[Aktualności] Prawo jazdy na motocykl od 24 lat
JAK JUŻ PODWYŻSZAJĄ WIEK NA PRAWKO NA MOTOCYKL TO NIECH TEŻ PODWYŻSZĄ WIEK PRAWKA NA SAMOCHÓW BO TO ONI NAJWIECEJ POWODUJA WYPADKÓW<br><hr>SOSNA
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
PoWaliło ich jesli to wprowadza to ci co czekaja na legalna jazde by zdac prawka ZACZNA ZAPIER**dzielac BEZPRAWKA NP JA jeszcze kilka miesiecy i 18 i z 125cc przechodze na cos mocnego i bedzie to legalne czy nie bd jezdzil tylko ze z prawkiem jak bd mial sie zatrzymam do kontroli BEZ PRAWKA NIEGDY!!!!
i tu pytanie do ministra :
Co lepiej bym sie zatrzymal z prawkiem czy zapier*** bez prawka po miescie 200km/h by uciec przed prawem(policja) ??
...... <br><hr>Reniek
i tu pytanie do ministra :
Co lepiej bym sie zatrzymal z prawkiem czy zapier*** bez prawka po miescie 200km/h by uciec przed prawem(policja) ??
...... <br><hr>Reniek
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Załamka! Sama dopiero co skończyłam 18 lat, w wakacje chciałam zarobić na prawko kat A i pod koniec sierpnia rozpocząć kurs. Nie mam zamiaru czekać jeszcze 6 lat, żeby móc spełniać swoje marzenia!!!
Ten pomysł jest IDIOTYCZNY!<br><hr>riderka
Ten pomysł jest IDIOTYCZNY!<br><hr>riderka
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ojjj... Panie ministrze... nikt raczej nie jest za Pana pomysłem.... ja zdecydowanie jestem za NIE. Czekam z niecierpliwością do moich 18-stych urodzin aby zrobić prawo jazdy kat. A... Pan jednak nie myśli o innych... Pozdrawiam i niech jeszcze raz Pan nad tym pomyśli i weźmie pod uwage opinie innych.<br><hr>czekalem do 18-stki
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Oni chyba nie maja pojecia ze to kierowcy samochodow powoduja naj wiecej wypadkow z motocyklami. co za premityw!!!!! czekam wlasnie na kat A bo jestem jush doswiadczonym kierowca i co? marzenia legly w gruzach!!! pogratulowac<br><hr>ThomasThomas
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Żenada..
Mam 18lat, od 12roku zycia jezdze na motocyklu.
Od samego poczatku bez uprawnien (50ccm,125ccm,600ccm)
nie widzialem sensu robienia nawet kat A1 na dwa lata.. wiem ze nawet nie jeden 25latek mial by problem zeby poruszac sie 125ccm ale to kwestia wprawy i umiejetnosci i ich dostosowania do danego poziomu kazdego z nas :/ Tak wiec z licencjami na "sportowe" motocykle zgodzil bym sie ze malemu procentowi motocyklistow posiadajacych prawo jazdy przydala by sie ale dla reszty jest zopelnie niepotrzebna.. Co do nowego pomyslu - zwiekszy procent osob poruszajacych sie bez uprawnien. Zamisat wprowadzac nowe systemy egzaminacyjne itp lepiej wyremontowali by kawalek toru w poznaniu czy nawet jakies lotnisko kolo warszawy.. Pozdrawiam<br><hr>Kuba
Mam 18lat, od 12roku zycia jezdze na motocyklu.
Od samego poczatku bez uprawnien (50ccm,125ccm,600ccm)
nie widzialem sensu robienia nawet kat A1 na dwa lata.. wiem ze nawet nie jeden 25latek mial by problem zeby poruszac sie 125ccm ale to kwestia wprawy i umiejetnosci i ich dostosowania do danego poziomu kazdego z nas :/ Tak wiec z licencjami na "sportowe" motocykle zgodzil bym sie ze malemu procentowi motocyklistow posiadajacych prawo jazdy przydala by sie ale dla reszty jest zopelnie niepotrzebna.. Co do nowego pomyslu - zwiekszy procent osob poruszajacych sie bez uprawnien. Zamisat wprowadzac nowe systemy egzaminacyjne itp lepiej wyremontowali by kawalek toru w poznaniu czy nawet jakies lotnisko kolo warszawy.. Pozdrawiam<br><hr>Kuba
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
MAM 21 LAT zaczynalem od karty motorowerowej , przez a1 i konczac na A. jezdze roznymi motocyklami nie zawsze przepisowo i zyje. TO PRAWDA ze jest duzo "swierzakow" ktorzy nie oszczedzaja manetki. MIMO WSZYTKO UWAZAM ZE TEN PRZEPIS TO CZYSTE DEBILSTWO!! jezeli juz tak bardzo nie chca zeby 18 latek siadal na R1 to niech zrobia ograniczenia mocy dosiadanego sprtzetu a nie calkowitego zakazu jazdy jednosladem. PS. tylko bez ponownego zdawania egzaminu tak jak z A1 na A co obecnie rowniez jest POJE**** zreszta dobra 250 czy 400 tez pojedzie 200km/h wiec kto sie ma zabic ten sie zabije. ZYJEMY W CHORYM KRAJU .
FAJNIE BY BYLO JAK BY "SCIGACZ.PL " PORUSZYL TEMAT PRZEPISU W KTORYM SPROWADZANY MOTOROWER Z NIEMIEC MUSI POSIADAC DO BRIEFU DOWOD REJESTRACYJNY I BEZ TEGO NIEMIEC NIE MOZNA ZAREJESTROWAC, PYTAM SIE TYLKO SKAD GO WZIASC, BO DO MOTOROWEROW W NIEMCZECH NIE MA DOWODU REJ.!!!!<br><hr>kuba
FAJNIE BY BYLO JAK BY "SCIGACZ.PL " PORUSZYL TEMAT PRZEPISU W KTORYM SPROWADZANY MOTOROWER Z NIEMIEC MUSI POSIADAC DO BRIEFU DOWOD REJESTRACYJNY I BEZ TEGO NIEMIEC NIE MOZNA ZAREJESTROWAC, PYTAM SIE TYLKO SKAD GO WZIASC, BO DO MOTOROWEROW W NIEMCZECH NIE MA DOWODU REJ.!!!!<br><hr>kuba
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
boze kochany, co panu da to ze podniesie pan wiek do 24 lat? jesli jest glupi to i tak mu to na starosc zostanie.
po 2 to jest jego zycie (kierwcy) bedzie chcial sie zabic, to sie zabije, pan nie moze mu tego zabronic?
moim zdaniem, najglupszy pomysl jaki tylko znam. Pobil pan giertycha na uep! wyjade do kambodzy i tam zdam prawko, bo tu juz nawet swojego hooby nie bedzie mozna uprawiac, boze kochany co za kraj i politycy.<br><hr>Piku
po 2 to jest jego zycie (kierwcy) bedzie chcial sie zabic, to sie zabije, pan nie moze mu tego zabronic?
moim zdaniem, najglupszy pomysl jaki tylko znam. Pobil pan giertycha na uep! wyjade do kambodzy i tam zdam prawko, bo tu juz nawet swojego hooby nie bedzie mozna uprawiac, boze kochany co za kraj i politycy.<br><hr>Piku
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
przeciez to kapletna glupota!!!!!!!!!!
argumetem niejest to ze ktos jest niedoswiatczony.
niedlugo na samochud bedzie od 24 roku zycia prawojazdy!!!
to kapletna dyskryminacja!!!!!!!!
<br><hr>motocroos
argumetem niejest to ze ktos jest niedoswiatczony.
niedlugo na samochud bedzie od 24 roku zycia prawojazdy!!!
to kapletna dyskryminacja!!!!!!!!
<br><hr>motocroos
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja mam prawko a1 a wkrótce pragne sobie zrobić a ale jak przez tak ludzi można na nie zdać jak ktos jest głupi i nieostrożny to mu raczej nie przejdzie po 24 roku życia może sie jeszcze nawet pogorszyć i się będzie musiał wyżyć za tamte lata <br><hr>Miras
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
witam! w lipcu koncze 18 lat, wlasnie zapisalem sie na kurs na A i B, a1 mam od tygodnia po ukonczeniu 16 lat, z motocyklami mam do czynienia od 8go roku zycia, od 13go jeżdze po drogach publicznych, jeździlem 2 sezony na 125ccm, teraz zaczynam drugi sezon na 600ccm i mam juz za sobą przejechane 13000 na samych 600, i ponad 30000km na motocyklach ,jesli ten przepis mnie obejmnie, i nie bede mial mozliwosci zdania prawa jazdy, to mam to gleboko w D**** i bede jeździl bez kategorii , zabiorą mi to prawko co mam to i tak bede jeździl, ten pomysl jest chory...<br><hr>udolf hornet
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ale to nie ten czarek to wymyślił, tylko Unia Europejska ten idiotyzm narzuciła http://www.lesiu.eu/prawo-jazdy-od-24-lat-nowe-informacje/ (otwórz link) I nie ma być od 24, tylko od 20 podobno...

-
barteckstreet - Świeżak
zobaczymy teraz !!!! buahahahhaa wszyscy beda bez prawka jezdzic i dopieor teraz policja sobie nie bedzie dawac rady !!!
to jest zalosne koles mysli ze tak poprostu zarzadzi i przesunie o te zasrane 6 lat a coz pasjÄ…..? do 24 roku zycia jezdzic na 125 ?
jak im juz nie pasuje to niech dadza do 20 albo 21 ale do 24 chyba ich ....<br><hr>Majer
to jest zalosne koles mysli ze tak poprostu zarzadzi i przesunie o te zasrane 6 lat a coz pasjÄ…..? do 24 roku zycia jezdzic na 125 ?
jak im juz nie pasuje to niech dadza do 20 albo 21 ale do 24 chyba ich ....<br><hr>Majer
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
barteckstreet napisał(a):Ale to nie ten czarek to wymyślił, tylko Unia Europejska ten idiotyzm narzuciła http://www.lesiu.eu/prawo-jazdy-od-24-lat-nowe-informacje/ (otwórz link) I nie ma być od 24, tylko od 20 podobno...
No już nic nie czaje może ktoś napisać jak to w koncu bedzie ?
- jammal17
- Świeżak
Oczywiście jest to maleńki wycinek prawdy ale takie mięso dla mediów jest bardzo potrzebne. Nowego prawa dotyczącego certyfikowania kierowców nie wymyśliło nasze ministerstwo a organy unii europejskej, i chodzi po prostuo stopniowanie prawa jazdy , które będzie można zrobić tak jak i dziś tylko nie od razu na najmocniejsze motocykle.Dziennikarzom radziłby bardziej zagłębiać się w to o czym piszą<br><hr>pawcio
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Tak bardzo jak przykry wydaje się ten pomysł dla młodych motocyklistów pragnących spełniać swoje marzenia, tak też w pełni go niestety popieram... Większość użytkowników naturalnie potępia to obostrzenie chcąc jak najprędzej wsiąść na dwa kółka i odkręcić manetkę, nie zdając sobie przy tym sprawy jak słuszne jest wprowadzenie takiego zakazu.
Jest w pełni zrozumiałe, że ktoś mający 17-18 lat na wieść o takim zakazie zagotuje się do czerwoności. Zakaz, który może na pierwszy rzut oka wydawać się czymś absurdalnym tak naprawdę zmierza do ochrony samych motocyklistów i innych użytkowników dróg. Co roku można zaobserwować na drogach "przepiękne" sytuacje spowodowane przez niedoświadczonych motocyklistów. Sam zeszłego lata przejechałbym po pewnym ochotniku, któremu zachciało się wyprzedzać kolumnę samochodów, na zakręcie, pod górkę na podwójnej ciągłej. Normalne? Niech któś odważy się powiedzieć, że tak. Robię samochodem ok 100k rocznie, nie tylko na polskich drogach więc takie sytuacje nie są mi obce. Motorem też ile tylko się da... tak tak, również jestem fanem dwóch kółek i śmigam sobie na nie byle jakim ścigaczu.
Co niestety przykre, ale w większości przypadków kolizji i wypadków jest to wynik brawury i głupoty motocyklistów. Co z tego, że ktoś wyjechał samochodem z podporządkowanej na prostą, którą śmigał motocyklista 220 km/h. Oczywiście 100% winy samochodu bo dróg po których spokojnie i zgodnie z przepisami można jeździć 200 na godzine jest w Polsce pełno!! Zmierzając do sedna sprawy. Podnosicie, drodzy użytkownicy, że wiek nie ma wpływu na zdolności kierowcy i nic to nie zmieni. Jest to oczywiście stwierdzenie bardzo błędne. Te 6 lat, jest to okres w życiu każdego człowieka, w którym tak naprawdę każdy dojrzewa przede wszystkim mentalnie. Nabiera się ogłady i rozsądku, zaczyna się myśleć o przyszłości i o tym jak kruche potrafi być życie ludzkie i jak szybko można je stracić, bądź komuś odebrać. Jeśli masz 18 lat to i tak pewnie stwierdzisz za chwilę, że jestem głupi i co ja tam wiem o życiu. Niestety tak już jest i zawsze było. Też miałem kiedyś 18 lat i wiem jak to jest. Z motoryzacją miałem do czynienia odkąd umiałem chodzić. I tak nie oznacza to, że człowiek od razu jest na wszystko gotowy. Dodatkowo poziom kształcenia kierowców w naszym kraju to jest po prostu porażka. Wiekszość osób co zdało egzamin nie potrafi poruszać się w poprawnie w ruchu drogowym. Tyczy to się zarówno samochodów i motocykli. Pewnych rzeczy, trzeba nabyć po prostu z czasem i do nich dorosnąć.
Zarzekacie się, że wszyscy będą i tak czy siak jeździć bez prawka. No cóż, świadczy to tymbardziej o zasadności wprowadzenia takiego zakazu. Posty na forum w stylu "jechałem bez prawka, złapała mnie policja i co teraz?" są po prostu przykre i żałosne. Jest to jedynie potwierdzenie głupoty jaką dana osoba w danym momencie reprezentuje. A na jeżdzenie bez prawka i bezkarność bym nie liczył. Wzrośnie odsetek kierowców bez prawka, panowie posłowie postarają się o surowsze kary, np. dożywotni zakaz robienia prawka dla przyłapanych ochotników...
Reasumując bo rozpisałem się troszkę... Zapewne za chwilę spadnie na mnie deszcz przemiłych komentarzy jaki to ja zły i niedobry jestem. Jednak zanim napiszesz cokolwiek pomyśl na odpowiedzią na następujące pytanie: Czy jest fair jak nastolatek bez rozumu wpada z duża predkością w samochód osobowy i zabija młodą rodzinę razem z dziećmi? Czy nie chciałbyś się poruszać bezpiecznie po drodze z przeświadczeniem, że za chwilę nikt nie wyleci Ci na "trzeciego" powodując wypadek? Czy motocyklista jadący na jednym kółku pomiędzy samochodami na dwupasmówce w centrum miasta jest tak naprawdę normalny?
To tyle...
pozdrawiam<br><hr>Mike
Jest w pełni zrozumiałe, że ktoś mający 17-18 lat na wieść o takim zakazie zagotuje się do czerwoności. Zakaz, który może na pierwszy rzut oka wydawać się czymś absurdalnym tak naprawdę zmierza do ochrony samych motocyklistów i innych użytkowników dróg. Co roku można zaobserwować na drogach "przepiękne" sytuacje spowodowane przez niedoświadczonych motocyklistów. Sam zeszłego lata przejechałbym po pewnym ochotniku, któremu zachciało się wyprzedzać kolumnę samochodów, na zakręcie, pod górkę na podwójnej ciągłej. Normalne? Niech któś odważy się powiedzieć, że tak. Robię samochodem ok 100k rocznie, nie tylko na polskich drogach więc takie sytuacje nie są mi obce. Motorem też ile tylko się da... tak tak, również jestem fanem dwóch kółek i śmigam sobie na nie byle jakim ścigaczu.
Co niestety przykre, ale w większości przypadków kolizji i wypadków jest to wynik brawury i głupoty motocyklistów. Co z tego, że ktoś wyjechał samochodem z podporządkowanej na prostą, którą śmigał motocyklista 220 km/h. Oczywiście 100% winy samochodu bo dróg po których spokojnie i zgodnie z przepisami można jeździć 200 na godzine jest w Polsce pełno!! Zmierzając do sedna sprawy. Podnosicie, drodzy użytkownicy, że wiek nie ma wpływu na zdolności kierowcy i nic to nie zmieni. Jest to oczywiście stwierdzenie bardzo błędne. Te 6 lat, jest to okres w życiu każdego człowieka, w którym tak naprawdę każdy dojrzewa przede wszystkim mentalnie. Nabiera się ogłady i rozsądku, zaczyna się myśleć o przyszłości i o tym jak kruche potrafi być życie ludzkie i jak szybko można je stracić, bądź komuś odebrać. Jeśli masz 18 lat to i tak pewnie stwierdzisz za chwilę, że jestem głupi i co ja tam wiem o życiu. Niestety tak już jest i zawsze było. Też miałem kiedyś 18 lat i wiem jak to jest. Z motoryzacją miałem do czynienia odkąd umiałem chodzić. I tak nie oznacza to, że człowiek od razu jest na wszystko gotowy. Dodatkowo poziom kształcenia kierowców w naszym kraju to jest po prostu porażka. Wiekszość osób co zdało egzamin nie potrafi poruszać się w poprawnie w ruchu drogowym. Tyczy to się zarówno samochodów i motocykli. Pewnych rzeczy, trzeba nabyć po prostu z czasem i do nich dorosnąć.
Zarzekacie się, że wszyscy będą i tak czy siak jeździć bez prawka. No cóż, świadczy to tymbardziej o zasadności wprowadzenia takiego zakazu. Posty na forum w stylu "jechałem bez prawka, złapała mnie policja i co teraz?" są po prostu przykre i żałosne. Jest to jedynie potwierdzenie głupoty jaką dana osoba w danym momencie reprezentuje. A na jeżdzenie bez prawka i bezkarność bym nie liczył. Wzrośnie odsetek kierowców bez prawka, panowie posłowie postarają się o surowsze kary, np. dożywotni zakaz robienia prawka dla przyłapanych ochotników...
Reasumując bo rozpisałem się troszkę... Zapewne za chwilę spadnie na mnie deszcz przemiłych komentarzy jaki to ja zły i niedobry jestem. Jednak zanim napiszesz cokolwiek pomyśl na odpowiedzią na następujące pytanie: Czy jest fair jak nastolatek bez rozumu wpada z duża predkością w samochód osobowy i zabija młodą rodzinę razem z dziećmi? Czy nie chciałbyś się poruszać bezpiecznie po drodze z przeświadczeniem, że za chwilę nikt nie wyleci Ci na "trzeciego" powodując wypadek? Czy motocyklista jadący na jednym kółku pomiędzy samochodami na dwupasmówce w centrum miasta jest tak naprawdę normalny?
To tyle...
pozdrawiam<br><hr>Mike
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ok. Załóżmy ze to werjdzie. Jak to bedzie wygladac od strony praktycznej - tzn. czy trzeba bedszie placic po tych 2-ch latach za pełne prawo jazdy? Trzeba bedzie znowu robic kurs i przechodzic egzamin ? Jezeli tak, to noii tak to nic nie pomoze, bo jak mam do wyboru zrobic pelne prawo jazdy w ciagu 2-ch lat wydajac na to 3 tys, to sorki wole bez...<br><hr>frogerKomentatorzy napisał(a):Oczywiście jest to maleńki wycinek prawdy ale takie mięso dla mediów jest bardzo potrzebne. Nowego prawa dotyczącego certyfikowania kierowców nie wymyśliło nasze ministerstwo a organy unii europejskej, i chodzi po prostuo stopniowanie prawa jazdy , które będzie można zrobić tak jak i dziś tylko nie od razu na najmocniejsze motocykle.Dziennikarzom radziłby bardziej zagłębiać się w to o czym piszą<br><hr>pawcio<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Nie panikujcie wszyscy. To nie będzie zakaz jazdy motocyklem poniżej 24 lat, a jedynie ustopniowanie przepisów, jak już napisał pawcio. Ciągle szukam, niestety nie znalazłem, więc nie umieszczam limitów pojemności na poszczególne "stopnie". Prawdopodobnie będzie tak (ale to jest tylko szacunkowo, nie poparte żadnymi tekstami, z góry mówię, aby nie narazić się krytyce) >16-125cc || >18-250cc || >20-600ccm (może 500, ale patrzę na najpopularniejszą kategorię w tej 'okolicy' pojemn.) || >24 - reszta.
I o ile strasznie mnie to denerwuje, ponieważ wiadomo, trzeba będzie zmieniać częściej motory, nawet jeśli tego się nie chce, bla bla bla to jednak takie ustawienie może naprawdę uratować życie wielu kierowcom. A nie można mówić że "250 to nie moto". Pewnie, sam chciałbym zaczynać od Fazerki albo TDMy900 ale jeśli ktoś kocha jednoślady to jak będzie musiał to i od 125 zacznie a na lepszy sprzęt przyjdzie czas (i doświadczenie)!<br><hr>Piotr
I o ile strasznie mnie to denerwuje, ponieważ wiadomo, trzeba będzie zmieniać częściej motory, nawet jeśli tego się nie chce, bla bla bla to jednak takie ustawienie może naprawdę uratować życie wielu kierowcom. A nie można mówić że "250 to nie moto". Pewnie, sam chciałbym zaczynać od Fazerki albo TDMy900 ale jeśli ktoś kocha jednoślady to jak będzie musiał to i od 125 zacznie a na lepszy sprzęt przyjdzie czas (i doświadczenie)!<br><hr>Piotr
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Piotr, nie wiadomo jeszcze jakie beda ustalone pojemnosci. Najprawdopodobniej najwieksza to bedzie od 600cm3, ale to tez nie jest pewne. Zreszta mozna poczytac na
<a href="http://www.lesiu.eu/prawo-jazdy-od-24-lat-cd" target="blank" class="link">http://www.lesiu.eu/prawo-jazdy-od-24-lat-cd</a>/
i dowiedziec sie, ze na razie to wszystko palcem po wodzie pisane, a konkretnych ustalen brak.<br><hr>Cordon
<a href="http://www.lesiu.eu/prawo-jazdy-od-24-lat-cd" target="blank" class="link">http://www.lesiu.eu/prawo-jazdy-od-24-lat-cd</a>/
i dowiedziec sie, ze na razie to wszystko palcem po wodzie pisane, a konkretnych ustalen brak.<br><hr>Cordon
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Najwyraźniej Ci wszyscy politycy, którzy godzą się na takie rozwiązanie nigdy nie mieli do czynienia z motocyklem. Minister nie jest tego świadomy co zrobi wprowadzając tę ustawę w życie. Jedno będzie pewne, narobi dużego bałaganu. Jestem motocyklistą od 10 roku życia, teraz mam prawie 19 latek. Zaczynałem moją przygodę od 50 dziś dosiadam 600. Nie wyobrażam sobie przerwy kilkuletniej bez jazdy na mojej ukochanej. To przedsięwzięcie idzie w złym kierunku. <br><hr>Maciek, Killer, Wa-wa
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 14 gości