Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi.
Da się jakoś sprzęgło podkręcić/poluzować oprócz tej regulacji przy manetce? Obstawiam na sprzęgło ponieważ jak odpaliłem moto podniosłem na podnośniku wbiłem jedynkę i wcisnąłem sprzęgło koło nadal się kreciło nie dało sie go nawet nogą zatrzymać nie mówiąc o ręce
KX250F
-
wawzon - Bywalec
Dawid Z ciekawości poszedłem sprawdzić o jaką pokrywkę hamulca chodzi i stwierdzam że ja chyba czegoś takiego nie mam u siebie.. zbiorniczek z płynem idzie do pompy, z pompy do zacisku, tam jest śrubka którą odkręcasz i pompujesz hamulec aż płyn zleci.. nowy płyn i odpowietrzanie? chyba że mówisz o czymś innym a ja nie rozumię
KTM SX 125 2003
Yamaha YZ 250 2004
Yamaha YZ 250 2004
- DzidekSX
- Świeżak
Chodzi o to że spuściłem płyn tą śrubką z tyłu obok tarczy , a wlać powinienem zdejmując tą srebrną pokrywkę obok podnóżka ale nie wiem jak to zdjąć. 

2004 KTM SX 125 -> 2008 SUZUKI RM-Z 250 -> 2010 YAMAHA WR450F -> 2014 KTM SXF 350
-
dawidsx - Świeżak
mam okazje kupic kx 125 z 2002 r. oplaca sie pakowac w tych latach w tak stary sprzet ? i jak jest z dostepnoscia czesci do tak starego modelu ?
aktualnie bez motoru 

- Scyzor1989
- Świeżak
dawidsx - na pewno jest srubka, moze zasyfiona jest, jak masz okrągłą to pewnie masz tak jak u mnie czyli ta cała pokrywka to taka duza sruba.
dzideksx - przy takim ustawianiu i zmianie dysz trzeba uwazac, fabrycznie skoro chodziło to teoretycznie i teraz powinno byc ok. chyba ze masz załozony jakis inny wydech/głowice inna czy jakies pierdoły. oprócz ustawien gaźnika jeszcze mozna by pobawic się i poustawiac dobrze zawór wydechowy. chyba ze ewidentnie zawór sie otwiera a dopiero na wyzszych obrotach gaźnik zamula. a jak potem jedziesz na "odcinie" to przerywa ? czy juz jest dobrze ?
wawzon - w zasadzie innej regulacji nie ma. ale w crossówce to czasem norma ze tak sie dzieje, zeby sprzegło działało muszą byc obroty, i silnik powinien byc rozgrzany, na zimnym czasem moze tak sie dziać. rozgrzej silnik, i z luzu wcisniej sprzęgło i wbij jedynke, jak mocno szarpie a potem moto chce jechac - to rzeczywiscie coś nie tak.
scyzor - dostepnosc spoko, moto nie jest az takie stare ;P
dzideksx - przy takim ustawianiu i zmianie dysz trzeba uwazac, fabrycznie skoro chodziło to teoretycznie i teraz powinno byc ok. chyba ze masz załozony jakis inny wydech/głowice inna czy jakies pierdoły. oprócz ustawien gaźnika jeszcze mozna by pobawic się i poustawiac dobrze zawór wydechowy. chyba ze ewidentnie zawór sie otwiera a dopiero na wyzszych obrotach gaźnik zamula. a jak potem jedziesz na "odcinie" to przerywa ? czy juz jest dobrze ?
wawzon - w zasadzie innej regulacji nie ma. ale w crossówce to czasem norma ze tak sie dzieje, zeby sprzegło działało muszą byc obroty, i silnik powinien byc rozgrzany, na zimnym czasem moze tak sie dziać. rozgrzej silnik, i z luzu wcisniej sprzęgło i wbij jedynke, jak mocno szarpie a potem moto chce jechac - to rzeczywiscie coś nie tak.
scyzor - dostepnosc spoko, moto nie jest az takie stare ;P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
zawór działa w porządku
na full gdzie zdarzy się że czuć sporadyczne przerwy ale dopiero gdy mam przejechać jakiś odcinek asfaltowy powyżej 200m, wtedy zdarza się przerywanie. W terenie jest to praktycznie nie zauważalnie bo 2t działa w systemie zero-jedynkowym i nie używam tam 3/4 gazu. Ale trafi się odcinek prostej gdzie "odpoczywam" w niższych zakresach obrotów i czuje wyraźnie że działa na pół gwizdka.
Osobiście stawiam właśnie na za małą dyszę główną
na full gdzie zdarzy się że czuć sporadyczne przerwy ale dopiero gdy mam przejechać jakiś odcinek asfaltowy powyżej 200m, wtedy zdarza się przerywanie. W terenie jest to praktycznie nie zauważalnie bo 2t działa w systemie zero-jedynkowym i nie używam tam 3/4 gazu. Ale trafi się odcinek prostej gdzie "odpoczywam" w niższych zakresach obrotów i czuje wyraźnie że działa na pół gwizdka.
Osobiście stawiam właśnie na za małą dyszę główną
KTM SX 125 2003
Yamaha YZ 250 2004
Yamaha YZ 250 2004
- DzidekSX
- Świeżak
Mam pytanie, jakie oponki założyć do yz125? Teren w którym jeżdżę jest bardzo różny, czasem jakiś bardziej piaskowy tor, czasem trochę twardsze, niestety aby dojechac do toru musze trochę asfaltu przeciąć. Bardziej skłonny byłbym kupić opony mniej zdzierające sie kosztem gorszej przyczepnosci. No i tez pytanie, jaki rozmiar? Aktualnie mam z tylu: 100/90-19 Mitas c-18. A z przodu:90/90-21 metzeler.
Grizzly700 & yz125 & aerox
-
Bueno - Świeżak
do setki jakas wąska oponka bedzie najlepsza. czyli do 100 maksymalnie. druga cyfra to w zasadzie oznacza balon, im wiekszy tym oponka lepiej sie zachowuje np na korzeniach i itp i trudniej uszodzic felge, ale mnie jagresywnie sie wgryza, dlatego do enduro lepiej zeby druga liczba to było 100-120 np. co do modelu itp, poczytaj u producentów, zalezy od kasy, są oponki po 400 zł sa super i są wytrzymałe i super w kazdym terenie... ale mozna kupic troche gorsze za około 200 zł. poszukaj pirelli scorpio extra x, fajna oponka na rózny teren
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
428 niby jak? Na pewno musi to byc 520.
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
tylko i wyłącznie 520. druga liczna to ilość ogniw wiec dopasowana pod maszyne. crossówki zwykle mają 116 ogniw ale warto sprawdzic przed zakupem. teraz kwestia jakie uszczelnienie i czy w ogóle. bez oringowe łancuchy sa tanie, i stawiaja najmniej oporów. czasem opłaca sie np co sezon zmienic łancuch za 140 zł.... niz kupic jeden super wzmacniany czxzc-ringowy kilka razy drozszy który też moze nie wytrzymać 2 lat.... oringowe są troche tansze od X ringowych, ale stawiają większe opory niz te X ringowe. X ring są najdrozsze i najkbardziej wytrzymałe. tylko tu kwestia jak pisałem - zalezy czego sie oczekuje. znam ludzi którzy zakładaja chinskie SFRy które są tanie jak barszcz, latają jak tylko sie troche zuzyje wywalają i wsadzają nowy zestaw.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
po czym poznac czy cross jest przytarty, jakie sa objawy ? chodzi mi o kawasaki kx 125 ;D
aktualnie bez motoru 

- Scyzor1989
- Świeżak
nie wkręca sie na wysokie obroty, dzwoni w dyfuzorze ( jets róznica ale amator od tak o nie usłyszy, trzeba by zrobic porównanie np ) czasem cięzej pali. w wyczynowych 2T nawet zuzyty tłok, robi takie cisnienie że moto chodzi prawie jak trzeba. ale najłatwiej zdiagnozować co kolwiek sciągając wydech
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Nigdzie nie moge znaleźć dokładnych informacji.
Co muszę zrobić żeby sx 125 miał homologacje?
I ile te światła i reszta by kosztowały razem z homologacją i zarejestrowaniem?
chce to zrobić tylko dlatego ze kawalek musze dojechać do miejsca gdzie jezdze ale zaraz ktoś się przyczepia.
Co muszę zrobić żeby sx 125 miał homologacje?
I ile te światła i reszta by kosztowały razem z homologacją i zarejestrowaniem?
chce to zrobić tylko dlatego ze kawalek musze dojechać do miejsca gdzie jezdze ale zaraz ktoś się przyczepia.
2004 KTM SX 125 -> 2008 SUZUKI RM-Z 250 -> 2010 YAMAHA WR450F -> 2014 KTM SXF 350
-
dawidsx - Świeżak
jest to zupełnie nieopłacalne
całej procedury nie znam, ale wiem że tania nie jest i nałazić się trzeba.
po 2 musisz wymienic sporo elementów w moto żeby spełniła wymogi homologacyjne, ( wymiana zapłonu, zakup lamp, zmiana wydechu, opon itp ) są to koszta które sa bezsensowne, crossówke wozi sie na przyczepce na tor... jak chcesz ganiac w enduro - kup ktma EXC 125. bedzie duzo lepiej sie sprawował w terenie i to na legalu
taniej też było by kupic ramę z papierami od ktma EXC, i "przełożyć" do bebechów od SXa. to legalny zabieg, ale do przeglądu i tak bedziesz potrzebował lamp które bez zmienionego zapłonu nie bedą swieciły, no i musisz wyciszyć wydech.
całej procedury nie znam, ale wiem że tania nie jest i nałazić się trzeba.
po 2 musisz wymienic sporo elementów w moto żeby spełniła wymogi homologacyjne, ( wymiana zapłonu, zakup lamp, zmiana wydechu, opon itp ) są to koszta które sa bezsensowne, crossówke wozi sie na przyczepce na tor... jak chcesz ganiac w enduro - kup ktma EXC 125. bedzie duzo lepiej sie sprawował w terenie i to na legalu
taniej też było by kupic ramę z papierami od ktma EXC, i "przełożyć" do bebechów od SXa. to legalny zabieg, ale do przeglądu i tak bedziesz potrzebował lamp które bez zmienionego zapłonu nie bedą swieciły, no i musisz wyciszyć wydech.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
No to faktycznie bez sensu.
A co może być przyczyną że na zimnym silniku musze troche sie nakopać żeby odpalił?
To przez to że bez ssania czy może coś się kończy?
A co może być przyczyną że na zimnym silniku musze troche sie nakopać żeby odpalił?
To przez to że bez ssania czy może coś się kończy?
-
dawidsx - Świeżak
No jak bez ssania to raczej ciężko odpalić, ale twój sx nie miał fabrycznie ssania czy go odłączyłeś?
Motorynka->Simson s51->Szukam...
-
Marcin1324 - Świeżak
To znaczy miałem z nim problem bo nie działało ale dzisiaj pogrzebałem i jak się okazało to przez to
Odpalił od kopa ze ssaniem a bałem się że to tłok sie skończył

Odpalił od kopa ze ssaniem a bałem się że to tłok sie skończył

-
dawidsx - Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości