Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi.
Sorry, rzeczywiście dopiero spojrzałem w opis aukcji. Zasugerowałem się 10 cyfrą z nr VIN, jest tam cyfra 5. Przelatałem półtora sezonu DT 125. Zdaję sobie sprawę z mocy jaką posiada ćwiartka stąd szukałem 125. Z uwagi na to, że ten motocykl jest w moim mieście + przyjąłem, że rocznik to 2005 a cena 7000zł przykuł moją uwagę. Przejechałem sie po raz kolejny pojemnością 250 i stoję na rozstaju dróg jeżeli chodzi o wybór mocy. Zadzwonię jutro do salonu Hondy aby upewnić się co do rocznika. Przyjmując, że rocznik to 2003 a sprzedający dorzuca drugi cylinder z nową tuleją + opone, drugie plastiki i trochę uszczelek itd waszym zdaniem nie opłaca się ?
- GTTT
- Świeżak
Ja sprzedałem igiełke rmz tak jak pisałem, 2008 rok, nowe opony, zero luzu, nic tylko lać i jeździć.
Tu masz tylko 1500zl taniej, musisz zrobić kiwaka, motor starszy, sam oceń.
Tu masz tylko 1500zl taniej, musisz zrobić kiwaka, motor starszy, sam oceń.
2004 KTM SX 125 -> 2008 SUZUKI RM-Z 250 -> 2010 YAMAHA WR450F -> 2014 KTM SXF 350
-
dawidsx - Świeżak
Sam kiwak jest OK chodzi tylko o łożysko kiwaka jak dobrze pamiętam a ponoć to mały koszt. Jeżeli chodzi o datę produkcji to z nr. vin wynika, że to 05rok -jh2me03a85m600274
sprzedający kupował części pod roczniki 03-04 i pasowały stąd sam mówi, że 03. Jutro jadę ogladac jeszcze 2 motory ale obydwa to rok 01 a cena to 6000+ Niestety jest u nas tego mało na sprzedaz i chyba stad takie ceny.
Znalazłem jeszcze Suze http://olx.pl/oferta/suzuki-rm-125-43-k ... c65779967d
Wskakuję dwójka, sprzedający podobno zainwestował już w oryginalne części ze stanów za kwotę 700zł na zrobienie skrzyni a problem pozostał.
sprzedający kupował części pod roczniki 03-04 i pasowały stąd sam mówi, że 03. Jutro jadę ogladac jeszcze 2 motory ale obydwa to rok 01 a cena to 6000+ Niestety jest u nas tego mało na sprzedaz i chyba stad takie ceny.
Znalazłem jeszcze Suze http://olx.pl/oferta/suzuki-rm-125-43-k ... c65779967d
Wskakuję dwójka, sprzedający podobno zainwestował już w oryginalne części ze stanów za kwotę 700zł na zrobienie skrzyni a problem pozostał.
- GTTT
- Świeżak
W suzuki jest zawyżony rocznik, w 2001r był już nowy model. Z tego co kojarzę to wadliwy był programator czyli taki wałek z rowkami, podpytaj sprzedającego czy to wymienił.
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
A w czym się znajduję owy programator. W skrzyni? Podpytam na pewno chociaż pewnie "nie będzie wiedział" Wspominał coś o trybie, ale wydaję mi się, że mechanik by go pierw sprawdził a później kazał zamawiać oryginalne części.
- GTTT
- Świeżak
Wygląda to mniej więcej tak
Odpowiada on za to by wodziki wiedziały jak ustawić zębatki i z tego co kojarzę to po prostu w miejscu gdzie jest górka na bieg się on po prostu wyciera przez co bieg wyskakuje (mówię o modelu 2001-2003)
-
Szukam już pół godziny i nie mogę znaleźć działu/tematu z wyceną naszych moto, tak więc napiszę tu, jeżeli tutaj nie można to skarćcie Mam taką Yamaszkę:http://olx.pl/oferta/yamaha-dt50-CID5-IDbwoqH.html i chciałbym aby ktoś pomógł mi ją wycenić i ewentualnie co wykasować z opisu żeby ją szybciej sprzedać. W opisie nic nie bajerowane, chcę ją sprzedać z powodu przesiadki na DRZ400 (najlepiej). Wystawiłem na początku za 3500zł ale wydało mi się to za dużo na tle jakichś tam Rjeju z 2007roku itp. dlatego spuściłem z ceny. Ogółem to wsadziłem w nią z 1500zł jak tak podliczyłem...
- kotlet9696
- Świeżak
wg mnie nie da sie wycenic realnie maszyny
rynek sie zmienia non stop. przypuszczalnie masz nietypowe moto, nie ma nic na allegro bierzesz tyle ile uwazasz np 5 tysiecy... ktos ma drugie takie samo wejdzie na allegro zobaczy twój a uzna że ma lepszy top wystawi za 5500.... i tak ceny sie kształtują. a realnie maszyna moze byc warta 3000 zł...
wystaw za tyle za ile chciałbys sprzedać.
mogłeś też wsadzic 10 tysiecy... to praktycznie bez znaczenia
rynek sie zmienia non stop. przypuszczalnie masz nietypowe moto, nie ma nic na allegro bierzesz tyle ile uwazasz np 5 tysiecy... ktos ma drugie takie samo wejdzie na allegro zobaczy twój a uzna że ma lepszy top wystawi za 5500.... i tak ceny sie kształtują. a realnie maszyna moze byc warta 3000 zł...
wystaw za tyle za ile chciałbys sprzedać.
mogłeś też wsadzic 10 tysiecy... to praktycznie bez znaczenia
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Według partzilli karter jest identyczny od rocznika 1999 do 2002. Skoro mówisz o kosztach robocizny więc nie ty będziesz go robił więc pewnie podczas rozbiórki wyjdzie że tłok i korbowód do wymiany więc sądzę że całkowity koszt bez robocizny wyniesie jakieś 2000zł.
-
1.Będę robił to z kolegą. Kris, za co konkretnie wystawiasz rachunek rzędu 2000zł ? Znalazłem karter za 300zł i komplet za 1200. Jeżeli Twoje info jest wiarygodne, będzie pasował ten po 300
2. Mam jeszcze jedno pytanie, po zdjęciu dyfuzora okazało się, że króciec cylindra-dyfuzora jest pęknięty. Wytoczono mi drugi z tym, że nie został zachowany oryginalny kształt jaja a okrągły. Domniemam, że charakterystyka motoru może ulec zmianie tylko na czym ma to polegać, spadek mocy odczuwalny dla amatora ?
2. Mam jeszcze jedno pytanie, po zdjęciu dyfuzora okazało się, że króciec cylindra-dyfuzora jest pęknięty. Wytoczono mi drugi z tym, że nie został zachowany oryginalny kształt jaja a okrągły. Domniemam, że charakterystyka motoru może ulec zmianie tylko na czym ma to polegać, spadek mocy odczuwalny dla amatora ?
- GTTT
- Świeżak
1 tłok 350, korbowód 350, przebicie 150, łożyska jakieś 100-200zł, uszczelki 150-200, wypadało by łożyska w skrzyni wymienić ( nie wiem jaki koszt) dodatkowo napęd jakieś 300 no i kartery... + jeszcze płyn do chłodnicy i olej do silnika.
-
Sądzisz, że tłok i korba mogły na tym ucierpieć czy to bardziej sugestia żeby zrobić to przy okazji jak silnik na podłodze?
Co do skrzyni to jedynka i dwójka wyskakują. Mam nadzieję, że zamknę się w 2tys ale z jej naprawą. Napęd jest nowy z tym, że prowadnica była bez "dna" i mamy świetny przykład skutków gdy nie zadbasz o "szczegół" w full crossie. Znalazłem za 300zł karter z 02rok z tym, że pewnie nie ma pewności czy się spasują ?
Co do skrzyni to jedynka i dwójka wyskakują. Mam nadzieję, że zamknę się w 2tys ale z jej naprawą. Napęd jest nowy z tym, że prowadnica była bez "dna" i mamy świetny przykład skutków gdy nie zadbasz o "szczegół" w full crossie. Znalazłem za 300zł karter z 02rok z tym, że pewnie nie ma pewności czy się spasują ?
- GTTT
- Świeżak
Jeśli jesteś pewny roku motocykla to kartery są identyczne na 100%. Raczej sugerowałem się tym że skoro napęd nie wytrzymał to reszta też będzie w niewiadomym stanie (dużo tego wszędzie). Jak będziesz rozbierał to wszystko sobie sprawdzaj po kolei i wymieniaj to co wymaga wymiany. Może być ciężko zamknąć się w 2 tysiącach. Uprzedzam że nie warto oszczędzać i czegoś nie wymienić bo to się zemści.
-
dokładnie, szkoda troce rozbierać żeby zaraz cos miało sie sypnąc. lepiej za wczasu korbe zmienic itp.
koszta częsci pozostałych znajdziesz w necie bez problemu. kartery pamietaj że kupuje sie parami - nie pojedynczo, bo one są obrabiane parami, potem mogą byc niezachowane wymiary i bedzie dziwota że co chwile wał pada.
koszta częsci pozostałych znajdziesz w necie bez problemu. kartery pamietaj że kupuje sie parami - nie pojedynczo, bo one są obrabiane parami, potem mogą byc niezachowane wymiary i bedzie dziwota że co chwile wał pada.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Straciłem chęci do życia a tak was lubiłem : /
Przyznam, że szkoda mi wydać 600zł na same kartery..
taniej wyjdzie cały silnik do remontu i wziąć sobie tylko kartery he.. ciężki orzech.
Ciężko by było coś tu zrobić
http://zapodaj.net/b877b98bb20dd.jpg.html
Przyznam, że szkoda mi wydać 600zł na same kartery..
taniej wyjdzie cały silnik do remontu i wziąć sobie tylko kartery he.. ciężki orzech.
Ciężko by było coś tu zrobić
http://zapodaj.net/b877b98bb20dd.jpg.html
Ostatnio edytowano 13/9/2015, 19:31 przez GTTT, Å‚Ä…cznie edytowano 1 raz
- GTTT
- Świeżak
no niestety, to drogi sport. tym bardziej jak sie cos zaniedba... a nie da sie nic odereanimować ? mocno popękało ? wrzuc fotke
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości