[Rynek motocyklowy - raporty] Wypadki motocyklistów 2011
Komentatorzy napisał(a):a ja mam banalne rozwiazanie mianowicie za dnia jezdze na długich swiatłach,jestem megawidoczny.
A może znacznie bardziej skutecznie: Wrócić do sytuacji kiedy samochody nie musiały mieć włączonych świateł? Motocykl jest wówczas dużo bardziej rzucający się w oczy.
-
Tom01 - Świeżak
Wiecej wypadkow bo nie bylo zimy w listopadzie czy grudniu i ogolnie jesien byla sucha.
<br><hr>gosc
<br><hr>gosc
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A powiedz mi po co się ubierałeś na motocykl skoro tego nie robisz jeżdżąc na skuterze? Skuter Cię bardziej ochroni? I co z tego że jedzie tylko 115km/h, do nieszczęścia wystarczy duużo mniej. Zasada jest taka wsiadasz na dwa kólka to się odpowiednio ubierz.<br><hr>motocyklistaKomentatorzy napisał(a):Generalnie ameryki nie odkryłem tym,że powtórzę iż szybkość zabija jeździłem na motocyklu starałem się jeździć rozważnie tym bardziej iż nie była to mocarna maszyna 48 KM a miałem kilka niefajnych sytuacji wymuszenia pierwszeństwa i ostre hamowanie
więc naprawdę dziwie się motocyklistom na 100 konnych i mocniejszych maszynach którzy na terenie miejskim jeżdżą z dużymi szybkościami wiem to na 100 procent,że taka jazda to ruletka i chyba nie warto bo płaci się za taka jazdę najwyższą cenę.Powiem teraz z punktu widzenia kierowcy samochodu jednoślady naprawdę są mało widoczne do tego dochodzi prędkość i mamy naprawdę zły wynik.Mówiąc prawdę szybka jazda na motocyklu wymusza maksymalną koncentrację więc tak praktycznie widzimy tylko drogę i skrzyżowania nie można sobie pozwolić na rozglądanie się i podziwianie krajobrazu.W obec powyższego kupiłem skuterek kymco agility 125 i uwierzcie,że mam z niego większa frajdę jazdy nim niż motocyklem no nie powiem bo zawieszenie twarde więc suzuki gs500F to do niego jak mercedes do syrenki ale odpadło mozolne ubieranie często zanim zdążyłem się ubrać to deszcz zaczął padać a tu kask na głowę i rura 115/h wystarcza na miasto spokojnie.<br><hr>krzysztof<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Psy zawsze bdą nas ganiać, a prasa oczerniać. Może jakiś cep w rządzie wpadł by na pomysł budowy toru na 1/4 albo normalnego toru w każdym wiekszym mieście? Nie, po co najlepiej wjebać 6 złotych za wache, nie łatać kraterów w asfalcie i myśleć że problem sam sie rozwiąże.<br><hr>RuffRyder
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jest to niezwykle bolesna prawda. My jesteśmy nie widzialni. Czemu się dziwią że motocykliści maja głośne wydechy jak inaczej by Nas nie było słuchać.
Szkoda słów.<br><hr>Czarek Kielce
Szkoda słów.<br><hr>Czarek Kielce
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
115 kph motocyklem, skuterem, taczką czy na świni - prędkość jedna i skutki podobne. nie ma znaczenia, co nada Ci pędu. proponuję wrócić do ubierania się także na skuter. <br><hr>negateKomentatorzy napisał(a):Generalnie ameryki nie odkryłem tym,że powtórzę iż szybkość zabija jeździłem na motocyklu starałem się jeździć rozważnie tym bardziej iż nie była to mocarna maszyna 48 KM a miałem kilka niefajnych sytuacji wymuszenia pierwszeństwa i ostre hamowanie
więc naprawdę dziwie się motocyklistom na 100 konnych i mocniejszych maszynach którzy na terenie miejskim jeżdżą z dużymi szybkościami wiem to na 100 procent,że taka jazda to ruletka i chyba nie warto bo płaci się za taka jazdę najwyższą cenę.Powiem teraz z punktu widzenia kierowcy samochodu jednoślady naprawdę są mało widoczne do tego dochodzi prędkość i mamy naprawdę zły wynik.Mówiąc prawdę szybka jazda na motocyklu wymusza maksymalną koncentrację więc tak praktycznie widzimy tylko drogę i skrzyżowania nie można sobie pozwolić na rozglądanie się i podziwianie krajobrazu.W obec powyższego kupiłem skuterek kymco agility 125 i uwierzcie,że mam z niego większa frajdę jazdy nim niż motocyklem no nie powiem bo zawieszenie twarde więc suzuki gs500F to do niego jak mercedes do syrenki ale odpadło mozolne ubieranie często zanim zdążyłem się ubrać to deszcz zaczął padać a tu kask na głowę i rura 115/h wystarcza na miasto spokojnie.<br><hr>krzysztof<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
dokładnie. Loud pipes, save lives.<br><hr>RuffRyderKomentatorzy napisał(a):Jest to niezwykle bolesna prawda. My jesteśmy nie widzialni. Czemu się dziwią że motocykliści maja głośne wydechy jak inaczej by Nas nie było słuchać.
Szkoda słów.<br><hr>Czarek Kielce<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
W słoneczny dzień w południe może i nie przeszkadza. Ale rano, po południu, wieczorem jazda na długich oślepia. A do tego naturalnym jest, że człowiek jak ćma się kieruje w stronę źródeł światła.<br><hr>ndvKomentatorzy napisał(a):a ja mam banalne rozwiazanie mianowicie za dnia jezdze na długich swiatłach,jestem megawidoczny. jaskrawe kaski i kurtki to totalna bzdura.prosty eksperyment :
jak jedziesz autem to popatrz na motocyklistow zarowno tych , ktorzy cie mijają jak i tych ktorzy cie wyprzedzają stroju napewno nie widzisz ale ich mocne swiatla owszem. jak nawet gosc jedzie motocyklem 80km/h a ma mocne swiatła to wydaje ci sie ze pędzi bóg wie ile,więc na wszelki wypadek postanawiasz nie wyjeżdzac przed nim, tylko puszczasz go pierwszego.i tu uratowałes juz jedno zycie.
moj apel jest prosty uzywaj drogowych swiatełek do jazdy dziennej a napewno dłuzej pozyjesz.jesli to uratuje chociaż jedną bratnią duszę to warto!
pozdrawiam<br><hr>toxic4<br>Komentatorzy napisał(a):o jeździe na długich w ciągu dnia juz wiele napisano. dla mnie to karygodne.<br><hr>negate<br>Komentatorzy napisał(a):... pomijając fakt, że to też zupełnie debilne, bo utrudnia ocenę odległości innym i skutek może być odwrotny do zamierzonego.<br><hr>MeRRlin<br>Komentatorzy napisał(a):wierz mi, ze nie utrudnia, a juz nie raz sie przekonałem, ze to działa.ale skoro masz inne zdanie to nie bede namawiał bo i poco.zatem idz w swoją strone i nie giń więcej<br><hr>toxic4<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Niektórzy już pewnie się już spuszczają na takie wieści, bo można będzie znowu dokręcić nam śrubę w imię bezpieczeństwa.<br><hr>2
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jak jadę samochodem i słyszę idiotę z głośnymi wydechami który budzi mi dzieci w środku nocy to jak jest okazja to od razu do rowu spycham. paru już wylądowało w rowie albo na barierkach, niech sie gówniarze nauczą że wolność konczy sie tam gdzie zaczynają sie prawa innych. samochod stary i poobijany wiec mi go nie szkoda.<br><hr>Mściciel w MondeoKomentatorzy napisał(a):Jest to niezwykle bolesna prawda. My jesteśmy nie widzialni. Czemu się dziwią że motocykliści maja głośne wydechy jak inaczej by Nas nie było słuchać.
Szkoda słów.<br><hr>Czarek Kielce<br>Komentatorzy napisał(a):dokładnie. Loud pipes, save lives.<br><hr>RuffRyder<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Chetnie Ci ryja wyobijam bo tez jestes stary i nie bedzie szkoda trolu.<br><hr>ZiołoKomentatorzy napisał(a):Jest to niezwykle bolesna prawda. My jesteśmy nie widzialni. Czemu się dziwią że motocykliści maja głośne wydechy jak inaczej by Nas nie było słuchać.
Szkoda słów.<br><hr>Czarek Kielce<br>Komentatorzy napisał(a):dokładnie. Loud pipes, save lives.<br><hr>RuffRyder<br>Komentatorzy napisał(a):jak jadę samochodem i słyszę idiotę z głośnymi wydechami który budzi mi dzieci w środku nocy to jak jest okazja to od razu do rowu spycham. paru już wylądowało w rowie albo na barierkach, niech sie gówniarze nauczą że wolność konczy sie tam gdzie zaczynają sie prawa innych. samochod stary i poobijany wiec mi go nie szkoda.<br><hr>Mściciel w Mondeo<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
mam też z roboty taką cienka i super wytrzymala stalową linkę. jak mi ktoregos dnia puszcza nerwy to rozciągne nocą miedzy latarniami na osiedlowej "przelotówce" i moze w koncu zrobi sie ciszej.<br><hr>Mściciel w MondeoKomentatorzy napisał(a):Jest to niezwykle bolesna prawda. My jesteśmy nie widzialni. Czemu się dziwią że motocykliści maja głośne wydechy jak inaczej by Nas nie było słuchać.
Szkoda słów.<br><hr>Czarek Kielce<br>Komentatorzy napisał(a):dokładnie. Loud pipes, save lives.<br><hr>RuffRyder<br>Komentatorzy napisał(a):jak jadę samochodem i słyszę idiotę z głośnymi wydechami który budzi mi dzieci w środku nocy to jak jest okazja to od razu do rowu spycham. paru już wylądowało w rowie albo na barierkach, niech sie gówniarze nauczą że wolność konczy sie tam gdzie zaczynają sie prawa innych. samochod stary i poobijany wiec mi go nie szkoda.<br><hr>Mściciel w Mondeo<br>Komentatorzy napisał(a):Chetnie Ci ryja wyobijam bo tez jestes stary i nie bedzie szkoda trolu.<br><hr>Zioło<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zapomnieliscie o głównej przyczynie - nakazie jazdy na światłach 24 h na dobę. I nie mówię tu o nakazie dla motocyklistów, ale dla wszsytkich. Wcześniej motocykle się wyróżniały - teraz przestały.
Wszystkie organizacje w zachodniej Europie protestują przeciwko takiemu nakazowi i głównie dzięki nim jeszcze go nie wprowadzono w tych krajach, a w Polsce zawsze musi być odwrotnie. Widać po tym, jak polscy motocykliści muszą jeszcze dużo się nauczyć i przede wszystkim dorosnąć.<br><hr>sasza
Wszystkie organizacje w zachodniej Europie protestują przeciwko takiemu nakazowi i głównie dzięki nim jeszcze go nie wprowadzono w tych krajach, a w Polsce zawsze musi być odwrotnie. Widać po tym, jak polscy motocykliści muszą jeszcze dużo się nauczyć i przede wszystkim dorosnąć.<br><hr>sasza
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Słuszne stwierdzenie, wolność jednych nie może być kosztem wolności innych. Jeśli jednemu wolno innym "srać na głowę" głośnymi wydechami, dlaczego drugiemu miałoby się zabraniać rozwieszania stalowych linek na latarniach? Zgodnie z hasłem "żyjemu w wolnym kraju", które to przelotowcy cytują nader często.Komentatorzy napisał(a):Jest to niezwykle bolesna prawda. My jesteśmy nie widzialni. Czemu się dziwią że motocykliści maja głośne wydechy jak inaczej by Nas nie było słuchać.
Szkoda słów.<br><hr>Czarek Kielce<br>Komentatorzy napisał(a):dokładnie. Loud pipes, save lives.<br><hr>RuffRyder<br>Komentatorzy napisał(a):jak jadę samochodem i słyszę idiotę z głośnymi wydechami który budzi mi dzieci w środku nocy to jak jest okazja to od razu do rowu spycham. paru już wylądowało w rowie albo na barierkach, niech sie gówniarze nauczą że wolność konczy sie tam gdzie zaczynają sie prawa innych. samochod stary i poobijany wiec mi go nie szkoda.<br><hr>Mściciel w Mondeo<br>Komentatorzy napisał(a):Chetnie Ci ryja wyobijam bo tez jestes stary i nie bedzie szkoda trolu.<br><hr>Zioło<br>Komentatorzy napisał(a):mam też z roboty taką cienka i super wytrzymala stalową linkę. jak mi ktoregos dnia puszcza nerwy to rozciągne nocą miedzy latarniami na osiedlowej "przelotówce" i moze w koncu zrobi sie ciszej.<br><hr>Mściciel w Mondeo<br>
Jako motonita lubię dobry wydech, acz lubię też go słyszeć kiedy chcę, a nie wtedy kiedy muszę. <br><hr>kondraxk
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Istnieje prawdopodobien, że w 2014r w Polsce òw nakaz zostanie zniesiony. Poczekamy- zobaczymy.<br><hr>vidoKomentatorzy napisaÅ‚(a):Zapomnieliscie o głównej przyczynie - nakazie jazdy na Å›wiatÅ‚ach 24 h na dobÄ™. I nie mówiÄ™ tu o nakazie dla motocyklistów, ale dla wszsytkich. WczeÅ›niej motocykle siÄ™ wyróżniaÅ‚y - teraz przestaÅ‚y.
Wszystkie organizacje w zachodniej Europie protestują przeciwko takiemu nakazowi i głównie dzięki nim jeszcze go nie wprowadzono w tych krajach, a w Polsce zawsze musi być odwrotnie. Widać po tym, jak polscy motocykliści muszą jeszcze dużo się nauczyć i przede wszystkim dorosnąć.<br><hr>sasza<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Istnieje prawdopodobien, że w 2014r w Polsce òw nakaz zostanie zniesiony. Poczekamy- zobaczymy.<br><hr>vidoKomentatorzy napisaÅ‚(a):Zapomnieliscie o głównej przyczynie - nakazie jazdy na Å›wiatÅ‚ach 24 h na dobÄ™. I nie mówiÄ™ tu o nakazie dla motocyklistów, ale dla wszsytkich. WczeÅ›niej motocykle siÄ™ wyróżniaÅ‚y - teraz przestaÅ‚y.
Wszystkie organizacje w zachodniej Europie protestują przeciwko takiemu nakazowi i głównie dzięki nim jeszcze go nie wprowadzono w tych krajach, a w Polsce zawsze musi być odwrotnie. Widać po tym, jak polscy motocykliści muszą jeszcze dużo się nauczyć i przede wszystkim dorosnąć.<br><hr>sasza<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A co niby jazda ze światłami ma wspólnego z wypadkami ... Może jeszcze zwalić winę na to że słońce świeci i jest wiatr no i za dużo tlenu w atmosferze ... ludzie pomyślcie zanim napiszecie ... Nie ważne czy w dzień masz włączone czy wyłączone światła ... w dzień je słabo widać i na pewno nie oślepiają ... Jeśli chodzi o wyróżnianie się motocykli to co to ma wspólnego ... Jak jedzie motor to należy zachować ostrożność a jak samochód to już nie ... Nie ważne jaki obiekt jest na drodze ... pieszy rowerzysta motocyklista czy jadący dwuśladem ... zawsze trzeba zachować ostrożność ... Jeśli ktoś jedzie 140/150 km/h w miejscu gdzie jest dozwolone 90km/h to nie można mówić o innej przyczynie wypadku niż własna głupota i nadmierna prędkość ... Racja, są sytuację kiedy kierowca zaczyna wyprzedzać a nie popatrzył w lusterko ... ale z drugiej strony ten za nim nie miał prawa jechać z prędkością znacznie przekraczającą dopuszczalną i w tym momencie główną winę ponosi ten który przekracza prędkość ...<br><hr>WhosKomentatorzy napisał(a):Zapomnieliscie o głównej przyczynie - nakazie jazdy na światłach 24 h na dobę. I nie mówię tu o nakazie dla motocyklistów, ale dla wszsytkich. Wcześniej motocykle się wyróżniały - teraz przestały.
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
mam nadzieję, że zdechniesz kiedyś w rowie, skurwysynu. chociaż trochę szkoda mi dzieci. <br><hr>negateKomentatorzy napisał(a):Jest to niezwykle bolesna prawda. My jesteśmy nie widzialni. Czemu się dziwią że motocykliści maja głośne wydechy jak inaczej by Nas nie było słuchać.
Szkoda słów.<br><hr>Czarek Kielce<br>Komentatorzy napisał(a):dokładnie. Loud pipes, save lives.<br><hr>RuffRyder<br>Komentatorzy napisał(a):jak jadę samochodem i słyszę idiotę z głośnymi wydechami który budzi mi dzieci w środku nocy to jak jest okazja to od razu do rowu spycham. paru już wylądowało w rowie albo na barierkach, niech sie gówniarze nauczą że wolność konczy sie tam gdzie zaczynają sie prawa innych. samochod stary i poobijany wiec mi go nie szkoda.<br><hr>Mściciel w Mondeo<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Dlatego w słoneczne dni jadę na długich<br><hr>xKomentatorzy napisał(a):Zapomnieliscie o głównej przyczynie - nakazie jazdy na światłach 24 h na dobę. I nie mówię tu o nakazie dla motocyklistów, ale dla wszsytkich. Wcześniej motocykle się wyróżniały - teraz przestały.
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości