Jaki kupić motocykl do offroadu? Co sądzicie o...?
bo to chinskie dziadostwo ... a i tak tego nie zarejestrujesz bo to jest coś a'la full cross ... pisze a'la bo to z crossem ma niewiele wspólnego nie nadaje się na ciężki teren ... a z racji tego że jest to 125ccm jakbyś zarejestrował to i tak potrzebowałbyś prawka A1 ...
-
Mosori - Świeżak
Mosori napisał(a):bo to chinskie dziadostwo ... a i tak tego nie zarejestrujesz bo to jest coś a'la full cross ... pisze a'la bo to z crossem ma niewiele wspólnego nie nadaje się na ciężki teren ... a z racji tego że jest to 125ccm jakbyś zarejestrował to i tak potrzebowałbyś prawka A1 ...
... i szybko się psuje ...
-
Tomek00 - Bywalec
szyna5 napisał(a):Mam 16 lat i 172 wzrostu. Mysle ze sile mam. Ale meczy mnie pytanie: czy dam rade utrzymac YAMAHE XT 125r.? Chodzi mi o jazde po ulicach nie po zadnych lasach.
Dasz radę utrzymać

mahonek napisał(a):http://www.allegro.pl/item379207506_nowosc_cross_125_ccm_najtaniej.html
czy opłaca się kupywać takie coś na początek?
Ma to w ogóle jakąś moc?:P Da rade tym jeździć po jakiś polach itp? czy nawet po prostej drodze ledwo będzie jeździć?
Nigdy nie miałem motoru i chciałbym sobie kupić coś taniego dla frajdy.
A i ostatnie pytanko na takie crossy trza jakieś papiery, prawko?
Bo u mnie żeby na teren dojechać trza najpierw przejechać przez rynek więc się pytam czy policja coś zrobi gdy złapie w czasie jazdy "na trase" po ulicy.
Pozdrawiam.
Po pierwsze to tego zarejestrować się nie da, przynajmniej legalnie. To jest minibike i do motocykla mu daleko, a w las to tak jakbyś hulajnogą z krzesełkiem jechał - będzie rzucac napewno. Jeździłem takim i bez przyzwyczajenia i wprawy można przy zawracaniu ładnie zaryć stopą o asfalt i gleba (a rozm 42 to chyba nie jest dużo, więc to nie wina wielkiego placka, niby-stopy).
Podsumowując, pobawisz się ze dwa dni, rzucisz w kąt, potem czasem przy potknięciu przypomnisz sobie, że to masz i się przejedziesz

A ja mam jeszcze pytanie od siebie, które mnie nurtuje, a jeszcze nikt mi nie odpowiedział tak dokładniej - widząc dane techniczne motocykli enduro i cross mozna zauważyć ze wysokości siedzeń osiągają już b. blisko jeden metr. I zastanawiam się czy osoby średniego wzrostu (sądzę że od 170-179cm) dają bez problemu radę jeżdząc w lesie i po ulicach? Mówię o osobach o małym stażu, ale nie mam tu na myśli, że dosiadają wyżyłowanych maszyn, ale chociażby DT125R, która juz jest raczej wysoko ustawiona. Reasumując, czy ja (175 cm wzrostu) jeżdząc na razie Yamahą XT125R, '07, wys. siedzenia 860mm mogę w przyszłosci mysleć o szczęśliwej zmianie np na Yamahę WR250R (930mm), Husqvarne TE 250 (963mm) lub coś tego typu i wysokości siedzenia?
- derbixxx
- Świeżak
Cześć!
Chciałbym zacząć przygodę z crossami i wybrałem sobie KTM'a SX 125 05-06r. Mam 14 lat i ok. 170cm wzrostu... Jeździłem już na paru maszynach w granicach tej pojemności oraz na quadach np. Suzuki LTZ 400. I tu moje pytanie, czy nie jestem za mały na takiego crossa i czy dałbym rade nim jeździć? Oczywiście nie chce odrazu "szaleństw". Ma to być mój pierwszy cross. Czy często trzeba przy nim "dłubać" i wymieniać części? Nie widzę w tym nic złego ale nie chcę wiekszości czasu spędzać w garażu. :] I ostatnie moje pytanie... na co trzeba zwracać uwagę przy kupnie takiej maszyny? Przepraszam za powtórzenie podobnych postów, lecz liczę na chociaż 2 odpowiedzi. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję!
Chciałbym zacząć przygodę z crossami i wybrałem sobie KTM'a SX 125 05-06r. Mam 14 lat i ok. 170cm wzrostu... Jeździłem już na paru maszynach w granicach tej pojemności oraz na quadach np. Suzuki LTZ 400. I tu moje pytanie, czy nie jestem za mały na takiego crossa i czy dałbym rade nim jeździć? Oczywiście nie chce odrazu "szaleństw". Ma to być mój pierwszy cross. Czy często trzeba przy nim "dłubać" i wymieniać części? Nie widzę w tym nic złego ale nie chcę wiekszości czasu spędzać w garażu. :] I ostatnie moje pytanie... na co trzeba zwracać uwagę przy kupnie takiej maszyny? Przepraszam za powtórzenie podobnych postów, lecz liczę na chociaż 2 odpowiedzi. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję!
- BiGvRo0m
- Świeżak
brender napisał(a):Co polecacie z nowości za max 13 tys
KTM 125 EXC
Aprilia RX 125
Husqvarna WR 125 / WRE 125
a może staruszke
Yamaha DT 125R
Koszty eksploatacji , frajda z jazdy (teren70% miasto30%),
15 lat wzrost 186 waga 80
obecnie Yamaha DT 50R
Albo ja nie zrozumiałem albo się w cenach nie orientujesz...
KTM 125 EXC ok. 26 000
Husqvarna 125 WR ok. 22 000
a co do Aprilii ti nie wiem. To są ceny za rocznik 2008. chyba, że pisząc "nowości" miałeś coś innego na myśli niż motocykle z 2008 to sory

-
Mosori - Świeżak
BiGvRo0m napisał(a):Cześć!
ja też mam ok 170 cm wzrostu i z hondą cr 125 daje sobie rade bez problemu ... Dłubać trzeba najlepiej co wyjazd w teren, ale tak normalnie to co 3-4 wyjazdy czyścisz filtr powietrza i raz w roku trzeba w silniku wymienić tłok.
Ps. Ale chyba wiesz że części do KTM są dosyć drogie ... i trzeba mieć troche kasy na utrzymanie motorku, żeby niestał w garażu ...
sprzedam :
- Sony Ericson P99i (700pln)
- Nowe sprzęgło do Aprili Rx 50 (90 zł)

- Sony Ericson P99i (700pln)

- Nowe sprzęgło do Aprili Rx 50 (90 zł)
-
bastus - Bywalec
Witam,
do 2,5 tyś coś jak cross lub enduro, super moto.
17lat 180cm
nie polecajcie czegoś dla początkującego...
do 2,5 tyś coś jak cross lub enduro, super moto.
17lat 180cm
nie polecajcie czegoś dla początkującego...
limit20znaków:evil:
-
maciek.046 - Bywalec
Za 2,5 to ja bym proponował szukać CZ w wersji cross, WSK cross albo MZ 150 przerobioną. W tej kasie niestety więcej nie dostaniesz. CZ powinien być najlepszy.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
mam MZ 250 ale przydałoby się coś bardziej legalnego np. 125 zarejestrowana na 50...
limit20znaków:evil:
-
maciek.046 - Bywalec
W teren jest lepsza MZ 150 bo jest sporo lżejsza.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl