Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi.
Weź porządnie spryskaj wd-40 (lub czymś podobnym) i spróbuj wybić to młotkiem, a jak masz duża zamrażalkę to włóż na noc ten wahacz na jedną nic i jak wyjmiesz to odrazy spróbuj wybić.
Honda Cr 125 | https://www.facebook.com/Polskietorymot ... 8453028154
- sylwek199888
- Świeżak
Jesteś pewien, że o tuleje chodzi ?
Tulejki powinny wyjść, a właściwie wypaść podczas wyciągania.
Chyba, że tobie chodzi o łożyska, to kombinuj z opalarką - podgrzej miejsce łożysk od zewnątrz i wybijaj.
Jeszcze możesz użyć większego młotka.
Ja bym uważał na wybijanie łożysk, bo zetniesz łożysko, to i na prasie możesz już ich nie wyciągnąć.
Tulejki powinny wyjść, a właściwie wypaść podczas wyciągania.
Chyba, że tobie chodzi o łożyska, to kombinuj z opalarką - podgrzej miejsce łożysk od zewnątrz i wybijaj.
Jeszcze możesz użyć większego młotka.
Ja bym uważał na wybijanie łożysk, bo zetniesz łożysko, to i na prasie możesz już ich nie wyciągnąć.
-
Street4Fun - Bywalec
wlasnie tuleje mi same wypadly jak sciaglem wahacz a lozysk juz nie bylo zostala takaa tuleja z cienkimi sciankami ta ostatnia i nie moge se poradzic i piluje ale 3 brzeszczoty juz zajechalem ... a to chyba poprzedni wlasciciel przy tym grzebal poniewaz nawet wahacz nie byl przykrecony tylko nakretka tak nalozona i teraz mam wielki problem 2 dzien z tym walcze moze nagrzejee ...
- cr 250 :P
- Świeżak
No, to już załatwiłeś sobie więcej roboty
Teraz możesz jeszcze przecinakiem coś działać, ponaginaj ścianki z jednej strony tym przecinakiem, lub czymś innym, żeby było o co zaprzeć np. nasadkę, potem to na prasę tylko !
Nic tam nie tocz, bo jak sobie wahacz załatwisz, to już nie będziesz miał wyjścia i będziesz musiał nowy kupić.
Miałem podobnie, też mi ścianki zostały w wahaczu, generalnie łożyska były w opłakanym stanie, więc tylko po wyciągnięciu samego wahacza łożyska się po prostu same wysypały. Podczas wybijania z łożysk zrobiły się żyletki, trzeba był ponaginać jakoś, żeby to potem wyprasować.
Teraz możesz jeszcze przecinakiem coś działać, ponaginaj ścianki z jednej strony tym przecinakiem, lub czymś innym, żeby było o co zaprzeć np. nasadkę, potem to na prasę tylko !
Nic tam nie tocz, bo jak sobie wahacz załatwisz, to już nie będziesz miał wyjścia i będziesz musiał nowy kupić.
Miałem podobnie, też mi ścianki zostały w wahaczu, generalnie łożyska były w opłakanym stanie, więc tylko po wyciągnięciu samego wahacza łożyska się po prostu same wysypały. Podczas wybijania z łożysk zrobiły się żyletki, trzeba był ponaginać jakoś, żeby to potem wyprasować.
-
Street4Fun - Bywalec
Jak przetniesz tuleję powinna wyjść bez problemu. Uważaj tylko a wahacz żeby go za bardzo nie porypać. Zamiast brzeszczotu dobrą sprawą jest przecinarka, jak masz zaprzyjaźnionego mechanika uderz do niego. Tuleje zazwyczaj są z dość twardej stali i brzeszczotem się zamachasz
CoÅ› takiego: http://allegro.pl/pila-przecinarka-pneu ... 50303.html
CoÅ› takiego: http://allegro.pl/pila-przecinarka-pneu ... 50303.html
,,De gustibus non est disputandum"(Å‚ac.)-O gustach siÄ™ nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
ja bym zaczał od innej strony
1) na noc zalewasz WD40 lub płynem hamulcowym. WD lepsze
2) bierzesz długą srube, dopasowujesz nasadke, podkładke cokolwiek co sie zaprze o tą tulejke. z drugiej strony dopasowujesz cos co się zaprze o wahacz, ( kawałek blachy z otworem na srube, duza podkładka, nasadka większa cokolwiek ) i skręcasz dwiema nakrętkami. dla pewnosci mozna podgrzac palnikiem. i wtedy skręcasz i idzie jak po maśle. duzo lepiej niz przy uzyciu młotka a nawet czasem lżej niz uzywajac prasy
1) na noc zalewasz WD40 lub płynem hamulcowym. WD lepsze
2) bierzesz długą srube, dopasowujesz nasadke, podkładke cokolwiek co sie zaprze o tą tulejke. z drugiej strony dopasowujesz cos co się zaprze o wahacz, ( kawałek blachy z otworem na srube, duza podkładka, nasadka większa cokolwiek ) i skręcasz dwiema nakrętkami. dla pewnosci mozna podgrzac palnikiem. i wtedy skręcasz i idzie jak po maśle. duzo lepiej niz przy uzyciu młotka a nawet czasem lżej niz uzywajac prasy
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
wlasnie widzisz tu sa tak cienkie scianki ze nie moge dobrac podkladek zeby tak zrobic ... juz tym sposobem tez probowalem ale strasznie ciezko kupie jutropare brzeszczotow i bd walczyl dalej nie poddam sie dopuki tego nie zrobie ... a poprzedni wlasciciel musial o tym wiedziec bo tam wgl jak rozebralem nie bylo lozysk wiec ktos juz przy tym pewnie grzebal a ze mieszkal na odludziu to pewnie sobie odpuscil ... a ja bd walczyl z tym dopuki tego nie zrobie
- Świeżak
a brzeszczotem zrobiłeś chociaż rysę na tej tulejce? To jest bieżnia łożyska i jest utwardzana jak reszta łożyska (czyli wiertłem nawet śladu nie zrobisz). Poszukaj po okolicy osoby z takim sprzętem: http://allegro.pl/szlifierka-prosta-trz ... 30559.html i ci zeszlifuje jedną stronę tej tulejki (o co się skurczy i łatwo wyjdzie)
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
a widzisz kupilem drogi brzeszczot za 20 zl i jedna prawie przecielem fakt ze 4 h walczylem ale prawie sie udalo... wiem ze utwardzona bo strasznie ciezko to idzie ... ale drogi brzeszczot i da rade nawet jak bym mial siedziec przy tym 2 dni to to zrobie bo juz zestaw naprawczy kupilem wiec szkoda kupowac nowy wahacz
- Świeżak
Kurak organizuje weekendowe szkolenia cały czas.
,,De gustibus non est disputandum"(Å‚ac.)-O gustach siÄ™ nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Chcialbym sie zapytac czy klr a klx (250) to duza jest roznica miedzy nimi? Wiem ze klr to sa starsze i slyszalem ze klx'y sa bardziej dopracowane itp. Przymierzam sie do kupna tego typu maszyny tylko klx w moim terenie jest bardzo malo a jak juz sa to 5tys, a klr - jest ich w miare duzo i cena wynosi ok 3,5tys np http://tablica.pl/oferta/sprzedam-klr-2 ... 92785e0d24 lub http://tablica.pl/oferta/kawasaki-klr-2 ... e32f11dac7. Oplaca sie kupowac takiego klr'a? jak jest z czesciami czy latwo je dostac? i ogolnie za i przeciw. Najbardziej to pewnie bym chcial dr 350 ale watpie ze znajde w niskiej cenie.
- striker02
- Świeżak
klr to starsze maszyny, klx to nowsze konstrukcje i do tego bardzo udane. ale niestety mało popularne. kup to co ci sie trafi. najlepiej jakbys mógł sie przejechac klr i samemu ocenic. czesci eksploatacyjne dostepne spokojnie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
a co do tych czesci: do dt 50 mozna wszedzie znalezc i tanio, a ja posiadam dt 50 mx i kiedy bym cos nie potrzebowal to albo uszczelek nie produkuja albo zaworu iglicowego ciezko znalezc(w popularnym warsztacie). Te klr'y co wyzej podalem sa z 89 i 92 rocznika i zastanawiam sie czy nie bedzie podobnie jak z moja dt 50 mx.
I jeszcze jedno, jezeli motocykl jest z np 89r a drugi z 96r to z gory mozna przewidziec ze ten starszy bedzie bardziej podatny na uszkodzenia czy to zalezy tylko i wylacznie od wlasciciela jak dba o maszyne?
I jeszcze jedno, jezeli motocykl jest z np 89r a drugi z 96r to z gory mozna przewidziec ze ten starszy bedzie bardziej podatny na uszkodzenia czy to zalezy tylko i wylacznie od wlasciciela jak dba o maszyne?
- striker02
- Świeżak
głownie od własciciela, to nie są wyczynowe motocykle, i potrafią kręcic niesamowicie duze przebiegi, jak zadbane to taka maszyna z 85 roku moze jeszcze kilkanascie lat polatac bez wiekszego serwisu aby serwisowana sumiennie i dbana, nie katowana. najgorzej że coraz trudniej cos takiego dorwac.
co do zaworka no sa niektóre czesci nie eksploatacyje z którymi moze byc problem... ale na wszystko jest rozwiązanie. do DT mogłes inny gaźnik wrzucic, a gaźniki po 50 zł juz mozna kupic....
co do zaworka no sa niektóre czesci nie eksploatacyje z którymi moze byc problem... ale na wszystko jest rozwiązanie. do DT mogłes inny gaźnik wrzucic, a gaźniki po 50 zł juz mozna kupic....
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Siemaneczko, mam Hondę 125 z 99r i ostatnio wkręciłem śrubkę od regulacji mieszanki i zapomniałem policzyć ile było obrotów (facepalm). Wie ktoś ile razy powinna być wykręcona ta śrubka ? Nie chcę mieć później problemów
Dobra, znalazłem w książce serwisowej tabele z tym
Dobra, znalazłem w książce serwisowej tabele z tym
Honda Cr 125 | https://www.facebook.com/Polskietorymot ... 8453028154
- sylwek199888
- Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość