Jaki kupić motocykl do offroadu? Co sądzicie o...?
Witam! Chciałbym kupic sobie pierwszy motor. Interesuje mnie jazda w terenie ale tez troche asfaltu, także musi być z homologacja. Chciałbym nie spadzac duzo czasu w warsztacie... Po ile chodza takie motory w miare nowe tzn gdzies do 5 lat? Jak narazie jestem zainteresowany:
-KTM EXC 125
-KTM WXC 250 4t
-Yamaha WR 250 4t
ale moga byc tez inne. Co polecacie? Gdzie najlepiej szukać? Jakie sa roznice w uzytkowaniu serwisie ktm i yamahy?
-KTM EXC 125
-KTM WXC 250 4t
-Yamaha WR 250 4t
ale moga byc tez inne. Co polecacie? Gdzie najlepiej szukać? Jakie sa roznice w uzytkowaniu serwisie ktm i yamahy?
- cinek_oko
- Świeżak
Witam. Planuje kupić sobie nie pierwsze moto ale dla n ie będzie to poważniejszy zakup. mam 17 lat i 177cm wzrostu.
Najlepiej jak było było to hard enduro lub po prostu enduro (zależy mi na homologacji).
Fundusz do max. 5k.
Pojemność 125cc.
Do tej pory miałem motorynke a od dwóch lat Derbi savannah (enduro żrzadko spotykane może ktoś słyszał??, Jest jedno takie na allegro.)
Myśle ,że podstawy już znam. Choć to Derbi nie było zbyt zrywne.
Myślę o :
-kawasaki kdx 125
-Aprilla rx 125
-honda crm 125.
Powiedzcie mi jak jest z częściami do tej kawy i aprilli. bo to Derbi więcej stoi niż jeżdzi. już dwa razy padła ta sama częśc którą zdobyłem fuksem bo jakiś gościu na allegro miał taki rozwalony silnik.
A jeśli z nimi nie wypali to kupie yamahe dt 125. Czy można nią cokolwiek poskakać itp?? Co byście proponawoali??.
Zapał mam ogromny.
Najlepiej jak było było to hard enduro lub po prostu enduro (zależy mi na homologacji).
Fundusz do max. 5k.
Pojemność 125cc.
Do tej pory miałem motorynke a od dwóch lat Derbi savannah (enduro żrzadko spotykane może ktoś słyszał??, Jest jedno takie na allegro.)
Myśle ,że podstawy już znam. Choć to Derbi nie było zbyt zrywne.
Myślę o :
-kawasaki kdx 125
-Aprilla rx 125
-honda crm 125.
Powiedzcie mi jak jest z częściami do tej kawy i aprilli. bo to Derbi więcej stoi niż jeżdzi. już dwa razy padła ta sama częśc którą zdobyłem fuksem bo jakiś gościu na allegro miał taki rozwalony silnik.
A jeśli z nimi nie wypali to kupie yamahe dt 125. Czy można nią cokolwiek poskakać itp?? Co byście proponawoali??.
Zapał mam ogromny.

- arti16
- Świeżak
do skakania najlepiej kdx bo ma zawieszenie up side down, a z resztą to nie wiem, ogólnie kdx bardziej się w teren nadeje od dt, rx też niezła, a co do hondy, to to są starsze motory, a te z nowszej serii (chyba od '00 bądź'99) dość sporo kosztują.
-
Mosori - Świeżak
kumpel ma crm i tez nie zle lata ale troche go nadgarstki bola wiec na nauke nie polecam.
ManiekEnduroXL600
- maniek9926
- Świeżak
a aprillia troche mi sie wydaje ze jest taka slaba jezdzilem na zlotach na dwoch egzemplarzach i cos nom nie pasuje mi w nich a z tego co wiem z czesciami jest srednio
ManiekEnduroXL600
- maniek9926
- Świeżak
http://allegro.pl/show_item.php?item=366553510 Co o tym sądzicie ? Moze lepiej 50ccm na poczatek?
- yamahaTDR
- Świeżak
No więc tak myśle nad jakimś supermoto 125. W gre wchodzą tylko 2-suwy. Mam ciężki wybór ze względu na to że mam 163cm wzrostu. Wcześniej jeźdźiłem tylko skuterami więc to moja pierwsza przygoda z biegówką. Wysokość siedzenia do 880mm. Mam zamiar jeźdźić w terenie no ale czasem też skoczyć do miasta. Zasób gotówki mam do 7500tyś. Co radzicie na początek?
@Down
Też ale głównie po mieście.
@Down
Też ale głównie po mieście.
Ostatnio edytowano 29/5/2008, 15:14 przez Misiu Mistrz, łącznie edytowano 1 raz
- Misiu Mistrz
- Świeżak
Jack17 napisał(a): coś tam umiem
Chyba to coś to za mało by utrzymac 250 w 2t

Zacznij od 125 enduro np kawasaki kmx kdx czy jakos tak lub prosta i najlepsza yamaha dt .
By jeżdzic 250 trzeba miec wyrobione pewne nawyki nie takie jak na rowerze oczywiście więc 125 wystarczy niektore sprzęty mają 20 -30 km więc jest czym pojezdzic . A tak po za tym to sprzety o poj 250 w 2t to crosy na tor dla profesionalistów ... nie będe więcej pisal dzisiaj bo nie mam czsu
narqa
-
Tomek00 - Bywalec
ogólnie w 2t się szybciej części zużywają i idą za tym spore koszty utrzymania, za to w 4t się tak często nie robi remontów ale jak się coś zepsuje to trzeba sporo zapłacić (ale to też od marki w pewnym stopniu zalezy i tego co si ęzepsuło) no i dużo zalezy jak będziesz jeździł od czasu do czasu wypad do lasu czy też szaleństwa na torze non stop...
a tak ogólnie to taniej wychodzą 4t ale na początek 125 w 2t to najlepsze rozwiązanie (i nir tylko ja na tym forum tak twierdze)
a tak ogólnie to taniej wychodzą 4t ale na początek 125 w 2t to najlepsze rozwiązanie (i nir tylko ja na tym forum tak twierdze)
-
Mosori - Świeżak
Mam pytanie chce kupić moto jakieś w teren ale zależy mi żebym mógł w razie czego z kimś jeździć. no i coś łatwego w obsłudze bo nie miałem do czynienia z naprawa moto:) z góry dzięki
"Jeśli będziesz krzyczał,wielu cię usłyszy, jeśli będziesz mówił cicho wielu cię zrozumie."
Andrzej Majewski.
Andrzej Majewski.
-
Starlogic - Świeżak
Yamaha DT 125, Kawasaki KMX lub KDX (kdx bardziej sportowa wersja z zawieszenie up side down i z niektórymi częściami od kx'a) 125, Honda CRM 125 i Aprilia RX 125 wszystko dwusuwy więc konstrukcja silnika prosta motory dobre na start i dwu osobowe
Ja polecam Ci DT bo durzo części i sam mam taką
Ja polecam Ci DT bo durzo części i sam mam taką

-
Mosori - Świeżak