Honda Varadero XL 125 V -TEMAT OGÓLNY
Siemka
Mam problem z wiadrem. Wyjechałem sobie dzisiaj i podczas jazdy słyszałem nietypowy dźwięk, buczenie, które narastało wraz z prędkością, i było je słychac najbardziej pomiędzy 45-55 km/h, silnik na sprzęgło wziąłem i dalej buczało, podejrzewam, że to łożysko w przednim kole. Drugim problemem dzisiaj, było, to, że silnik zaczął mocniej pracować, tak jak by to koło robiło opór, przy 90 km/h były takie wibracje, że nie widziałem nic w lusterku i słyszę z silnika na 5 przy ok 70-90 km/h syczenie, tak jak by łańcucha, bardzo głośne, jak silnik, występuje to słyszalnie na 5, na innych biegach jest cisza. Co to może być i co sądzicie o tych problemach?
Pozdrawiam
Mam problem z wiadrem. Wyjechałem sobie dzisiaj i podczas jazdy słyszałem nietypowy dźwięk, buczenie, które narastało wraz z prędkością, i było je słychac najbardziej pomiędzy 45-55 km/h, silnik na sprzęgło wziąłem i dalej buczało, podejrzewam, że to łożysko w przednim kole. Drugim problemem dzisiaj, było, to, że silnik zaczął mocniej pracować, tak jak by to koło robiło opór, przy 90 km/h były takie wibracje, że nie widziałem nic w lusterku i słyszę z silnika na 5 przy ok 70-90 km/h syczenie, tak jak by łańcucha, bardzo głośne, jak silnik, występuje to słyszalnie na 5, na innych biegach jest cisza. Co to może być i co sądzicie o tych problemach?
Pozdrawiam
- melonick
- Świeżak
a ile ma przebiegu?Łozysko może być do wymiany,ale co do wibracji i syczenia nie mam za bardzo pomysłu,jeśli coś mocno szumi to mogą byc łancuszki rozrządu.
KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
38 tyś km, wibracje mogą być przez to koło i łożyska, zobaczę, jak wymienię, syczenie, tak jak by grzechotka z bardzo małymi opiłkami, tylko na 5 biegu, tylko jak jest pod obciążeniem motocykl, bo jak hamuje silnikiem, to nie ma tego i nasila się wraz z nabywaniem prędkości, może to jednak przez łańcuch, ale łańcuch jest nówka co...
- melonick
- Świeżak
A zmieniałes cały naped czy tylko łancuch?I chodzi ci o napędowy czy rozrządu?
-
porób najpierw to koło.A co do łancucha spróbuj odciągnąc go od tylnej zębatki tak na srodku,jak odejdzie na 1-2 mm to do wymiany,tak samo pokręc na centralce kolem i zobacz czy łancuch nie faluje,moze byc nierównomiernie wyciągniety.jak co to daj do mechanika niech obczai lancuszki rozrządu,moze napinacz sie skonczyl.
-
temat założyłem w motocyklach, ale w zwiazku z tym, że dotyczy Varadero, wrzucam tutaj link...
viewtopic.php?p=656807#656807
viewtopic.php?p=656807#656807
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...
Honda XLV 125 Varadero V-8
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
Honda XLV 125 Varadero V-8
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
-
gruby19 - Stały bywalec
polecam ci sciagnac z neta ksiazke serwisową do twojego motocykla. tam masz opisane wszystkie czynnosci obsługowe. w tym co ile zmieniac olej i na jaki. sama jazda nie ma jako takich negatywnych skutków. poza tym że łancuch moze peknąc, w ekstremalnych sytuacjach uszkodzic pokrywe lub karter czy cokolwiek znajduje sie przed przednai zebatką. pozatym jako tako nie szkodzi.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nie mam ale pytaj grubego albo kovala oni pewnie maja 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Na pierwszej stronie masz wszystkie potrzebne info-wymiana oleju co 6tys km,filtra co 12tys ale najlepiej zmieniac co 6 razem z olejem,ile oleju wchodzi i jaki wszystko masz na pierwszej stronie w pierwszym poscie.Co do łancucha,jak sie zerwie albo spadnie to mozesz wyglebic,moze rozwalic karter lub/i osłone łancucha,za mocno naciagniety np jak niest nierównomiernie wyciagniety moze zarznac lozysko walka zdawczego.
-
- tomekziomek
- Świeżak
9-10 tys to akurat w sam raz,jak walilem dlugie trasy to zazwyczaj trzymalem 9-10 tys rpm,wtedy silnik najmniej sie męczy i najwiecej mocy ma,za to powyzej 11-11,5 nie ma sensu kręcic,tak samo jak kręcic z za niskich obortow.
-
Siemka wszystkim mam taki problem z wiaderkiem , na ssaniu silnik gaśnie czy to może być zapchany filtr ? . Dziś z rana chciałem go odpalić i jak załapał to zaraz gasł , odkręcałem troszkę gazu i go strasznie muliło co to może być ? .
- Kris_jgora
- Świeżak
a co z ssaniem ? bo powinien się rozgrzać na ssaniu a jak wycięgne ssanie to gaśnie ;/ i muszę schować i manetką trzymać na tych 2,5 tyś żeby się rozgrzał .
- Kris_jgora
- Świeżak
Wyciagasz ssanie do konca,odpalasz,zostawiasz az wkreci sie na oboroty i chwile pochodzi,zmniejszasz ssanie do polowy i jak zacznie nierówno chodzic i obroty mocniej spadna ssanie chowasz do konca i juz powinien chodzic.Jak wyciagnoiesz ssanie na juz odpalonym silniku to bedzie zdychal jak kazde inne moto.
-
Powrót do Motorowery do 50 ccm