Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi.
jak zapalelem motor zimny i po zapalaniu dodawalem gazu nie ostro jakos to on tak dziwnie robil tak jakos bu bu bu i gasl czasami za drugim razem tez dopiero pozniej lapal(choc nie zawsze sie tak dzialo ale prawie zawsze)moze to byc wina niewypalonego paliwa z gaznika lub zlej regulacji gaznika?
i druga rzecz jesli jechalem po prostej i chcialem szybko odkrecic gaz zeby wyjechac pod gorke to mi motor mulilo byl to chyba 3 bieg gorka nie byla niewiadomo jak stroma moglo to byc wlasnie tez przez ta srubke od powietrza w gazniku?
i druga rzecz jesli jechalem po prostej i chcialem szybko odkrecic gaz zeby wyjechac pod gorke to mi motor mulilo byl to chyba 3 bieg gorka nie byla niewiadomo jak stroma moglo to byc wlasnie tez przez ta srubke od powietrza w gazniku?
- barek253
- Mieszkaniec forum
moze byc zla regulacja gaznika ale co to nie powiem dokladnie bo ciezko z opisu obczaic. robi buu gasnie - moze zawór membranowy moze zly gaznik bo raczej nie swieca
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
tak on wygląda http://www.skutercentrum.pl/images/img_ ... 560100.jpg
Między gażnikiem a cylkiem. jak blaszki mają już przerwy to do wymiany. Nie wiem jak to fachowo wytłumaczyć, bo ja rozumiem to po swojemu
Między gażnikiem a cylkiem. jak blaszki mają już przerwy to do wymiany. Nie wiem jak to fachowo wytłumaczyć, bo ja rozumiem to po swojemu

-
grunder - Mieszkaniec forum
blaszki lub plytki lub listki - jak zwal
powinny przylegac do tej obudowy calej. rozbierzesz i zobaczysz o co chodzi :d

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
to moze zle ustawiony gaznik. ciezko tak powiedziec na forum to trzeba i widziec i slyszec :d
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
moze po prostu nie jest rozgrzany - nierozgrzanego moto wręcz nie mozna katowac. bo mam nadzieje ze nie odkrecales nigdy manetki na zimnym silniku - to najszybciej zalatwia silnik. na rozgrzanym mozesz pilowac praktycznie ile wlezie z kolei na zimnym nie mozna robic nic
w fullach sie czeka az na wolnych obrotach plus ssanie (jak masz ssanie wiecej benzyny spala i szybciej lapie temp) i czekasz az chlodnice beda w miare gorące i dopeiro rura 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
no to na zimnym to jest nic strasznego ze sie dusi
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Siema mam problem .. w mojej kawce kx 125 z wydechu śmierdzi tak jakby płynem chlodnicowym a obok polaczenia dyfuzora i cylindra leci troszeczkę dymu .. .. rozebrałem cylinder a tam oO płyn obok tłoka sie przewala .. Czy coś się może stać ?? czy raczej nie powinno się nic stać ??
- Pontiak
- Świeżak
płyn obok tłoka ?
troche pisac nie umiesz. pisz po polsku
co to znaczy ze sie przelewa ? cieknie leci przec cylinder czy jak ?
stawiam ze cci chodzi o to
1) masz na tłoku płyn z chłodnicy - pekniety cylinder (mało prawdopodobne) albo poszła uszczelka pod głowica.
2) masz dziurke w cylku koło wydechu (moze wydech który wchodzi w cylinder od wibracji przetarł cylka az do obiegu wody)
czy tak czy tak to moze sie stac. tłok przy bezposrednim kontakcie z woda rozhartowuje sie i lada moment moze ci pęknac. z kolei łozysko na wale moze sie zapiec albo rozwalic
jednym słowem nie czekaj tylko zalej pod tłok olej zeby łozysko w oleju stało a nie w wodzie i rozbierz głowice bo stawiam ze ci głowica cieknie. (tzn uszczelka pod głowica)
troche pisac nie umiesz. pisz po polsku

co to znaczy ze sie przelewa ? cieknie leci przec cylinder czy jak ?
stawiam ze cci chodzi o to
1) masz na tłoku płyn z chłodnicy - pekniety cylinder (mało prawdopodobne) albo poszła uszczelka pod głowica.
2) masz dziurke w cylku koło wydechu (moze wydech który wchodzi w cylinder od wibracji przetarł cylka az do obiegu wody)
czy tak czy tak to moze sie stac. tłok przy bezposrednim kontakcie z woda rozhartowuje sie i lada moment moze ci pęknac. z kolei łozysko na wale moze sie zapiec albo rozwalic

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam, może mało na temat, ale postanowiłem dać mały filmik na którym nic nie widać, ale chodzi o wydech. Tak brzmi mój sx 520 na jałowym biegu. Jedyna wada to taka ze paliwo w nim jest z sierpnia. Wymieniłem watę na nową i postanowiłem przepalić resztę benzyny. W rytmie silnika słychać lekki szmer sprzęgła, ale to następna rzecz za jaką sie wezmę do wymiany. Oto link: http://www.youtube.com/watch?v=17Fgra0Dp8E (otwórz link)
KTM SX 520
Suzuki GSR 600 K7
Suzuki GSR 600 K7
-
mentorsct - Bywalec
ja nic dziwnego nie slysze
co do sprzegła - to ktma tam skrzynia i sprzegło hałasuje od zawsze
wiec nie masz co sie przejmowac
ciesz sie że nie masz nowej 450 tam trzeba dlugo polatac zeby sie odzwyczaic od tego szmeru (tzn masz wrazenie jakby cos sie ścierało w silniku
) u mnie jeszcze do tego dzwieki dochodzi jakis klekot
ale tak w ktmach juz jest
a wydech ladnie pracuje
ladniej niz mój nawet ci powiem - pewnie ja za duze szczeliny mam 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tłumik uszczelniłem silikonem, co prawda do misek olejowych ale jest przeznaczony na wysokie temperatury także powinien dobrze trzymać. A kat stoi lekko rozebrany dobrze ze nic nie widać bo stał goły bez plastików. Czekam na części i trzeba lekko go poremontowa.
KTM SX 520
Suzuki GSR 600 K7
Suzuki GSR 600 K7
-
mentorsct - Bywalec