Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi.
Wyjąłem dzisiaj z mojej DT 125 dyfuzor, i przy okazji chciałbym go wyczyscić, ale nie wiem czym i jak. W środku jest tak jakby posmarowany olejem i ciągle sie z niego ulatnia taki dymek jak po przepalaniu. Czy czyszczenie tego dyfuzora np. kretem nie zepsuje nic w nim ?
Yamaha DT 125 - I'am WANTED
-
anders1998 - Świeżak
nie nie zepsuje. stosowałem kreta i daje rade. zalej wrzątkiem i zostaw na noc i tak kilka razy. póżniej ulej np połowę wody i nawrzycaj nakrętek małych itp. zatkaj obie strony i powstrząsaj. wszytko powtórz kilka razy i dyfuzor będzie w środku jak nowy. mój fmf teraz pieknie pyrka 

- barek253
- Mieszkaniec forum
-
Marcin1324 - Świeżak
No więc zrobiłem to tak :
Wsypałem kreta, i wlałem cały czajnik wrzącej wody i odstawiłem to na 20 minut, trzepiąc co kilka minut. Robiłem tak dwa razy, potem wrzuciłem to do wanny i bierząca woda wypłukałem wytrzepując ostatnie graty ze środka. I jak przyświeciłem latarką do dyfuzora - uśmiechnąłem sie
Był czysty, widać samą blache. Wiec kolejna misja z odnawiania DT wykonana 
Wsypałem kreta, i wlałem cały czajnik wrzącej wody i odstawiłem to na 20 minut, trzepiąc co kilka minut. Robiłem tak dwa razy, potem wrzuciłem to do wanny i bierząca woda wypłukałem wytrzepując ostatnie graty ze środka. I jak przyświeciłem latarką do dyfuzora - uśmiechnąłem sie

-
anders1998 - Świeżak
co do zacisków - ja rozbieram wszystko na częsci pierwsze. i czyszcze przedmuchuje itp. oringi tłoczków smaruje płynem hamulcowym. a tłoczki odrobiną smaru ale dosłownie minimalnie. i wszystko składam. od razu wale duzo smaru do ruchomych elementów zacisku czyli tam gdzie zacisk moze rozchodzic i schodzic się na boki. to sie często zapieka, i potem klocki mogą trzeć
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Przy okazji jak ściągnąłem dyfuzor obczaiłem tłok, który niedawno przed zimą był wymieniany. Tłok Wossner. I prosze napiszcie mi jak to jest ; nowy tłok na allegro jest ciemno szary a gdy ja popatrzyłem na niego przez otwór dyfka to tłok był cały srebrny, gładki z czarnymi przetarciami.
Czy tak to powinno wyglądać ? Czy tłok dalej nie powinien być cały szary ? I on powinien być cały gładki ?
Czy tak to powinno wyglądać ? Czy tłok dalej nie powinien być cały szary ? I on powinien być cały gładki ?
-
anders1998 - Świeżak
zalezy od spasowania itp u niektórych ten teflon trzyma sie długo. u innych kilka kilometrów i juz jest przytarty. on generalnie jest tam po to aby moto łatwiej docierać i ciasniej pasować bo i tak ma dosyc niskie tarcie. aby nie miał rys głębszych 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam, mam pytanie co do uszczelniaczy wałka zdawczego, a mianowicie - do czego jest ten gumowy oring na z ogłoszenia poniżej, co jest pomiędzy zimeringiem i tulejką? Gdzie go trzeba założyć?
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-walk ... 97312.html
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-walk ... 97312.html
-
Nagaroth - Świeżak
W tulejce masz rowek w który go wkładasz (aby uszczelnić miejsce miedzy tulejką a wałkiem) simering uszczelnia miedzy karterem a tulejką. Tyle w tym temacie 

sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Ścigacz.pl
http://www.2wheelpros.com/oem-parts/200 ... embly.html Element 27 ma wbite, czy wtłoczone łożyska - bez możliwości ich wyciągnięcia, tylko wymiana całego elementu ?
Dzisiaj przy próbie wybicia, igiełki się tylko wysypały. Łożysko jak siedziało, tak siedzi.
http://www.2wheelpros.com/oem-parts/200 ... embly.html Element 16 trzpień się zwyczajnie wybija ? Natrzaskałem go jak głupi i nawet nie drgnie.
Dzisiaj przy próbie wybicia, igiełki się tylko wysypały. Łożysko jak siedziało, tak siedzi.
http://www.2wheelpros.com/oem-parts/200 ... embly.html Element 16 trzpień się zwyczajnie wybija ? Natrzaskałem go jak głupi i nawet nie drgnie.
-
Street4Fun - Bywalec
hehe a jaki byłby sens montowania łozysk na stałe ? oczywiscie że są do wyciągniecia. tam są progi na srodku czasami wiec musisz łozysko wybijac nie przez cały łącznik tylko od razu. doradze ze warto to podgrzać i od razu lepiej idzie.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Jak podłączyć wyłacznik zapłonu w Exc 125 2004? Jeden kabel ma iść do modułu, a drugi do masy?
EXC 125
- Damianooo1998
- Świeżak
w ksiązce serwisowej masz rozrysowany układ jest bardzo prosty, sprawdzasz wyłącznik kill switch, patrzysz jakie ma kolory, i idziesz palcem po kablu i widzisz gdzie wchodzi np do modułu i jaki ma kolor i juz masz 1 kabel. drugi to samo. bez kombinacji i niedomowień 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tam chyba masz tylko jeden obieg oleju choć nie wiem, to lejesz tam gdzie normalnie albo masz gdzieś wlew na silniku albo w ramie, tak jest w normalnym motorze nie wiem jak w diabolini.
Motorynka->Simson s51->Szukam...
-
Marcin1324 - Świeżak
Masz wlew kolo kopki, stan na oczku z prawej strony i jeden obieg (olej smaruje skrzynie sprzeglo korbe tlok i zawory)
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Ścigacz.pl
-
Marcin1324 - Świeżak
a czy potrafisz czytać ze zrozumieniem ? przecież KRIS jak dla kompletnego laika napisał co smaruje ten olej, tak ten olej smaruje calutki silnik w środku - mam nadzieje ze teraz bedziesz potrafił to przetworzyć i zrozumieć
wlewasz jeden olej i tyle....

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tylko nie zwykły olej silnikowy, bo on smaruje jeszcze przekładnie i sprzęgło.
Mam takie pytanie z innej beczki, jakie robią największe buty na motor enduro/cross, bo jak się patrzyłem to nie było żadnych 49/50, a ja właśnie takie bym chciał.
Mam takie pytanie z innej beczki, jakie robią największe buty na motor enduro/cross, bo jak się patrzyłem to nie było żadnych 49/50, a ja właśnie takie bym chciał.
-
Marcin1324 - Świeżak