Ciebie na priva
yamaha tw na egzaiminie jest ta nowsza ( z okragłą lampą) i chciałbym sie spytac czy aby pokazać światła mijania i dogowe trzeba tylko przekręcić kluczyk czy uruchomic zapłon i to samo pytanie jak jest w motorze suzuki gn 125?? jak ktoś zdawał na tych maszynach to prosze o pomoc 

- neon93
- Świeżak
w yamasze swiatla pozycyjne sa po przekreceniu stacyjki.po wlaczeniu zaplonu masz juz swiatla mijania.pzdr
Sprzedam haykÄ™!! | http://olx.pl/oferta/suzuki-gsx1300r-ha ... ax9IN.html
-
zadzior - Stały bywalec
W Gienku 125 wszystkie światła - pozycyjne, mijania i drogowe, z tego co pamiętam, są po przekręceniu stacyjki.
EDIT: może się komuś przyda w ramach utrwalenia przed egzaminem:
http://www.jazdy.pl/attachments/File/sw ... TW_125.pdf
EDIT: może się komuś przyda w ramach utrwalenia przed egzaminem:
http://www.jazdy.pl/attachments/File/sw ... TW_125.pdf
<i>"Get your motor running, head out on the highway,
Looking for adventure in whatever comes our way."</i>
Looking for adventure in whatever comes our way."</i>
-
mikun - Świeżak
napiszcie kto zdawał prawko na motor w siedlcach. ja zdawałam ale miałam nie ciekawego egzaminatora "lalusia" (jakiś paweł z owłosioną klata i różową koszulą).
- zakręcona79
- Świeżak
Heh... tak czytając to wszystko ;p i to co mówił mój koleś od kursu - zbzikowałem, a wiec mam kilka pytań...
wiadomo, poczatek, przygotowanie, trzeba sprawdzić płyny, łańcuch, swiatła, klakson i ogumienie (ile powinno mieć ogumienie mm?)...
powiedzmy dalej, że przeszedłem przez to, górka - raz, dwa no i jest slalom... trzeba właczac kierunkowskaz? nic mi nie mówił koleś od kursu o tym, dalej... na ósemce... przy każdym przejeździe przez "krzyżówkę" trzeba się obejrzeć w dwie strony tak? i nastepnie patrzyć na pachołek ?
Co się stanie, powiedzmy gdy w czasie robienia ósemek podeprę się noga? Koniec egzaminu czy moge raz powtórzyć
i jeszcze jedno... w suzuki gn250 nie ma płynu chłodniczego no nie?
Za wszystkie odpowiedzi z góry serdecznię dziękuję.
wiadomo, poczatek, przygotowanie, trzeba sprawdzić płyny, łańcuch, swiatła, klakson i ogumienie (ile powinno mieć ogumienie mm?)...
powiedzmy dalej, że przeszedłem przez to, górka - raz, dwa no i jest slalom... trzeba właczac kierunkowskaz? nic mi nie mówił koleś od kursu o tym, dalej... na ósemce... przy każdym przejeździe przez "krzyżówkę" trzeba się obejrzeć w dwie strony tak? i nastepnie patrzyć na pachołek ?
Co się stanie, powiedzmy gdy w czasie robienia ósemek podeprę się noga? Koniec egzaminu czy moge raz powtórzyć
i jeszcze jedno... w suzuki gn250 nie ma płynu chłodniczego no nie?
Za wszystkie odpowiedzi z góry serdecznię dziękuję.
- tomek.ozga
- Świeżak
po jaka **** sprawdzasz ogumienie... ?? (jak dobrze pamietam to 1.6 mm)
wyciag z dz. u. nr 217
1) sprawdzenie stanu technicznego podstawowych elementów
pojazdów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo ruchu
drogowego - osoba egzaminowana musi zaprezentować,
że potrafi sprawdzić:
a) poziom oleju w silniku (wystarczy aby osoba
egzaminowana wskazała gdzie i przy użyciu jakich
przyrządów sprawdza się poziom oleju w pojeździe),
b) poziom płynu chłodzącego,
c) poziom płynu hamulcowego,
d) poziom płynu w spryskiwaczach,
e) działanie sygnału dźwiękowego,
f) działanie świateł zewnętrznych pojazdu,
jeżeli występuje,
5) dodatkowo dla kategorii A:
a) sprawdzenie stanu łańcucha (w przypadku jeżeli
pojazd jest w niego wyposażony)
b) zdjęcie z podpórki i przemieszczenie go na
odległość 5 m bez pomocy silnika,
c) podparcie motocykla na podpórce,
slalom bez kierunkowskazow, ogladanie sie TAK, przy slalomie spojrzenie na pacholek, na osemce w obie strony,
podparcie = blad a nie oblany, 2 takie same bledy = oblany
jak dobrze pamietam to nie ma chlodnicy, wiec i nie ma plynu chlodniczego
ps. zapraszam do mnie na kurs w Poznaniu
wyciag z dz. u. nr 217
że potrafi sprawdzić:
jeżeli występuje,
5) dodatkowo dla kategorii A:
a) sprawdzenie stanu łańcucha (w przypadku jeżeli
pojazd jest w niego wyposażony)
b) zdjęcie z podpórki i przemieszczenie go na
odległość 5 m bez pomocy silnika,
c) podparcie motocykla na podpórce,
slalom bez kierunkowskazow, ogladanie sie TAK, przy slalomie spojrzenie na pacholek, na osemce w obie strony,
podparcie = blad a nie oblany, 2 takie same bledy = oblany
jak dobrze pamietam to nie ma chlodnicy, wiec i nie ma plynu chlodniczego
ps. zapraszam do mnie na kurs w Poznaniu
Instruktor nauki jazdy A,B - Poznańhttp://szkola-motocyklowa.blogspot.com/ - Twoje kompendium wiedzy
- adam_tomasz
- Moderator
adam_tomasz napisał(a):wyciag z dz. u. nr 217
że potrafi sprawdzić:
jeżeli występuje,
Już od blisko trzech miesięcy nieobowiązujące.
Rozporządzenie napisał(a):sprawdzenie stanu technicznego podstawowych elementów pojazdów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo ruchu drogowego - osoba egzaminowana musi zaprezentować, że potrafi sprawdzić 2 wybrane losowo elementy z następujących:
a) poziom oleju w silniku,
f) działanie świateł pozycyjnych/postojowych,
g) działanie świateł mijania,
h) działanie świateł drogowych,
i) działanie świateł hamowania "STOP",
j) działanie świateł cofania,
k) działanie świateł kierunkowskazów,
l) działanie świateł awaryjnych,
m) działanie świateł przeciwmgłowych tylnych,
- jeżeli występuje,
Na wykonanie zadania osoba egzaminowana ma nie więcej niż 5 minut.
Osoba egzaminowana powinna co najmniej wskazać, gdzie i przy użyciu jakich przyrządów lub wskaźników sprawdza się poziom odpowiednich płynów w pojeździe.
W przypadku dokonywania sprawdzenia świateł, o których mowa w lit. i lub j, osoba egzaminowana może poprosić egzaminatora o potwierdzenie działania światła zewnętrznego.
Losowy dobór elementów części pierwszej zadania dla każdej osoby egzaminowanej dokonywany jest przez ośrodek egzaminowania przy użyciu urządzenia komputerowego. Urządzenie losuje 1 element spomiędzy elementów określonych w lit. a-e oraz 1 element spomiędzy elementów określonych w lit. f-m. W przypadku jeżeli ośrodek egzaminowania nie dysponuje odpowiednim urządzeniem komputerowym, losowego doboru elementów części pierwszej zadania dokonuje każda osoba egzaminowana, przed przystąpieniem do wykonania zadania, z zachowaniem podziału losowanych elementów zadania jak dla losowania komputerowego.
- cman
- Świeżak
hm... cman.. wybacz ale wiem o tym... ale nie chodzilo mi oto zeby pisac jak sie wybiera 2 rzeczy ... tylko co jest do sprawdzenia... a swiatla napisalem w skrocie... (bo koles napsal ze gumy), wiec nie czaje oco Ci chodzi z tym ze nie obowiazuja od 3 miesiecy... :/ ... ale spoko podales jeeeszcze dokladniej, niech bedzie 

Instruktor nauki jazdy A,B - Poznańhttp://szkola-motocyklowa.blogspot.com/ - Twoje kompendium wiedzy
- adam_tomasz
- Moderator
Witam.
Poległem dzisiaj na ósemce.Rano pół godziny kręciłem slalom i osiem na yamasze sr 250 podręcznikowo.Zdawałem na YBR 250 i zonk.Od razu na ósemkę ,nie mogłem tej maszyny wyczuć.Ściągneło mnie dwa razy do środka
i do domu.Stres był ale takiej kaszany ze swojej strony się nie spodziewałem.
Word Opole.Pozdrawiam
Poległem dzisiaj na ósemce.Rano pół godziny kręciłem slalom i osiem na yamasze sr 250 podręcznikowo.Zdawałem na YBR 250 i zonk.Od razu na ósemkę ,nie mogłem tej maszyny wyczuć.Ściągneło mnie dwa razy do środka
i do domu.Stres był ale takiej kaszany ze swojej strony się nie spodziewałem.
Word Opole.Pozdrawiam
- m11
- Świeżak
Witam, mam jeszcze pytanie do tego wątku, za kilka dni mam egzamin i do tej pory nie jestem pewny czy nadal obowiązuje sprawdzenie naciągu łańcucha i spacer z moto czy znajdują się te zadania grupie do losowania? Instruktor uparcie twierdzi ze nie wykonuje się już tego a mi się coś zdaje że jest to nadal obowiązkowe.
Proszę o szybką pomoc bo nie chciałbym z takiego powodu popłynąć na egzaminie... Z góry dzięki
Proszę o szybką pomoc bo nie chciałbym z takiego powodu popłynąć na egzaminie... Z góry dzięki
-
przpil84 - Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości