Kupno motocykla na codzień
• Strona 1 z 1
Kupno motocykla na codzień
Mój pierwszy post na forum wiec trzeba się przywitać
Jestem Tomek, mieszkam w Wieliczce, pozdrawiam forumowiczów.
Zbliżają się 16 urodziny więc trzeba robić A1, wreszcie
Moto potrzebne mi żeby w sezonie dojechać do szkoły (15 km w jedną strone) oraz w weekend wypad gdzieś w góry albo tak z pasji.
Mam 192cm wzrostu i ważę 78kg
Znajdzie siÄ™ jakiÅ› motocykl na mnie?
Ma być możliwie jak najtańszy w utrzymaniu i oszczędny czyli mało palący.
Myślałem nad nsr 125 ale droga w utrzymaniu jak każda 2t i dużo paląca....
Zastanawiam się też nad hondą varadero 125 podobno największa w tej klasie, ale jak z kosztami utrzymania u niej?
Jeszcze jedno pytanko- lepiej 10 letni markowy czy nowy chińsku za tą samą kase?
Jakbyście polecili mi jeszcze jakieś motorki na które się zmieszczę to byłbym wdzięczny.
na motocykla mam max 4 tysiÄ…ce.
ps: pierwsze moto, wcześniej nawet skuterem nie jeździłem.
Pozdrawiam Tomek lwg
Jestem Tomek, mieszkam w Wieliczce, pozdrawiam forumowiczów.
Zbliżają się 16 urodziny więc trzeba robić A1, wreszcie
Moto potrzebne mi żeby w sezonie dojechać do szkoły (15 km w jedną strone) oraz w weekend wypad gdzieś w góry albo tak z pasji.
Mam 192cm wzrostu i ważę 78kg
Znajdzie siÄ™ jakiÅ› motocykl na mnie?
Ma być możliwie jak najtańszy w utrzymaniu i oszczędny czyli mało palący.
Myślałem nad nsr 125 ale droga w utrzymaniu jak każda 2t i dużo paląca....
Zastanawiam się też nad hondą varadero 125 podobno największa w tej klasie, ale jak z kosztami utrzymania u niej?
Jeszcze jedno pytanko- lepiej 10 letni markowy czy nowy chińsku za tą samą kase?
Jakbyście polecili mi jeszcze jakieś motorki na które się zmieszczę to byłbym wdzięczny.
na motocykla mam max 4 tysiÄ…ce.
ps: pierwsze moto, wcześniej nawet skuterem nie jeździłem.
Pozdrawiam Tomek lwg
- dipam
- Świeżak
Witamy na forum. Mam nadzieję że nie będziesz tak jak większość że się zapytają o co chcieli i w dup* nas pocałują Więc tak. NSR nie jest tak droga w utrzymaniu, jest najtańszym moto 125 2t w tej klasie w eksploatacji. Każdy tak straszy tymi 2T a jest o niebo lepiej niż na 4t. Bo w 2t robisz częste remonty które zamkną się w granicach 500-700zł tylko że robisz je w miarę często. W 4t robisz remont raz a porządnie za który zapłacisz tyle samo co w 2t. Bo wymieniając jedną rzecz, wymieniasz jeszcze dziesiątki innych. A do tego masz mniejszą moc. I o NSR'ce każdy Ci to powie co ja napisałem wcześniej. Varadero XL to myślę że dla Ciebie będzie motocykl idealny. Będzie to na twoje potrzeby motocykl idealny. Bo tak jak pisałeś to w lekki teren nim też pojedziesz. To 4t także cechy masz takie jak Ci napisałem. Ale to jest V silnik także będziesz musiał przyzwyczaić się do tego typu silników. Ale po jakimś czasie będzie Ci na nim bardzo dobrze
Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
-
cioracz - Mieszkaniec forum
Dzięki za odpowiedź
Czym się różni silnik V od jednocylindrowego?
Zmieszcze się na nsr? moja jazda będzie wmiare wygodna?
na A1 można mieć do 15km a nsr ma koło 28 czyli musze kupić taką która w dowodzie ma 15km? dobrze rozumiem?
jako że codziennie będę w Krakowie to i kontrola się zdarzy i mogą się doczepić o moc? jakoś to sprawdzić?
Jestem bardziej przekonany do nsr ale z drugiej strony wiaderko też fajne... ale 20 sekund do setki a 7 to duuuża różnica
na nsr można mieć kufer?
Zmieszcze się na nsr? moja jazda będzie wmiare wygodna?
na A1 można mieć do 15km a nsr ma koło 28 czyli musze kupić taką która w dowodzie ma 15km? dobrze rozumiem?
jako że codziennie będę w Krakowie to i kontrola się zdarzy i mogą się doczepić o moc? jakoś to sprawdzić?
Jestem bardziej przekonany do nsr ale z drugiej strony wiaderko też fajne... ale 20 sekund do setki a 7 to duuuża różnica
na nsr można mieć kufer?
- dipam
- Świeżak
dipam napisał(a):Dzięki za odpowiedź
ale 20 sekund do setki a 7 to duuuża różnica
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie :p Raczej policja nie powinna się dowalić. Lepiej byłoby gdyby w papierach było wbite 15KM. Policja raczej się nie dowali, ale na przeglądzie mogą być jakieś spiny. Zablokowana nerka idzie 120km/h. Z takim wzrostem to już sam sobie musisz zobaczyć czy będzie Ci wygodnie. A NSR'ki jeszcze z kufrem nie widziałem chyba żeby jakoś przerobić.
Często jest tak: -czy wie pan jaki jest powód zatrzymania?
-Motocykl.
-
Z mechanicznego punktu widzenia liczbą cylindrów żeby była V'ka muszą być dwa Z punktu widzenia kierowcy, różnią się charakterystyką silnika
Ciężko będzie znaleźć dla Ciebie coś co nie będzie małe, a jeszcze rośniesz, niestety sporty to raczej nie będzie Twoja droga kariery, ale to tylko wróżby.
Musisz kupić zblokowaną jak chcesz tym legalnie jeździć.
Ciężko będzie znaleźć dla Ciebie coś co nie będzie małe, a jeszcze rośniesz, niestety sporty to raczej nie będzie Twoja droga kariery, ale to tylko wróżby.
Musisz kupić zblokowaną jak chcesz tym legalnie jeździć.
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
Mój koleżka jeździ na Nerce a ma 189cm wzrostu. To fakt NSR'ki są niskie i możesz się czuć jak Marcin Gortat w maluchu ale ogólnie to wygodna jest. Też poluje na Nerkę. A patrzyłeś na jakieś enduro, albo ala chopper, nie chodzi mi crousiera bo dla mnie, przynajmniej choppery zaczynają się od 750ccm. Ale to moja opinia. Schadow Honda Wiem że to nie jest "duży" motocykl ale nie będziesz na nim wyglądał jak słoń na myszy.
-
Enduro to do lasu a ja może kilka razy w roku będę jechał szutrową drogą tak więc odpada.
Jestem za młody na choppera, po prostu mi się nie podobają.
Jak twój kolega o takim wzroście daje rade to i ja dam
Tak mnie zastanawia czemu ybr spala 2-2.5l a varadero 3-3.5l a tak po za tym to tata mi tą varadero odradza i sam nie wiem co kupić... chyba nsr
są jakieś większe od nsr 2t?
ps: Kolega się mnie pytał i nie wiem co mu odpowiedzieć, chodzi o to że on też kupuje motor ale ma problem bo rodzice mu kupują i tata powiedział że albo 10 letnia ybr albo nowy romet i on nie wie co wybrać (tylko z tych dwóch). Pomożecie?
Jestem za młody na choppera, po prostu mi się nie podobają.
Jak twój kolega o takim wzroście daje rade to i ja dam
Tak mnie zastanawia czemu ybr spala 2-2.5l a varadero 3-3.5l a tak po za tym to tata mi tą varadero odradza i sam nie wiem co kupić... chyba nsr
są jakieś większe od nsr 2t?
ps: Kolega się mnie pytał i nie wiem co mu odpowiedzieć, chodzi o to że on też kupuje motor ale ma problem bo rodzice mu kupują i tata powiedział że albo 10 letnia ybr albo nowy romet i on nie wie co wybrać (tylko z tych dwóch). Pomożecie?
- dipam
- Świeżak
Do kolegi. Przecież jasne że YBR bo jak coś trzeba będzie robić albo coś to każdy Ci powie że Yamaha to Yamaha. A dlaczego Ci varadero odradza? Przecież spoko maszyna. Nie rozumiem
-
U mnie tata ma podejście że lepiej dla mnie będzie jak kupie chińczyka że niby 2 lata gwarancji i nowszy itd...
A co do varadero to tata popatrzył na rocznik, przebieg i to że 2 cylindry to dla niego minus...bo że jak się zepsuje to koszta 2 razy większe bo 2 tłoki itd... mój wujek miał kiedyś ścigacza chyba aprilia 600 ale nie pamiętam dobrze, i sprzedał bo nie było kasy na remonty, naprawy itd., więcej to stało niż jeździło... i tata myśli że z varadero też tak będzie w sumie to sam się tego boje i już nie wiem co lepsze...
A w varadero minusem jest dość spore spalanie jak na 4t bo ybr (i np. romet) spala 2-2.5 a ta honda 3.5-4 a to spora różnica...
Koledze mówią że ybr to też produkcja chińska, że silnik ten sam itd.. ale raczej kupi ybr.
A co do varadero to tata popatrzył na rocznik, przebieg i to że 2 cylindry to dla niego minus...bo że jak się zepsuje to koszta 2 razy większe bo 2 tłoki itd... mój wujek miał kiedyś ścigacza chyba aprilia 600 ale nie pamiętam dobrze, i sprzedał bo nie było kasy na remonty, naprawy itd., więcej to stało niż jeździło... i tata myśli że z varadero też tak będzie w sumie to sam się tego boje i już nie wiem co lepsze...
A w varadero minusem jest dość spore spalanie jak na 4t bo ybr (i np. romet) spala 2-2.5 a ta honda 3.5-4 a to spora różnica...
Koledze mówią że ybr to też produkcja chińska, że silnik ten sam itd.. ale raczej kupi ybr.
- dipam
- Świeżak
Kompletnie nie zgadzam się z twoim Tatą. Varadero to 4takt także remonty robi się raz a porządnie. Silniki V tak palą .Bez Przesady że ybr tyle spali. Bo na pewno spali więcej 2.5-3.5. Kup chińczyka a obiecuje Ci że po tych dwóch latach gwarancji na pewno dostaniesz tytuł na forum "Mieszkaniec forum" jeśli będziesz chciał sam naprawiać. A poza tym żeby utrzymywać tą gwarancję musisz moto w ich serwisie naprawiać itd. A co jeśli taki serwis będzie na drugim końcu Polski?! Od chinoli trzymaj się z dala. Przekonasz się to co napisałem wcześniej Honda to Honda i już.
-
Brat posiadał Yamahe tzr 125 z 1989r przez 3 sezony i dosłownie przez ten czas nic się nie mu się nie zepsuło, także bierz markowego nawet starszego niz 10lat, ale przed kupnem porządnie go obejrzyjJeszcze jedno pytanko- lepiej 10 letni markowy czy nowy chińsku za tą samą kase?
-
Madnes - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości