[biblioteka] Motocykl zaczyna się od 100 KM...
Hi, a ja w wieku 22 lat kupiłem sobie jakie pierwsze poważne moto Honde VF 750 Sabre i już teraz 2 rok jeżdżę. Bardzo dobrze wspominam początki i wydaje mi się to też dobry wariant, bo:
- tani motocykl więcej kasy na dobre ubranko
- ciężki i(ok. 245kg) i duży lepiej przygotowuje jakby miało coś jeszcze nadejść w przyszłości
- przez lata ubyło koni mechanicznych, więc pazury są mniejsze (ale są)
- prawie równolatkowie jesteś
<br><hr>grisza
- tani motocykl więcej kasy na dobre ubranko
- ciężki i(ok. 245kg) i duży lepiej przygotowuje jakby miało coś jeszcze nadejść w przyszłości
- przez lata ubyło koni mechanicznych, więc pazury są mniejsze (ale są)
- prawie równolatkowie jesteś

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
187cm wzrostu, 100kg żywej wagi i 32lata na karku. Właśnie zapisałem się na kurs prawa jazdy kat A. Kat B mam od 14lat i tyle też lat jeżdżę samochodem. Z jednośladami jestem zaprzyjaźniony od wieków (tyle że z tymi bez silnika) Wcześniej kilka razy miałem okazję przejechać się mototcyklem (WSK, IŻ, Junak, Vulcan)
Od wieków marzyłem o MC w stylu Drag Star`a 1100 i nawet miałem go juz kupić jako swoje pierwsze moto, ale po przeczytaniu tego artykułu mój zapał troszkę ostygł.
Teraz myślę by sprawić sobie Hondę NT650 - co o nim myślicie ? czy to dobra decyzja?<br><hr>Strider
Od wieków marzyłem o MC w stylu Drag Star`a 1100 i nawet miałem go juz kupić jako swoje pierwsze moto, ale po przeczytaniu tego artykułu mój zapał troszkę ostygł.
Teraz myślę by sprawić sobie Hondę NT650 - co o nim myślicie ? czy to dobra decyzja?<br><hr>Strider
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
heheKomentatorzy napisał(a):187cm wzrostu, 100kg żywej wagi i 32lata na karku. Właśnie zapisałem się na kurs prawa jazdy kat A. Kat B mam od 14lat i tyle też lat jeżdżę samochodem. Z jednośladami jestem zaprzyjaźniony od wieków (tyle że z tymi bez silnika) Wcześniej kilka razy miałem okazję przejechać się mototcyklem (WSK, IŻ, Junak, Vulcan)
Teraz myślę by sprawić sobie Hondę NT650 - co o nim myślicie ? czy to dobra decyzja?<br><hr>Strider<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Dokładnie tak stary! 100% racji.<br><hr>slip66Komentatorzy napisał(a):Motocyklistów można porównać do pewnej grupy społecznej jaką stanowią kibice (fani piłki nożnej od razu załapią o co mi chodzi), bo są kibice oraz "kibole" - niby znajdują sie w tym samym miejscu i o tej samej porze ale cel pobytu niestety inny. kibice spokojnie oglądaja mecz a kibole... tylko patrza komu by tu spuścić wp... za to że ma inny szalik. Z motocyklistami jest podobnie, są tacy którzy mają wyobraźnię, którzy jeżdżą przepisowo i z rozsądkiem czerpiąc z tego przyjemność, ale są i tacy którzy widzą tylko prosta drogę, czerwone pole na obrotomierzu i wskazówke prędkościomierza w pobliżu Vmax. Co ciekawe... niestety w obu przypadkach ci drudzy maja decydujący wpływ na opinie całej grupy. Co z tego że kupiłem motor tylko do turystyki a w oczach innych i tak jestem "dawcą organów" bo taką opinie wyrobili nam motocykliści-piraci. Do czego zmierzam, doświadczenie jest ważne, ale zdrowy rozsądek przede wszystkim!!!!<br><hr>średnio-doświadczony motocyklista<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A niech ktoś mi doradzi ja warze 50 kg wzrost 160 cm jaki motor sobie kupić mam jeździłem na początku motorynką teraz yamaha neos ma plan zakupić jakiś motor nie wiem co kupić odp nie wiem Honda cbr 125 Yamaha YZF czy może skuter tyle że 250 - 400 cm pojemność proszę odp czekam pozdro
<br><hr>gutek68

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Czysta głupota kupywac po 50ccm 650 przeciez ty nie bedziesz umial nawet go dobrze wyczuc chyba ze miales go z biegami kup sobie pan mz 150 etz i naucz sie porwadzic moto z biegami potem mozna szalec z 650 a ze moto zaczyna sie od 100km to nawet i sie zgodze ale w takim wypadku kto wsiada ze skuterka (ok 8km na bydle o sile wiekszej niz 100km ?? prostee i logiczne debil<br><hr>KORDI 29 latKomentatorzy napisał(a):Mam 25 lat, dotychczas miałem okazję jeździć skuterami ale w centrum dużego miasta(Wrocław) w deszczu, śniegu, silnym wietrze i innych niesprzyjających warunkach pogodowych. Raz doświadczyłem gleby w roboty drogowe przy 60km/h.
Chcę teraz zrobić kategorię A i przesiąść się na Yamachę R1 lub Suzuki GSX R600. Wiem że to bardzo nie rozsądne i niebezpieczne ale nie mam wyboru, ze względów finansowych nie będzie mi opłacalne kupno czegoś mniejszego. Za to mam wielki respekt do tego typu maszyn i rozsądek, chciałbym też zrobić jakiś specjalny kurs jazdy na ścigaczu...<br><hr>Rave<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mam 33 lata a prawojazdy kat.A posiadam od 16 lat. Choć kumple jednośladowcy śmieją się ze mnie jeżdżę od 4 lat yamaha XS 400 DOHC. Zaczynałem jak większość od motorynek, ogarków, WSK... Teraz przymierzam sie do kupna CB SEVEN FIFTY lub Kawasaki Eliminator 600 (po prostu dla mnie liczy się niezawodność sprzęta i wygoda za kierownicą). A co do wieku i moto jakie kupują młodzi, to śmiejemy się z kumplami, że nie warto zawierać przyjaźni z 19-letnim posiadaczem R6 bo trzeba będzie pojechać na pogrzeb. A na poważnie to nie mamy sezonu żeby któryś z młodych (poznanych na zlocie) nie zaliczył palmy. Przyłączam się do apelu: TROSZECZKĘ WOBRAŹNI !!! Poza tym świetny artykuł
<br><hr>Cristo

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja Wam powiem jak jest, bo niedawno kupiłem moto, fzr600r,i przez te komentarze jak miałem wykonać jazdę próbną to mnie sparaliżowalo,i zsiadłem z moto.Dopiero na 2 dzień się ogarnąłem już po zakupie i ruszyłem w miasto cały zesrany za przeproszeniem.Po 20 latach przerwy...OMG ! Ale ten motor zapier...a !!Ale sam nie zapier...a, trzeba odkręcić go. A jak ktoś robil prawko A w 89r. to nikt nie mówił nic o PRZECIWSKRĘCIE. To podstawa na tego typu maszynach,czy to 600,750,1000.Biegi chodzą bardzo ciasno,cięzko na początku luz wyłapać,więc żadnych tam "jeżdziłem na Jawie ,MZ,itp.) To Inna bajka jest, ale bez przesady, można sobie spokojnie popreclować na początku.Po kilku dniach bezstresowo pomykam miastem i po górskich serpentynach(na razie lajtowo). Na kolano powoli, powoli, przeciwskręt i sam idzie, trzeba TO wyczuć i przełamać bariere psychiczną.Teraz wiem że litrówkę też bym powoli ogarnął.Owszem jak ktoś nie ma prawka, nigdy na moto nie siedział, ma 18 lat i "mądrych" kolesi,to żadem motocykl nie będzie odpowiedni.Moto 100KM i wyzej są ostre jak brzytwa,niekomfortowo sie prowadzą przy 50Km/h, ale o tym decyduje kierowca.Jak ktoś kiedyś jeżdził w miarę ciężkim moto,i nie ma zajoba,to ogarnie powoli każdą maszynę,nawet taki stary pierdziel jak ja.<br><hr>jarek
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Kawasaki Ninja 250R<br><hr>OstrożnyKomentatorzy napisał(a):A niech ktoś mi doradzi ja warze 50 kg wzrost 160 cm jaki motor sobie kupić mam jeździłem na początku motorynką teraz yamaha neos ma plan zakupić jakiś motor nie wiem co kupić odp nie wiem Honda cbr 125 Yamaha YZF czy może skuter tyle że 250 - 400 cm pojemność proszę odp czekam pozdro<br><hr>gutek68<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Niezupełnie zgadzam sie z artykułem. Mam 19 lat i parwo jazdy A, B. Na pierwszy motocykl planuję MZ 150 etz i nic wiekszego. Wielu moich kolegow chce na pierwszy sprzęt minimum jakąś 350 lub 600 a ja uwazam ze mz na poczatek wystaczy do uzyskania jakichs umiejętnosci niezbędnych do jazdy na czymś wiekszym. Nie zgadzam sie w 100% tylko fragmentem dotyczącym kursu- mnie przynajmniej uczono, że przedni hamulec jest zasadniczym a to co napisaliście jest stereotypem:) <br><hr>Marek
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
mam 15 lat.ja swoja przygodę z motorami zaczynałem od ogara 200 przejechałem nim jakieś 2500 km, i przesiadłem się na aprilie rs 50(2T) a moc ma niewiele mniejsza niż NSR 125(4T). pierwsze km nie były łatwe i nie obyło się bez gleb, obecnie przejechałem na niej około 5000 km. i za rok idę na prawo jazdy na A1 na oku mam aprilie rs 125 wersje 40 konną i nie wiem czy przesiadka z 12 konnej 50 nie będzie samobójstwem. przy 70-80 km/h schodzę niby na kolano i każda moja podróż to trening przeciwskrętu, ostre zakręty nie sprawiają mi już trudności i prędkość ponad 100km/h czułem nie raz. co radzicie???Jaki następny motor mógł bym kupić aby to był w miarę rozsądny zakup.Komentatorzy napisał(a):Ja bym chciał kupić sobie Honde NSR 125 zarejestrowaną jako motorower ale nie mam żadnych przygód z motorami o takiej pojemności i czytając ten artykuł zastanawiam się czy nie poczekać roku i zdać prawo jazdy kat A. Czy będąc osobą niepełnoletnią powinienem jeździć takim motorem??? Posiadam kartę motorowerową, ale co ona mi daje, to że mnie nauczył jak rozróżniać znaki. W tej chwili targa mną wiele uczuć. Wątpliwość jest na pierwszym miejscu, później jest strach czy opanuje taki motor i nie zrobię sobie krzywdy albo inny uczestnikom ruchu. Dziękuje temu kto napisał ten artykuł ponieważ skłonił mnie on do myślenia.<br><hr>Michał<br>Komentatorzy napisał(a):koleś jeżeli jeździłeś na jakimś motorze, to na pewno masz jakieś pojecie a sam mam NSR i jest to dla mnie super motor mimo iż zdawało mi sie ze będzie za duży:) ale od czegoś trzeba zacząć i nie od razu musisz śmigać na tylnym kółku<br><hr>Kris<br>
SZEROKOSCI!!!<br><hr>posiadacz rs 50
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam mam takie pytanie bo napewno jest tu wielu bardziej doswiadczonych odemnie, a chcialbym sie dowiedziec ktury motocykl jest lepiej kupic GS 500 czy R5?? z gory dzieki za odp
POZDRAWIAM.<br><hr>MOTUO
POZDRAWIAM.<br><hr>MOTUO
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
mam 17 lat do tej pory jezdzilem skuterami. ojciec kupil ostatnio r6 z 04' zaczalem nią jeździc i naprawde jak ktos ma pojecie o motorach i wczesniej troche jezdzil to ogarnie to. ja nie mialem problemow z ogarnieciem tej maszyny, ale trzeba przyznac ze zapierdala..<br><hr>redlajt
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam wszystkich fascynatów motocykli. Mam 25 lat,171 cm wzrostu i waże około 80 kg planuje zakupić pierwsze większe moto prosze o porade co wybrać. Moja przygoda zaczeła się od rometa-więcej go pchałem niż jeździłem, potem simson skuter 2 lata, później simson enduro 2 lata. na tych motorowerach nakręciłem około 30 tys km. Na enduro wpadłem podstojącego busa, na zakręcie zbyt duża prędkość i ślizgiem wpadłem pod niego skończyło się na pościeranych butach i niewielkich otarciach. Później przyszedł czas na prawko jak miałem 17 lat kat a i b , miałem dziewczyne no i autko było bardziej komfortowe. Po 8 latach związek nasz się rozsypał i powrócił zapał do motocykli, a mianowicie próbowałem swych sił na kawasaki 1000 cm nie wiem jaki model z 88 roku (ścigacz)najpierw przewiózł mnie kumpel i szczerze mówiąć przeraziła mnie prędkość i przyspieszenie. potem zaproponował aby sam spróbował - bardzo się bałem ten motocykl wydawał mi się zbyt cięzki i za silny. ale spróbowałem nawet nie przekroczyłem 110 km/h pojeździłem troche i spodobało mi się jednak wiem że to nie jest motor dla mnie.Troche mnie śmieszy jak ktoś pisał że jeździł na motorowerze żę na scigu też da sobie rade:) przecież to jest całkiem inna technika jazdy, hamowania i ruszania itp.Wracając do tematu prosze was wszystkich doświadczonych użytkowników o porady a nawet wskazania konkretnego modelu(nie mam zbyt wiele kasy szukam czegoś do 8 tys zł). Z góry dziękuje i pozdrawiam.<br><hr>Łukasz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Moja rada jest taka: jak kupujesz moto do 8000zl ,zrób wszystko, stań na głowie, zapłać , postaw flachę kolesiowi który zna temat od podszewki i z tobą pojedzie ,ostudzi , doradzi itd.Uwierz- TE pieniiądze które wydasz na sprawdzenie moto nie będą stracone. Co do marki ,modelu, to najpierw poszukaj w necie jakie koszty utrzymania, co ile przegląd, regulacje gażników, zaworów, przejedz się, zobacz czy ci to moto pasuje.A może coś na wtrysku trafisz, zawsze to ten kłopot z gaznikami odpada.Generalnie ja radze na 1 miejscu postawic stan techniczny moto,no chyba że masz sporo kasy na remonty,poprawki.Ale czy wtedy kupowałbyś moto za 8000zl ? Nie patrz na pojemności ,markę,tylko na to jak ci się tym jeżdzi i w jakim jest stanie i czy dasz radę ten konkretny model utzymac. Taka moja skromna rada.<br><hr>JarekKomentatorzy napisał(a):Witam wszystkich fascynatów motocykli. Mam 25 lat,171 cm wzrostu i waże około 80 kg planuje zakupić pierwsze większe moto prosze o porade co wybrać. Moja przygoda zaczeła się od rometa-więcej go pchałem niż jeździłem, potem simson skuter 2 lata, później simson enduro 2 lata. na tych motorowerach nakręciłem około 30 tys km. Na enduro wpadłem podstojącego busa, na zakręcie zbyt duża prędkość i ślizgiem wpadłem pod niego skończyło się na pościeranych butach i niewielkich otarciach. Później przyszedł czas na prawko jak miałem 17 lat kat a i b , miałem dziewczyne no i autko było bardziej komfortowe. Po 8 latach związek nasz się rozsypał i powrócił zapał do motocykli, a mianowicie próbowałem swych sił na kawasaki 1000 cm nie wiem jaki model z 88 roku (ścigacz)najpierw przewiózł mnie kumpel i szczerze mówiąć przeraziła mnie prędkość i przyspieszenie. potem zaproponował aby sam spróbował - bardzo się bałem ten motocykl wydawał mi się zbyt cięzki i za silny. ale spróbowałem nawet nie przekroczyłem 110 km/h pojeździłem troche i spodobało mi się jednak wiem że to nie jest motor dla mnie.Troche mnie śmieszy jak ktoś pisał że jeździł na motorowerze żę na scigu też da sobie rade:) przecież to jest całkiem inna technika jazdy, hamowania i ruszania itp.Wracając do tematu prosze was wszystkich doświadczonych użytkowników o porady a nawet wskazania konkretnego modelu(nie mam zbyt wiele kasy szukam czegoś do 8 tys zł). Z góry dziękuje i pozdrawiam.<br><hr>Łukasz<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
za przeproszeniem *** nsr to 4T ?? nsr to 2T i osiąga prędkości rzędu 160km/h to nie jest aprilka 50.... eeeh <br><hr>kUbilaKomentatorzy napisał(a):Ja bym chciał kupić sobie Honde NSR 125 zarejestrowaną jako motorower ale nie mam żadnych przygód z motorami o takiej pojemności i czytając ten artykuł zastanawiam się czy nie poczekać roku i zdać prawo jazdy kat A. Czy będąc osobą niepełnoletnią powinienem jeździć takim motorem??? Posiadam kartę motorowerową, ale co ona mi daje, to że mnie nauczył jak rozróżniać znaki. W tej chwili targa mną wiele uczuć. Wątpliwość jest na pierwszym miejscu, później jest strach czy opanuje taki motor i nie zrobię sobie krzywdy albo inny uczestnikom ruchu. Dziękuje temu kto napisał ten artykuł ponieważ skłonił mnie on do myślenia.<br><hr>Michał<br>Komentatorzy napisał(a):koleś jeżeli jeździłeś na jakimś motorze, to na pewno masz jakieś pojecie a sam mam NSR i jest to dla mnie super motor mimo iż zdawało mi sie ze będzie za duży:) ale od czegoś trzeba zacząć i nie od razu musisz śmigać na tylnym kółku<br><hr>Kris<br>Komentatorzy napisał(a):mam 15 lat.ja swoja przygodę z motorami zaczynałem od ogara 200 przejechałem nim jakieś 2500 km, i przesiadłem się na aprilie rs 50(2T) a moc ma niewiele mniejsza niż NSR 125(4T). pierwsze km nie były łatwe i nie obyło się bez gleb, obecnie przejechałem na niej około 5000 km. i za rok idę na prawo jazdy na A1 na oku mam aprilie rs 125 wersje 40 konną i nie wiem czy przesiadka z 12 konnej 50 nie będzie samobójstwem. przy 70-80 km/h schodzę niby na kolano i każda moja podróż to trening przeciwskrętu, ostre zakręty nie sprawiają mi już trudności i prędkość ponad 100km/h czułem nie raz. co radzicie???Jaki następny motor mógł bym kupić aby to był w miarę rozsądny zakup.
SZEROKOSCI!!!<br><hr>posiadacz rs 50<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ogarnac, to nie problem, ale nie wystarczy jezdzic na prostej i ew. na łukach, ale trzeba miec pojecie jak szybko zachamowac, co zrobic kiedy wpadnie sie w poślizg, jak prawidlowo wchodzic w zakrety i tak dalej... jezdzilem na wielu motorach, i mysle ze mimo wszystko r6 dla calkowitego laika to jednak za duzo. Przypadkowe odkrecenie manetki na wysokich obrotach=upadek. Polecam najpierw sobie kupic jakis turystyk 500cm, pojezdzic bynajmniej te 10 000 kilometrow, a dopiero potem przesiadac sie na sportowe maszyny.Komentatorzy napisał(a):mam 17 lat do tej pory jezdzilem skuterami. ojciec kupil ostatnio r6 z 04' zaczalem nią jeździc i naprawde jak ktos ma pojecie o motorach i wczesniej troche jezdzil to ogarnie to. ja nie mialem problemow z ogarnieciem tej maszyny, ale trzeba przyznac ze zapierdala..<br><hr>redlajt<br>
Pozdro i szerokości<br><hr>GS500f-Rider
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam, proszę o radę w wyborze pierwszego motocykla. Zamierzam zakupić Hondę Shadow VT500 lub 750. Czy to dobry pomysł?<br><hr>thorgal
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
zgodzę sie z tobą mz 150 to jest bardzo dobry prykacz jak na pierwsze moto :] tylko czeba uważac jak sie jedzie we 2 osoby bo na 1biegu potrafi "wyrwać na tylne koło" !<br><hr>filcuKomentatorzy napisał(a):Niezupełnie zgadzam sie z artykułem. Mam 19 lat i parwo jazdy A, B. Na pierwszy motocykl planuję MZ 150 etz i nic wiekszego. Wielu moich kolegow chce na pierwszy sprzęt minimum jakąś 350 lub 600 a ja uwazam ze mz na poczatek wystaczy do uzyskania jakichs umiejętnosci niezbędnych do jazdy na czymś wiekszym. Nie zgadzam sie w 100% tylko fragmentem dotyczącym kursu- mnie przynajmniej uczono, że przedni hamulec jest zasadniczym a to co napisaliście jest stereotypem:) <br><hr>Marek<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
na takim uczylem sie jezdzic... tzn , simsonem juz umialem :') mam 192cm wzrostu, <br><hr>oloKomentatorzy napisał(a):Witam, powiedzcie czy Yamaha thundercat 600 jest odpowiednim motorem dla kogos kto dopiero chce sie nauczyc jeździc na motorze? Mam 175 cm wzrostu i szukam jakiegos wygodnego motocykla, ktory wiele wybacza ale gdy potrzeba to potrafi sprawnie wyprzedzic. <br><hr>Marcin<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl