Zobacz wÄ…tek - <i>[biblioteka]</i> Jazda motocyklem bez prawa jazdy -...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Jazda motocyklem bez prawa jazdy -...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 12/7/2013, 02:38

Komentatorzy napisał(a):a ja mam taka sytuacje ze chcialem zrobic prawo jazdy na kategorie a rok temu przed wprowadzeniem zmian wiec ide do wordu i sie pytam a na moje zapyatnie dostalem odpowiedz ze nie moge bo prezydent komorowski spieprzyl jakas tam ustawe i ze bede mogl zrobic dopiero jak skoncze 24 lat . Mam teraz 22 i niewiem co robic macie jakies rady bo mam okazje kupic cbr 600 rr za dobre pieniadze.<br><hr>bartek<br>
Masz okazję to kupuj. Też miałem okazję miesiąc temu. Kupiłem i na razie jeżdżę<br><hr>skurek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/7/2013, 22:03

mam problem policja dostała nagranie jak jade bez kasku na moto ale to było w nocy a do tego niemam uprawnień co mi groźi? kara mandat mam 17 lat skończone<br><hr>denis
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/7/2013, 08:25

Komentatorzy napisał(a):mam problem policja dostała nagranie jak jade bez kasku na moto ale to było w nocy a do tego niemam uprawnień co mi groźi? kara mandat mam 17 lat skończone<br><hr>denis<br>
Widać dokładnie twarz? i czy jechałeś po drodze czy np. jechałeś swoim cross/enduro po łące/lesie? <br><hr>shgetsu
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 17/7/2013, 12:00

Komentatorzy napisał(a):mam problem policja dostała nagranie jak jade bez kasku na moto ale to było w nocy a do tego niemam uprawnień co mi groźi? kara mandat mam 17 lat skończone<br><hr>denis<br>
niezłu pustak z Ciebie<br><hr>qwe
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/8/2013, 23:13

Komentatorzy napisał(a):Witajcie, odrazu chce napisać, że nie szukałem żadnych tematów na Forum ani postów, który miałby mieć coś wspólnego z moim zapytaniem. W 2012 roku zdałem prawo jazdy na kategorie A. Dokładnie był to 04.06.2012. Po zdaniu prawka czekało ono na mnie w Wordzie do odbioru, w szkołach jazdy zapytałem... "Czy w 2013 roku po wprowadzeniu nowych przepisów, będę Posiadał prawo jazdy Kategorii A" Naprawde pytałem ludzi tam pracujących jak debili, to samo tyczyło się ludzi w Wordzie, bo inaczej z nimi nie da się. Wyjechałem z kraju na kilka miesięcy, wracam i dowiaduje się od Starosty, że niestety ale ktoś spieprzył Ustawę i nie... nie będzie miał Pan kategorii A, ale A2...

I tu pojawia się moje zapytanie. Jeśli policja przy kontroli zobaczy, że moja maszynka ma Więcej Niż te 35kw to co mnie czeka? Czytałem, że mandat w wysokości 300zł, ale chcę wiedzieć ile w Tym prawdy, czy może grozi mi coś gorszego jak na przykład strata dowodu rej?<br><hr>Blazek<br>
nic ci nie grozi ponieważ prawo nie działa wstecz i nadal masz to prawko kategori A :)<br><hr>Motocyklista
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 15/8/2013, 11:04

Komentatorzy napisał(a):Mam pytanie. Kierowałem ostatnio motocyklem bez uprawnień (posiadam kategorię B) i uczestniczyłem w zdarzeniu drogowym.
Sytuacja wyglądała następująco; Na drodze jednokierunkowej z wyznaczonymi miejscami parkingowymi po obu stronach jezdni w strefie ograniczenia prędkości do 30km/h, wyprzedzałem samochód który jechał powoli ok.10km/h (t.z. zawalidrogę). Kiedy zacząłem wyprzedzać, samochód baz sygnalizowania zmiany kierunku zajechał mi drogę, skręcając w lewo, chcąc zaparkować w wolnym miejscu. Uderzyłem go w tylne drzwi w okolicach słupka i przeszlifowałem po klamce oraz boku przednich drzwi (widoczne ślady otarcia, brak wgnieceń w karoserii) po czym odbiłem się i położyłem motocykl na jezdni (niewielkie aczkolwiek widoczne wgniecenie owiewki i skrzywiony kierunkowskaz). Wyperswadowałem wzywanie policji i spisaliśmy oświadczenie na gotowym formularzu z alliazu w którym podaliśmy wszystkie dane i naszkicowaliśmy przebieg zdarzenia. W oświadczeniu nie zostało powiedziane kto przyznaje się do winy, zostały również wprowadzone błędne dane, gdyż kierowca wpisał w miejscach kategor:i A i B (i sobie i mi, gdzie zaznaczam że obaj nie posiadaliśmy kat. A). Z mojej perspektywy wygląda to tak: moją winą jest oczywiście prowadzenie pojazdu bez uprawnień i nie zachowanie odpowiedniej ostrożności, jego winą jest brak zasygnalizowania zamiaru skrętu i nieupewnienie się o możliwości przeprowadzenia manewru (w sensie nie popatrzył klasycznie w lusterka). Moje pytanie brzmi: kto zawinił w tej sytuacji i czy mogę ubiegać się o odszkodowanie jako poszkodowany jeśli wina leży po stronie kierowcy bądź jest obopólna (interesuje mnie kwestia mojego braku uprawnień w tym wypadku), oraz czy grążą mi jakieś sankcje karne z tego tytułu po fakcie?<br><hr>Dywersja Czarny Matt<br>
Sprawa zakończyła się w taki sposób, że otrzymałem regres u ubezpieczyciela czyli +30% do OC i tyle. Żadnych mandatów, żadnej odpowiedzialności finansowej żadnych problemów poza tym, że składkę mam o stówę większą i owiewkę do szpachlowania.<br><hr>Dywersja Czarny Mat
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 8/9/2013, 10:52

Witam,
Jestem z rocznika 91 w wieku 18 lat zapisałem się na kurs kat A, godziny wyjeździłem ale do egzaminu nie podszedłem z powodu tego że w "te" wakacje straciłem 7 dobrych kolegów polegli na motocyklach więc się dałem rodzinie się przekonać że może warto poczekać aż będę miał poukładane w głowie. Kupiłem auto i tak jeździłem ale jednak pasja i miłość do motocykli z dzieciństwa powróciła, moi znajomi nadal latają i czasem na jakimś parkingu sobie na czymś chwilkę pośmigam i łza się w oku kręci że jednak nie zrobiłem tego A.
Ale do rzeczy
Jeśli zdam egzamin na kat A2 w 2014r np w kwietniu mając 23 lata to za rok mając 24 lata muszę robić kurs cały od nowa + egzamin teoria i praktyka ? czy też będzie "zasada" że zdam tylko teoretyczny egzamin i wykupie 10 h jazdy ale bez zdawania egzaminu praktycznego ?
Czy zdać tylko teorie bez praktyki da się po 2 latach od otrzymania kat A2 ? Jak ktoś w temacie ogarnięty to proszę o każde słowa się przydadzą.
Pierwsza myśl że zostanie mi 1 sezon do 24 roku polatać bez prawka ale jednak wole zdać A2 a po roku A i skupić się na przyjemności jazdy na moto a nie martwić się że za zakrętem będzie niebieski z lizaczkiem :)

Przepraszam za pytanie które pewnie padło ze 100 razy ale w google nic nie znalazłem na ten temat
Pozdrawiam, szerokości i żeby ten sezon się wam nie kończył :-)<br><hr>Koleszka
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 9/9/2013, 00:29

Komentatorzy napisał(a):Witam,
Jestem z rocznika 91 w wieku 18 lat zapisałem się na kurs kat A, godziny wyjeździłem ale do egzaminu nie podszedłem z powodu tego że w "te" wakacje straciłem 7 dobrych kolegów polegli na motocyklach więc się dałem rodzinie się przekonać że może warto poczekać aż będę miał poukładane w głowie. Kupiłem auto i tak jeździłem ale jednak pasja i miłość do motocykli z dzieciństwa powróciła, moi znajomi nadal latają i czasem na jakimś parkingu sobie na czymś chwilkę pośmigam i łza się w oku kręci że jednak nie zrobiłem tego A.
Ale do rzeczy
Jeśli zdam egzamin na kat A2 w 2014r np w kwietniu mając 23 lata to za rok mając 24 lata muszę robić kurs cały od nowa + egzamin teoria i praktyka ? czy też będzie "zasada" że zdam tylko teoretyczny egzamin i wykupie 10 h jazdy ale bez zdawania egzaminu praktycznego ?
Czy zdać tylko teorie bez praktyki da się po 2 latach od otrzymania kat A2 ? Jak ktoś w temacie ogarnięty to proszę o każde słowa się przydadzą.
Pierwsza myśl że zostanie mi 1 sezon do 24 roku polatać bez prawka ale jednak wole zdać A2 a po roku A i skupić się na przyjemności jazdy na moto a nie martwić się że za zakrętem będzie niebieski z lizaczkiem :)

Przepraszam za pytanie które pewnie padło ze 100 razy ale w google nic nie znalazłem na ten temat
Pozdrawiam, szerokości i żeby ten sezon się wam nie kończył :-)<br><hr>Koleszka<br>
7 sie zabiło? omg<br><hr>gggg
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/10/2013, 09:43

Komentatorzy napisał(a):Dzis mnie ściągnęli i to nie prędkość tylko ze ładne moto sie policjantowi spodobało no niestety brak kat A i mandat 300 pln .. Policjanty w porządku bo tez na motorach pogadaliśmy pośmialiśmy sie ogólnie lus dziś bylem 3 cim którego zlapali bez uprawnień ... Mandat podpisany moglem jechać dalej ...<br><hr>yogurcik<br>
Po wypisaniu mandatu pozwolili Ci wsiąść na motocykl i odjechać bez uprawnień?<br><hr>123
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/10/2013, 21:39

Komentatorzy napisał(a):Witam,
Ale do rzeczy

Pozdrawiam, szerokości i żeby ten sezon się wam nie kończył :-)<br><hr>Koleszka<br>
Też tego szukałem.
I wynalazłem że jak masz A2 (A1 chyba też) to robisz normalnie kurs tylko że po 10 godzin jazdy i teorii a egzamin normalnie zdajesz.
Egzamin na A jest nieco inny niż na A2.
Trzeba było robić A a potem kupić sobie jakiś 125, nauczyć się jeździć, poukładać w głowie i potem zmienić na coś większego.
Teraz to po ptokach :)
I spiesz się żeby nie wprowadzili A3 :)<br><hr>remo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/10/2013, 21:43

Komentatorzy napisał(a):Witajcie, odrazu chce napisać, że nie szukałem żadnych tematów na Forum ani postów, który miałby mieć coś wspólnego z moim zapytaniem. W 2012 roku zdałem prawo jazdy na kategorie A. Dokładnie był to 04.06.2012. Po zdaniu prawka czekało ono na mnie w Wordzie do odbioru, w szkołach jazdy zapytałem... "Czy w 2013 roku po wprowadzeniu nowych przepisów, będę Posiadał prawo jazdy Kategorii A" Naprawde pytałem ludzi tam pracujących jak debili, to samo tyczyło się ludzi w Wordzie, bo inaczej z nimi nie da się. Wyjechałem z kraju na kilka miesięcy, wracam i dowiaduje się od Starosty, że niestety ale ktoś spieprzył Ustawę i nie... nie będzie miał Pan kategorii A, ale A2...

I tu pojawia się moje zapytanie. Jeśli policja przy kontroli zobaczy, że moja maszynka ma Więcej Niż te 35kw to co mnie czeka? Czytałem, że mandat w wysokości 300zł, ale chcę wiedzieć ile w Tym prawdy, czy może grozi mi coś gorszego jak na przykład strata dowodu rej?<br><hr>Blazek<br>
Komentatorzy napisał(a):nic ci nie grozi ponieważ prawo nie działa wstecz i nadal masz to prawko kategori A :)<br><hr>Motocyklista<br>
Ale gość chyba pisze że nie ma A? Ino dali mu A2?<br><hr>remo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Aloney » 23/10/2013, 15:31

Komentatorzy napisał(a):

Komentatorzy napisał(a):nic ci nie grozi ponieważ prawo nie działa wstecz i nadal masz to prawko kategori A :)<br><hr>Motocyklista<br>
Ale gość chyba pisze że nie ma A? Ino dali mu A2?<br><hr>remo

W takim wypadku musisz przejść się do starostwa i pokazać im papierki że tego i tego zdawałeś prawko a jak wiadomo nie powinni ci zmienić na A2 , zdałeś A to powinieneś mieć A , musisz się dokładnie o to wypytać a jak nie to sąd :/ .
Aloney
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 9/11/2013, 15:45

Witam, ja postanowiłam przejść po kolei wszystkie "kamienie milowe" piętrzące się na drodze do upragnionej, legalnej jazdy motocyklem. W tym momencie, na wszystkie rzeczy z tym związane (kurs, dodatkowe lekcje, egzaminy itd.), wydałam kwotę, która spokojnie wystarczyłaby na zakup motocykla, którym chciałabym jeździć. I niestety, nic nie zapowiada upragnionego końca (egzamin praktyczny jedna wielka masakra). Podsumowując, gdy porównuję swoje wydatki i 200zł mandatu- wychodzi blado i trochę się niektórym osobą nie dziwie :(.<br><hr>wiedzma13
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 9/11/2013, 16:43

Komentatorzy napisał(a):Witam, ja postanowiłam przejść po kolei wszystkie "kamienie milowe" piętrzące się na drodze do upragnionej, legalnej jazdy motocyklem. W tym momencie, na wszystkie rzeczy z tym związane (kurs, dodatkowe lekcje, egzaminy itd.), wydałam kwotę, która spokojnie wystarczyłaby na zakup motocykla, którym chciałabym jeździć. I niestety, nic nie zapowiada upragnionego końca (egzamin praktyczny jedna wielka masakra). Podsumowując, gdy porównuję swoje wydatki i 200zł mandatu- wychodzi blado i trochę się niektórym osobą nie dziwie :(.<br><hr>wiedzma13<br>
Może warto temat przemyśleć?
Skoro nie jesteś w stanie przebrnąć przez egzamin to może nie dla ciebie taka zabawa?
Też chcę jeździć motocyklem ale wymyśliłem że nie zapiszę się na kurs (a nic nie umiem, mam kat. B) tylko kupię motorower taki na który nie trzeba mieć prawa jazdy.
Motorower ma 4 biegi i sprzęgło jak prawdziwy motocykl. (nie żaden skuter)
I uczÄ™ siÄ™ sam teraz.
Bo to trochÄ™ jest masakra :)
Najgorsze są skrzyżowania bez świateł i gdy jadę na podporządkowanej.
Nie wiem czy mam hamować, redukować, kierunek włączyć, patrzeć czy mogę jechać czy muszę się zatrzymać, czy może wszystko na raz mam robić? A jeszcze na łuku jestem.
Poracha jednym słowem.
Ale powiedzieli mi że jak przejadę z 1500km to w miarę załapię, zostało mi jeszcze 1340 :)<br><hr>remo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 10/11/2013, 15:44

Komentatorzy napisał(a):Witam, ja postanowiłam przejść po kolei wszystkie "kamienie milowe" piętrzące się na drodze do upragnionej, legalnej jazdy motocyklem. W tym momencie, na wszystkie rzeczy z tym związane (kurs, dodatkowe lekcje, egzaminy itd.), wydałam kwotę, która spokojnie wystarczyłaby na zakup motocykla, którym chciałabym jeździć. I niestety, nic nie zapowiada upragnionego końca (egzamin praktyczny jedna wielka masakra). Podsumowując, gdy porównuję swoje wydatki i 200zł mandatu- wychodzi blado i trochę się niektórym osobą nie dziwie :(.<br><hr>wiedzma13<br>
Komentatorzy napisał(a):Może warto temat przemyśleć?
Skoro nie jesteś w stanie przebrnąć przez egzamin to może nie dla ciebie taka zabawa?
Też chcę jeździć motocyklem ale wymyśliłem że nie zapiszę się na kurs (a nic nie umiem, mam kat. B) tylko kupię motorower taki na który nie trzeba mieć prawa jazdy.
I uczÄ™ siÄ™ sam teraz.
Nie wiem czy mam hamować, redukować, kierunek włączyć, patrzeć czy mogę jechać czy muszę się zatrzymać, czy może wszystko na raz mam robić? A jeszcze na łuku jestem.
Poracha jednym słowem.
Ale powiedzieli mi że jak przejadę z 1500km to w miarę załapię, zostało mi jeszcze 1340 :)<br><hr>remo<br>
Witam, mój problem jest trochę inny. Na motocyklu, nawet mocniejszym niż na egzaminach, radze sobie bardzo dobrze. Plac mam w "jednym" palcu :). W ruchu miejskim też sobie radzę, pewnie z uwagi na 10-letni staż na kategorii B :). Na egzaminie robię "głupie" błędy spowodowane stresem.<br><hr>wiedzma13
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/11/2013, 14:46

Komentatorzy napisał(a):Może warto temat przemyśleć?
I uczÄ™ siÄ™ sam teraz.
Poracha jednym słowem.
Ale powiedzieli mi że jak przejadę z 1500km to w miarę załapię, zostało mi jeszcze 1340 :)<br><hr>remo<br>
I tak sie nie przygotuijesz na motorowerze do egzaminu. Bo egzamin bedziesz jechal na wiekszym, ciezszym i dysponujacym wieksza moca motocyklu. Manerwy bedziesz wykonywal na predkosciach takich ktorych nie osiagniesz na motorowerze (vide omijanie przeszkody przy 50km/h). Moze nauczysz sie jezdzic w ruchu, no ale skoro masz kat. B to wystarczylo by ci ze 2-3 h na miescie do zalapania o co chodzi.<br><hr>Autor
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/11/2013, 19:18

Siema ,mialek wypadek moto kolesia wina ,bez policji bylo ,spisalismy sie koles dal mi swoją polise .mam kategorie a1 a moto jest na a2 i powiedzcie czy wypłaca mi odszkodowanie?<br><hr>drz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 9/12/2013, 10:56

Dlaczego nie wprowadza ze do 125cm3 upowaznia kat B.(albo np. min 5lat kat B). Na zachodzie wiekszosc państw to praktykuje a nawet nasi sąsiedzi Czechy.Sam osobiście bym się przesiadł przez 6m-cy w roku z samochodu na 125cm , bo tym już można się poruszać po miescie i za miastem.Skuter 50cm na drogach z ograniczeniem powyżej 50-60km/h jest niebezpieczny ( wyprzedzany przez ciezarowki itd.) Temat ma tez podloze ekologiczne 125tka spala 3l/100km. Mniej zatłoczone ulice wielkich miast. Popyt na sprzedaż motocykli 125cm wzrosl by kolosalnie.<br><hr>Gr78
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 9/12/2013, 10:56

Dlaczego nie wprowadza ze do 125cm3 upowaznia kat B.(albo np. min 5lat kat B). Na zachodzie wiekszosc państw to praktykuje a nawet nasi sąsiedzi Czechy.Sam osobiście bym się przesiadł przez 6m-cy w roku z samochodu na 125cm , bo tym już można się poruszać po miescie i za miastem.Skuter 50cm na drogach z ograniczeniem powyżej 50-60km/h jest niebezpieczny ( wyprzedzany przez ciezarowki itd.) Temat ma tez podloze ekologiczne 125tka spala 3l/100km. Mniej zatłoczone ulice wielkich miast. Popyt na sprzedaż motocykli 125cm wzrosl by kolosalnie.<br><hr>Gr78
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/12/2013, 04:30

mogą Cię w dupe pocałować!!!!!!<br><hr>blaki
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Majestic-12 [Bot] i 5 gości

na górê