samochód BMW czy Audi?
samochód BMW czy Audi?
Jak w temacie, głosujcie na markę którą preferujecie i piszcie dlaczego jest lepsza od drugiej.
Temat czysto poglądowy.
Temat czysto poglądowy.
-
melvin - PierwszyOkrutny
Audi. A za co? Za jakość wykonania, silniki, renomę i co najważniejsze za wisienkę na torcie, czyli Quattro które dla mnie jest bezkonkurencyjne.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
Zdecydowane wolę BMW. Miałem i sobie chwaliłem. Audi bym nie chciał za nic w świecie.
"ZX-10R" Ninja 2008 | http://bikepics.com/members/blackzx10r/
-
Black-Ghost - VIP Ścigacz.pl
a właśnie wg mnie audi w tych aspektach wymięka, np w bezpośrednim porównaniu a4 2003 i e46 2002 nie ma żadnego punktu w którym audi przebija bmw, może poza przestrzenią, ale tego nie porównywałem jako pasażer na tylnym siedzeniu wiec nie wiem, wydaje się większe, poza tym audi jest plastikowe sztuczne i twarde wewnątrz, kierownica dosłownie jak w maluchu... podobała mi się a6 long znajomego z piecem 4,2 ale to limuzyna więc komfort musi być, przykłądowo w serii 7 e38 było mi równie wygodnie a jednak BMW posiada swoją klasę
co się tyczy audi, wg mnie do klasy premium załapało się na krzywy ryj.

-
melvin - PierwszyOkrutny
Piotrek- masz słuszną rację. Rozważasz zmianę auta?
A E46 to jedno z najładniejszych aut z tamtych czasów. Dla mnie audi traci baaardzo dużo za to że praktycznie każde auto jest takie samo w koncernie. Czy to golf 5 czy 6, czy a4 3 gen czy 4 wygląda praktycznie tak samo. Najgorsze jest to że patrzymy na wnętrze a4 z 2005 roku i wnętrze gallardo- i co? Ten sam wyświetlacz i konsola (zmiany kosmetyczne)!
Niestety bmw też zaczyna robić wszystko na jedno kopyto- co prawda do audi jeszcze daleko ale w złym kierunku to idzie. Znajomi mają bmk'i sprawują im się nieźle- wiadomo- teraz nie ma aut bezawaryjnych. Fajny silnik 2.0 d. Nawet w E60 się spisuje- jak trochę pojeździłem- bardzo przyjemny samochód. Do BMW trzeba się przyzwyczaić w moim odczuciu- mają specyficzną pozycję siedzenia- zawsze widzę znaczną różnicę jak wsiadam do E60 czy E90 znajomych.
A E46 to jedno z najładniejszych aut z tamtych czasów. Dla mnie audi traci baaardzo dużo za to że praktycznie każde auto jest takie samo w koncernie. Czy to golf 5 czy 6, czy a4 3 gen czy 4 wygląda praktycznie tak samo. Najgorsze jest to że patrzymy na wnętrze a4 z 2005 roku i wnętrze gallardo- i co? Ten sam wyświetlacz i konsola (zmiany kosmetyczne)!
Niestety bmw też zaczyna robić wszystko na jedno kopyto- co prawda do audi jeszcze daleko ale w złym kierunku to idzie. Znajomi mają bmk'i sprawują im się nieźle- wiadomo- teraz nie ma aut bezawaryjnych. Fajny silnik 2.0 d. Nawet w E60 się spisuje- jak trochę pojeździłem- bardzo przyjemny samochód. Do BMW trzeba się przyzwyczaić w moim odczuciu- mają specyficzną pozycję siedzenia- zawsze widzę znaczną różnicę jak wsiadam do E60 czy E90 znajomych.
-
kravec - Administrator
melvin napisał(a):a właśnie wg mnie audi w tych aspektach wymięka, np w bezpośrednim porównaniu a4 2003 i e46 2002 nie ma żadnego punktu w którym audi przebija bmw, może poza przestrzenią, ale tego nie porównywałem jako pasażer na tylnym siedzeniu wiec nie wiem, wydaje się większe, poza tym audi jest plastikowe sztuczne i twarde wewnątrz, kierownica dosłownie jak w maluchu... podobała mi się a6 long znajomego z piecem 4,2 ale to limuzyna więc komfort musi być, przykłądowo w serii 7 e38 było mi równie wygodnie a jednak BMW posiada swoją klasę
Przedłużane A6 dostępne jest tylko w Chinach, nie pomyliłeś się?
Dla mnie jak BMW, to tylko E38 lub E39.
-
Walenty - Moderator
BMW spowszedniało, straciło dla mnie swój urok, i jedzie teraz głównie na samej marce, a nie dobrych samochodach.
Nowe samochody Audi są piękne, funkcjonalne, mają dobre osiągi wysoką jakość wykonania.. nie mówiąc już o tym, że są tańsze
Nowe samochody Audi są piękne, funkcjonalne, mają dobre osiągi wysoką jakość wykonania.. nie mówiąc już o tym, że są tańsze

SV 650
-
theriddlen - Świeżak
Walenty napisał(a):
Przedłużane A6 dostępne jest tylko w Chinach, nie pomyliłeś się?
Dla mnie jak BMW, to tylko E38 lub E39.
kurde jak go spotkam to się upewnię, ale to fura jego starszego i ma dwie takie jedna jest przedłużana na 100% a druga nie (może to jakieś a8? nie znam dokładnie modeli audi), obie z tego co pamiętam mają piece 4,2 a ta przedłużana na pewno.
ten sam kumpel ma e46 cabrio a jego mamuśka e46 coupe obie 3.0 benzyna i powiem jedno w coupe automat zabija charakter auta, za to w cabrio jako bulwarówce jest jak najbardziej ok.
nowe bety może i są na jedno kopyto wizualnie, ale za to prowadzą się rewelacyjnie przykładowo 118d robi robotę.
-
melvin - PierwszyOkrutny
melvin napisał(a):a właśnie wg mnie audi w tych aspektach wymięka, np w bezpośrednim porównaniu a4 2003 i e46 2002 nie ma żadnego punktu w którym audi przebija bmw, może poza przestrzenią, ale tego nie porównywałem jako pasażer na tylnym siedzeniu wiec nie wiem, wydaje się większe, poza tym audi jest plastikowe sztuczne i twarde wewnątrz, kierownica dosłownie jak w maluchu... podobała mi się a6 long znajomego z piecem 4,2 ale to limuzyna więc komfort musi być, przykłądowo w serii 7 e38 było mi równie wygodnie a jednak BMW posiada swoją klasę
Audi plastikowe i sztuczne? Tego bym nie powiedział, to że załapało się na krzywy ryj też nie, dla czego? Otóż od kilku lat Audi dostaje nagrody za najlepiej wykonane samochody, i najlepsze wnętrza, jest mniej awaryjne od BMW, które swego czasu miało mnóstwo akcji serwisowych. Co do napędu? xDrive w BMW to naszpikowany elektroniką komputer, w audi do dnia dzisiejszego nadal jest to układ TorSen ewentualnie w słabszych wersjach haldex, fakt doszło trochę elektroniki, ale jednak nadal jest to ten sam układ tylko wspomagany przez komputer, do tego Quattro to legenda, wyznacznik. Z tego co się orientuję, Audi jak na razie uchodzi za wyznacznik jakości w europejskich samochodach...ale co ja tam wiem

BMW też wyglądają podobnie, nie tylko te nowe, stare 3-5-7 też jakoś szczególnie nie zaskakują różnorodnością. Widział ktoś nowe A6? dla mnie bombardiero, chociaż szkoda że zrezygnowali z tego wielkiego pyska z przodu

Co do przedłużonej wersji, w europie były bodajże jedynie A8 w wersji "L" z poważniejszymi gabarytami

-
Glenroy - Moderator
Fajny artykuł: http://www.v10.pl/Raport,Kto,produkuje, ... 92419.html / Ale audi tutaj wypada bardzo słabo.
"ZX-10R" Ninja 2008 | http://bikepics.com/members/blackzx10r/
-
Black-Ghost - VIP Ścigacz.pl
suhy-19 napisał(a):haldex jest montoway we wszystkich modelach audi gdzie silnik jest montowany poprzecznie
No dokładnie właśnie

Black-Ghost napisał(a):Fajny artykuł: http://www.v10.pl/Raport,Kto,produkuje, ... 92419.html / Ale audi tutaj wypada bardzo słabo.
Szkoda, że nie podali dokładnie o jakie silniki chodzi, znaczy jaki odsetek stanowią tutaj silniki benzynowe, a jaki diesla, z Dieslami właściwie oprócz 1.9TDI VAG nie miał się czym pochwalić, 2.5TDI okrzyknięte jednymi z najgorszych silników diesla, przynajmniej te z początków produkcji, następnie wprowadzili 2.0TDI, który stał się sławny przez nagminnie pękające głowice, z benzyniakami problemów raczej nie ma, w szczególności że VAG do silników audi podchodzi bardzo rygorystycznie, później delikatniejsze warunki dopuszczenia ma VW i Skoda, do reszty jak leci

Ostatnio edytowano 21/1/2013, 20:34 przez Glenroy, łącznie edytowano 1 raz
-
Glenroy - Moderator
Audi. Za co? Za 5 cylindrów 10tki i 20tki. Za quattro z torsenem. Za quattro ze stożkiem na środku. NOWE Audi i Bmw - bez różnicy.
Sprzedam haykę!! | http://olx.pl/oferta/suzuki-gsx1300r-ha ... ax9IN.html
-
zadzior - Stały bywalec
Postawiłem na BMW, bo miałem kiedyś trójkę, mam z nią tysiąc świetnych wspomnień i to ile tylny napęd potrafi dać frajdy w zimę nie da nic innego
Pomijając frajdę a skupiając się tylko na technicznych kwestiach to jazda z tylnym napędem nawet w lato to coś czego nie będzie miało najbardziej zaawansowane FWD.
Wyznaję zasadę, że przednie koła we wszystkich samochodach powinny służyć tylko do nadawania kierunku a tylne do rozpędzania.
Niemniej Audi bardzo lubię, siorka ma A4 2007 i rewelacyjna fura, gdyby była RWD to nie chciałbym nic innego.

Pomijając frajdę a skupiając się tylko na technicznych kwestiach to jazda z tylnym napędem nawet w lato to coś czego nie będzie miało najbardziej zaawansowane FWD.
Wyznaję zasadę, że przednie koła we wszystkich samochodach powinny służyć tylko do nadawania kierunku a tylne do rozpędzania.
Niemniej Audi bardzo lubię, siorka ma A4 2007 i rewelacyjna fura, gdyby była RWD to nie chciałbym nic innego.
-
Vergon - VIP Ścigacz.pl
Tyle że trzeba pamiętać o tym tyle. Frajdy daje, prowadzi się zupełnie inaczej. Na suchym wydaje mi się że lepiej, ale kupy w gacie też potrafi napchać. Raz zapomniałem ojca 124'ka jadąc w lekki deszczyk w Łodzi na 3 pasmówce- przy zmianie pasa auto sobie stwierdziło że: "a jebnę boka" bo złapał farbę pod koła. 90km/h i dupa tańcząca z jednej strony na drugą potrafi podnieść ciśnienie. Aleee... w nowych autach mamy kontrolę trakcji i takie cuda się same nie dzieją:D
-
kravec - Administrator
BMW. Jest zayebiste. Co prawda automaty w e60 przed liftem byly delikatnie rzecz ujmujac chu***owe (super produkt GM, ktory zmienia 200 tysiecy lat swietlnych biegi), ale zawsze mozna kupic manuala, badz wersje po lifcie ;D Audi ssie. Bez polotu. Zwykłe, te same auta rodzinne. BMW ma cos w sobie. No i naped na tyl, a to sie ceni. Quatrro jakos mi sie nie widzi.
Ktos wspomnial o mercu... dla mnie ostatni dobry mercedes to chyba 124 (choc i tak gnijaca buda bez ocynku to poprostu porazka). Reszta to psujace sie badziewia. Kiedys czytalem ze koles kupil sobie nowa C klase w dieselku (2009 chyba). Rodzinne autko mialo byc. Niestety w przeciagu 150k km koles czesciej jezdzil na lawecie niz na 4 kolach, na wakacje jezdzil z rodzina jakims fiatem (lineą chyba...). Nie wymaga chyba komentowania. Mialem duza stycznosc z E klasa (okular ten ladniejszy 2000 ktorys rok). Znam 3 uzytkownikow, kazdy mial z nimi mase problemow. Uzytkownikow e39 znam tez kilku i jakos problemow nie maja. To samo z e60. Na tej podstawie wyrobilem sobie opinie o mercedesie.
Ktos wspomnial o mercu... dla mnie ostatni dobry mercedes to chyba 124 (choc i tak gnijaca buda bez ocynku to poprostu porazka). Reszta to psujace sie badziewia. Kiedys czytalem ze koles kupil sobie nowa C klase w dieselku (2009 chyba). Rodzinne autko mialo byc. Niestety w przeciagu 150k km koles czesciej jezdzil na lawecie niz na 4 kolach, na wakacje jezdzil z rodzina jakims fiatem (lineą chyba...). Nie wymaga chyba komentowania. Mialem duza stycznosc z E klasa (okular ten ladniejszy 2000 ktorys rok). Znam 3 uzytkownikow, kazdy mial z nimi mase problemow. Uzytkownikow e39 znam tez kilku i jakos problemow nie maja. To samo z e60. Na tej podstawie wyrobilem sobie opinie o mercedesie.
-
Krmtzzz - VIP Ścigacz.pl
-
Seba_ER5 - VIP Ścigacz.pl