Zobacz wątek - jazda po mokrym
NAS Analytics TAG

jazda po mokrym

Jak nauczyć się wheelie? stoppie?
Czy zmieniać biegi ze sprzęgłem czy bez?
_________

Postprzez emils » 31/8/2008, 09:05

andy
prosze,nie porownuj normalnej jazdy do moto gp...
herbatkowy napisał(a):To wazne, motocykl to nie jest 100koni i plastiki, to cos wiecej. 100koni + plastiki staje sie motocyklem dopiero wtedy, gdy wsiadzie na niego zapalony i zakochany MŁODY CHŁOPAK, ktory z czasem staje sie motocyklista.
emils
Świeżak

Postprzez andy7 » 31/8/2008, 16:18

Panowie troche zrozumienia, moze przyklad z torem byl niezbyt szczesliwy - z tym sie moge zgodzic, ale jest chyba rowniez najbardziej plastyczny.

Predkosci na torze beda wieksze od tych na drodze w terenie niezabudowanym ale w stosunku % duzo sie nie zmieni ( jazda poza terenam zabudowanym przy suchej a mokrej nawierzchni )

:wink:
andy7
Moderator

Postprzez Rocca » 1/9/2008, 19:51

Witam,
Chciałem zapytać bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki co powinienem zrobić w tej sytuacji.
2dni temu zaliczyłem szlifa właśnie na mokrym asfalcie. Sytuacja wyglądała następująco, jechałem ok 30km/h lekki korek przede mną ale spokojnie jadą stałą prędkością nagle z niewiadomej dla mnie przyczyny( nie zauważyłem dlaczego) samochody przede mną nagle hamują no i niby nie jadę szybko ale jednak wiem że mokro więc przez myśl przechodzi mi że jak nacisnę za lekko to w dupę gościowi wjadę a jak za mocno to pewnie poślizg.(jechałem z plecakiem). Nie bardzo miałem czas na jakieś dawkowanie hamulca i stopniowo nacisnąłem przedni hebel po czym znane szarpniecie ;p i widok tylnego koła z boku. Reszty już chyba nie muszę tłumaczyć. Szkody nie są takie wielkie(obite kolano :Purwane lusterko,1 pęknięty plastik i reszta trochę porysowana, na szczęście plecak cały i zdrowy) ale chcę wyciągnąć jakieś wnioski z tej gleby i sam nie wiem co tak naprawdę powinienem zrobić w tej sytuacji.
Wiem jedynie że delikatnie się jednak zagapiłem pewnie przez tą monotonną jazdę z taką prędkością w korku. Ale co robić kiedy wszędzie dookoła puszki i nawet nie ma gdzie odbić.
Jeśli chodzi o sam uślizg to wydawało mi się to tak raptowne, że nie bardzo sobie wyobrażam opanowanie tego efektu.
Rocca
Świeżak

Postprzez Pająk » 1/9/2008, 22:05

Jak znam życie to zablokowałeś przednie koło od tego niema ucieczki sam dziś tak skuter położyłem co ciekawsze sam nadal stałem na kołach ;)
Pająk
VIP Ścigacz.pl

Postprzez cezare » 3/9/2008, 16:12

ehhh ... ucieczka jest - momentalnie odpuścić .. ;) - ale rozumiem .. byś wydzwonił....

błędy znasz - zagapić się na sprzęcie nie można
zasada 2ch sekund została spaprana ...
zapomniałeś o tyle ? plecak dociąża tył . to inne hamowanie z plecakiem i bez.
ominąć sie nie dało ?

sorki - łatwo mi się pisze bo sprzęta mam całego - ale sam prosiłeś ;( dobrze że sie wam nic nie stalo - sprzęt się zrobi .. kiedyś.. ale zaufanie plecaczka - bezcenne ...
powodzenia. - ćwiczyć i ćwicziyć i jeszcze raz ćwiczyć...

ps. ja ostatnio dolatywałem do dużego żuka - za ślisko - za mokro na takie charcowanie - przed doleceniem do jego tyłka wychylam łeb za niego czy nic z przeciwka nie napina ... a żuk po heblach ... ja przód do zblokowania - prawie mi kierę wyrwało jak mi koło skręciło do ogranicznika ... w tym samym ułamku sek odpuściłem ... koło się równie szybko wyprostowalo i zdążyłem dohamować tymże przodem .. a trzewiki już miałe na asfalci przygotowane do glebowania ...

czyli sam błędy robię - a jakże by nie ;) - nie robią Ci co nie latają ;)
cezare
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Rocca » 5/9/2008, 14:31

Spoko :) Plecaczek zaufanie ma ^^ całe szczęście.
Uciec niestety nie było gdzie bo wszędzie puszki. Moto też bardzo tego nie odczuło więc jest ok.
Natomiast do dzisiaj bawi mnie super zachowanie innych kierowców w momencie kiedy się wyłożyłem :P jakiś gość zaczął na mnie trąbić jak leżałem na drodze(najwyraźniej bardzo mu się śpieszyło) :D drugi mi po lusterku przejechał które się urwało ( przejechał jakiś metr obok mnie) dopiero chyba 5samochód zjechał na bok wysiadł gość i pomógł zebrać sprzęta z drogi bo plecak nie był w stanie go ruszyć. a ja sam nie bardzo byłem w stanie wstać o własnych siłach.
Reakcja kierowców była powalająca :D
Jak znajomi zawieźli mnie na pogotowie żeby zrobić prześwietlenie nogi to tak samo ;p objawił się wysoki poziom naszego społeczeństwa. Wchodzę na poczekalnie miałem na sobie skórę i od razu jakiś dziad wyskakuje z tekstem "oo DAWCA" ... Wchodzę do gabinetu a lekarz patrzy i do mnie młode nerki.. :D Kocham ten kraj i ogólną nagonkę na ludzi którzy mają trochę inne(ciekawsze) hobby niż oglądanie seriali w tv...
Rocca
Świeżak

Postprzez falconiforme » 5/9/2008, 14:54

Rocca, :D ludzie sami siebie opisują.
Są to tak zwani dawcy mózgów, oddają go przez kineskop.
Widać dokładnie kogo media kontrolują i kto próbuje zatkać kineskopem przestrzeń między uszami. :D
Ongoing Success
falconiforme
VIP Ścigacz.pl

Postprzez silver » 6/9/2008, 17:03

Nie rozumiem. Przecież na mokrym się najfajniej jeździ, bo nie trzeba szybko jechać, a można z winkla w winkiel się trochę poślizgać :D. Największa frajda z jazdy, a i do glebiszcza bliżej ;)

Pozdrawiam.
Suzuki GSX1100F 1995
silver
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Traperoso » 8/9/2008, 19:28

silver napisał(a):Nie rozumiem. Przecież na mokrym się najfajniej jeździ, bo nie trzeba szybko jechać, a można z winkla w winkiel się trochę poślizgać :D. Największa frajda z jazdy, a i do glebiszcza bliżej ;)

Pozdrawiam.

:shock: :shock: :shock:

Szczególnie jak przód Ci ucieknie :twisted:
Kawasaki ER5 2005
Traperoso
Mieszkaniec forum

Postprzez cezare » 9/9/2008, 10:19

Traperoso napisał(a):
silver napisał(a):Nie rozumiem. Przecież na mokrym się najfajniej jeździ, bo nie trzeba szybko jechać, a można z winkla w winkiel się trochę poślizgać :D. Największa frajda z jazdy, a i do glebiszcza bliżej ;)

Pozdrawiam.

:shock: :shock: :shock:

Szczególnie jak przód Ci ucieknie :twisted:

masz 500'tke - jak masz Lytra to Ci nikt nie ucieknie ... dogonisz każdy przód. mi tam jeszcze żaden nie uciekł ..
cezare
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Traperoso » 13/9/2008, 13:18

cezare nie wiem jaką formę ma Twoja wypowiedź, ale chyba wiesz o co mi chodzi... jak Ci przednie kolo (przód) zaliczy ślizg, to już leżysz... litr pojemności skokowej ani moc Ci nie pomoże :D
Kawasaki ER5 2005
Traperoso
Mieszkaniec forum

Postprzez silver » 13/9/2008, 20:03

No to ucieknie i będzie gleba, to chyba logiczne i oczywiste, więc nie błysnąłeś zbytnio ;) A co do powerslide'ów to spokojnie przy dużo mniejszej prędkości można sobie porobić, szczególnie że opona do wymiany :P

Pozdrawiam.
Suzuki GSX1100F 1995
silver
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Grzybu » 16/9/2008, 21:52

Traperoso napisał(a):cezare nie wiem jaką formę ma Twoja wypowiedź, ale chyba wiesz o co mi chodzi... jak Ci przednie kolo (przód) zaliczy ślizg, to już leżysz... litr pojemności skokowej ani moc Ci nie pomoże :D

Ja kiedyś na mokrym przy prędkości ok. 90-100km/h zablokowałem przód (nagłe hamowanie awaryjne) Uślizg trwał jakieś 0,5 do 1metra. Puściłem hebel i odzyskałem przyczepność. Przeszkodę wyminąłem na centymetr
Po tym manewrze i uślizgu, mimo deszczu i zimna kolejne 20 km już było mi gorąco ;) Uratowałem się tylko dlatego, że nagłe hamowanie było przy jeździe na wprost. W lekkim winklu leżałbym momentalnie.
Grzybu
Bywalec

Postprzez Traperoso » 16/9/2008, 22:26

Fakt, na wprost zablokowanie przedniego koła to nie jest 100% gleba. Też mi się zdarzyły sytuacje (z 2 może 3 razy) jak Tobie, tyle że znacznie wolniej jechałem no i nie miałem żadnej przeszkody, po prostu nie wyczułem hamulca.
Kawasaki ER5 2005
Traperoso
Mieszkaniec forum

Postprzez elco » 16/9/2008, 22:45

sporo mowicie o hamowaniu na mokrej nawierzchni. Mi dosyc czesto zdaza sie jezdzic w taka pogode, bo w sumie motocykla uzywam na codzien. Ja nawet przy hamowaniu awaryjnym staram sie hamowac pulsacyjnie wspomagajac sie tylnym hamulcem. To znacznie zmniejsza ryzyko zablokowania kola i uslizgu. Nikt o tym nie wspomnial, a to jest bardzo istotne w czasie jazdy w deszczu. Hamowanie pulsacyjne dodatkowo pozwala na manewry. Zlapanie za klamke i modlenie sie czy sie uda do rozsadnych nie nalezy. Wiem, ze wielu motocyklistow zupelnie tej techniki nie stosuje.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez froger » 17/9/2008, 08:31

mówisz o hamowaniu pulsacyjnym tyłem oczywiście ? Bo ja jakoś sobie nie moge wyobrazić zwiększenia bezpieczenstwa i poprawienia skuteczności poprzez rozhuśtanie motocykla...
froger
Świeżak

Postprzez elco » 17/9/2008, 12:21

obydwoma hamulcami.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez asmodeusz » 17/9/2008, 12:43

Widziałem test opon w jakiejś angielskiej gazecie, testowali zawodnicy i dziennikarze, nie pamiętam całego ale na pierwszym była Pirelli diablo corsa III.

Ja na Swoje sport max nie narzekam, w deszczu lekkim dupa nie lata, a przód się ślizga przy mocniejszym hamowaniu.

Może to zabrzmi absurdalnie ale uczyłem się jeździć z uślizgiem tyłu i blokowaniem przodu na wiejskich piaszczystych drogach polnych, gdzie przy większe ilości gazu zostawiałem dziurę w drodze, a przy mocniejszym hamowaniu serducho było w przełyku xD
asmodeusz
Świeżak

Postprzez Traperoso » 17/9/2008, 13:39

sporo mowicie o hamowaniu na mokrej nawierzchni. Mi dosyc czesto zdaza sie jezdzic w taka pogode, bo w sumie motocykla uzywam na codzien. Ja nawet przy hamowaniu awaryjnym staram sie hamowac pulsacyjnie wspomagajac sie tylnym hamulcem. To znacznie zmniejsza ryzyko zablokowania kola i uslizgu. Nikt o tym nie wspomnial, a to jest bardzo istotne w czasie jazdy w deszczu. Hamowanie pulsacyjne dodatkowo pozwala na manewry. Zlapanie za klamke i modlenie sie czy sie uda do rozsadnych nie nalezy. Wiem, ze wielu motocyklistow zupelnie tej techniki nie stosuje.

Możliwe, tyle że jakie manewry kiedy hamujesz awaryjnie i nie ma na nic czasu. W normalnym użytku zgodzę się, bo na mokrej nawierzchni, szczególnie takiej jakiej w Polsce jest najwięcej łatwo o utratę przyczepności kiedy przednie koło hula w górę i dół od nierówności...
Ostatnio edytowano 18/9/2008, 18:39 przez Traperoso, łącznie edytowano 1 raz
Kawasaki ER5 2005
Traperoso
Mieszkaniec forum

Postprzez emils » 17/9/2008, 14:55

elcommendante
powtorze czesciowo to co traperoso- w krytycznej sytuacji nie zrobisz pulsacyjnie. lepiej jest hamowac na granicy uslizgu przednim i lekko tylnim.
herbatkowy napisał(a):To wazne, motocykl to nie jest 100koni i plastiki, to cos wiecej. 100koni + plastiki staje sie motocyklem dopiero wtedy, gdy wsiadzie na niego zapalony i zakochany MŁODY CHŁOPAK, ktory z czasem staje sie motocyklista.
emils
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technika jazdy